Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

КЫШКЫ САЛАТТАР

№461 2-8-сентябрь, 2011-жыл


Күз мезгилинде айымдардын баары кыштын камын көрүп, билген салаттарын жасап киришет. Айымдарга жардам иретинде биз өзгөчө оригиналдуу салаттардын рецепттерин, анда колдонуучу кээ бир пайдалуу кеңештерди сунуштайбыз.

БАКЛАЖАН ЗАКУСКЕСИ

Керектелүүчү азыктар:
Баклажан – 5 кг
Кызыл калемпир – 1 кг
Сарымсак – 300 гр
Укроп – 1 тутам
Уксус (9) – 200 мл
Кумшекер – 100 гр
Өсүмдүк майы – 1 л
Туз – 100 гр
Ачуу калемпир – 3-4 даана

Даярдоо жолу:

  1. Баклажанды тегерек кылып кесип (калыңдыгы 2 сантиметр), туздап, жарым саатка тыныктырып коёбуз.
  2. Калемпирди, ачуу калемпирди, сарымсакты эт туурагычтан өткөрүп, кумшекер, уксус жана татымына жараша туз кошуп, жакшылап аралаштырып, 10-15 мүнөт кайнатабыз. Оттон чыгарар замат майда тууралган укропту кошуп, аралаштырып, муздаганча коё турабыз.
  3. Туурамжыбыз муздаганча баклажандын эки жагын майга кызарта кууруп алабыз.
  4. Анан баклажандын ар бир кесимин алдын ала даярдалган туурамжыга малып, банкага тизип салабыз.
  5. Толгон банканы мискейдеги сууга сыртынан 20 мүнөт кайнатып, темир капкак менен бекитип, көмкөрүп, жылуу ороп коёбуз.

Баклажан – аз калориялуу жашылча болгондуктан, толуп кетүүдөн сактайт. Анын курамында калий көп болгондуктан, жүрөктүн иштешин жакшыртат. Мындан сырткары бөйрөк, боор, атеросклероз, остеохондроз, муун, жүрөк-кан тамыр ооруларына пайдалуу азык. Баклажан заара кубалоочу касиетке да ээ.
Сарымсак менен пиязды дайыма ченеми менен колдонгон адам жоон ичеги рагына жана жүрөк ооруларына чалдыкпайт. Аталган жашылчалар кандын курамындагы холестеринди азайтып, клеткалардын эрте картаюусунун алдын алат. Бул жашылчаларды чийки жеген өтө пайдалуу.

БАКЛАЖАН ТУУРАМЖЫСЫ ТОЛТУРУЛГАН КАЛЕМПИР

Керектелүүчү азыктар:
Болгар калемпири – 10 даана
Помидор ширеси – 1,5 литр
Баклажан – 500 грамм
Сабиз – 3 даана
Пияз – 2 баш
Өсүмдүк майы – 3 аш кашык
Даамына жараша туз

Даярдоо жолу:

  1. Баклажанды жууп, кабыгын аарчып алабыз. Андан соң аны чарчы кылып туурап, майга кууруйбуз.
  2. Пияз менен сабизди аарчып, сүргүчтөн өткөрүп, чогуу кууруйбуз. Кийин аны куурулган баклажан менен аралаштырабыз.
  3. Эми калемпирдин арт жагын кесип, уругунан тазалайбыз. Тазаланган калемпирди кайнак сууга 3-5 мүнөткө салып алып, муздатып алабыз. Анан ичин туурамжы менен толтуруп, алдын ала бууланган банкаларга тизип чыгабыз. Анан үстүнө томат ширесин куюп, банканын сыртынан кайнатабыз. 3 литрлик банканы 30 мүнөт, 2 литрликти 20 мүнөт, 1 литрликти 10 мүнөт. Убакыт бүткөн соң темир капкак менен бекитип, көмкөрүп, жылуу ороп коёбуз.

Болгар калемпири С, А, В1, В2, В6, РР витаминдерине бай. Бул витаминдер кызыл жана сары түстөгү калемпирлерде көп болот. Болгар калемпиринин курамында минералдык туздар, натрий, темир, цинк, йод, фосфор, магний бар. Аталган жашылча чачтын өсүүсүнө, көрүү органдарына пайдалуу. Өзгөчө кант диабети, аз кандуулук, остеопороз дартына чалдыккандар үчүн эң керектүү азык. Иммунитетти чыңдайт.

КҮРҮЧ КОШУЛГАН САЛАТ

Керектелүүчү азыктар:
Помидор – 3 килограмм
Баклажан – 1 килограмм
Пияз – 500 грамм
Сабиз – 1 килограмм
Болгар калемпири – 1 килограмм
Сарымсак – 3-4 баш
Күрүч – 1 стакан
Уксус – 1 аш кашык (жарым стакан сууга аралаштыруу керек)
Татымына жараша туз

Даярдоо жолу:

  1. Күрүчтү чала бышырып алабыз.
  2. Помидорду жууп, эт өткөргүчтөн өткө­рүп шире даярдайбыз.
  3. Калган жашылчаларды да жууп-тазалап, туурап, майга кууруп алабыз.
  4. Анан жашылчалардын баарын помидор ширесине салып, даамына жараша туз, кара мурч кошуп, 15 мүнөт кайнатабыз. Андан соң күрүчтү салып, дагы 10 мүнөт кайнатабыз. Оттон чыгарарда уксусту жана сарымсакты кошуп 5 мүнөт кайнатып, бууланган банкаларга куюп, жаап коёбуз.

Помидор С, В1, К жана РР витаминдерине бай. Помидордун курамындагы ликопен заты рак, жүрөк-кан тамыр ооруларынын алдын алат жана мээнин иштешин жакшыртат. Ошондой эле помидор бөйрөк, атеросклероз ооруларына даба. Мындан сырткары бул жашылча тамакты бат сиңиртүүчү, көңүлдү көтөрүп, депрессиядан чыгууга жардам берүүчү касиетке ээ. Ал эми сулуулук жаатында терини жашартып, бырыштарды жазат.
Сабиз организмди А витамини менен каржылап, көз жана териге өтө пайдалуу жашылча. А витамини сизди рак, жүрөк-кан тамыр ооруларынан сактап, сөөгүңүздү бекемдейт.

АЛМА ЖАНА САБИЗ АДЖИКАСЫ

Керектелүүчү азыктар:
Помидор – 3 килограмм
Кызыл болгар калемпири – 1 килограмм
Алма – 1 килограмм
Сабиз – 1 килограмм
Ачуу калемпир – 3 даана
Сарымсак – 3 баш
Кумшекер – 100 грамм
Өсүмдүк майы – 1 стакан
Укроп – 1 тутам
Даамына жараша туз

Даярдоо жолу:

  1. Бардык жашылчаларды жууп-тазалап, эт өткөргүчтөн өткөрүп алабыз.
  2. Анан баарын аралаштырып, 2 саат жай отто кайнатып, бууланган банкаларга куюп, капкагын жабабыз.

Алма карылык менен чогуу өзүнөн өзү пайда болуучу ар кандай оорулардан, бүкүрөйүү, эс-тутумдун бузулушу, жакшы сүйлөй албай калуу жана башка оорулардан сактайт. Көпчүлүк пайдалуу витаминдер алманын кабыгында экенин да унутпаңыз.

Билип ал

УКСУСТУН ПАЙЫЗЫН КАНТИП АНЫКТОО КЕРЕК?
Базарларда, дүкөндөрдө көбүнчө 80, 70 уксустарды сатышат. Сизге 9 же 3 уксус керек болду дейли. Аны кантип даярдайсыз?

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  10 
Комментарийлер(4)
05.09.2011. 22:44 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
172
Катталган:
12-01-2011
Соӊку аракети:
29-08-2012 02:21
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
+1
чоон рахмат созсуз жазып алам жана турмушта колдонууга аракет кыламын.
06.09.2011. 01:53 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
122
Катталган:
19-12-2010
Соӊку аракети:
17-03-2018 09:03
Жынысы:
Белгисиз
+1
Икраны кантип жазайт? Айтып койгулачы.
08.09.2011. 17:03 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
35
Катталган:
17-08-2011
Соӊку аракети:
06-02-2017 16:56
Жынысы:
Белгисиз
+1
рахмат мен да окуп кичине болсо да тажрыйба алдым кунумдук жашоомдо колдоном.
20.09.2011. 00:13 
Тайпасы:
Түйүлдүк
Комментарийлердин саны:
483
Катталган:
07-08-2011
Соӊку аракети:
25-10-2016 17:50
Жынысы:
Белгисиз
+1
Жакшы рецептер экен, аш-канамдагы меню тизмесине кошуп койдум, келечекте ото керектуу нерселер, айрыкча келин болуп башка уй-булого барганында ;) рахмат super info гезитине.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: