Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

АШКАБАК ЖЕСЕҢ, ООРУНУ УНУТАСЫҢ

№471 11-17-ноябрь, 2011-жыл


Күлчү тууралуу жомок эсиңизде чыгар. Боорукер сыйкырчы көз ачып-жумганча ашкабакты арабага айлантып, Күлчүнү кечеге жөнөтөт эмеспи. Жомокчулар эмнеге дал ушул жашылчаны тандап алышкан? Балким, анын пайдалуу касиеттеринен улам болуп жүрбөсүн.

ТАРЫХЫНАН
Адам баласы алгач ашкабактын данын, көптөн кийин гана этин тамак катары колдоно башташкан. Ашкабак качан, кайда пайда болгон? Бул туурасында адистер «ашкабак Америкада «төрөлгөн» деп айтышат. Бирок ашкабактын бөтөлкөгө окшош түрү биздин заманга чейин эле Азия менен Европада абдан белгилүү болгондугу айтылып жүрөт. Алар аны суу жана шарап куюу үчүн пайдаланып келишкен.
Учурда ашкабакты ашканадан сырткары сулуулук үчүн, ар кандай оюн-зоокторду уюштурууда жана бөлмөлөрдү кооздоо үчүн да колдонушат.

АШКАБАК АШЫКЧА САЛМАКТАН АРЫЛТАТ
Ашкабакта А, B1, B2, B5, E, РР, С витаминдери, кант, кальций, калий, магний, темир жана башка микроэлементтер камтылган. Ал эми даны В1, С, Е, D, РР витаминдерине жана каротин, көмүртек, белок, майга бай. Тибет элдик медицинасында ашкабакты дарылык касиети бар азык катары колдонуп, аны менен боорду, бөйрөктү, гастритти, ашказан жарасын айыктырууда колдонушат.

  • Ашкабактын эти жоон ичегинин сезгенүүсүндө, ич өтүүдө, жүрөк-кан тамыр ооруларында, аз кандуулукта, циститте сунушталат.
  • Ашкабактын эти организмден ашыкча холестеринди чыгарып, жүрөк ооруларынын алдын алат.
  • Уйку качканда ашкабак ширесине бал кошуп ичүү сунушталат.
  • Ашкабак данеги – чүчөк куртка каршы эң натыйжалуу каражат.
  • Мындан тышкары маал-маалы менен ашкабак данегин жеп турган эркекте бел кубат жаатында маселе жаралбайт.
  • Зат алмашуу бузулганда, боор оорусунда суткасына 0,5 кг ашкабак жеп же 1-2 стакан ширесин ичүү сунушталат.
  • Ким ашыкча салмагынан арылууну кааласа, ашкабактан жасалган тамактар ага эң жакшы жардам берет.
  • Ашкабактын эти күйүккө, тери ооруларына даба.
  • Кош бойлуулар үчүн кусууга каршы натыйжалуу каражат болуп эсептелинет.

СУЛУУ БОЛГУҢ КЕЛСЕ...
Ашкабактын сулуулук жаатындагы эң пайдалуу өзгөчөлүгү – адамдын, өзгөчө аялдын организмин жашартуучу касиетке ээ болгондугу. Курамындагы Е витамининин эсебинен ал бырыштын пайда болушунун алдын алат. Аны маска катары 1-2 жума пайдалангандан кийин бет терисинин жумшак, жылмакай болуп калганы байкалат.
Жашартуучу маска: Ашкабакты сүргүчтөн өткөрүп, 2 аш кашык боткосуна 1 аш кашык алоэнин ширесин, 1 чай кашык бал кошуп, жакшылап аралаштырасыз. Бул аралашманы бетиңизге 10-15 мүнөт коюп, андан кийин жылуу суу менен жууп, азыктандыруучу бет май сүртүп коёсуз.
Кургак терилүү беттер үчүн: Алгач ашкабакты сууга бышырып аласыз. Анан анын 2 аш кашык эзилген боткосуна 2 аш кашык быштак жана 1 аш кашык каймак кошуп аралаштырыңыз. Буга 1 чай кашык бал кошуп койсоңуз да болот. Бул масканы бетке 15-20 мүнөткө жаап, андан соң жылуу сүткө малынган кебез менен аарчып саласыз. 5 мүнөттөн кийин жылуу суу менен бетиңизди чайкап коёсуз. Эгер муз бар болсо, бетиңизди сүртсөңүз да болот.
Майлуу беттер үчүн: Ашкабактын кичинекей бир бөлүгүн сүргүчтөн өткөрөсүз. Пайда болгон боткодон 2 чоң кашык алып, ага 1/4 чай кашык лимон ширесин жана 1 жумуртканын агын кошуп аралаштырып, бетиңизге 15 мүнөт коёсуз. Андан соң жылуу суу менен жүзүңүздү жууп саласыз.
Бетти агартуучу жана сергитүүчү ашкабак данегинин маскасы: Ашкабактын 20 даана данегин чагып, жанчып, үстүнө бир аз кайнак суу куюп, эмаль идиште коюуланганга чейин кайнатып, муздаганча коё турасыз. Андан кийин бетиңизди зайтун майы менен майлап, данек аралашмасын жука кылып жабасыз. 15 мүнөттөн кийин жылуу суу менен жууп саласыз.

АШКАБАК ЧАПМАЙ
АКШдагы Хэллоуин балдар майрамы ашкабаксыз өтпөйт. Ага ооз, мурун, көз жасап, ичине күйүп турган шамды салып, майрамдын көркүн ачышат. Биздечи? Кыргыздар бул жашылча менен ашкабак чапмай оюнун ойноп келишкен. Оюнчулар кезеги менен колдоруна таяк алып, көздөрү таңылгандан кийин, ашкабакты таамай урууга аракеттенишет. Ким көп жолу урса, ошол оюндун жеңүүчүсү болот. Оюн кыраакылыкка, аралыкты байкоого, жоопкерчиликтүү болууга үйрөтөт.


АШКАБАК АШКАНАДА

КАТТАМА САМСА

Керектелүүчү азыктар:
Кой же уй эти – 300 грамм
Ич май же куйрук – 100 грамм
Пияз – 0,5 килограмм
Ашкабак – 300 грамм
Жумуртка – 2 даана
Каймак же сары май – 200 грамм
Суу – 1 стакан
Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:
1. Эленген унга жумуртка, туз кошуп, мантыныкындай, өтө катуу эмес кылып камыр жууруп, тыныктырып коёбуз.
2. Камыр тыныккандан кийин 1 миллиметр калыңдыкта жайып, ага каймакты (сары майды) сүйкөйбүз.
3. Анан камырды эки бүктөп, каймактан дагы сүйкөйбүз да, учунан тыгыз кылып орой баштайбыз.
4. Оролгон камырды 2-3 сантиметрден кесип, жакшы жайылышы үчүн 20 мүнөттөй муздаткычка сала турабыз.
5. Бул убакыт аралыгында эт, ич май же куйрук, ашкабак, пияздан туурамжы даярдай салабыз.
6. Муздаткычтагы камырдан алып чыгып жайып, ортосуна туурамжыдан салып, самсаны түйөбүз.
7. Самсанын үстүн жумуртканын сарысы менен майлап, күнжүттүн данынан себелеп, 180 градуста ысып турган духовкага салып бышырып алабыз.

ГҮЛ МАНТЫ

Керектелүүчү азыктар:

Кой же уй эти – 300 грамм
Ич май же куйрук – 100 грамм
Пияз – 0,5 килограмм
Ашкабак – 300 грамм
Жумуртка – 2 даана
Суу – 1 стакан
Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:
1. Алгач унду жакшылап элеп, ага жумуртка, туз кошуп, өтө катуу эмес кылып камыр жууруп, тыныктырып коёбуз.
2. Камыр тыныкканча эт, ич май же куйрук, пияз, ашкабакты майда туурап, ага татымына жараша туз, кара мурч кошуп, туурамжы даярдайбыз.
3. Андан кийин камырды 1-2 миллиметр калыңдыкта жайып, аны узундугу 10-12, туурасы 6-7 сантиметр болгон кесиндилерге бөлөбүз.
4. Кесиндилердин так ортосуна узатасынан туурамжыны салып, эки жагын бириктиребиз. Эки жагын тең кылып бириктирсеңиз же үстүңкү катмарын бир аз ашырып койсоңуз да болот.
5. Акырындык менен ороп, учун мантынын капталына жабыштырып коёбуз.
6. Анан манты касканга салып, күчтүү отто 40-45 мүнөт бууга бышырабыз.

АШКАБАК КУЙМАГЫ

Керектелүүчү азыктар:
Ашкабак – 500-600 грамм
Жумуртка – 2 даана
Кумшекер – 100 грамм
Ун – 300 грамм
Көптүргүч (разрыхлитель) – 10 грамм
Суу май
Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:
1. Ашкабакты тазалап, аарчып, сууга бышырып, эзип алабыз.
2. Кийин жумуртка, ун, кумшекер, көптүргүч жана тузду аралаштырып, ага ашкабак боткосун кошобуз.
3. Андан соң кызыган майга 1 аш кашыктан куюп, эки жагын кызарта бышырып алабыз. Бул таттуу азык болгондуктан, каймак менен дасторконго берсек болот.

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  5 
Комментарийлер(10)
14.11.2011. 12:24 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
583
Катталган:
17-03-2008
Соӊку аракети:
29-05-2017 09:11
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
ммм, алдагы куймакты жегим келип шилекей агып жатыр
15.11.2011. 12:07 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
155
Катталган:
06-09-2010
Соӊку аракети:
15-11-2018 03:50
Жынысы:
Белгисиз
0
менин дагыыыыыыы
15.11.2011. 13:15 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
11
Катталган:
06-03-2011
Соӊку аракети:
25-06-2012 11:53
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
менин болсо самса же манты жегим келип атыр
15.11.2011. 16:21 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
485
Катталган:
06-12-2009
Соӊку аракети:
12-11-2018 20:43
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Kg-Ош
0
Силер жегинер келип атыр жатыр болсо,менин жегим келип атат.
16.11.2011. 09:27 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
583
Катталган:
17-03-2008
Соӊку аракети:
29-05-2017 09:11
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Arstan, :)))
17.11.2011. 12:30 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
193
Катталган:
05-10-2010
Соӊку аракети:
16-11-2018 21:45
Жынысы:
Белгисиз
0
soonuun gooooooooooooo
18.11.2011. 10:53 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
24
Катталган:
14-06-2011
Соӊку аракети:
16-03-2013 16:42
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
0
мага да бергиле
19.11.2011. 02:40 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
172
Катталган:
12-01-2011
Соӊку аракети:
29-08-2012 02:21
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
0
рахмат кенештер учун!!!!!!!!!!
29.11.2011. 15:26 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
04-11-2010
Соӊку аракети:
26-06-2018 20:03
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Гон-конг
0
Ашкабака анча маани бербей жургон экенмин
Рахмат Супер инфо
29.11.2011. 17:52 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
18
Катталган:
11-11-2011
Соӊку аракети:
18-11-2018 16:36
Жынысы:
Белгисиз
0
каттама самса жасап койдум жегиси келгендер келип жеп кеткиле
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21471;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: