Жаңы жылдын астындагы кымгууттун себебинен майрамдык дасторконго ичимдик тандоого убакыт бөлө албайбыз. Бизге таанымал, көнгөн эле ичимдиктерди алууга туура келет. Ошондуктан контрафактылык азык өндүрүүчүлөр же мөөнөтү өтүп бара жаткан продукциядан "кутулгусу" келген сатуучулар учурдан пайдаланышат.
1-январда өзүңдү жакшы сезүү үчүн, алкоголдук ичимдикти кантип тандоо керектигин бизге "Абдыш-Атанын" кызматкерлери айтып беришти.
Биринчи эреже - ыкыластуу болуу
Алкоголдук ичимдиктин этикеткасында эмне болушу керектиги тууралуу мамлекеттик катуу эрежелер коюлган. Анда сөзсүз 2 тилде ичимдиктин түрү, юридикалык дареги, суусундуктун күчтүүлүгү, көлөмү, лицензиянын номери жана чыгарылган жылы болушу керек. Эгер өнүм импорттук болсо бул стандарттар биздин мамлекеттин жөнөтүүчүсү менен сакталат - сиздер кошумча чаптагычты көрүп жүрсөңүздөр керек.
Андан тышкары, азыктын жарактуулук мөөнөтүн, бузулбагандыгын кароо абдан маанилүү, эгер сыра жөнүндө айта кетсек, ал жаңы чыгарылган болсо даамы дагы эң эле сонун болот.
Сыранын катарынын сүрөтү
Жасалма өнүм ар дайым түп нускадан айырмаланып турат. Сейрек учурларда бул айырма дароо эле көзгө илинет: кыйшык чапталган этикетка, өзгөртүлгөн логотип же аталышында бир тамга жетишпегендиги, бөтөлкөнүн бир аз башкачалыгы. Мунун баары дароо эле көрүнөт, бирок баасы кандай болбосун, мындай ичимдикти албаганыңыз туура.
Бирок көбүнчө контрафакттардын ыпластыгы ачык көрүнүп турбайт. Балким, этикеткасынын мөөрү бир аз башкача түстө болушу, наары же тактилдик лагы жок болушу мүмкүн. Сапатын ырастоо үчүн этикеткадагы жазууларды окуу зарыл. Көбүнчө контрафакттын өндүрүүчүлөрү мындай ыкыластуулукту күтүшпөйт, жасалма экендигин текстти окуп, байкаса болот.
Сапатын кантип текшерсе болот?
Ар бир өндүрүштүн өзүнүн продукция чыгаруу нормалары бар. Мамлекеттик жана эл аралык стандарттар, ошондой эле сапатын көзөмөлдөө ички жол-жоболору эске алынат.
Абдыш-Атанын, ошондой эле сыранын “Живое” жана “Наше” маркаларынын мисалында карап чечмелейли.
Заводдо өнүмдүн ар бир чыгарылган партиясын текшерүүдөн өткөрө турган лабораториялары бар:
- Чийки заттын сапатын жана зыяны болбогондугун. Үлгү тандалып алып, чийки заттын тазалыгы, мите жоктугу текшерилет.
- Талаптарды сактоо. Бул абдан маанилүү. Чыгарылган сыра ар дайым бирдей болушу зарыл. Бир үлгү менен бардык чыгарылып жаткан сыралар салыштырылат. Спирттин пайызы, сыранын түсү, консистенциясы - бардыгы кемчиликсиз болушу керек.
- Санитардык нормаларды текшерүү. Заводдун өзүндө бардыгы таза болушу зарыл, болбосо бул мыйзамды бузат. Муну лабораториянын кызматкерлери кылдаттык менен көзөмөлдөп турушат. 17 жылдын ичинде "Абдыш-Атага" санитардык эпидемиологиялык көзөмөл тарабынан эч кандай даттануулар болгон эмес.
Даяр өндүрүмдүн коопсуздугун текшерүү. Даяр сыранын үлгүсү изилдөөгө жөнөтүлөт. Микробдун, ачыткынын бактериянын, көк даттын сандары коопсуздук ченеминин чегинде болушу керек.
Жыйынтыктоо жүргүзөлү
Сапаттуу ичимдикти туура тандоо кеңештеринин жалпы тизмеси:
Сак болуп, табигый азыктарды сатып алып жүрүңүздөр!
Маалымат жана сүрөттөр үчүн Абдыш-Ата заводуна, ачык, күчтүү жана алкоголсуз сыралардын (“Живое”,””Наше” ж.б), “Живая сила”, ”Ысык-Ата Тунгуч” сууларынын, “Боярский” квасынын, “Нитро” энергетикалык суусундугунун өнүктүрүүчүсүнө терең ыраазычылык билдиребиз.
Саламаттыкты сактоо министрлиги спирттик ичимдиктерди ашыкча ичүү ден соолукка зыян экенин эскертет.