Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

БЕКЕР ЖАТПАЙ, КУРУТ САТ

№508 27-июль-2-август, 2012-ж


Курут – актан жасалган аш болумдуу даамдарды жараткан орто азиялык көчмөн элдердин эң сүйүктүү азыктарынын бири. Курсак ачканда күч-кубат берет жана ден соолукка да пайдасы зор. Учурда курут акча табуунун булагына айланганы белгилүү. Мына ушул баарыбыз билген курутту жасап сатуудан пайда табууну жана куруттун түрлөрүн жасоону сунуштайбыз.

БИЗНЕС КЫЛСА, ПАЙДА АЛЫП КЕЛЕБИ?
Бишкектеги ар бир дүкөндөн курутту сатып алууга болот. Баалары көлөмүнө жараша, башкача айтканда, 1 сомдон 5 сомго чейин. Дүкөндөрдө дааналап сатышат. Ал эми мунун дүң баасы канчадан болоруна кызыгып, борбор шаарыбызда жайгашкан “Ош базарына” бардым. Аталган базардын кургатылган жемиштерди сатуучу бөлүгүндө 1 килограмм курут 250 сом турса, ошол эле бөлүктүн орто жагында курутту дүңүнөн соодалашкан жайда бир топ арзан экен. Бирок мында да курутту дүңүнөн алып сатуучу ортомчу соодагерлер иштешет экен. Алар бул азыктын 1 килограммын 110 сомдон алышып, ошол эле жерден 1 килограммын 180 сомдон сатышат. Эмесе, курут жасап сатуудан канча киреше табууга болорун эсептеп көрөлү.
Курут жасоо үчүн алгач сүзмө керек. Даяр сүзмөнү жайлоодогу чабандардан алсаңыз, 1 килограммы 10-15 сом турат. Бишкектеги баасы – 30-35 сом.

Бишкек шаарында курут жасап сатууну эсептеп көрөлү:
1 килограмм сүзмөдөн орточо 400 граммдай курут чыгат. Эгер 100 килограмм сүзмө алсак, андан 40 килограмм курут жасоого болот.
Коротуучу каражат:
100 кг сүзмө х 30 сом=3000 сом
1 кг туз х 20 сом=20 сом
Такси – 200 сом
Жалпы – 3220 сом
Киреше: 40 кг курут х 110 сом=4400 сом
Таза киреше: 4400–3220=1180 сом

Ал эми айыл жергесинде жасап, борборго алып келип сатсаңыз, (мисалга Кочкор районун алып көрсөк):
Коротуучу каражат:
100 кг сүзмө х 15 сом=1500 сом
1 кг туз х 20 сом=20 сом
Бишкекке чейинки барып келген жол кире – 500 сом
Базарга чейин таксиге жана тамактанууга – 300 сом
Жалпы – 2320 сом
Киреше: 4400–2320=2080 сом

КУРУТТУН ПАЙДАЛУУЛУГУ
Куруттун курамы темир, магний, калий жана кальций сыяктуу керектүү заттарга бай. Андыктан көздүн көрүүсүн жакшыртат, жаш балдардын боюнун өсүшүн камсыздап, сөөктөрдү бекемдейт. Ошондой эле иммунитетти көтөрүп, клеткалардын жаңыланышына жардам берсе, жаракат алган жерде кандын уюп калуусуна жол бербейт.
100 грамм курутта 260 килокалорий бар.

КУРУТ ДАЯРДООНУН ЗАМАНБАП ТҮРҮ
Күнгө жайып кургатылган курут даамы жана витаминдүүлүгү жагынан көлөкөдө кургатылган курутка караганда төмөн болуп калары талашсыз. Негизи, курутту көлөкөдө кургатуу сунушталат. Ал эми учурда микротолкундуу мешти, духовканы колдонуу менен курутту 20-30 мүнөттүн ичинде кургатууга болот. Алардын ичине сүзмөнү өтө чоң эмес көлөмдө (жаңгактай болсо болот) тоголоктоп же кыска-кыска таякча кылып сырты кызарганча кармоо зарыл. Даяр болгон куруттун кургатылган куруттан айырмасы болот. Бирок даамдуулугу жагынан кем калышпайт.

КУРУТТУН ТҮРЛӨРҮ

КУРУТ

Керектелүүчү азыктар:
Сүзмө – 1 кг
Татымга жараша туз
Даярдоо ыкмасы:
Сүзмөгө тузду тегиз сээп, аралаштыруу зарыл. Аралаштырып алгандан кийин көлөмүн жаңгактай кылып тоголоктоп, көлөкө жерде кургатат.

МАЙ КУРУТ

Керектелүүчү азыктар:
Сүзмө – 1 кг
Каймак (же 150-200 грамм каймак май) – 200-250 грамм
Жаңы айран – 500 грамм
Татымга жараша туз
Даярдоо ыкмасы:
Сүзмө менен айранды чогуу бир кайнатып алуу керек. Андан соң каймак (же каймак май) жана туз кошулуп аралаштырылат. Даяр болгон массаны бир аз муздатып алып, тоголоктоп, көлөкө жайда кургатуу кажет. Май курут өзүнүн аты айтып тургандай эле өтө майлуулугу, даамы жана жумшактыгы менен башка куруттардан айырмаланып турат.

КАЙНАТМА КУРУТ

Керектелүүчү азыктар:
Сүзмө – 2 кг
Айран – 500 грамм
Татымга жараша туз
Даярдоо ыкмасы:
Сүзмөнү, айранды жана тузду аралаштырып казанга салып, жай отто 30-40 мүнөт кайнатуу керек. Сүзмө коюуланып калганда оттон чыгарып, муздатылат. Андан соң тоголоктоп, көлөкө жайда кургатылат.

ЧИЙ КУРУТ

Керектелүүчү азыктар:
Сүзмө – 1 кг
Татымга жараша туз
Даярдоо ыкмасы:
Сүзмөнү туздап, согулган чийге ороп кургатышат. Кургаган соң курутта чийдин издери жол-жол болуп түшүп калат. Бул дасторконго коюуда көрк берүү үчүн жасалат.

ЭЖИГЕЙ КУРУТ

Керектелүүчү азыктар:
Эжигей – 1-1,5 кг
Айран – 1 литр
Каймак – 200-300 грамм
Сүзмө – 1-1,5 кг
Татымга жараша туз
Даярдоо ыкмасы:
Алгач эжигейге жогорудагы азыктардын баарын кошуп, аралаштыруу зарыл. Андан кийин жай отко коюп, өтө коюу болгончо кайнатып алып, кайра муздатат. Кийинки кадам тоголоктоп көлөкө жайга кургатуу менен аяктайт. Эжигей курут кымбат баалуу жана даамдуу чүйгүн тамак-аштардын катарын толуктайт. Себеби 1,5 килограмм эжигейди даярдоо үчүн 5 литр койдун сүтү керектелет.

ИРИМЧИК КУРУТ

Керектелүүчү азыктар:
Сүзмө – 1 кг
Быштак – 1 кг
Айран – 1 литр
Каймак – 200-300 грамм
Татымга жараша туз
Даярдоо ыкмасы эжигей куруттукуна окшош. Иримчик – эжигей сыяктуу өтө баалуу жана даамдуу азык. Илгери колунда бар адамдардын тамагы болуп келген. Иримчик –койдун сүтүнөн жасалган быштак. 5 литр койдун сүтүнөн 1,5 килограммдай гана иримчик чыгат.

Кубаныч Сыдыков
kenesh@super.kg



Бекер жатпай, курут сат

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(11)
Super TV
28.07.2012. 15:43 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
4
Катталган:
13-11-2010
Соӊку аракети:
16-11-2018 19:47
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
+1
Шлекейим агыб калды курут жебегенме 100жыл болду(((
Super TV
28.07.2012. 17:10 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
108
Катталган:
19-07-2011
Соӊку аракети:
15-10-2017 00:33
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
москва
0
ун кошулган курутун деле сурап койбобсузда эмне демек экен
Super TV
28.07.2012. 19:37 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
76
Катталган:
11-12-2010
Соӊку аракети:
13-11-2018 08:02
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош
0
вау женим келип кетти оло жагат мага айрыкча кайнатып орук кошсо жеген сайын женин келет.
Super TV
29.07.2012. 17:49 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
13
Катталган:
18-07-2012
Соӊку аракети:
04-06-2014 23:42
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
сити
0
ии менден корсотпой жатат ахх ии суротунон шилекейим куюлуп кеттти
30.07.2012. 17:13 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
76
Катталган:
30-04-2012
Соӊку аракети:
18-10-2018 02:45
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Жалалабат
0
мен куруту а9бай сагындым.
31.07.2012. 10:32 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
27
Катталган:
19-12-2011
Соӊку аракети:
03-01-2015 13:57
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
мен курутту аябай жакшы кором........
04.08.2012. 03:07 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
8
Катталган:
27-07-2012
Соӊку аракети:
24-01-2018 02:50
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош
0
Курут жегим келип кетиго
13.08.2012. 13:13 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
126
Катталган:
17-04-2012
Соӊку аракети:
14-11-2018 08:02
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Jalalabat.
0
Жайлоодо аябай жасачуубуз , сагынып кеттим ошол куруттарды жегим келип.
19.08.2012. 21:12 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
12-06-2012
Соӊку аракети:
27-10-2012 16:38
Жынысы:
Белгисиз
0
Курут менен шорону аябай сагындым.
28.03.2013. 19:27 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
8
Катталган:
12-12-2012
Соӊку аракети:
25-05-2013 00:21
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Oshton bolom BIshkekte jashaim.
0
kurut jegen boiuncha rekord koiup tuugandarymdy tan kaltyrganmyn)))
02.05.2016. 20:49 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
4
Катталган:
21-04-2016
Соӊку аракети:
20-05-2016 15:28
Жынысы:
Белгисиз
0
Мен ачыгын айтсам анча жакпайт курут
Кээ кээде эле тузу оло кошулган куруттан бир даана жеп койбосом
Канча болсода журо берем жебей
Бирок баардык курут суйуучулордун уйундо 1 тонна курут болсун:-)
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21471;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: