Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

ӨРҮК ӨМҮРДҮ УЗАРТАТ

№505 6-июль-12-июль, 2012-ж.


Өрүктүн мекени болуп Армения өлкөсү эсептелинет. Бул жемиш Армениядан Греция, андан кийин Европа өлкөлөрүнө македондук Александр аркылуу таралганы тарых булактарында айтылып келет. Дүйнө жүзүнө өрүктүн 50дөй сорту белгилүү болсо, анын 20га жакыны, "Кандек", "Курмайы", "Субхоны", "Мирсанжали", "Курсадык" сыяктуу даамдуу түрлөрү мекенибизде өстүрүлүп келет. Келгиле, эмесе, биздин күнөстүү Баткен облусунун бренди болгон өрүк тууралуу кеп салалы.

ӨРҮКТҮН ДАРЫЛЫК КАСИЕТИ
Пакистандын тоолуу бир районунун тургундары европалыктарга караганда 10 жыл узак жашашат экен. Окумуштуулар бул сырдын түйүнүн да чечүүгө жетишишкен. Көрсө, алар өрүктү күнүмдүк турмушунда кеңири пайдаланышат тура.
Чындыгында, өрүктүн адамдын ден соолугуна пайдасы зор. Бул жемиш сулуулукту сактап, терини жашартып, чачтын түбүн бекемдейт. Кан айлануусу начар, жүрөгү бир калыпта сокпогон, инфаркттан жапа чеккендерге өрүк жеп туруу сунушталат. Өрүктүн дагы бир касиети, ал жүрөк булчуңдарын бекемдеп, чарчоону тез жазат. Астма пристубун жумшартып, канды жана боорду тазалоочу касиетке ээ. Түрк медиктери көп жылдар бою изилдеп, жаңы жана кургатылган өрүк эркектер үчүн эң пайдалуу азык экенин айтып чыгышкан. Анткени бул жемиш потенцияны жогорулатуучу касиетке да ээ. Ошондой эле өрүктүн курамындагы калий менен каротин заты ашказан жарасынан жана бөйрөктөгү таштардан арылууга жакшы жардам берет. Ал эми өрүктүн данегинен жасалган “өрүк сүтү” жөтөлгө, бронхитке даба. Мындан сырткары данегинен май алынып, ал медицинада дары-дармектерди жасоодо кеңири колдонулуп келет.
Чоңдор үчүн күнүнө 200-300 грамм өрүк жеген жетиштүү болот. Эсиңизде болсун, өрүктү ач карын жегенге болбойт. Ошондой эле бул жемишти жеген соң дароо муздак ичүү сунушталбайт. Ичеги-карындарга зыян алып келиши мүмкүн.
Өрүктө жана анын кагында кант көп болгондуктан, кант диабети менен ооругандарга өрүктү көп пайдаланууга тыюу салынат.

ӨРҮК КАК ЖАСОО
Өрүк кургатуу иши алгач Орто Азия чөлкөмүндө башталганы айтылып келет. Андан өнүгүп отуруп акырындык менен дүйнө жүзүн кучагына камтыган. Өрүктү туура кургатууну жана сактоону кааласаңыз, анда аны күнгө эмес, көлөкө жана мелүүн жел жүрүп турган жерге кургатканыңыз оң. Бул сиздин мээнетиңиздин текке кетпесине жана витаминдүү жемишти кышка камдап алууңузду шарттайт. Эгер сиздин жашаган жериңиз же айлана-чөйрөңүз көлөкөдө кургатууга мүмкүн болбосо, анда бул сунушту да карап көрсөңүз болот.
Күнгө, бирок анын үстүнө бир нерсе жаап коюу менен сактоого болот. Бул аз да болсо какты күндүн терс таасирлеринен сактайт. Андан тышкары кургатуу учурунда чаң, кирден да алдын алган болосуз. Өрүктөрдү кургаткандан кийин кургак баштыкка же айнек идиштерге салып койсоңуз, көпкө сакталат.
Сиз билесизби, эмне үчүн кургатылгандан кийин өрүк кичине жана катуу болуп каларын? Себеби кургатуу учурунда анын курамындагы суунун өлчөмү 90 пайыздан 15 пайызга түшөт. Мындай учурда андагы шекердин көлөмү, витаминдер жана минералдар топтолушат да, анын даамы жогорку деңгээлге жетет.

КОСМЕТОЛОГИЯДА
Өрүк ширеси жана жумшак эти кандай типтеги тери болбосун жагымдуу. Сергитип, жашартып, бырыштарды канчалык бир деңгээлде жазат. Теринин кургап кетүүсүнүн алдын алып, серпилгичтигин жогорулатат. Бул маска бардык типтеги терилер үчүн пайдалуу. Маска үчүн ичке кесилген тилимин колдонуу жакшы. Эгер өрүк ширесин колдонгуңуз келсе, анда чүпүрөктү ага малып, бетиңизге жаап коюңуз. Кургагандан кийин чүпүрөктү дагы бир жолу ширеге малып, дагы 20 мүнөт жатыңыз. Андан соң жылуу суу менен жүзүңүздү чайкап койсоңуз жетиштүү. Эгер бетиңизде жара болсо, анда өрүк маскасын колдонбой турганыңыз оң.

АШКАНАДА
Ашканада өрүктөн кыям, ар кандай таттууларды, мармелад, шербет, шире жана шарап даярдап келишет. Кытай жана Япония ашканасында өрүктү туздап, закуске катары да пайдаланышат. Жаңы бышкан өрүктү муздаткычта 2 жума, ал эми бөлмө температурасында 2 күнгө чейин сактоого болот.

“ЖУМУРТКА” ТОКОЧУ Керектелүүчү азыктар:

Каймак май – 250 грамм
Кумшекер – жарым стакан
Жумуртка – 1 даана
Картошка крахмалы – 150 грамм
Ванилин – 10 грамм
Ун – 170 грамм
Өрүк (консерваланган өрүктү колдонсоңуз да болот) – 17 даана

Даярдоо ыкмасы

1. Каймакты эритип, ага кумшекерди кошуп аралаштырабыз.
2. Жумуртканы өзүнчө идишке чалып алып, каймак менен кумшекердин аралашмасына кошобуз.
3. Эми бул аралашмага ванилинди, унду жана крахмалды салып, бөлтөксүз кылып чалып алабыз.
4. Даяр болгон аралашманы целлофан баштыкка куюп, анан асты майланган табага аз-аздан чубуртуп тегерек кылып куябыз да, ортосуна жарым өрүктү салабыз.
5. Андан соң 180 градус­та ысып турган мешке салып, 15-20 мүнөт убакытта бышырып алабыз. Эгер кааласаңыз, бышкан токочтун үстүнө кумшекер күкүмүнөн себелеп койсоңуз да болот.

ӨРҮК ШИРЕСИ

Керектелүүчү азыктар:
Өрүк, кумшекер, суу

Даярдоо ыкмасы:
1. Алгач таза бышкан өрүктү жууп-тазалап алабыз. Андан соң өрүктү жарып, данегинен ажыратабыз. Сизге бир сыр, данектерди ыргытпай, чагып, кургатып алсаңыз, кышкы­сын жегенге, ар кандай таттууларды жасоодо колдонсоңуз болот.
2. Өрүктү данегинен ажыратып алган шире сыгуучу жабдыктан өткөрөбүз. Алынган ширеге теңме-тең муздак суу куюп, жай отто 10-15 мүнөт кайнатуу шарт. Эгер шире сыгуучу жабдыгыңыз жок болсо, өрүктү данегинен ажыратып, сыр идишке саласыз. Үстүнө 2-3 сантиметр ашкыдай кылып суу куюп, жай отто 10-15 мүнөт кайнатабыз. Бул аралашма толук муздагандан кийин өрүктү сүзүп, кол менен эзип, электен же жука дакиден өткөрөбүз. Алынган боткону баштапкы өрүк кайнатылган сууга кошуп кайнатабыз. Чыгарарда татымына жараша кумшекер кошуп, дагы беш мүнөт кайнатып, банкаларга куюп жаап койсок болот.

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


Өрүк жөнүндө билип алыңыз

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  0 
Комментарийлер(14)
09.07.2012. 10:05 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
122
Катталган:
23-07-2011
Соӊку аракети:
25-06-2014 21:40
Жынысы:
Белгисиз
0
jogoruda oruktun paydasi dep,persiktin surotun koyup koyuwuptur
10.07.2012. 19:19 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
110
Катталган:
04-02-2011
Соӊку аракети:
13-01-2018 00:18
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ростов-на-Дону
0
aote, персик эмей эле орук болуп турат ,ошондой сорту...
09.07.2012. 11:11 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
4
Катталган:
15-11-2011
Соӊку аракети:
07-11-2014 16:20
Жынысы:
Белгисиз
0
aote - туура байкаптырсыз, сизге +5 )
09.07.2012. 13:28 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
226
Катталган:
11-04-2012
Соӊку аракети:
20-09-2018 09:42
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
тынчтык
0
Алма жеп акыйгыча,орук жеп олгон жакшы.(тамаша).
09.07.2012. 14:01 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
124
Катталган:
17-10-2011
Соӊку аракети:
24-08-2018 14:56
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
moskva
0
кызыл орук кызыл орук жеп койгум келет сени коруп(тамаша)
09.07.2012. 18:42 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
38
Катталган:
21-05-2011
Соӊку аракети:
19-01-2018 09:48
Жынысы:
Белгисиз
0
Ай эмне шабдалынын суротун койуп орук дегенин тушунбодум
10.07.2012. 23:05 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
30
Катталган:
29-06-2012
Соӊку аракети:
13-06-2013 20:34
Жынысы:
Белгисиз
0
jamek10, кечирип кой сен орук коро елек екенсин.
09.07.2012. 22:39 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
42
Катталган:
25-08-2010
Соӊку аракети:
25-08-2014 12:51
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
kubafinnka
0
рахмат, жакшы кенештер экен
09.07.2012. 22:50 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
38
Катталган:
31-05-2011
Соӊку аракети:
20-09-2018 09:46
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
москва
0
Орук жонундо соз болуп атса, суротун карабай эле койгула да.
10.07.2012. 13:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
24
Катталган:
31-05-2012
Соӊку аракети:
17-03-2018 22:42
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
урматтуу туугандар лейлекке келип конок б.п кетиниздер!!!
10.07.2012. 14:50 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
126
Катталган:
22-04-2011
Соӊку аракети:
12-12-2017 23:04
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Орук жеп артынан суу ичсен ичегилерге куч келет дегени жакты. Чын эле ошондой менин организмимде, орук менен суу мушташышат болсо керек. Аябай жакшы кенеш болуптур
Super TV
19.07.2012. 16:06 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
338
Катталган:
18-03-2009
Соӊку аракети:
21-08-2017 15:21
Жынысы:
Белгисиз
0
мондур чаап чааралакей болгон оруктор го
Super TV
20.07.2012. 18:11 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
793
Катталган:
12-01-2009
Соӊку аракети:
31-01-2018 00:05
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Казактын музыкасынан башка кыргыз музыкасы жок бекен?..
21.09.2012. 16:09 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
153
Катталган:
21-06-2012
Соӊку аракети:
12-03-2014 11:00
Жынысы:
Белгисиз
0
kaidagy persik- al abrikos
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: