Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

КОНОК ТОСУУ АДЕБИ

№465 30-сентябрь - 6-октябрь, 2011


Конок тосууда дасторкон жаюунун, стол жасоонун, мейманды сыйлоонун өз эрежелери бар. Аны билип алуу эч кайсы кожоюнга, кожойкеге артыкчылык кылбайт. Тескерисинче, келген конокко жагымдуу маанай тартуулап, көңүлүн көтөрөт деген ойдобуз.

1-кадам.
КОНОКТОРДУ ЧАКЫРУУ
Той-топур сыяктуу чоң мааракелерге коноктор 3-4 жума мурун чакырылат. Анчалык маанилүү эмес болсо бир жума мурун, ал эми бир нече жакын адамдарыңыздын башын бириктирип кечки тамакка чакыргыңыз келсе, бир нече күн мурун атайын жолугуп же телефон аркылуу чакырышыңыз керек.
Yйгө конокторду чогултарда чакырылгандардын көпчүлүгүнүн кызыкчылыгы менен эсептешүү керек. Эгер бир адамдын келишин көпчүлүк жактырбаса, анда ал адамды чакырбай эле койгон оң.

2-кадам.
ДАСТОРКОН ЖАЮУ

Cтолду жасоо
Алгач столду жайгаштырып алабыз. Адегенде ага клеёнка жаап, андан соң дасторкон жайыңыз. Себеби ысык же майлуу нерсе төгүлсө, столдо так калбайт. Жерге дасторкон жайганда деле ушундай кылуу зарыл, килем, палас булганбайт. Дасторкондун ак же ачык гүлдүү түстө болгону дурус.

Идиштердин түрлөрү
1. Нан, торт салууга арналган тарелка.
2. Балык үчүн айры. Эгер дасторкондо балыктан жасалган тамак жок болсо, анда коюу зарыл эмес.
3. Чоң айры (экинчи тамак үчүн).
4. Чоң тарелка. Отуруштун аягына чейин таза бойдон калат, анын үстүнө башка тарелкалар коюлат.
5. Орточо тарелка (экинчи тамак үчүн).
6. Чуңкур тарелка (биринчи тамак үчүн).
7. Чоң бычак (чоң айры менен кошо экинчи тамак үчүн колдонулат).
8. Аш кашык (биринчи тамак үчүн).
9. Балык үчүн бычак.
10. Коньяк үчүн бокал.
11. Суусундук үчүн бокал.
12. Шарап үчүн бокал.
13. Шампан үчүн бокал.

Дасторконду туура сервиздөө
Идиштерди жайгаштырууда алардын түз жайгашкандыгына көңүл буруу шарт. Столдун чети менен идиштин ортосунда эки сантиметр аралык калтыруу керек. Ал эми идиш-аяктар бири-биринен аралыгы бир сантиметр алыстыкта коюлушу туура. Эреже боюнча, алгач атайын чоң тарелка, анын үстүнө салат үчүн тарелка коюлат. Бычак, кашык, айрыларды дасторконго койгон даамдарыңыздын түрүнө карата тандап алыңыз. Мисалы, суюк тамак бере турган болсоңуз – аш кашык, балык койсоңуз – ал үчүн атайын бычак дегендей. Булардан сырткары дасторкондун орто жерине туз, мурч салынган идиштерди атайын кичинекей кашыктары менен коюп коюуну унутпаңыз.
Ошондой эле өңү дасторконго окшош кездемеден кол аарчыларды тарелкалардын ичине же четине фантазияңызга жараша бүктөп салууну унутпаңыз. Эгер кагаз кол аарчыгыч койгуңуз келсе, атайын салгычка же бокалга салып коюу керек.

Бокалдарды тандоо жана жайгаштыруу
Бокалдарды жайгаштыруунун да өзүнчө жол-жобосу бар. Алар тарелканын оң тарабындагы шаймандардан кийинки катарга коюлат. Булар ичимдиктин күчтүүлүгүнө карата тизилет. Алгач суусундук куюлуучу, кийин шарап, арак ичилүүчү бокалдар.
Ошондой эле ичимдиктин тү­рүнө карата бокалдарды тандоого үйрөнүңүз. Мисалы, суусундуктар, ширелер үчүн түбү тегиз, узун стакандарды колдонуу керек. Ал эми коньякты асты жайык келген, үстү жагы кууш болгон бокалга куюу талапка ылайык. Ал эми шараптын түрлөрү үчүн буту бар, көлөмү чоң бокал колдонулса, эң узун бокалга шампан куюлууга тийиш. Аракты болсо көлөмү жактан эң кичинекей болгон рюмкага куюу туура.

Ичимдик жана закуске
Кийинки кезек дасторконго мөмө-жемиштерди, таттууларды, салаттарды, закускелерди (чучук, колбаса, сыр, килкилдек жана башкалар), ичимдиктерди, суусундуктарды коюуда. Буларды конок келерге 15-20 мүнөт калганда коюу туура. Салат жасоодо буларды эсиңизге алыңыз: бир салатыңызды майонез кошуп жасасаңыз, экинчисине майонез кошулбай турган башка түрүн жасаңыз. Анан да бир салатыңызга кошулган азык экинчисинде болбогону дурус. Мүмкүн болсо закускелерди ичимдиктин түрлөрүнө жараша жасоого аракеттениңиз. Мисалы, ак кургак шарапка – балыктан, кызыл кур­гак шарапка – малдын, куштун этинен, аракка – туздалган жашылчалардан жасалган закускелерди жасоо керек. Ал эми шампанга таттуулар менен жемиштерди коюу туура. Ак жана таттуу кызыл шарап, вермут жана сыра муздак, коньяк бөлмө температурасында болушу шарт.

3-кадам.
ТОСУП АЛУУ, СЫЙЛОО
Yйгө эң биринчи келген конокту кожоюн менен кожойке тосуп алат. Анын артынан эле келгендерди кожойке тосуп алат. Ал эми кожоюн конок бөлмөдө биринчи келген меймандар менен алек болот. Калган конокторду ата-энесинин ордуна үйдүн улуу балдары тосуп алса болот. Yй ээлери келген коноктордун сырткы кийимдерин чечкенге жардам берүүнү унутпашы зарыл.
Отурууга келгенде үй ээлери конокторго дасторкон четинен орун алууну сунуштайт. Коноктор баары жайланышып отуруп бүтмөйүнчө өздөрү туруп туруулары шарт.
Келген коноктордун арасында бири-бирин тааныбагандар болсо, аларды тааныштырууну унутпаңыз. Кичүүнү улууга, жөнөкөй кызматкерди жетекчиге, эркекти аялга.
Коноктор келгенден кийин 30-40 мүнөттөн кийин биринчи тама­гыңызды берсеңиз болот. Анткени алар бул аралыкта бири-бири менен сүйлөшүп, бир чыныдан чай ичүүгө үлгүрүшөт. Биринчи тамакка шорпо, пельмен, лагман сыяктуу суюк тамактар сунушталат. Ал эми экинчи тамакка палоо, манты сыяктуу коюу тамактар сунушталат. Экинчи тамак биринчи тамактан кийин 1 саат аралыгында берилүүгө тийиш. Конок тосуу арасында кожойке конокторду жемиштер, таттуулар менен сыйласа, кожоюн бокалдарды толтуруп, тамеки чеккендерге кам көрүп турат.
Ичимдиктерди кайсы учурда берүү туура? Конок келери менен ичимдик сунуштоо туура эмес. Негизинен, ичимдиктер биринчи тамактан кийин берилет. Ичимдик куюуда аларды мелт-калт кылып бокалдын кырына чейин толтурбаңыз. Чоң бокалдардын үчтөн бирине, кичине бокалдардын жарымына чейин же андан бир аз өйдөрөөк куюлат.
Дагы бир эске алчу нерсе, конокту жалгыз калтырып турууга болот, бирок үч мүнөттөн ашык эмес.

4-кадам.
КОНОКТОРДУ УЗАТУУ
Кожоюн меймандар кетип баратканда ар бирине кешик салып берип узатышы керек. Бирок эшикти коноктун өзү ачканы туура. Ача албай жатса гана үй ээси жардамдашса болот. Кожоюндун коноктордун ар биринин кийимдерин кийгизип, кам көрүп, атүгүл жалгыз бой аялдарды таксиге салып же үйүнө чейин жеткирип келүүсү эрежеге туура келет.

5-кадам.
ҮЙДҮ ЖЫЙНОО
Мейман узагандан кийин канчалык чарчасаңыз да, дасторконду жыйноону эртеңкиге калтырбай баарын жыйнап, идиштерди жууп, бөлмөнү шыпырып, андан кийин гана эс алууга камыныңыз.

КОЛБАСА ЗАКУСКЕСИ

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:
Колбаса (ветчина) – 300 грамм
Сыр – 100 грамм
Сууга бышырылган жумуртка – 3 даана
Укроп – 1 тутам
Майонез

ДАЯРДОО ЖОЛУ:

  • Колбасаны туурасынан жука кылып кесип алабыз.
  • Сыр менен жумуртканы сүр­гүчтөн өткөрүп, майда тууралган укроп жана майонез менен аралаштырабыз.
  • Кесилген колбасанын ор­тосуна бул туурамжыдан салып ороп, укроп менен кооздоп коёбуз.

«РАНДЕВУ» САЛАТЫ

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:
Консерваланган жүгөрү – 1 банка
Помидор – 400 грамм
Бадыраң – 400 грамм
Пияз – 2 баш
Сыр же брынза – 250 грамм
Өсүмдүк майы, татымына жараша туз

ДАЯРДОО ЖОЛУ:

  • Пиязды ичке, жарым тегерек тү­рүн­дө туурап, кайнак сууга 10 мүнөттөй салып коёбуз. Анан суусун төгүп, муздак сууга чайкап алабыз.
  • Бадыраң, помидор жана сырды кубик түрүндө туурайбыз.
  • Азыктардын баарын бир идишке салып, ага консерваланган жүгөрү, май жана татымына жараша туз салып аралаштырабыз.

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  8 
Комментарийлер(18)
03.10.2011. 10:05 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
25
Катталган:
20-07-2011
Соӊку аракети:
09-12-2011 22:42
Жынысы:
Белгисиз
0
Men myndai servicetoony jalan 5 jyldyzduu ele restorandardan korom.
03.10.2011. 13:55 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
17
Катталган:
31-08-2011
Соӊку аракети:
23-07-2016 16:34
Жынысы:
Белгисиз
0
абдан пайдалуу кенеш.рахмат
03.10.2011. 16:56 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
14
Катталган:
25-07-2011
Соӊку аракети:
04-09-2012 01:19
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
кыргызстан
0
Аябай жакшы кенеш экен рахмат!Бирок азыркы заманда кантип конок тосуу копчулуко маалим болсо керек деп эсептейм. Мусулман калкы ветчинадан жасалган салат жебейтго же боло береби?
04.10.2011. 15:33 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
383
Катталган:
24-08-2011
Соӊку аракети:
28-04-2014 16:59
Жынысы:
Белгисиз
0
rozittarozi90, атайын халал ветчиналар бар,халал дукондон тапсан болот.
04.10.2011. 02:30 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
265
Катталган:
25-03-2007
Соӊку аракети:
06-09-2017 17:06
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
bishkek
0
Bokaldyrdy emne kylmak ele shygyratyp? Musulman adam ichbeit. I voobshe bul Europany tuurap algan nemeken....
04.10.2011. 16:00 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
292
Катталган:
28-11-2008
Соӊку аракети:
14-11-2018 12:47
Жынысы:
Белгисиз
0
Tokmok, эгер дасторконго ичимдик койбосонуз, бокалдарды эмнеге пайдаланмак элениз, кооздук учунбу? Даамдын кайсы турун койсонуз ошого жараша идиш танданыз деп жазылып турат го. Андыктан койбой эле коюнуз
04.10.2011. 21:46 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
19
Катталган:
01-10-2011
Соӊку аракети:
28-01-2018 04:00
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Awstrya
0
maga da jakty, jasaim buirusa bul salattardyn turun. hmmmmm=)
05.10.2011. 13:32 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
177
Катталган:
17-09-2010
Соӊку аракети:
11-11-2018 23:56
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек-Ankara
0
Чооон рахмат!
05.10.2011. 16:54 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
41
Катталган:
07-09-2011
Соӊку аракети:
13-09-2012 18:19
Жынысы:
Белгисиз
0
dina, Сен ошол жерде конокто тамак ашка тойгондой раазы болупсун да.
05.10.2011. 18:42 
Тайпасы:
Түйүлдүк
Комментарийлердин саны:
298
Катталган:
26-05-2011
Соӊку аракети:
07-12-2012 23:48
Жынысы:
Белгисиз
0
Жакшы экен.Кыздар билүүсү зарыл ал эми эркекттер жасай ала турган оңой тамактарды да жазып койсоңуздар?
05.10.2011. 18:50 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
26-09-2011
Соӊку аракети:
20-01-2012 20:13
Жынысы:
Белгисиз
0
Салат жечу вилка айтылбай калыптырго)-:
06.10.2011. 12:27 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
11
Катталган:
21-09-2011
Соӊку аракети:
15-03-2012 12:53
Жынысы:
Белгисиз
0
Рахмат абдан жакты керектуу кенештер экен оной салаттардан кобуроок жазып турунуздарчы!сураныч!
06.10.2011. 14:10 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
32
Катталган:
13-09-2011
Соӊку аракети:
28-06-2018 16:03
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
0
Эн жакшы кенеш.
07.10.2011. 14:15 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
7
Катталган:
07-10-2011
Соӊку аракети:
16-12-2015 16:02
Жынысы:
Белгисиз
0
Мага да абдан жакты чон ырахмат !Дагы ушундай кенештер коп болсо
08.10.2011. 04:42 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
308
Катталган:
01-11-2009
Соӊку аракети:
18-02-2018 06:38
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
England
0
tokmok,bokaldarga ichki emes kola je jemish shiresi kuyup bersen da bolot.Al emi kleenkanin kirgizchasi jiltirak dep koldonulat el arasinda.
08.10.2011. 04:46 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
308
Катталган:
01-11-2009
Соӊку аракети:
18-02-2018 06:38
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
England
0
Randevu(turkcho)-ochered',kirgizchasin 2 saat oylonup tappay koydum,bilet elem(((
06.05.2012. 14:13 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
21
Катталган:
04-06-2011
Соӊку аракети:
05-04-2018 00:18
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
талас
0
кезек кырг
06.05.2012. 16:11 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
85
Катталган:
11-01-2012
Соӊку аракети:
19-06-2013 12:21
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош шаары
0
Жакшы экен.....
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21471;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: