Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

ЖЫЛАНДЫН ЭТИ ТАБЫЛГЫС ДАРЫБЫ?

№509 3-9-август, 2012-ж


Эски таанышыма жолукканымда ал кытай кафесине жылан этин заказ бергени баратканын айтып калды. Көрсө, ал муун оорусунан жыландын эти менен дарыланууну чечиптир. Ушундан улам биз да жылан элдик медицинада кандайча колдонулат, кытай кафеси аны кандайча даярдап бышырат деп изилдей баштадык.

"СИЛЕРДИН КӨЗҮҢӨРЧӨ СОЮП, БЫШЫРЫП БЕРЕБИЗ"
Сураштырып, жыландан жасалган тамакты Бишкектеги “Цин Хао Лау” кытай кафеси жашырбай, ачык-айкын даярдаарын билдик. Алар маекке да, жыланды союп, бышырып көрсөтүп берүүгө да макулдугун беришти.
Айтылган убакта кафеге келдик. Аңгыча администратор “2 жылан апкелишти. Ишке кирише берели” деди. Ошентип, тамак даярдалуучу бөлмөгө баш бактык. Котормочу бизге ашпоз деп тааныштырган Ян Шин Хай 2 бөлөк баклажкага салынган кара чаар, ичке жыландарды бизге көрсөттү жана алар уусуз экенин түшүндүрдү. Муну айтып бүтөр менен 1 баклажканын оозун ачып, көмкөрүп, жыланды башынан салаңдатып кармай калбаспы. Ичке, узундугу 40-45 сантиметр келген жылан соймоңдойт.
Союу процесси. Биз ашпоз жыландын башын кесип өлтүрүп, анан соёт го деп ойлонгуча болбой ал жыланды жыгачка чаап-чаап (эсин оодарып) алды. Анан моюнунун терисин тегерете кесип алып, дал ошол жеринен жыландын терисин тирүүлөй сыйрууга өттү (кийин билсек, тирүүсүндө терисин сыйруу оңой экен). Териси 1 мүнөттө сыйрылды. Кезек ичегилерди алып салууга жана жыландын этин майдалап кесүүгө жетти.
Экинчи жылан да ушундай жол менен эле жашоосу менен кош айтышып, эти табакта жатты. Жыттары кетсин жана маринаддалсын үчүн табакка суу, атайын татымал, анан пияз кошуп, 4-5 мүнөт койду. Бул кезде тамакка кошулуучу кызыл болгар калемпири, кинза, шампиньон, сарымсак да даяр болду.
Бышыруу процесси. Казанга суу куюп, жыландын этин салып жумшартып алды. Суу тартылганда казанга май куюп, жыландын этине жашылча, татымалдарды кошуп бышырды. Буга 4-5 мүнөт кетти. Ошентип, алдыбызда чакан идишке салынган жыландын эти турду.
Даам татуу жана маек. Чогуу дасторконго отурдук. “Баарын өз териси менен сезип көрбөгөн журналист ал журналист эмес” деп демди ичке тарттык да, жыланды жегенге бел байладык. Жыландын этинин өзгөчө даамын сезбедик (мүмкүн, соус, татымалдардан билинбеди). Кадимки балыктын этиндей болуп майда сөөктүү, кылкандуу болорун билдик. Кичине жылан болгондуктан, этин ооз толтура деле чайнай албадык.

– Бул тамак эмне деп аталат?
– Жашылчалар менен куурулган жылан.

– Жыландын эти­­не заказдар көп­пү?
– Көп эмес. Заказды 1 апта мурун берүүлөрү керек. Анткени биз жыланды өзүбүз карап-бакпайбыз. Заказ менен алдырабыз.

– 1 жыланга канча төлөйсүздөр?
– Чоң-кичинесине жараша болот. 500 сомдон 800 сомго дейре бааланат.

– 1 порция тамак канча сом?
– Чоң жыландыкы 900-1000 сом, кичинесиники 600-700 сом.

– Жыландын уулуу же уулуу эмес экендигин кантип билесиз?
– Мен Кытайда кафеде 4 жыл иштеп, баарын өздөштүргөм. Бишкекте иштегениме 3 жыл болду.

– Жеп көрүүгө кызыгып заказ беришеби же дарылык касиети үчүн деппи?
– Экөөнө тең.

– Кытайда жылан эти элдик медицинада кайсы оорулар үчүн колдонуларын билсеңиз керек...
– Медик болбосом да, көп оорулар үчүн колдонуларын билем. Бизде эти бел кубатты көтөрөт, кан айланууну жана көрүүнү жакшыртат делет. Муун ооруларын, остеохондрозду, кызыл жүгүрүктү айыктырууда пайдаланылат. Жыланды спиртке ачытып, көп ооруларда, мисалы, артритте муундарга сыйпашат. Жыландын этин кургатып, упадай майдалап да алышат. Бизде жыланды “дарылардын төрөсү” дешет.

– Тамак-ашка колдонулушун айтсаңыз...
– Этин туздайт, бууга, духовкада бышырат, кууруйт. Шарап, имбирь кошуп маринаддаса даамы жакшы болот. Ошондой эле козу карын, пияз кошуп кууруса да даамы өзгөчө.

– Терисин эмне кыласыздар?
– Чоң жыландардын терисин сувенир жасоого алып кетишет. Жыландын терисин кууруп жесе да болот.

– Жыландан канча түрлүү тамак жасалат?
– 15 чакты, мүмкүн, андан ашат.

– Шорпосун да ичишеби?
– Албетте. Эттин ширеси шорпого чыккандыктан, этин жебей эле шорпосун ичип койсо деле жетиштүү.

– Жыланды ар ким соё берсе болобу?
– Жок, билген киши гана союп, тамак бышырбаса, кооптуу. Жылан жейм деп ууланып өлүп калуулары мүмкүн.

– Жыланды сөзсүз өлтүрбөй союш керекпи же?..
– Башын кесип деле союшат.

КЫРГЫЗДЫН ЭЛДИК МЕДИЦИНАСЫНДА

Бизде кандайча колдонулат деген суроого жооп издеп, табып Дүйшөнбек Чомо уулуна кайрылдык.

– Бизде деле жылан илгертен колдонулуп келет. Көбүнчө сөөк, муун, кургак учук, бруцеллёз ооруларында. Өзүм этин, майын колдонуп түрдүү дары жасайм. Мисалы, геморройду айыктыруу үчүн жылан, бака этине койдун майын кошуп, спиртке ачытып алам. Карасан оорусунда (гангрена) чөп дарылардан тышкары оорулууга 7 жыландын этин жегизсең как айыгат. Бруцеллёзду жылан, суур эти менен дарылайм. Талма оорусунда жыландын жумурткасы ишке жарайт.

МЕДИКТЕР ЭМНЕ ДЕШЕТ?

Бул жаатында врач-ревматолог Канымбүбү Абдраевага кайрылдык.

– Жыландын уусу кошулган дары майлар медицинада ревматоиддүү артрит, полиартрит, кызыл жүгүрүк, остеохондроз жана башка ооруларда колдонулат. Ал эми эти пайдаланылбайт.

ЖЫЛАНДЫН ЭТИ АРАМ, БИРОК УУСУ МЕНЕН МАЙЫНА УРУКСАТ

Ислам жыландын этин жегенге кандай карайт деген суроо менен Бишкек шаардык имамынын орун басары Мухаммад Анаркуловго кайрылдык.

– Шариятта жыландын эти, шорпосу арам болуп эсептелет. Ашказанга арам нерсе кирбеши керек. Ал эми майы сырттан шыбалгандыктан, аны колдонууга болот. Уусуна келсек, уу дары үчүн, зарылчылык үчүн колдонулгандыктан, аны пайдаланууга уруксат.

Канымжан Усупбекова
kenesh@super.kg


Жыланды кантип союп, бышырат? Анын этинин касиеттери кандай?

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  1 
Комментарийлер(17)
Super TV
05.08.2012. 14:52 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
17
Катталган:
24-05-2012
Соӊку аракети:
14-08-2018 18:18
Жынысы:
Белгисиз
0
аябай жийиркеничтуу го
06.08.2012. 10:39 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
122
Катталган:
23-07-2011
Соӊку аракети:
25-06-2014 21:40
Жынысы:
Белгисиз
0
offiget...jilandi da jeybi?ani ustuno koz aldimda olgon nerseni jey alvaym...munu okup alip apetitim oldu((((
06.08.2012. 13:42 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
7
Катталган:
20-06-2011
Соӊку аракети:
26-09-2018 18:58
Жынысы:
Белгисиз
0
fuuuuu
12.11.2012. 22:23 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
76
Катталган:
30-04-2012
Соӊку аракети:
01-07-2018 19:00
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Жалалабат
0
Giza, мен жыланды коргондо титирейм даже олук жыландада корком. бир жерден жылан корсом еин4и ал жака баспайм.бир акем алып келип сойуп шорпо кылып и4кен ошондо билгем жыландыда жерин...
Super TV
06.08.2012. 13:54 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
82
Катталган:
18-05-2009
Соӊку аракети:
15-10-2013 14:39
Жынысы:
Белгисиз
0
Жылан - фобиям. Андыктан видоену коралбадым, денем дурт этип кетти :(
06.08.2012. 15:38 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
59
Катталган:
03-11-2010
Соӊку аракети:
25-09-2018 23:01
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
germanija
0
Jylan emes men bir jyldary ajbai oorup sööljylan,topurakta bolot go jaan jaganda chygat go ,oshonu et menen kosho kainatyp jegem argasyzdan birok oshondon keien oorup jakshy bolup kalgan azyr al oorum jylan jesh kerek bolup kaldy okshoit,fuu debegile oorusanar korom silerdi,jogorudagy aitylgan oorular medizinany jardamy menen aiykpait,bir gana oorunu basandatyp gana koigon ximikalyk zyjanduu gana daarylardy beret medikter,al daarlar oorunu basandatyp gana koiot bashka organdaryndy nacharlatat .
Super TV
06.08.2012. 19:55 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
196
Катталган:
10-12-2011
Соӊку аракети:
26-07-2017 09:43
Жынысы:
Белгисиз
0
Кытайлар эмнени гана жешпейт ээ!!! курт-кумурскадан тартып, адамдын эмесине чейин.
Super TV
06.08.2012. 21:17 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
18-02-2012
Соӊку аракети:
09-01-2018 16:26
Жынысы:
Белгисиз
-1
тез ботсаддан жылан кармап келип, ужинге жылан по кыргызки жасабасам азыр. :))
06.08.2012. 21:50 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
01-02-2012
Соӊку аракети:
05-04-2018 11:54
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
бишкек
0
mmm islam dini boiuncha jese bolboit turbaibu bilbeptirmin! men kop ichemin jilandun shorposun sebebi mende zob bar! no na vkus baluk jegendei ele bolosun FUU emes!
07.08.2012. 01:40 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
8
Катталган:
29-01-2012
Соӊку аракети:
02-08-2018 19:44
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
бишкек
0
неитзи жыланды коп эле нерселерге колдонушат. мисалы: медицинада, озунор коруп тургандай тамакта, вино, коньяк, арак-шараптарга и т.д. бирок кытайлар эмне кыймылдаса ошонун баарын жешет, даже тируулой
Super TV
07.08.2012. 04:03 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
23
Катталган:
07-03-2012
Соӊку аракети:
14-03-2013 22:11
Жынысы:
Белгисиз
0
jurogum ailanyp ketti...
08.08.2012. 01:13 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
10
Катталган:
04-06-2012
Соӊку аракети:
05-12-2017 19:20
Жынысы:
Белгисиз
0
мен жыланды айгырга эле берем, семирип жыландын терисиндей болуп жылтырасын деп.
Super TV
19.08.2012. 00:57 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
100
Катталган:
07-07-2012
Соӊку аракети:
14-02-2018 21:55
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
azamat1k Абайла уулуу жылан юолуп калбайсын анан
Super TV
10.09.2012. 00:13 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
30-08-2012
Соӊку аракети:
27-10-2012 23:47
Жынысы:
Белгисиз
0
Армдан эч качан шыпаа издебегиле Бир кун болбосо бир куну олосун. АЛЛАХТЫН алдына барганда кантип жооп беребиз.
13.09.2012. 02:56 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
9
Катталган:
16-05-2012
Соӊку аракети:
28-02-2015 20:00
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кыргызстан Ош
0
бирок жылан коп жесен да анын убалы бар экен мен да кичинемден жылан жеп журуп акыры жылан менин бойрокгумдон тиштеди ооруканда копко жатып озумо келгем азыр жебейм
21.09.2012. 15:02 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
153
Катталган:
21-06-2012
Соӊку аракети:
12-03-2014 11:00
Жынысы:
Белгисиз
0
табып Дуйшенбек агайдын адресин кандай алсак болот - жардам бересниздер.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21232;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: