Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

ШИШКЕБЕК ЖАСАЙБЫЗ

№509 3-9-август, 2012-ж


Жай! Тоо! Шишкебек! Түтүнгө ышталып шишкебек бышырып жегендин өзү эле рахат эмеспи. Шишкебек жасабаган кишиге, албетте, бул иш оордой туюлса керек. Бирок аны жасоо мен ойлогондон алда канча жеңил экенин ашпозчулар менен сыр бөлүшкөндөн кийин билдим. Эмесе, ашпозчулардын сырларынан...

ЭТ ТАНДОО
Шишкебек эттин кайсы түрүнөн жасалбасын, аны туура тандап алуу керек. Негизинен, жаш малдын этинен жасалган шишкебек жумшак жана ширелүү болот. Андыктан жаш малдын муздаткычта тоңдурулбаган этин тандап алууну эске алыңыз. Жаңыдан союлган малдын этинен да дароо шишкебек жасоого болбойт. Анткени андагы тарамыштар 3 сааттан кийин гана жазылгандыктан, аны тууроодо кыйынчылыктар жаралышы мүмкүн. Шишкебекке малдын арткы сан эти, төш эти, кабыргалары жана ич эттери жарайт.
Тоок этин тандоодо да өзгөчө көңүл буруу керек. Бардык эле тооктун эти шишкебекке жарай бербейт. Бройлер породасындагы же 1 жылдык тооктун эти, канаттары шишкебек жасоого ылайыктуу. Өзгөчө тооктун сан этинен жасалган шишкебек ширелүү жана даамдуу деп эсептелинет. Тооктун оң буту көп кыймылда болгондуктан, эти сол бутунукуна караганда бир аз катуураак келет. Андыктан тооктун сол санын тандаганыңыз туура.

МАРИНАДДОО
Маринаддын туура эмес жасалышы шишкебектин даамын бузат. Этти сөзсүз сыр, айнек же чопо идиштерине маринаддоо керек. Маринаддын негизги каражаттары катары туз, шишкебекке кошулчу атайын татымалдар, кинза, имбирь, калемпир, мурч, пияз, суюктуктардан квас, айран, газдалган суу, анардын, лимондун ширеси, өсүмдүк майы, киви мөмөсү эсептелинет. Маринадга пиязды канчалык көп кошсоңуз, шишкебегиңиз ошончолук ширелүү болот. Ашпозчулардын дагы бир сыры – алар этти маринаддоодо уксусту такыр колдонушпагандыгы. Уксус эттин даамын гана бузбастан, бышканда катуу кылып да коёт.

МАНГАЛ, ШИШ ЖАНА ОТУН КАМДОО
Колуңуздан келсе, мангалдын калың темирден жасалган, бүктөмө түрүн тандаңыз. Ал ысыкка чыдамдуу жана алып жүрүүгө ыңгайлуу. Эгер мангал алууга чамаңыз жетпесе, анда корооңуздун бир бурчуна ысыкка туруштук берүүчү кыштан да мангал жасап койсоңуз болот. Албетте, бул эмгекти талап кылат деңизчи. Бирок мындай жол менен жасалган мангалда ысык көпкө сакталат жана көзүңүз жокто эч ким көтөрүп басып кете албайт. Ал эми шиштин калыңынан жана дат баспаган темирден жасалганын алсаңыз, ийилбей, ысык отко жакшы туруштук берет.
Ашпозчулардын айтымында, көмүргө караганда жыгач отундун табына бышкан шишкебек даамдуу келет. Шишкебек бышырууга жүзүмдүн жана сөксөөлдүн отуну ылайыктуу. Эгер мындай отун таппасаңыз, анда эмендин, липанын же мөмөлүү дарактардын (алманын, өрүктүн, алчанын) отундарын колдонсоңуз болот. Ийне жалбырактуу дарактардын отундары шишкебек бышырууга сунушталбайт. Мындай отундун табына бышкан шишкебек чайыр даамданып калат.

БЫШЫРУУ
Отун толук күйүп, кыпкызыл чок болгондо гана бышыруу ишине киришүү туура. Шишке этти тыгыз жана тегиз кылып саябыз. Эт шишке жабышып калбаш үчүн аны өсүмдүк майы менен майлап, отко ысытып алуу керек. Шишкебектин бышыруу мөөнөтү эттин түрүнө жана тилимдеринин көлөмүнө жараша 20-25 мүнөттө даяр болот. Шишкебектин толук бышканын билүү үчүн аны бычактын учу менен ар жеринен тилип көрүңүз. Таза бышкан шишкебектен тунук, ал эми быша элегинен күлгүн түстөгү суюктук чыгат.
Бышкан шишкебекти дасторконго жашылчалар, көк чөптөр жана чокко какталып бышкан жашылчалар менен берген туура. Ошондой эле кургак кызыл шарапка, ак шарапка жана сырага шишкебек эң жакшы закуске болорун унутпаңыз.
Эскерте кетчү нерсе, астмадан азап чеккендер шишкебекти өз рационунан чыгарып салуулары зарыл.
Шишкебек жасоодогу эң негизи сыр бул – шаңдуу компания жана жагымдуу маанай. Андыктан тамагыңыздар даамдуу, эс алууңуздар көңүлдүү болсун!

“ҮЧ МАНЖА” ШИШКЕБЕГИ
Шишкебектин бул түрү койдун, торпоктун кабыргасынан жасалат. Ал үчүн кабырганы туурасынан 2-3 бөлүккө бөлөбүз. Анан кабыргаларды ортосунан 2-3төн кылып ажыратабыз. Эми татымына жараша туз, калемпир, пияз, атайын шишкебекке кошулчу татымалды кошуп аралаштырып, 3-4 саатка тыныктырып коёбуз. Этибиз маринаддалган соң 3 шишке тизип, чокко кактап бышырабыз.

“ЛЮЛЯ-КЕБАБ” ШИШКЕБЕГИ
Уй этин жана койдун куйругун эт өткөргүчтөн өткөрүп, ага майда тууралган пияз, татымына жараша туз, калемпир, мурч, кинза кошобуз. Туурамжыны жакшылап аралаштырган соң колду суулап, таякчаларга бекем жабыштыруу керек. Антпесеңиз, бышырып жатканда ажырап кетиши мүмкүн. Кээ бир ашпозчулар шишкебектин бул түрүн жашылча кошпой жасашса, кээ бирлери койдун ич майына ороп бышырышат.

КУЙРУК & БООР ШИШКЕБЕГИ
Уйдун боорун жана койдун куйругун 3 сантиметр өлчөмүндө чарчы кылып кесип, ага татымына жараша туз, калемпир, зиреден себелеп аралаштырабыз. Андан соң куйрук-боор кылып ирети менен шишке тизип, татымалдар сиңгенче 1 саатка муздаткычка салып коёбуз. Кийин даяр чокко төрт тарабын кактап бышырып, дасторконго тууралган пияз менен берсеңиз болот. Боорду койдун ич майына ороп да бышырууга болот.

ТООКТУН КАНАТЫНАН ЖАСАЛГАН ШИШКЕБЕК
Тооктун канаттарын жууп-тазалап, ага тууралган пияз, татымына жараша туз, мурч, шишкебекке арналган атайын татымал, майда тууралган помидор, майонез, лимондун ширесин кошуп 2 саатка маринаддап коёбуз. Андан соң шишке тизип, бышыра берсеңиз болот.

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


Жүрүңүз, шишкебек жеп келели!

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(20)
Super TV
06.07.2012. 17:25 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
196
Катталган:
10-12-2011
Соӊку аракети:
26-07-2017 09:43
Жынысы:
Белгисиз
0
ммм.. шишкебек менен муздак сыра ичким калип жатат.
Super TV
06.07.2012. 19:22 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
11-06-2012
Соӊку аракети:
07-10-2015 09:13
Жынысы:
Белгисиз
0
чын эле комурго бышкан шишкебекти жебегиле.
Super TV
07.07.2012. 15:39 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
326
Катталган:
01-09-2011
Соӊку аракети:
08-06-2014 19:11
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Аябай пайдалуу, кызыктуу корсотуу экен.
Super TV
08.07.2012. 14:36 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
10
Катталган:
24-10-2010
Соӊку аракети:
29-12-2014 20:03
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
бишкек
0
ммм, ням ням.
Super TV
09.07.2012. 04:01 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
13
Катталган:
17-12-2011
Соӊку аракети:
20-11-2016 16:11
Жынысы:
Белгисиз
0
Достор шашлыкка кристалик кошту ал эмне деген спецы?
07.08.2012. 04:54 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
11
Катталган:
27-11-2010
Соӊку аракети:
04-09-2014 18:55
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Охх! Айтпагыла шиш-кебек жегим келип чыкты. Шиш кебекти отундун комуруно бышырса абдан жакшы болот.
07.08.2012. 06:41 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
10
Катталган:
12-01-2012
Соӊку аракети:
22-09-2018 08:09
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош
0
Охх! Аябай курсак ачып кетти
07.08.2012. 07:20 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
209
Катталган:
19-01-2012
Соӊку аракети:
08-09-2014 23:05
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Жалал-Абад
0
Wilekeidi keltiret go tim ele.
08.08.2012. 16:36 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
461
Катталган:
20-08-2010
Соӊку аракети:
10-06-2016 08:31
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кытай-Кызылсуу кыргыз автономиялуу областы
0
ШИШ КЕБЕК ЭМЕС, ШИШ КЕБЕП, КЕБЕП.
КЕБЕК деген буудай, арпанын унунан айрылып чыккан кесек майдаландысын кебек дейт, аны мал жейт.
09.08.2012. 18:05 
Тайпасы:
Администраторы
Комментарийлердин саны:
135
Катталган:
14-08-2006
Соӊку аракети:
22-09-2018 08:26
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек шаары, Фрунзе көчөсү 402 (Исанов көчөсү менен кесилиште)
0
TolonturCN, Туура айтасыз, кебек - малга берилүүчү жем. Шишкебек кыргыздын даамы эмес, ал ошол түрк тилдүү элдердин "кебаб" деген сөзүнөн алынган, демек сиздин шишкебеб деп атоо сунушуңуз туура деп эсептейбиз. Кыргыз тилинде башка тилдерден кирип, туура которулбай калган сөздөр жок эмес. Биз мындай мисалдардын үстүнөн иштеп келе жатабыз.
09.08.2012. 19:19 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
461
Катталган:
20-08-2010
Соӊку аракети:
10-06-2016 08:31
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кытай-Кызылсуу кыргыз автономиялуу областы
0
info, ийрисин түздөп, тазасын таап, тилибизди өнүктүрүп, телчитип кетсек, ар бир сөз сүйлөмдү таза кыргыз тилинде колдонгонго аракет жасап, тил өзү бир дене болсо ар бир сөз клетка (майда түзүлүш) болгондой, ар бир клетка таза, саламат болсо анда бир бүтүн соо денелүү тил менен жашап жаткан болот элек.
Орусчалыш тил менен шашлык деп атайт экен, ушинтип маалымат булагында
09.08.2012. 14:50 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
79
Катталган:
09-11-2011
Соӊку аракети:
02-12-2016 11:06
Жынысы:
Белгисиз
0
вах вах Шишкебекпи-Шикебеппи кыскасы шилекейди агыздыда))
10.08.2012. 08:52 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
12-04-2012
Соӊку аракети:
04-10-2017 01:07
Жынысы:
Белгисиз
0
sonun boluptur.ushundai kylyp jasash kerek eken
10.08.2012. 15:09 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
60
Катталган:
18-02-2012
Соӊку аракети:
01-06-2018 02:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Ooh kursagym a4yp ketti
10.08.2012. 17:10 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
793
Катталган:
12-01-2009
Соӊку аракети:
31-01-2018 00:05
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Мен сунуштайт элем, "шишке бек" деп жазууну, а "кебаб" деген сөз бизде кийинки 20 жылдан бери эле колдонулуп келе жатат да. А "шишке бек" бизде "кебабга" чейин эле болгон, б.а. анын тарыхы узагыраак дегеним.
13.08.2012. 15:16 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
793
Катталган:
12-01-2009
Соӊку аракети:
31-01-2018 00:05
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
+1
Менимче, "шишке бек" деген эле туура, анткени "шишке бекитилген" деген маанини туюнтат. Кыргыз тилинде бул сыяктуу семантикалык жол ж.б. менен биригип калган сөздөр бар. Алар татаал создордун бириккен соз деген туруно кирет.М:бүгүн - бул күн, быйыл - бул жыл, тобурчак - тоо буурчак. Чаташуу болбос учун "шишке бек" десек, баарыбызга тушунуктуу болот деп ойлойм.
Super TV
01.11.2012. 00:21 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
45
Катталган:
17-12-2011
Соӊку аракети:
20-01-2015 22:29
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
@mail.ru
0
шишкебек даярдаган кафенин адресин жазып жибергилечи сураныч..
Медиа-портал
08.04.2015. 16:54 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
71
Катталган:
14-12-2013
Соӊку аракети:
21-09-2018 21:19
Жынысы:
Белгисиз
0
paidaluu kenewtin teni kaida? taw korgool degen koidun etin dayardagan video kirgisip koigula4i
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: