Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

НААБАЙЧЫЛЫК БИЗНЕСИ

№487 2-март - 8-март, 2012-ж.


СССР ыдырап, базар экономикасы орун алгандан тартып ар ким өз алдынча жан багууга киришип, акча табуунун жолдорун да өздөштүрдүк. Негизи, бизнестин көп түрү бар. Алардын бири – наабайчылык. Мына ушул бизнеске кызыгып жүргөндөргө 7 жылдан бери тандыр иштетип келе жаткан Казатбек мырза өз кеңештерин айтмакчы...

АЛГАЧ ТАНДЫРДЫ ДАЯРДАП АЛУУ КЕРЕК
Нан жаап, бышыруу үчүн биринчи тандыр керектелет. Тандырды карапачылар даярдагандыктан, бул да бир топ акчаны талап кылат. Андан сырткары нан бышырууда ар кандай кемчиликтер болбошу үчүн тандырды орнотууда атайын адистердин жардамы зарыл.

ТАНДЫР
Тандыр көлөмүнө жараша бөлүнөт. Эң кичине көлөмдөгүсүнүн ичине бир жапканда 30 нан батса, эң чоңу 90-100 нанга ылайыкталат. Бизнес кылам дегендер эң чоңун алганы жакшы. Эми тандыр жана аны орнотууга кеткен чыгымды эсептейли.

Тандыр (90 нан батат) – 6000 сом.
Төрт тарабын тосууга 450 даана чийки кыш – 1350 сом (1 даанасы 3 сом).
Пайдубалын түптөөгө 200 даана бышкан кыш – 1300 сом (1 даанасы 6,5 сом).
1 кап цемент – 270 сом.
3 кап кум – 90 сом (1 кабы – 30 сом).
1 кап ылай – 100 сом (тандырдын өзүнө атайын даярдалган).
Тандырды орнотууга адистердин кызматы – 5000 сом.

Бир тандыр сатып алууга жана аны орнотууга жалпысынан орто эсеп менен алганда – 14 110 сом сарпталат.
Тандыр бизнеси менен алектенгендер 365 күн бою иштеткендиктен, тандыр 1 жылга гана кызмат кылат. 1 жылдан соң жаңысын сатып алып, алмаштыруу зарыл.

НАН БЫШЫРЫП САТЫП, КАНЧА КИРЕШЕ ТАБУУГА БОЛОТ?
Кышында кардарлардын саны азайып калат. Себеби жер үйлөрдө жашагандар меш жаккандыктан, нанды үйлөрүндө бышырууга мүмкүнчүлүк түзүлөт. Ал эми жазында күн жылып калган кезден баштап курулуш иштери жанданат да, нанга болгон суроо-талап өсөт. Учурда бир күндө 3 кап ундан нан бышырылса, күн жылыганда 4-5 кап бышырыла баштайт. Эмесе, 3 кап ундан канча киреше түшөрүн эсептеп көрсөк.

НАН ДАЯРДОО ҮЧҮН КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫК-ТҮЛҮКТӨР ЖАНА ОТУН

Ун – 1 кабы 850 сом (жогорку сорт).
Туз – 1 баштыкчадагысы (800 грамм) 10 сом.
Ачыткы – 1 кутусу (450 грамм) 80 сом.
Өсүмдүк майы (пахта майы) – 1 литри 90 сом.
Кургак сүт – 1 килограммы 200 сом.
Көмүр – 1 кабы 350 сом (кесеги), майдасы 200 сом (Кара-Кеченин жана Таш-Көмүрдүн көмүрү гана жарайт. Себеби булардын табы күчтүү, чогу көпкө турат).

КЕРЕКТҮҮ АЗЫК-ТҮЛҮКТҮН ЖАНА ОТУНДУН КӨЛӨМҮ
Камырды жууруп, ачытууга:

  • 3 кап ун – 2550 сом.
  • 1,1 килограмм туз – 12,4 сом.
  • 225 грамм ачыткы – 40 сом.
  • Камыр жуурууга керектүү 90 литр сууну ысытууга жана жуурулган камыр муздап калбашы үчүн бөлмөнү жылытууга 0,7 кап майда көмүр –
    150 сом.Камырдан нан даярдоо
    Нандын бетин шыбаганга 600 грамм өсүмдүк майы – 66 сом.
    КАМЫРДЫ БЫШЫРУУ
  • 500 грамм кургак сүт – 100 сом (кызарып бышып, жакшы даам берип турушу үчүн).
  • 1 кап кесек көмүр – 350 сом.

Нан бышыруу үчүн керектүү азык-түлүктүн жана отундун жалпы баасы – 3268 сом 40 тыйын. 1 КАП УНДАН КАНЧА ДААНА НАН ЧЫГАТ?
1 кап ундан 280 даана кичине же 200 даана патыр нан чыгат.
3 каптан даярдалган камырды тең экиге бөлсөк, 420 даана кичине жана 300 патыр нан чыгат.

ЖУМУШЧУ КҮЧҮ ЖАНА ЧЫГАШАЛАР
Казатбек мырза: "Нан бышыруу үчүн өзүмдөн сырткары камыр жууругуч, камыр жайгыч жана наабайчы болуп 3 адам эмгектенет. Булардын эмгек акысы 1 кап унду иштеткени менен эсептелип, иштеген ишине жараша төлөнөт. Камыр жууругуч – 120 сом (1 кап унга), камыр жайгыч – 100 сом (1 кап унга), наабайчы – 200 сом (1 кап унга) алат",- дейт. Ошондо:

Камыр жууругуч –360 сом.
Камыр жайгыч – 300 сом.
Наабайчы – 600 сом.
Жумушчулардын тамактануусу үчүн азык- түлүккө күнүнө 150 сом чыгымдалат. Нанды дүкөндөргө таратууга – 350 сом (1 күнгө).

Жумушчу күчү жана чыгашалардын жалпы суммасы – 1760 сом.
Эми 3 кап ундан канча таза киреше түшкөндүгүн эсептеп көрөлү.
Киреше: Сатуудан түшкөн киреше – 6360 сом.
Чыгашалар:

  • Нан бышырууга керектүү азык-түлүктүн жана отундун жалпы баасы – 3268 сом 40 тыйын.
  • Жумушчу күчү жана чыгашалардын жалпы суммасы – 1760 сом.

Жалпы чыгаша – 5028 сом 40 тыйын.
Таза киреше: 6360 сом – 5028 сом 40 тыйын = 1331 сом 60 тыйын.
Ал эми бир айда: 30 күн х 1331 сом 60 тыйын = 39448 сом.
Бир айга патент – 1050 сом.
39948 – 1050 = 38898 сом пайда табууга болот.

НАН БЫШЫРУУ СЫРЛАРЫНАН

  • Тандырдын ортосуна көмүрдү пирамида түрүндө кол менен тизүү керек. Эгер жөн гана үйүп койсоңуз, көмүр күйгөндөн кийин бир жак тарапка ооп, чачылып калат да, ошол тараптагы нандарды күйгүзүп жиберет.
  • Отту жагып, тандырды ысытып алгандан кийин нан жабаардын мурун тандырдын ички бетине бир чакадай суу сээп чыгуу керек. Бул камырдын жакшы жабышуусун шарттайт.
  • Тандырдын ичи ысыгандан кийин нан бышыра берсе боло тургандыгын билүү үчүн алдын ала эки нанды жаап бышырып көрүү керек.
  • Нан даамдуу жана кызарып бышышы үчүн тандырга салып жатканда камырдын бетине сүйкөө үчүн кадимки сүттү эмес, кургак сүттү сууга чылып алып колдонгон жакшы. Кадимки сүт өңүнө чыгара албайт да, нандын өңү боз бойдон калат.
  • Камырды ачытууда бөлмөнүн ичин жылуу температурада кармоо зарыл. Болбосо камыр жакшы көппөй калат да, аны жаюуда кыйынчылыкты жаратат. Ошондой эле нык болуп калат.
  • Камырды катуураак жууруш керек. Эгер жумшак болуп калса, тандырга жабышпай убара кылат.
  • Тандырдын оозунун жешилип, урап калган бөлүгүн атайын даярдалган ылай менен толтуруп, оңдоп туруу зарыл. Себеби тандырдын оозу кеңейип кетсе, от жакканда ысыгы бат чыгып, отунду көп коромжу кылат.

Кубаныч Сыдыков
kenesh@super.kg



Наабайчылык бизнеси

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  6 
Комментарийлер(16)
Super TV
02.03.2012. 22:14 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
124
Катталган:
21-10-2011
Соӊку аракети:
15-09-2015 13:34
Жынысы:
Белгисиз
0
ишинер оор экен чарчабагыла
Super TV
02.03.2012. 22:16 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
196
Катталган:
10-12-2011
Соӊку аракети:
26-07-2017 09:43
Жынысы:
Белгисиз
0
мээнети кучтуу экен!
Super TV
02.03.2012. 22:45 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
110
Катталган:
01-08-2010
Соӊку аракети:
31-07-2015 09:45
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
USA Bishkek Kyrgyzstan
0
Nabaychylar jakshy akcha tabyshat eken da, bilbeptirmin. Tigi kyz betin karmap anan kaira nandy karmagany tuura emes da, tamak menen aralashkandan kiyin betti, chahcty karmabash kerek, mirkobtor tamaka ketet. Karmasan oshol zamat koldu juush kerek.
Super TV
03.03.2012. 11:05 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
0
Катталган:
27-02-2012
Соӊку аракети:
17-03-2012 04:25
Жынысы:
Белгисиз
0
kudaim kesir kilbasin birok bular keede kop kamir juuruw kerek bolgondo byty menen da jyyryw eken,ehh jawoo tyrmyw orydygynan kyrgyz elim dagy kiin kalk eken , ech charchabazdn jawap kelebiz,
Super TV
03.03.2012. 11:33 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
79
Катталган:
05-07-2011
Соӊку аракети:
05-08-2012 14:40
Жынысы:
Белгисиз
0
бетин кармайбы башкасын кармайбы иши кылып иштегенине шугур ошондой оор жумушта жеке мен коруп баа бердим эмгегине
Super TV
05.03.2012. 07:59 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
52
Катталган:
03-05-2011
Соӊку аракети:
23-09-2013 10:58
Жынысы:
Белгисиз
0
eh chet olkodo jashgandar ysyk tandyr tokochtu sagynduk,tokoch baarybyzdyn uiubuzdo boluptursun.
05.03.2012. 11:34 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
17
Катталган:
29-02-2012
Соӊку аракети:
22-10-2014 11:31
Жынысы:
Белгисиз
0
сонун экен.Бирок биз навай кана ачып иште албай койдук
05.03.2012. 12:56 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
11
Катталган:
29-11-2011
Соӊку аракети:
15-01-2014 21:15
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
токмок
0
Нан болсун!!!
07.03.2012. 09:59 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
98
Катталган:
12-08-2011
Соӊку аракети:
19-10-2018 09:34
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
оо Казат аке менин айылдагы кошунам гоооо...
Иштеринизге ийгилик..
Super TV
08.03.2012. 23:37 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
6
Катталган:
10-10-2011
Соӊку аракети:
01-11-2014 15:52
Жынысы:
Белгисиз
0
санитардык нормада эмес экен
Super TV
09.03.2012. 23:27 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
60
Катталган:
13-12-2011
Соӊку аракети:
14-11-2018 13:39
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кыргызстан.
0
Бутту менен да камыр жасайбы чындап?Ишинерге ийгилик тандырынарда ар дайым нан бышып турсун!
Super TV
10.03.2012. 12:45 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
197
Катталган:
08-06-2011
Соӊку аракети:
23-09-2012 02:03
Жынысы:
Белгисиз
0
Ишинерге ийгилик тандырынарда ар дайым нан бышып турсун!
Super TV
10.03.2012. 15:49 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
09-02-2012
Соӊку аракети:
30-08-2012 03:49
Жынысы:
Белгисиз
0
tandyr nanyn sagyndyyyyym
Super TV
14.11.2012. 23:00 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
0
Катталган:
28-12-2011
Соӊку аракети:
11-01-2013 23:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Москвага келгиле ишинер айабай оорекен
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21471;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: