Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836   837  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

МАЛДЫН ЭТИ. Эт сатып алууда эмнелерге көңүл буруу керек?

№463 16-22-сентябрь, 2011-жыл


ЧЕТ ӨЛКӨДӨН КАНЧА ЭТ КЕЛЕТ ЖАНА БИЗДЕН КАНЧА ЖӨНӨТҮЛӨТ?
Быйылкы жылдын 8 айында өлкөбүзгө Кытайдан 4100 тонна чочко эти, 7000 тонна тоок эти жана 810 тонна уй эти келсе, АКШдан 40 миң тонна тоок эти импорттолгон. Ошондой эле быйыл жогоруда аталган өлкөлөрдөн сырткары Индиядан да уй эти келе баштады. Бул өлкө жалпысынан 60 тонна уй этин жөнөткөн. Мындай маалыматты Мамлекеттик ветеринария департаментинин экспорт-импорт секторунун жетекчиси Көчөркул Кудакеев берди. Индиядан келген эттин баасы биздин эттерден 50-60 сомго чейин арзан сатылууда.

БИЗДИН ЭТТИ КОНТРАБАНДИСТТЕР ЭКСПОРТТОЙТ
Кыргызстандан мал этин чет өлкөгө экспорттоого “дүйнөлүк лабораториялык талаптарга жооп бербейт” деген тоскоолдуктар жаралып келет. Бирок былтыр Кыргызстандын малынын этине кызыккан Иран дүйнөлүк лабораториялык талаптарга карабай 590 тонна эт сатып алган. Ал эми быйыл өзүбүздүн базарларда эттин кымбатташына байланыштуу өкмөттүн чечими менен Иранга этти экспорттоо токтотулган. Бирок контрабандалык жол менен Казакстанга биздин эттер өткөрүлүп турары маалым.

ИМПОРТТОЛГОН ЭТТЕР ЖӨНҮНДӨ...
Кытай менен АКШдан бат чоңойтуучу каражаттар менен багылган малдын эттери келет. Гормон менен багылган торпок 1 жылдын ичинде эле чоң уйдун этин бере тургандай салмакка жетет. Мындай эт адамдын ден соолугуна зыян экени айтпаса да түшүнүктүү. Мындай малдын этин жеген адам бара-бара тукумсуздук, жүрөк-кан тамыр ооруларына чалдыгышы мүмкүн. Бирок химиялык каражаттар менен багылган малдын этинин зыяндуулугун дүйнөнүн бир дагы лабораториясы тастыктай албай келүүдө. Себеби алар малды союуга жакындаганда малга дары берүүнү токтотуп коюшат экен. Ошондой эле АКШ, Орусия жана Кытай улуу державалары мамлекеттик резервдеги тамак-аш продуктуларын сактоо мөөнөтү бүтүп баратканда бизге окшогон экономикасы чабал өлкөлөргө экспорттоп жиберери белгилүү.
Четтен келген эттин баасы арзан болгондуктан, шаарыбыздагы кафе-ресторандар алышат. Мындай эттердин биздин өзүбүздүн эттерден айырмасы – алар тоңдурулган сулп эт түрүндө болот. Бирок тез чоңойтуучу каражаттар менен багылгандыктан, даамы супсак.

ЖАҢЫ ЭТ МЕНЕН ЭСКИ ЭТТИН АЙЫРМАСЫН БИЛҮҮ

  • Жаңы эт алам десеңиз, базарга барыңыз. Ал эми дүкөндөрдөгү эттер таңгакталгандыктан, алардын көпкө сакталуусу үчүн химиялык заттар да кошулат.
  • Таза, жаңы союлган малдын этинен кызыл түстөгү маңыз чыгып турат.
  • Жаңы этти манжа менен басып көргөндө пайда болгон чуңкурча бат түзөлөт.
  • Эгер тоңдурулган эт болсо, манжа тийген жерине кызыл так түшүп калат. Ал эми кайра-кайра тоңдурулган этте кызыл так пайда болбойт жана майы ачык кызыл тартып калат.
  • Бузулуп кеткен эт, баарыбыз билгендей, жыты өтө жагымсыз жана өңү абдан кочкул кызыл болот.
ЭТТИН ТҮСҮНӨН МАЛДЫН ЖАШЫН БИЛИҢИЗ
  • Жаш малдын эти ачык кызыл түстө жана майы агыш болот.
  • Чоң малдын эти кызыл түстө болот.
  • Карыган малдын эти кочкул кызыл түстө болуп, майы саргыч тартып калат. Мындай малдын эти катуу келип, кеч бышат.

УЙ ЭТИНИН КАЙСЫ БӨЛҮГҮ СУУГА БЫШЫРУУГА ЖАНА КУУРУГАНГА ЫЛАЙЫКТУУ?

БИШКЕКТЕГИ ЭТТИН БААЛАРЫ:
Уйдун тили 1 кг – 180-200 сом, уйдун шыйрагы (1даанасы) – 25-35 сом,
жылкы эти 1 кг – 285-350 сом, топоздун эти 1 кг – 180-250 сом,
казы-карта 1 кг (бышканы) – 400-450 сом,
чучук 1 даанасы (көлөмүнө жараша бышканы) – 200-750 сом,
фарш – 275-285 сом, койдун куйругу 1 кг – 250 сом.

АШКАНА СЫРЛАРЫНАН

  • Шорпо тунук жана даамдуу болсун десеңиз, анда этти муздак сууга салып бышырыңыз.
  • Эт асканда анын үстүн толук көмгүдөй кылып суу куюңуз. Кайнаганда бууланып отуруп, эт бышкыча шорпосу аз болуп калат.
  • Этти бышырууда башында катуу бир кайнатып алуу керек. Андан кийин жай отто бышырсаңыз, эт ширелүү жана жумшак болуп бышат. Күчтүү отто кайнатылган эт катуу болуп калат.
  • Шорпого калкып чыккан чий көбүктү эт катуу кайнай электе алып салыңыз. Эгер шорпо катуу кайнап кетсе, чий көбүгү этке аралашып, эт таза болбой калат.
  • Шорпо тунук болсун үчүн бир тоголок пиязды аарчып бүтүн боюнча салып жиберсеңиз да болот.
  • Эт канчалык майлуу болсо, ошончолук тез куурулат.
  • Этти муздаткычта +5° температурада тоңдуруу туура.
  • Тоңдурулган этти эритүүдө аны ысык сууга салууга болбойт. Аны бөлмө температурасында (18-20 °С) эритүү керек.
  • Алгач кагазга, андан соң туздуу суу менен нымдалган чүпүрөккө оролгон эт көпкө сакталат.
  • Этти ачык жерде сактаганда ага лимондун ширесинен сүйкөп койсоңуз, чымындар жолобойт.

ЭТТИ ТЕЗ КУУРУУНУН ЖОЛДОРУ

  • Кууруй турган этти 1 саат мурда горчица менен сүртүп коюу керек.
  • Эттин ар кайсы жерин тешип сарымсак тыгып койсо да болот.
  • 1,5-2 саат маринадда кармоо керек (сууга уксус аралаштырып).
  • Сүткө 4-5 саат салып коюу керек.
  • Бул көрсөтмөлөрдүн бирин тандап алыңыз. Алдын ала мындай даярдыктан өткөн эт 10-15 мүнөттө бышат.

Кубаныч Сыдыков
kenesh@super.kg



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  4 
Комментарийлер(11)
19.09.2011. 10:05 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
127
Катталган:
07-04-2011
Соӊку аракети:
12-03-2018 12:35
Жынысы:
Белгисиз
0
рахмат
19.09.2011. 14:50 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
40
Катталган:
05-03-2009
Соӊку аракети:
05-02-2012 14:12
Жынысы:
Белгисиз
0
ураттуу супер инфо сиздерден сураныч? Эгер мумкунчулук болсо, ушуга окшоп суроттору мн жиликтердин аталышын койуп койсонор.Мага окшогон билбеген кыргыздарга жакшы болмок.алдын ала Рахмат!
21.09.2011. 03:59 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
36
Катталган:
12-10-2010
Соӊку аракети:
08-10-2014 15:52
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Alania
0
RIELTOR, Tuura aitasyn,men da suranam kyrgyz bolup jilikterdi bilbeim,jardamchy bolunuzdar.
21.09.2011. 15:13 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
11
Катталган:
17-08-2011
Соӊку аракети:
24-05-2015 03:47
Жынысы:
Белгисиз
0
кыргызстандын эти абдан жакшы россиядагы эттер желим эле кыргызс-н баары кунго бышкан
22.09.2011. 20:58 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
76
Катталган:
29-09-2008
Соӊку аракети:
20-01-2014 00:47
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
бишкек
0
этти халал дукондордон алыныздар
23.09.2011. 14:23 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
77
Катталган:
14-03-2009
Соӊку аракети:
09-12-2014 18:03
Жынысы:
Белгисиз
0
Чын эле койду жиликтоону берип койгулачы.Жолдошум коп жерден билбей уят болот. Уйго алып барып илип коеюн, уйронуп алсын
23.09.2011. 17:24 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
16
Катталган:
07-09-2011
Соӊку аракети:
28-12-2013 21:59
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
0
Кыргыз эли ушунчалык арамзабыз,озубуздун жайытарыбыз мал баканы аябай ынгайлашкан этти башка жактан алып экспортойбуз. Кытайлар кыйын калк болот адырларына гуруч эгип салаышат суу чыгарып,а бизде болсо беш болбосо ан беш болуп жата беребиз, пикет качан болот экен деп коюп! Кыргыз эли ушунчалык арамзабыз,озубуздун жайытарыбыз мал баканы аябай ынгайлашкан этти башка жактан алып экспортойбуз. Кытайлар кыйын калк болот адырларына гуруч эгип салаышат суу чыгарып,а бизде болсо беш болбосо ан беш болуп
26.09.2011. 09:22 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
188
Катталган:
01-06-2007
Соӊку аракети:
11-04-2014 14:09
Жынысы:
Белгисиз
0
achi,Кытайларды мактаптырсың болушунча. Анда кытайга барып иттин этин, курт-кумурска жеп жаша да. Кыргыз кыргыз бойдон калат кылымдарды карытып.
25.09.2011. 13:17 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
13
Катталган:
31-08-2011
Соӊку аракети:
28-11-2015 10:10
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Аламедин-1де,уйдун эти 1кг.-370сом.,койдун эти-340,
25.09.2011. 15:49 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
10
Катталган:
17-07-2011
Соӊку аракети:
07-07-2018 00:03
Жынысы:
Белгисиз
0
Бишкекте уйдун эти 270-290 эмеско,билбейм мен 270-290 дон алган эмесмин эн арзаны 325 сомго Супер Инфо каяктан алып жазышкан.
25.09.2011. 17:12 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
383
Катталган:
24-08-2011
Соӊку аракети:
28-04-2014 16:59
Жынысы:
Белгисиз
0
Ошто эмне койдун эти Бишкектин баасынан да кымбатбы я?
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21503;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: