Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

КАРВИНГ же жашылча-жемиштерди кооздоп тууроо өнөрү

№510 10-16-август, 2012-ж


Конок тосордо өзүңүз жакшы билген даамыңызды даярдап алып, “бул мындан башка нерсе билбесе керек дешпейби” деп кабатырлана бересиз. Мындай учурда карвингди жардамчы кылып, даамыңызга өзгөртүү киргизе аласыз.
Карвинг – англисчеден которгондо "кесүү", "оюу" дегенди билдирет. Бул өнөр Чыгыш өлкөлөрүндө пайда болуп, алгач темир, жыгач усталар аркалаган. Кийинчерээк бул өнөрдү ашпозчулар да өздөштүрүшкөн. Чындыгында, карвинг бир топ чеберчиликти талап кылат. Ошентсе да биз сиздерге анын эң жеңил түрлөрүн сунуштайбыз. Даамдуу гана эмес, кооз жасалгаланган тамак-ашты конокко тартуулоо – ар бир айымдын кыялы. Эмесе, кыялыңызды ишке ашырыңыз!

ЖАШ КАРВИНГЕРДИН ЭСИНЕ:

  • Карвинг жасоо сизден кылдат жана чыдамкай болууну талап кылат.
  • Столуңуз өтө бийик жана өтө жапыз болбошу шарт.
  • Колдонуучу аспаптарыңыз курч болушу зарыл. Мүмкүн болсо атайын карвинг үчүн арналган бычактарды сатып алганыңыз оң.
  • Кооздой турган тамак-ашыңыз менен даярдаган жасалгаңыздын түсү, даамы окшош болушу шарт.

ЖАШЫЛЧАЛАРДАН ЖАСАЛГАН КАРВИНГДЕР
Жашылчалардын бардык түрүнөн карвинг жасоого болот. Бирок тандап алган жашылчаңыз чоң, таза, жылмакай болушу шарт. Мындай карвингдер менен көбүнесе эттен жасалган муздак тамактарды жана салаттарды кооздоого болот.

Бадыраңдан жасалган гүл. Бул гүлдү жасоо үчүн бадыраңды узатасынан 1-1,5 миллиметр калыңдыктагы тилимдерге бөлүп алабыз. Андан соң тилимдерди бурап-бурап астыңкы бөлүгүнө бекитип, гүл формасына келтиребиз.

Лотос гүлү. Аарчылган пиязды тигинен коюп, түбүнө жеткирбестен бир нече бөлүктөргө бөлөбүз. Андан соң муздак сууга салып, акырындык менен катмарларын жазабыз. Эми аны кызылча салынган сууга бир малып алсак, күлгүн түскө боёлот да калат.

Ромашка гүлү. Помидорду кайнак сууга бир малып алып, аягына жеткирбей бөлүктөргө бөлүп кесебиз. Анан этияттык менен кабыгын сыйрып, кесилген жерге тегерек бадыраңды салып койсок, "гүлүбүз" даяр.

Картошка розасы. Картошканы аарчып, жууп-тазалап, курч бычак менен калыңдыгын 1-1,5 миллиметрден кылып кесиңиз. Бул розабыздын желекчелери болуп саналат. 1 литр муздак сууга 1 чай кашык туз салып, ага кесимдерди 2-3 саат чылап коёбуз. Буга тиш чукуучу чийлерди да салууну унутпаңыз. Картошканы майга кууруганда чий күйүп кетиши мүмкүн. Эми чийдин жардамы менен кесимдерди бекитип, роза жасап, кызыган майга кууруп коёбуз. Мындай ыкма менен шалгамдан, кызыл кызылчадан да ак, кызыл түстөгү розаларды жасоого болот.

БАЛДАР ҮЧҮН КАРВИНГДЕР
Түрдүү гүлдөр, жаныбарлар менен кооздолгон тамак-аштар кимдин гана көңүлүн бурбасын?! Көңүлдү гана эмес, табитти да ачат. Мындай ыкма менен тамак жебей кежирленген балдарды да тамактандырууга болот. Андыктан балаңыз үчүн карвингдердин түрүн жасоодон эринбеңиз.

МӨМӨ-ЖЕМИШТЕРДИ КООЗДОП КЕСҮҮ
Мөмө-жемиштерди жууп, чоң идишке додо кылып үйүп, ортого коюп коймой – адатыбыз. Эгер ошол мөмөлөрдү туура кесип, табакка кооздоп салып койсок, биринчиден, дасторконубузга өзгөчө көрк кошот. Экинчиден, үнөмдүү болот. Дегеним, 4-5 мөмөнүн түрү менен бир нече табакты толтура аласыз. Үчүнчүдөн, мөмөлөрдүн баарын аарчып- тазалангандыктан, ашыкча таштанды чыкпайт. Мунун бир жаман жери – эрте кесип койсоңуз, кээ бир мөмөлөр кургап, карарып кеткендиги. Андыктан лимондун ширесинен чачып коюуну унутпаңыз.

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  5 
Комментарийлер(16)
13.08.2012. 10:57 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
71
Катталган:
07-05-2011
Соӊку аракети:
23-08-2018 10:45
Жынысы:
Белгисиз
0
сонунго, бундай чеберчиликти кайдан уйронсо болот, айткылачы барайын, Дамира рахмат сага дагы кененирээк жазчы
13.08.2012. 15:31 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
73
Катталган:
08-05-2012
Соӊку аракети:
30-12-2013 06:43
Жынысы:
Белгисиз
0
Рахмат силерге.Биздин тетя Гулябыз жасагандай соонун го. Грузинский кафеде да кооздолгон салатарды коп жасашат.
13.08.2012. 17:38 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
62
Катталган:
12-07-2011
Соӊку аракети:
19-09-2016 21:59
Жынысы:
Белгисиз
0
шикарнооооо)рахмат Супер инфо)))
13.08.2012. 23:25 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
38
Катталган:
26-05-2011
Соӊку аракети:
31-01-2018 04:56
Жынысы:
Белгисиз
+2
ai tigi gulunor narciss emes ele Lotos go?
14.08.2012. 09:27 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
4715
Катталган:
05-09-2011
Соӊку аракети:
24-09-2018 17:20
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Супер-Инфо
0
Tareg, рахмат! Катачылык кеткен, түзөтүлдү!
14.08.2012. 01:45 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
16
Катталган:
28-10-2010
Соӊку аракети:
22-09-2018 07:02
Жынысы:
Белгисиз
0
чооон рахмат
14.08.2012. 11:04 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
48
Катталган:
27-09-2011
Соӊку аракети:
19-09-2017 16:59
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Банан м.н карвинг жасоодо убакытты карап жасоо керек, ону бузулуп, столдун коркун ачпай тескерисинче карарып кетиши мумкун.
14.08.2012. 12:22 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
13
Катталган:
18-07-2012
Соӊку аракети:
11-06-2013 16:08
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Эка555, туура айтасын.
14.08.2012. 14:06 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
117
Катталган:
14-03-2009
Соӊку аракети:
09-12-2014 18:03
Жынысы:
Белгисиз
0
ека555, туура айтасын. Эртерээк туурап койсон банан жана алма карарып кетет. бир аз лимондун ширесин чачып койсо болот. Тексттен бул кенеш жазылыптыр. Негизи бардык момо-жемиштерди оз убагында, десертке, тамактан кийин берген эле он деп ойлойм.
15.08.2012. 12:03 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
27
Катталган:
22-04-2011
Соӊку аракети:
12-12-2017 23:04
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
ооо соонун го! мага абдан жакты, убакыт болсо жасап кором созсуз!
15.08.2012. 17:19 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
12
Катталган:
11-09-2011
Соӊку аракети:
14-08-2018 12:36
Жынысы:
Белгисиз
0
soonun goo,jakty,men jasap korop
15.08.2012. 21:29 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
6
Катталган:
08-08-2012
Соӊку аракети:
13-09-2012 21:52
Жынысы:
Белгисиз
0
ооо соонун экен го!
16.08.2012. 10:21 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
149
Катталган:
03-07-2012
Соӊку аракети:
01-08-2018 20:08
Жынысы:
Белгисиз
0
Бул жерде 2 эле жашылчанын кесилгенин корсотуп айтып бериптир аа калгандарын деле айтып коюшса болмокда. Момо жемиштердин кантип жасалышы туралуу эч бир маалымат жокго??Эн оной помидор менен бадран эле. калгандарында жазып коюшса жакшы болмок...ошого карап жасамакбызда...
16.08.2012. 10:23 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
149
Катталган:
03-07-2012
Соӊку аракети:
01-08-2018 20:08
Жынысы:
Белгисиз
0
ЖАШЫЛЧАЛАРДАН ЖАСАЛГАН КАРВИНГДЕР,ушулардын жасалышын билгим келип жатат.. Динира Арстанова...
16.08.2012. 22:03 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
16-08-2012
Соӊку аракети:
19-02-2015 02:42
Жынысы:
Белгисиз
0
Ар бир жашылча-жемиштин кесилиши тууралуу баяндай берсе гезиттин баарын эле ошол тууралуу маалыматтар ээлеп калат го. Бул жерде жалпы "Карвинг" искусствосу тууралуу кыскача баяндалган.Дамира эже кыска-нуска маалыматынызга рахмат! Алдыдагы иштеринизге ийгилик!
19.08.2012. 14:54 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
05-08-2012
Соӊку аракети:
29-06-2015 05:25
Жынысы:
Белгисиз
0
оооо керемет кооз экен
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: