Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

БАДЫРАҢ - ТАБИГЫЙ «КОСМЕТОЛОГ»

№502 15-июнь-21-июнь, 2012-ж.


Кырт, кырт... Ооба, баарыбыз бадыраңды жакшы көрүп кыртылдатып жейбиз. Бирок анын кайдан келгенин, адамга кандай пайдасы бар экенин баарыбыз эле биле бербесек керек.

БАДЫРАҢ КАЙДАН КЕЛГЕН?
Бадыраңдын түпкү мекени болуп Индия эсептелет. Бул жашылча адамзатка мындан 6000 жыл илгери эле белгилүү болгон. Бүгүнкү күндө бадыраңдын ар кандай сорттору тамак-аш катары жана атайын кооздук үчүн Жер шарынын дээрлик бардык чөлкөмүндө өстүрүлүп келет.
Кыргызстанда бадыраңдын “Голланддык”, “Алтай”, “Маргелан” жана башка сорттору кеңири өстүрүлөт. Бадыраңды өтө бышып, саргайып кеткенге жеткирбей, мүмкүн болушунча күн сайын жыйнап туруу керек. Жаңы бадыраңды үйдө 2 суткага чейин, ал эми 1 градус температурада 20 күнгө чейин сактоого мүмкүн. Бадыраңды алма менен чогуу сактоого болбойт.

ЖАШЫЛ "ДАРЫГЕР"
Бадыраңдын курамы 95-98 пайыз суудан тургандыктан, заара кубалоочу касиетке ээ. Ал бөйрөк, боор жана башка ички органдарды тазалоо үчүн пайдалуу. Ошондой эле жалпы организмди токсиндерден (уулардан) тазалайт. Ал организмге тамак-аш аркылуу түшкөн көмүртектин өлчөмүн калыпка салат. Демек, денеге ашыкча майдын топтолушунун алдын алат. Бадыраң калийге, магнийге, кальцийге бай болгондуктан, бөйрөктүн, жүрөктүн жана муундардын иштөөсүн жакшыртат. Организмдеги кислота-щелочтук тең салмактуулукту кармап, ар кандай оорулардын алдын алат. Бадыраңдын курамындагы кремний менен күкүрт клеткаларды бекемдеп, бойдун өсүшүн, чачтын бекемдигин, теринин сапатын, өңүн жакшыртат. Мындан тышкары аталган жашылча дене табын түшүрүүдө жана күйүктү дарылоодо кеңири пайдаланылат.
Бадыраң гастрит, ашказан жарасы барларга сунушталбайт.

БАДЫРАҢ ЖЕП АРЫКТА
Диетологдор бадыраңдын арыктатуучу өзгөчө касиетке ээ экендигин баса белгилешип, төмөнкү диетаны сунушташат. Бул диетаны акырына чейин бузбай кармоого чыдамыңыз жетсе, бир жумада 4-5 килограммга чейин арыктай аласыз.
1-күн
Эртең менен: 2 даана бадыраң жана 1 кесим кара нан.
Түштө: жашылчалар жана бадыраң кошулуп жасалган шорпо, алма.
Саат 3-4төрдө: апельсин.
Кечинде: бадыраң жана көк чөп салаты. Салатка өсүмдүк майын кошсоңуз болот.
Жатардан 2 саат мурун: 1 даана бадыраң.

2-күн
Эртең менен: 2 даана бадыраң жана 1 кесим кара нан.
Түштө: шалгам менен бадыраңдан жасалган салат, 50 грамм уйдун сууга бышкан эти.
Саат 3-4төрдө: алма.
Кечинде: бадыраң жана көк чөп салаты.
Жатарга 2 саат калганда: 1 даана бадыраң.

3-күн
Эртең менен: 2 даана бадыраң жана 1 кесим кара нан.
Түштө: 100 грамм сууга бышкан күрүч, бадыраң, 100 грамм сууга кайнатылып бышкан балык.
Саат 3-4төрдө: бадыраң.
Кечинде: бадыраң жана көк чөп салаты.
Жатарга 2 саат калганда: бадыраң.

4-күн
Эртең менен: 1 даана бадыраң жана 1 кесим кара нан.
Түштө: бадыраң, 20 грамм катуу сыр, 100 грамм сууга бышкан күрүч.
Саат 3-4төрдө: алмурут же алма.
Кечинде: бадыраң жана көк чөп салаты.
Жатарга 2 саат калганда: бадыраң.

5-күн
Эртең менен: 2 даана бадыраң жана 1 кесим кара нан.
Түштө: шалгам, сабиз, капуста жана бадыраң салаты, апельсин.
Саат 3-4төрдө: алма.
Кечинде: бадыраң жана көк чөп салаты. 20 грамм катуу сыр.
Жатарга 2 саат калганда: бадыраң.

6-күн
Эртең менен: 1 даана бадыраң жана 1 кесим кара нан.
Түштө: шалгам, сабиз, бадыраң кошулуп жасалган шорпо. 1 даана сууга бышкан жумуртка, алмурут.
Саат 3-4төрдө: мандарин.
Кечинде: бадыраң жана көк чөп салаты. 20 грамм катуу сыр.
Жатарга 2 саат калганда: бадыраң.

7-күн
Эртең менен: 2 даана бадыраң жана 1 кесим кара нан.
Түштө: шалгам, бадыраң, сабиз кошулуп жасалган шорпо, алма.
Саат 3-4төрдө: бадыраң.
Кечинде: бадыраң жана көк чөп салаты.
Эскертүү: Диетаны кармаардан мурда дарыгер менен кеңешип алуу туура.

БАДЫРАҢ – ТАБИГЫЙ "КОСМЕТОЛОГ"
Бадыраң беттеги сепкилдерди кетирүүчү, бырыштарды жазуучу, агартуучу жана теридеги тешиктерди тарытуучу касиетке ээ.
Кургак бет үчүн маска: 1 аш кашык кулпунай жана бадыраң боткосуна 1 чай кашык каймак кошуп бетиңизге жабыңыз. Масканы 10-15 мүнөт кармаган соң жылуу суу менен жууп саласыз. Кулпунайдын ордуна дан куурай же өрүктү колдонсоңуз да болот.
Калыптагыдай териге: Бадыраң маңызын ошол эле өлчөмдөгү кайнак суу менен аралаштырып, атайын идишке куюп, муздаткычта тоңдуруп аласыз. Күнүгө эртең менен бул муз менен бетиңизди сүртүңүз. Бул бетти тазалайт жана агартат.
Майлуу жана бырыш баскан бет үчүн маска: Кабыгы аарчылган бадыраңды кыргычтын майда тишинен өткөрөсүз. Пайда болгон боткодон 1 чоң кашык алып, ага 1 чоң кашык чалынган жумуртканын агын кошосуз. Бул аралашманы бетиңизге 15-20 мүнөт коёсуз да, муздак суу менен жууп саласыз.
Бадыраң лосьону:
3 бадыраңдын кабыгын майдалап, үстүнө 100 грамм арак куюп коёсуз. Бул маңыз жашыл түскө айлана баштаганда бетиңизге лосьон катары сүртсөңүз, сепкилдерден, тактардан арылууга жакшы жардам берет. Кургак терилүү беттерге колдонордо маңызга 2 аш кашык кайнатылган суу жана 1 чай кашык глицерин кошуу талапка ылайык.

"БЕЛЕС" САЛАТЫ
Керектелүүчү азыктар:
Бадыраң – 2 даана
Колбаса – 150 грамм
Сыр – 100 грамм
Помидор – 2 даана
Майонез – 4 аш кашык
Сарымсак – 2 тишче
Салат жалбырагы
Татымына жараша туз, мурч

Даярдоо ыкмасы:
1. Бадыраң, помидор, сыр, колбасаны чарчы түрүндө, ал эми сарымсакты майда кылып туурайбыз.
2. Тарелкага салат жалбырагын төшөп, анан ирети менен азыктарды биринин үстүнө бирин салабыз. Эң үстүнө майонезден куюп, дасторконго беребиз.

КЫЗЫКТУУ

  • Дүйнөдөгү эң чоң бадыраң Улуу Британияда өстүрүлгөн. Анын узундугу 1 метр 20 сантиметрди түзгөн.
  • Тынч океандын аралдарында абориген жигиттер бадыраңды банандын жалбырактарына ороп, жерге көмүп сакташат. Кыздар болочок күйөөлөрүн анын запастагы бадыраңынын санына карап тандашат.
  • Клеопатра сулуулугу үчүн күнүмдүк рационунан бадыраңды үзбөгөнүн айтып өткөн.
  • АКШнын Берриен-Спрингс шаары "Дүйнө жүзүндөгү бадыраңдардын борбору" деп аталып, жыл сайын декабрда бул жашылчага арналган парад өтөт.
  • Христофор Колумб деңизчилерди цинга оорусунан сактоо үчүн саякатка чыкканда сөзсүз туздалган жана жаңы бышкан бадыраңдарды ашыгы менен алып жүргөн.

БАДЫРАҢ ЗАКУСКЕСИ
Керектелүүчү азыктар:
Бадыраң – 5 даана
Жумуртка – 3 даана
Сыр – 100 грамм
Каймак – 100 грамм
Сёмга балыгы – 100 грамм
Сарымсак – 3 тишче
Татымына жараша туз, кара мурч

Даярдоо ыкмасы:

1. Алгач сууга бышкан жумуртканы, андан соң сырды сүргүчтөн өткөрүп алабыз.
2. Буга майда тууралган сарымсакты, каймакты кошуп, татымына жараша туз, мурч салып аралаштырабыз.
3. Эми жуулган бадыраңды узатасынан 2 миллиметр калыңдыкта кесебиз. Анан балыкты чакан тилимдерге бөлөбүз.
4. Бадыраң кесиминин үстүнө туурамжыдан жана балыктан салып, узатасынан оройбуз. Дасторконго коёрдо көк чөптөр менен кооздоп коюуну унутпаңыз.
Мындай закускени бадыраңдын ичин оюп, туурамжы менен толтуруп жасоого да болот.



Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  6 
Комментарийлер(17)
18.06.2012. 09:44 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
16
Катталган:
13-06-2012
Соӊку аракети:
14-05-2014 17:51
Жынысы:
Белгисиз
0
рахмат мага жакты
18.06.2012. 10:23 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
140
Катталган:
16-05-2011
Соӊку аракети:
06-09-2016 10:59
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
ммм болот, дагы маскалардан жазгылачы
18.06.2012. 15:04 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
0
Катталган:
25-07-2011
Соӊку аракети:
08-07-2013 21:44
Жынысы:
Белгисиз
0
ШАЛГАМ деген эмне, айтып койгулачы, пожалйста... И салатка колбаса варенная и копченная нужна?
18.06.2012. 18:00 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
6
Катталган:
05-05-2012
Соӊку аракети:
15-02-2017 17:30
Жынысы:
Белгисиз
0
Мага жакты дайым жазыптургула билбегенди билип алалы! Рахмат силерге!
18.06.2012. 20:14 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
7
Катталган:
12-06-2012
Соӊку аракети:
27-06-2012 21:41
Жынысы:
Белгисиз
0
kenewiniz u4un 4oon rahmat bar bolunuz
18.06.2012. 20:49 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
33
Катталган:
16-06-2012
Соӊку аракети:
07-08-2014 17:10
Жынысы:
Белгисиз
0
Магада жакты рахмат кенешиниздерге!
18.06.2012. 21:32 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
10
Катталган:
05-06-2012
Соӊку аракети:
19-03-2013 01:04
Жынысы:
Белгисиз
0
даа,жакшы кенеш рахмат.
19.06.2012. 01:32 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
824
Катталган:
03-05-2012
Соӊку аракети:
12-06-2018 12:41
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
жолдошумдун хан сарайы...
0
мага да жакты эн оной жана кызыктуу салаттарго
19.06.2012. 15:12 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
43
Катталган:
29-09-2007
Соӊку аракети:
30-07-2014 02:44
Жынысы:
Белгисиз
0
мага дагы жакты.
19.06.2012. 23:03 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
12
Катталган:
30-01-2012
Соӊку аракети:
26-06-2012 21:35
Жынысы:
Белгисиз
0
Укмуш
21.06.2012. 09:59 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
45
Катталган:
12-06-2012
Соӊку аракети:
20-11-2012 22:44
Жынысы:
Белгисиз
0
бадыран абдан сонунго.
21.06.2012. 13:53 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
5
Катталган:
06-06-2012
Соӊку аракети:
21-06-2012 23:45
Жынысы:
Белгисиз
0
Мага да жакты рахмат диетага кобуроок жазгылачы?
21.06.2012. 17:08 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
240
Катталган:
26-05-2011
Соӊку аракети:
20-06-2013 14:07
Жынысы:
Белгисиз
0
jakwy kenew eken bylyp aldym,surany4 syzderden buldurkon turaluu jazynyzdar4y
22.06.2012. 02:45 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
7
Катталган:
19-03-2011
Соӊку аракети:
01-07-2014 17:36
Жынысы:
Белгисиз
0
рахмат кенешиниздер абдан жакты
23.06.2012. 07:55 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
14-06-2012
Соӊку аракети:
02-10-2012 09:05
Жынысы:
Белгисиз
0
абдан пайдалуу кенештер экен. Рахмат!
01.07.2012. 00:13 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
420
Катталган:
11-09-2010
Соӊку аракети:
21-09-2018 02:26
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Белгисиз Арал
0
жакшы кенештер экен сиздерге рахмат
02.07.2012. 03:22 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
16
Катталган:
18-06-2012
Соӊку аракети:
14-07-2012 01:57
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
МОСКВА
0
мага дагы жактын билбегенди билип алдык рахмат силерге ишинерге ийгилик дагы кооп кенештерди кутобуз.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: