Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

АШПОЗЧУ ЖИГИТТЕР ҮЙДӨ АШКАНА КОЖОЮНУ БОЛУУНУ КААЛАШПАЙТ

№308 26-сентябрь - 2-октябрь, 2008-ж.


Дарийдин сырларынан
Шорпо абдан даамдуу болсун деп газдалбаган минералдык сууга бышырат.
Куурулган эт жумшак, ширелүү болуп, бат бышсын деп этти кууруп жатканда үстүнө кадимки “Кока-Коладан” куюп коёт.
Гарнир бышырууда идиштин тү­бү­нө тартпасын деп жыгач кашык менен аралаштырат.
Дарийден “Супер-Инфо” салаты2 адамга
Керектелүүчү азыктар:
Сууга бышырылган үч тоголок картошка, бир даана сабиз, бир даана жумуртка, пияз, майонез, ышталган балык, буурчак, туз.
Жасоо ыкмасы:
Сууга бышырылган азыктардын баарын майда төрт бурчтуу кылып туурайбыз да, майонез кошуп, туз себелеп, тегерек атайын салаттар үчүн калыпка салабыз. Ышталган балыкты ичке кылып тилип, гүл сымал ороп чыгабыз да, салаттын үстүнө тизебиз. Жашыл буурчактарды ышталган балыктан жасалган “гүлдөрдүн” капталдарына жалбырак сыяктуу тизип коёбуз.
Бул салат бат жасалгандыгы жана тоюмдуулугу менен баалуу.

Биринчи этап – “заготовка”
“VOGUE Бишкек” кафесин тандап алганыбыз да бекеринен болгон жок. Бул кафенин Дарий аттуу ашпозчусу тууралуу көп адамдардан угуп калчубуз. Биз эрте барып алганбызбы, айтор, кафени тазалаган аял жана бармен гана бар экен. Саат 10го 15 мүнөт калганда күткөн ашпозчубуз да келип калды. Биз менен таанышып, келген максатыбызды уккан соң: “Материал жазганы эмес эле башка кафелерден тыңчылыкка келген жоксу­ңарбы? Айтып коёюн, тамак жасоодогу жашыруун сырларымды тышка чыгарбайм!” - деп тамашалап ишке киришти. Аты өзгөчө болгону менен, өзү биздин эле кандаш казак туугандардан экен. Сырттан спорттук кийимчен кирген жигит заматта аппак кийимчен болуп чыга келди. Ал чыкканда залда илинип турган саатка көзүм түшүп, тактыгына тан бердим. Ошентип, ашпозчу Дарийдин жумушу туптуура саат 10:00дө башталды. Узун чачтуу мени сыдыра тиктеп алып, менден да чепчик кийүүнү талап кылды. Ашпозчуга коюлган биринчи талап тазалык жана баш кийим кийүү экенин эскерте кетти. Ондон ашык чоң-кичине болгон бычактарды бир сыйра кайрап курчутуп алып, ишке киришти. “Кафеде күн сайын жаңы бышырылган жакшы шорпо болуусу кажет” деген Дарий шыпылдай казан асып, уй этин өзүнчө, кой этин өзүнчө салып, жай отко коюп койду. Алар менен удаа эле картошка, кызылча өңдүү жашылчаларды да сууга салып отко коюп, тамакка чийки түрүндө колдонулуучуларын шыпылдата тазалап жиберди. Ошентип, Дарийдин бүгүнкү күнгө “заготовкасы” даярдалып жатты.
Алгачкы заказ
Аңгыча официант бул күндүн алгачкы кардарынын заказын айтты. Ал сууга бышырылган судак балыгы менен жер-жемиштер кошулуп жасалган салат заказ кылыптыр. Дарий судак балыгынан бир тилим кесип, чакан мискейге минералдык суудан куюп асып койду. Бул арада биздин суроолорубузга жооп берип, жашылчаларды бирдей өлчөмдө шыпылдата туурап жатты. Эркек адамдын мындай ишин карап туруп суктанбай коё албайт экенсиң. Менин суктана караганымды байкап жымыйып алган ашпозчу: “Бычак менен достошкуча далай жолу колумду шыла кесип алгам”, - деп күлдү. Шапа-шупа тез эле тууралып бүткөн жер-жемиштерди табакка кооздоп тизип, бышып калган судак балыгын майдалап туурап жер-жемиштин үстүнө кошуп, чөп-чарлардан себелеп койду. Туура 10 мүнөттүн ичинде алгачкы кардардын жеңил салаты даяр болуп, официант көтөрүп кетти.
“Бармагымды шылып алып...”
Күндүз кардар аз учурда кечкиге даярдыкты бүтүрүп алуу керек экен. “Түштө саат 12ден 2ге чейин, айрыкча кечки саат 8ден соң беш мүнөт бутту созуп отурууга зар болосуң”, - дейт Дарий бизге жумушу тууралуу айтып жатып. Күндүз баш баккан кардарлардын көпчүлүгү жеңил салат, куймак заказ берип жатышты. Бир аз колу бошой калганынан пайдаланып, Дарийди маекке тарттык.
– Ашпозчу болуу кыйынбы? Канча жылдан бери элдин курсагын тойгузуп келе жатасың?
– Ашпозчу болуу кыйын эмес, кызыктуу. Төрт жылдан бери минтип казан-аяктын арасында жүрөм. Албетте, ар бир нерсенин башталышы оор болот. Бирок, азыр мага ашпозчулук ырахат тартуулайт.
– Кардарларың тамагыңа нааразы болгон учурлар болду беле?
– Албетте, болот. Бир жолу кардарга “цезарь” деген салатым жакпай калып, аябай ыйлагым келип, капа болгом. Бир өлчөмүнөн жаңылышып калган окшоймун. Ошондон кийин өзүмө “ ашпозчу болом десең, азыктардын калькуляциясын так билип, үйрөн!” деген талапты койдум. Башында бир порция салат үчүн деле азыктарды граммдап өлчөп алып жасачумун. Азыр эч кандай граммдабай эле көз өлчөм менен билип калдым.
– Аялыңдын жасаган тамагын көп сындасаң керек...
– Азырынча бойдокмун. Бирок, кийин үйдөгү ашкананы бир гана аялым башкаруусун каалайм.
– Өзүң кайсы тамакты жакшы көрө­сүң?
– Жакшы жасалган тамактын баарын жакшы көрүп жей берем. Кел эми, сөздү азайтып, түшкү тамактын камын көрөлү. Жетишпей калышыбыз мүмкүн.
Сөздү токтотуп жумушка киришкен Дарий бир топ бычакты катарынан орундарына илип кирди. Ушул арада ал эч качан картошка туураган бычак менен эт туурабасын билдик.
Күтүлбөгөн заказ
Аркы-беркини сурап жатып саат 12:00 болуп калыптыр. Официанттардын заказдары көбөйө баштады. Бир паста эле 15 заказ келип түштү. Бирок, Дарийдин шашпай кыймылдаганы бизди таң калтырды. Тууралган азыктарды аркы казанга бир ыргытып, берки казанга бир ыргытып жатып эле алгачкы беш адамдын заказын даяр кылып жөнөттү. 15 кардардын тамагын, салатын даярдагыча жарым саатка чукул Дарий ооз ачып сүйлөбөдү. Бир маалда официант кыз келип, “иностранцы, как обычно” деп кетип калды. Эмне заказ болду экен деп кызыга карап турсак, жалаң эле чөп-чардан жасалган шорпо экен. Аңгыча тыкылдаган официант кыз кирип “эттен ассорти” заказ берип келди. Колуна чоң бычагын алган ашпозчу муздаткычтан уй, кой, тоок эттерин алып тегиз кесип, ар бирин өзүнчө кууруй баштады. Расмий түрдө болбосо да ашпозчунун жардамчысынын ролун аткарып жаткан соң биз да Дарийге кол кабыш кылып кирдик. “Жаңы кызматка” ушунчалык берилип кеткенибизден сааттын алты болуп калганын да байкабаптырбыз. Эми ашпозчу “негизгилерди асып коёюн” деп калды. Анысы кафеде көп заказ кылынуучу тамактардын азыктары экен. Бир нече сааттан бери туруп тургандыктан, буттар талый, “качан бизге стул алып келип берер экен” деп Дарийди уурдана карай баштадык. Ашпозчу аны сезер эмес. Кызыгы, ашканадан бир отургуч таба алган жокпуз.
Баш тырмаганга убакыт жок
Кечке туруп иштеп жаткан Дарий бизге окшоп талымак тургай, эми тынымсыз иштей баштады. Заказдар биринин үстүнөн бири келип жатты. Ичимден “бишкектиктер үйлөрүндө тамак жасабай, жалаң кафе-ресторандардан тамактанып калышканбы?” деген ойго кеттим. Бул арада ашканада жумуш кайнаптурду. Дарийге жардамчы болуу да оорлой баштады. Же биз бычактын түрлөрү кандай аталарын, же бир соустун аталышын билбейбиз. Дарий төөнү сураса, биз бээни берип дегендей тамашабыз күч алды. Бир казанда балык куурулуп, бир казанда шорпо буркулдап кайнап, бөлмөнүн ичин буу басып кетти. Заказдар көп болгондуктан, канча түрлүү тамак жасаганыбызды да санап жетишпей калдык. Кечки тамактанууга көбүнчө эле уйдун этинен жасалган европа тамактарын жасап жаттык. Ашканада бизге тааныш эмес азыктар көп экен. Дарий: “Бул жайга чет жердиктер көп келишет. Ошондуктан, силерге бейтааныш азыктар, тамак-аштын түрлөрү көп”, - деп түшүндүрдү.
Абдан чарчадык
Кечки алтыларда эле чарчай баштасак да, чымыркана чыдап түнкү12ге дейре жүрдүк. Ошентип, ашпозчуга жардам беребиз деп жүрүп суй жыгылдык. Тердеп-кургап, даамдуу тамактардын буркураган жытына аралашып отуруп, бир күндүн кантип өтүп кеткени сезилбей калды. Туура 12де бизди алып кеткени келген айдоочубуз мени менен сүрөтчүбүздүн кебетесин көрүп каткырып күлүп алды. А биздин күлгөнгө алыбыз калбаптыр. “Бир күн жардамчы болобуз деп жүрүп ушунча шайыбыз ооду. Төрт жылдан бери күн сайын ушинтип иштеп келе жаткан бул бала кантип чарчабайт?”- деп сүрөтчүбүз күлүп калды. Бул кезде мен да ошону ойлоп бараткам.

Даярдаган Бахияна Сатылганова



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  0 
Комментарийлер(0)
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21471;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: