Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

АШЛЯНФУ-БИЗНЕСТИН БИР ТҮРҮ

№499 25-май-31-май, 2012-ж.


Бул даамдын Кыргызстандагы мекени – Каракол шаары. Бир топ адамдар бул тамактын аркасынан бизнес жасап, үй-бүлөсүн багып келишет. Анда атактуу Караколдун ашлянфусу тууралуу...

ДУНГАНДАРДАН КЫРГЫЗДАРГА ӨТҮП...
Ашлянфунун авторлору –дунган эли. Бирок азыр дунгандардан да кыргыздар мыкты жасап калган сыяктуу. Дегеним, Караколдун кайсы бурчунда болбосун ашлянфу саткан адамды жана ашлянфунун "знатокторун" таба аласыз. Бизнес бул жаатында да өнүгүүдө. Мисалы, 15 жылдан бери ашлянфу сатып иштеп келе жаткан Рахиля аттуу айымдын кесиби мугалим. Бирок айлыктын аздыгынан ашлянфу сатып иштеп калыптыр. Рахиля эже өз учурунда кайненесинен үйрөнгөн. Кызыгы, бир үй-бүлөдө алты келин болсо, анын төртөө ашлянфу сатып иштешет. Бул мисалдан улам, балким, сиз да ушул бизнестин түрүн байкап көрөрсүз деп ашлянфу жасоонун сырларын айткыбыз келди.

10 ПОРЦИЯГА КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР

Ун – 2 килограмм – 40 сом
Өсүмдүк майы – 0,5 литр – 50 сом
Калемпир – 15 сом
Жумуртка – 5 даана – 20 сом
Жүгөрү, же күрүчтүн крахмалы – 200 грамм – 20 сом
Пияз – 0,5 килограмм – 10 сом
Сарымсак – 1-2 даана – 40 сом
Помидор – 1-2 даана – 50 сом
Татымал чөптөр – 30 сом (жусай, укроп, петрушка, кинза)
Атайын кошулмалар – 30 сом
Уксус – 50 грамм –10 сом
Болгар калемпири –1-2 даана – 50 сом

АШЛЯНФУ КАНДАЙ ЖАСАЛАТ?
Кесме
Көпчүлүккө арналган даамды таза жасоо керек экендигин айтып кетүүбүз ашык болбостур. Камыр жасалуучу идишти 2-3 ирет кайталап таза жууп алуу керек. Азыктарды туура тандоо жана мыкты даярдай билүү тамактын аш болумдуулугун жана даамдуулугун арттырат.
Ашлянфунун негизги бөлүгүн кесме түзөрү анык. Андыктан биринчи кесмесин даярдап алуу керек. Унду өлчөп салып, жумуртка кошуп, туздуу суу менен жууруйбуз. Камырды 10-15 мүнөт тыныктырып, ийине келген камырды чоёбуз. Кайнап жаткан сууга салып бышырып, кесмени өсүмдүк майы менен майлап койсок, ашлянфунун кесмеси даяр болот.

Крахмал
Ашлянфу жасоодо крахмалды да мыкты даярдоо чоң мааниге ээ. Чакан идишке муздак суу куюп, крахмал кошуп жакшылап чалып алабыз да, кайнап жаткан сууга (3 литр сууга 200 грамм кошууга болот) куябыз. Аны жай отко 30-40 мүнөт кайнатуу керек. Татымына жараша туз жана уксус кошууга болот. Кайнап жаткан учурда тындырбай бирдей ыргакта жыгач чөмүч менен аралаштыруу керек. Коюуланып бышкан соң крахмалды чарага куюп, муздаткычка сактап коёбуз.

Чык 
Эми соус жасоого киришебиз. Пияз, болгар калемпирин таза жууп даярдап алабыз да, чарчы формада туурап майга кууруп, үстүнө жумуртка чегип коёбуз. Андан соң кайнаган суу куюп аралаштырып, оттон чыгарабыз. Суугандан кийин туз, мурч, даам берүүчү жашылчалар (жусай, укроп, петрушка) кошобуз. Соңунда татымына жараша уксус кошуу зарыл.

Лаза
Ашлянфунун лазасын жасоо үчүн да чеберчилик талап кылынат. Сарымсакты майдалап туурап, ага кызыл калемпир кошуп, ысып турган майга салып 5-10 мүнөт кууруп алабыз.

Кеңештер

  • Ашлянфунун кесмесин бышырарыңыз менен майлабастан муздагыча күтө турсаңыз, муздак кесме колго жабышпайт.
  • Бышкан крахмалды куюудан мурда идишиңизди өсүмдүк майы менен майлап коюңуз. Майланган идишке крахмал жабышпай жакшы уюйт.
  • Жумуртканын ордуна эт кошуп койсоңуз да жакшы даам берет.

Айзат Анарбекова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  1 
Комментарийлер(28)
28.05.2012. 09:32 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
583
Катталган:
16-05-2011
Соӊку аракети:
06-09-2016 10:59
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
секретти чала айтып койуптур сусуун да озунчо даярдайт
28.05.2012. 12:02 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
78
Катталган:
15-03-2011
Соӊку аракети:
03-01-2018 04:38
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Okean jeegi
0
ahlyam-funu ayabay sagindim..Karakoldun ichinde ele ar jerde ar bashkacha daamduu jasashat..Bishkekten bir jerden da tappaisin andaydy
28.05.2012. 12:23 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
4
Катталган:
07-02-2012
Соӊку аракети:
07-09-2018 10:29
Жынысы:
Белгисиз
0
Урматтуу peach рабочий городоктогу банянын жанында соонун жазашат барып даамдап корунуз мумкун жагаттыр.
28.05.2012. 12:43 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
41
Катталган:
06-03-2007
Соӊку аракети:
04-07-2018 02:36
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Лебединовкада Айгуль деген кафеники бир аз караколдукуна окшош
28.05.2012. 12:44 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
41
Катталган:
06-03-2007
Соӊку аракети:
04-07-2018 02:36
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
соусуна сахар да кошулат, ээритип алып...
28.05.2012. 14:00 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
41
Катталган:
06-03-2007
Соӊку аракети:
04-07-2018 02:36
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
эт кошулган ашлямфу эмес эле муздак лагман болуп калат го
29.05.2012. 21:46 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
65
Катталган:
01-10-2011
Соӊку аракети:
15-07-2015 16:58
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Братиславада дагы кичине боло турам го...
0
Azura, жок эт кошулат майда тууралган, лагманга окшобой эле.
28.05.2012. 16:16 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
308
Катталган:
01-11-2009
Соӊку аракети:
18-02-2018 06:38
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
England
0
pomidordu sousuna tuurayt okshoybuz ee,jazilbaptir...
28.05.2012. 23:56 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
16
Катталган:
17-04-2011
Соӊку аракети:
24-11-2016 09:41
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
БИШКЕК
+1
Панфилов кочосундогу ашлямфунун даамы окшошураак(соусу) Караколдукуна,бирок кээде камырын катуураак бышырып коюшат,жеп атып жаагын талып кетет.
29.05.2012. 13:48 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
30-04-2012
Соӊку аракети:
03-12-2012 12:53
Жынысы:
Белгисиз
0
Ашлямфуга эч качан кинза, укроп петрушка кошулбайт! Ошонучун айгул, мадинанын ашлямфусу ужас! Бир топ эле туура эмес рецепт. Крахмалды аралаштырбай эле кайнаганда оозун жаап 40мин кайнатыш керек.Эт менен да жасалат, Дейшиндин дунгандары бери дегенде 5 турун жасайт эт менен.Анан булар 5 жумуртка 20с, 2кг ун 40с деп каяктын баасын жазып койгонсунар?!Ананда куурулган лазы ал лазы эмес,такыр болбойт! 200гр крахмалга 3л суу ото коп. 5кыргыз чыны сууга 1 чыны крахмал. А жанагы былжыраган крахмал и
29.05.2012. 13:53 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
30-04-2012
Соӊку аракети:
03-12-2012 12:53
Жынысы:
Белгисиз
0
машинкага кесилген кесме, кстати камырына жумуртканын кереги жок! анан челкилдеген май менен кинза кошуп соусун копкойуу кылган фууу! И Караколго барып калсанар зеленый базардан дунганский уксус сатып алгыла(не путать с соевым!), ошону кошсонор сонун болот! Сурасанар дагы айтып берем! Зеленьден только жусай!
29.05.2012. 17:30 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
23-02-2011
Соӊку аракети:
03-09-2017 22:58
Жынысы:
Белгисиз
0
"Айгуль" кафесиндеги ашлянфу - ашлянфу эмес...жакындабайт экен...Горький-Панфиловдогу ашлянфу - Супер!
30.05.2012. 08:18 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
36
Катталган:
12-04-2012
Соӊку аракети:
04-10-2017 01:07
Жынысы:
Белгисиз
0
Timur79 krahmaldy kandai dayardoonu jakshylap tushundurup berinizchi
30.05.2012. 10:26 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
176
Катталган:
07-02-2011
Соӊку аракети:
10-01-2015 15:15
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Бишкектин эн жакшы деген аш-лянфуларын жеп кордук, баари бир карандабайт экен, Кара-Колдукуна жетпейт, особенно дунганскийге :)))). кээде сагынганда атайын алдырып жейбиз, бирок жайкысын эмес. и баса каракаолдун ашлянфусу жогорку айтылган рецепт менен жасалбайт, алардын озунчо секрети бар, бул ретцепт бишкектин ашлянфусунуку :)))))))))
31.05.2012. 14:13 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
14
Катталган:
30-11-2011
Соӊку аракети:
22-07-2013 13:11
Жынысы:
Белгисиз
0
анан кимдики тура рецепт? Супер-Инфо туралап жазып койунузчу рецепти. Бир эже жасайт соевой соус кошуп, киминердики тура билбейм
31.05.2012. 20:13 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
32
Катталган:
20-07-2011
Соӊку аракети:
22-05-2017 23:53
Жынысы:
Белгисиз
0
черт.мен бугун жасайм деп даярданып алганлем рецепти супер инфодон окуп эми комменттерди окуп кандай кылып жасашты билбей башым айланып калды((((((мага да караколдуку абдан жагат алардын озунчо секрети болсо керек чынында эле
31.05.2012. 20:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
9
Катталган:
31-05-2012
Соӊку аракети:
07-07-2018 17:08
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек(Каракол)
0
Баардыгынарды Караколго чакырам анда келгиле чогуу ашлянфу жасаганды уйронобуз)))))!Чындыгында Каракол шаарыбыздагы ашлянфуга эч кимдики жетпейт,аябай соонун!Студенттерге аябай эле ынгайлуу арзан дагы!
31.05.2012. 20:39 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
42
Катталган:
05-02-2012
Соӊку аракети:
25-06-2012 21:46
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
москва
-1
karakoldo plovtu dele bizdegidei jasai albait go oshondoi ele da
01.06.2012. 15:37 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
26-02-2012
Соӊку аракети:
30-06-2014 02:57
Жынысы:
Белгисиз
+1
Караколдуку лучше всех.
05.06.2012. 02:34 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
5
Катталган:
17-10-2011
Соӊку аракети:
02-01-2018 19:57
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
санкт-петербург
0
у каждого свой рецепт приготовления и вкус!
08.06.2012. 18:25 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
65
Катталган:
27-04-2012
Соӊку аракети:
25-09-2018 20:06
Жынысы:
Белгисиз
0
Ар бир уйдо ар бир тамак ар кандай жасалат.Караколдо ашлянфудан жусайды да,петрушканы да кездештиребиз.Мисалы мен дайыма петрушканы терип салып жейм.
08.06.2012. 18:27 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
65
Катталган:
27-04-2012
Соӊку аракети:
25-09-2018 20:06
Жынысы:
Белгисиз
0
негизи дунгандар тамактарынын рецептерин толук айтышпайт.Балким,бир нерсесин жашырып коюшу мумкун..а так зелендин туру кошулат...
08.06.2012. 18:30 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
52
Катталган:
04-05-2010
Соӊку аракети:
25-09-2018 19:13
Жынысы:
Белгисиз
0
Мен дагы ашлянфунун күйөрманымын. Караколдукуна окшош ашлянфуну башка эч жерден жеп көрө элекмин. Бирок петрушка, укроп жана башка чөп-чар кошулбайт дегениңерге такыр кошулбайм. Эгер силерге кошулбаганы жакса мага тескерисинче чөп-чар кошулган жагат. Өзүм да жасаганда колдон келишинче көбүрөөк кошконго аракет кылам. Бир рецептеги ашлянфуну жеп алып эле башкача жасалат дегендерге күлкүм келет да.
08.06.2012. 18:52 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
793
Катталган:
12-01-2009
Соӊку аракети:
31-01-2018 00:05
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
"Көктөр кошулбайт" дегендерге мен да кошулбайт элем. Анткени көктөр кошулган ашлянфуну көп эле көрүп жүрөм. Ашлянфу болобу же башка тамак болобу, анча-мынча озундун фантазиянды кошуп жиберсен болот да. Же созсуз китепте жазылгандай болуш керекпи... Анан да ар бир кожойкенин тамак жасоодо өзүнүн сырлары болот да...
04.07.2012. 00:42 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
71
Катталган:
30-01-2012
Соӊку аракети:
31-08-2016 22:37
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош
+1
Мен Караколдо 1990-жылы практикада болгонмунжана аябай ачуу муздак тамак жегенмин.Ошол тамактын даамы алигиче оозумдан кете эле жана коп жолу эстеп журом.Качан дагы колго барам билбейм...
15.08.2012. 23:36 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
78
Катталган:
15-03-2011
Соӊку аракети:
03-01-2018 04:38
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Okean jeegi
0
- lazaga murch,chesnokko katuu ysygan maidy kuiup aralawtyrat(kuurbayt),muzdaganda bir az tuz,uksus kowso b-t
- lagmanga okwoboit:kesmesi choiso da,kesse da ichkereek boluw kk,eti da,jawylchalar da kichireek tuuralat
- jawyldan negizi jusay ele sossuz kowulat,ukrop,petruwka nejelatelno,no kinza voobwe jakindabayt
- souska pomidor bir az kowso b-t,no sabiz bolboit(Biwkekten korgom da sabizi bar,fuu)
- krahmaldy kainap j-da aralawtyryp turuw kk
03.02.2013. 03:23 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
149
Катталган:
13-01-2013
Соӊку аракети:
12-11-2014 08:24
Жынысы:
Белгисиз
0
mmm sagindim awlaynfu jana kirgizdardin baardik tamaktarin sagindim
29.03.2017. 23:48 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
362
Катталган:
01-02-2016
Соӊку аракети:
02-09-2018 19:58
Жынысы:
Белгисиз
0
караколдуктар рецебин айтпайт баары бир.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21232;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: