Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

КУРМАН АЙТКА ДАСТОРКОН

№470 4-10-ноябрь, 2011-жыл


КУРМАН АЙТ КАНДАЙ МАЙРАМДАЛАТ?
Бул ыйык майрамда мусулмандар Алла үчүн курмандык чалып, жыт чыгарып, дүйүм тамактарды жасашат. Айт намазын окуп, садага берип, тууган, кошуна-колоң, достордукуна барып, аларды куттукташат. Ар бир мусулман Айт намазга чейин төмөнкү нерселерди аткаруусу сунушталат: эртең менен эрте туруу; гусул алуу; тырмактарды алып салуу; эң жакшы жана кооз кийимин кийүү; тишти тазалоо; кубанычта, ачык маанайда болуу; мусулмандарды майрамы менен куттуктап, алардын курмандыктарын жана жакшы амалдарын Алла кабыл кылуусун тилөө; жакындары менен тааныштарына үйүндө даам сыздыруу.
Мусулмандар бул күндү чыдамсыздык менен күтүү менен бирге курмандык чалышат. Мусулман, акыл-эси жайында, балагатка жеткен, белгилүү мал-мүлккө ээ, тактап айтканда, дүнүйө-оокаты 1800 долларга жеткен же андан ашкан адам курмандык чала алат. Курмандыкка кой, эчки (1 жаштан жогору), уй (2 жаштан жогору) жана төө (5 жаштан жогору) чалынат. Жапайы жаныбарларды, анын ичинде жапайы уй тукумун, кийиктерди жана тоок-өрдөк сыяктуу канаттууларды курмандыкка чалууга болбойт. Союла турган жандыктар чоң, семиз болушу шарт. Оорукчан, кулагы кесилген, аксак, мүйүзү сынган жандыктар курмандыкка чалынбайт.
Курмандыктын этин үчкө бөлүп, анын бир бөлүгүн үй-бүлөсүнө калтырып, экинчисин туугандарына, жоро-жолдошторуна, үчүнчү бөлүгүн кедей-кембагалдарга таратуу керек. Муктаж болсо, эттин бардыгын өз үй-бүлөсүнө калтырса да болот. Кааласа, бардыгын кайыр-садага кылып жиберүү да мүмкүн. Союлган малды сатууга же ээсине киреше алып келчү башка бир нерсеге жумшоого шариятта уруксат берилбейт. Курмандыктын этин же терисин өз ээси сатса, андан түшкөн акчаны кайыр-садага кылышы керек.

ЧАРЧЫ БООРСОК

Керектелүүчү азыктар:
Ун – 2 килограмм
Каймак же майонез – 200 грамм
Кумшекер – 150-200 грамм
Сүт – 1 литр
Ачыткы – 10 грамм
Май – 1 литр
Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:
Каймак же майонез, кумшекер, сүт, ачыткы кошуп жумшагыраак кылып камыр жууруп, жылуу ороп 1-2 саатка тыныктырабыз. Камыр ачыгандан кийин чактап үзүп алабыз да, калыңдыгы 1-1,5 сантиметр болгончо жаябыз. Жайылган камырды узатасынан тилип, ар бир тилимди чарчылап кесип алуу керек. Даяр болгон кесимдерди кайнап жаткан майга салып, сүзгүч менен аралаштырып турабыз. Кызарганда сүзүп алып, майын сарыктырып табакка салабыз. Боорсоктун ар бир салымы майдын көлөмүнө жараша болот. Тилимдерди чоң же чакан кесүү кожойкенин өз ыктыярында. Бышкан боорсокту жыгач себетке салып, муздагандан кийин целлофан баштык кийгизип койсоңуз, формасын жоготпой (борсоюп), жумшак боюнча турат.

ЧАК-ЧАК

Керектелүүчү азыктар:
Ун – 1 килограмм
Жумуртка – 4 даана
Лимондун ширеси – 1 аш кашык
Май – 600-800 грамм
Татымына жараша туз
Ширесине 1 стакан бал, 1 стакан кумшекер жана 200 грамм мейиз же жаңгак керектелет

Даярдоо ыкмасы:
Жумуртка, лимондун ширесин кошуп катуураак кылып камыр жууруйбуз. Камыр бир аз тыныккандан кийин жука жайып, өзүбүз каалагандай формада кесебиз. Кесилген камырды майга кызарта бышырып, кагазга төгөбүз. Кагаздан майлыкка, майлыктан кагазга төгүп отуруп майын сарыктырып алабыз. Канчалык майдан арылса, ошончолук даамдуу болот. Анан ширесин даярдоого киришебиз. Алгач мискейге балды куюп, ага кумшекерди кошобуз да, жай отто тынымсыз аралаштыруу менен кайнатып алабыз. Качан гана кумшекердин бүртүкчөлөрү эригенде, шире даяр болот.
Чак-чакка мейиз менен жаңгакты кошуп аралаштырабыз да, ага ширени ысык бойдон куябыз. Жабышпас үчүн колубузду улам-улам суулап, каалагандай формага келтирип, сууган соң дасторконго коё берсек болот.

ЧАКЧАКЕЙ

Керектелүүчү азыктар:
Ун – 1 килограмм
Сүт – 0,5 литр
Жумуртка – 4 даана
Ашкабак – 200 грамм
Кумшекер – 100-150 грамм
Май – 500-800 грамм
Ачыткы – 10 грамм
Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:
Алгач ашкабакты сууга бышырып, эзип алабыз. Анан жумуртка менен кумшекерди көбүргөнчө чалып, эзилген ашкабакты, сүт жана ачыткыны кошуп, катуураак кылып камыр жууруйбуз. Ачыгандан кийин аны чакан бөлүктөргө бөлүп, жука кылып жаябыз. Жайылган камырды ичке-ичке кесип, чакчакейдин формасындай кылып оройбуз. Камырдын учу жанып кетпөө үчүн ширеңкенин чийи же тиш чукуур менен бекитип, кызыган майга бышырабыз.

САНЗА

Керектелүүчү азыктар:
Жогорку сорттогу ун – 5 стакан
Жумуртка – 2 даана
Каймак – 2 аш кашык
Суу же сүт – 2 стакан
Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:
Азыктардан катуураак кылып камыр жууруп, 40-50 мүнөткө тыныктырып коёбуз. Андан кийин чакан кесимдерге бөлүп, майлап, лагмандай кылып чоюп, ороп, кызып турган майга бышырып алабыз. Дасторконго коёрдо үстүнө кумшекер упасын себелесеңиз да болот.

ТАТТУУ ТОКОЧ

Керектелүүчү азыктар:
Сүт – 1 стакан
Жумуртка – 3 даана
Кумшекер – 200 грамм
Маргарин же каймак – 150 грамм
Ачыткы – 10 грамм
Ун – 700-800 грамм
Ичине майдаланган жаңгак, майда тууралган алма же кыям салууга болот.

Даярдоо ыкмасы:
Алгач камырын жууруп алабыз да, 30-40 мүнөт жылуу ороп коёбуз. Камыр ачыгандан кийин калыңдыгын 2-3 миллиметрдей кылып жаябыз да, аны үч бурчтук түрүндө сүрөттө көрсөтүлгөндөй кылып салабыз. Анын жоон жагына туурамжыны салып ороп, үстүн жумуртканын сарысы менен майлап, 180 градуста духовкада 20-25 мүнөт бышырабыз.

ПАЙДАЛУУ КЕҢЕШТЕР

  • Камырды жакшы эленген ундан жууруса, арасына аба кирет да, жакшы жуурулуп, ийи бат каныгат жана тез ачыйт.
  • Камырды жылуу сууга жууруу шарт. Ысык сууга жуурулган камыр катуу болуп калат.
  • 1 килограмм унга орточо көлөмдөгү сууга бышырылган 2-3 картошканы эзип кошуп жиберсе, камыр жумшак болот.
  • Камырга сууга бышкан бир кесим ашкабакты эзип кошуп жиберсе, камыр жумуртка кошкондой сапсары жана даамдуу болуп калат.

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  9 
Комментарийлер(7)
07.11.2011. 12:14 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
52
Катталган:
03-05-2011
Соӊку аракети:
23-09-2013 10:58
Жынысы:
Белгисиз
0
RAHMAT KERETUU KENESHTER EKEN MEN DAGY OPIY KYLYP ALAIYN.
07.11.2011. 14:50 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
38
Катталган:
31-08-2011
Соӊку аракети:
23-07-2016 16:34
Жынысы:
Белгисиз
0
кенешинерге рахмат блокнотко жазып алдым.
07.11.2011. 20:36 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
06-11-2011
Соӊку аракети:
08-12-2013 22:23
Жынысы:
Белгисиз
0
abdan jakwy kenewter rahmaaaaat
07.11.2011. 20:47 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
11
Катталган:
24-07-2011
Соӊку аракети:
18-02-2012 20:40
Жынысы:
Белгисиз
0
Рахмат!
Айт майрамыбыз мубарек болсун!
08.11.2011. 13:25 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
194
Катталган:
12-02-2009
Соӊку аракети:
15-09-2018 22:12
Жынысы:
Белгисиз
0
Жакшы кенеш! Рахмат!
08.11.2011. 19:11 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
11
Катталган:
11-12-2010
Соӊку аракети:
07-08-2018 16:43
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
москва
0
Чон рахмат! Ушундай кенештерден коп коп берип тургула.
08.11.2011. 20:49 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
172
Катталган:
12-01-2011
Соӊку аракети:
29-08-2012 02:21
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
0
ушундай жакшы кенештерди принтерин бар болсо кочуруп алсан.Айрыкча бетке маскаларды,ден-соолукка байланыштуу кенештерди ж.б баарын эске туюп алыш кыйын экен.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: