Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

АЙМАКТАРДАГЫ ӨЗГӨЧӨ ТАМАКТАР

№532 11-17-январь, 2013-ж


Кыргызга гана тиешелүү болгон улуттук тамактардан тышкары бир гана аймакка таандык болгон даамдар да бар. Жашоо шартка, калктын турмуш-тиричилигине байланыштуу андай тамактар күнүмдүк рационго кирип, ошол аймактын визиттик карточкасы катары каралып калган. Мына ошондой тамактардын айрымдарын сиздерге сунуштайбыз. Келерки сандарыбызда дагы башка тамактарга орун беребиз.

ЫСЫК-КӨЛ

КУРГАК КЕСМЕ
Камыр сууга салынбай, бууга бышырылгандыктан, кургак кесме аталып калган. Бул тамак тез даярдалганы, колдо бар азыктар менен жасалганы жана оңой бышырылганы үчүн Көл кылаасында популярдуу. Анан да «кайталангыс, өзүнө гана тиешелүү даамы бар» дешет көлдүктөр.

Керектелүүчү азыктар:
Эт – 400-600 грамм
Жуурулган камыр – 2 орточо жайым
Пияз – 1-2 даана
Болгар калемпири – 1-2 даана
Сабиз – 1 даана
Өсүмдүк майы – 400 грамм

Даярдоо ыкмасы:
1. Кызытылган казанга май куюп, тууралган этти салып кууруйбуз.
2. Ага болгар калемпири, сабиз кошулуп дагы куурулат.
3. Этти көмгөндөй суу куюп бышыруу керек.
4. Эми камырды жука жайып, аны ичке кылып кесме кескичтин жардамы менен же колго кесүү кажет. Айрымдар камыр жайылган соң бетине май сыйпап, анан кесишет экен.
5. Эт жумшарып, бышууга аз калган маалда камырды касканга салып, эттин үстүнө коёбуз.
6. Эми казандын капкагын бекем жаап, 15 мүнөт демдөө абзел.
7. Камыр бууга бышканда аны табакка чыгарып, үстүнө эттүү чык куюлат.
8. Аралаштырып, дасторконго койсоңуз болот.

Эскертүү:

  • Каскандын ордуна таза чыбыктарды кайчылаштырып, эттин үстүнө тизип, анын үстүнө камырды коюп бышырса да болот.
  • Томат кошуу сунушталбайт. Бирок табитке жараша бир аз кошуп коюуга мүмкүн.
  • Мурчту арбыныраак кошсоңуз даамына чыгат.
  • Айрымдар эт бышып калган маалда бир аз картошка да кошуп бышырып жүрүшөт.

ЧҮЙ

ЖАТКАН ТӨӨ
Бул тамактын аталышы анын бышып жаткан учурдагы көрүнүшүнөн чыккан. Казандагы үстү камыр менен жабылган картошкалар төөнүн өркөчүн элестетет.

Керектелүүчү азыктар:
Картошка – 1 килограмм
Эт – 300-600 грамм
Жуурулган камыр – 1 чоң (же 2 кичине) жайым
Пияз – 1-2 даана (орточо өлчөмдөгү)
Болгар калемпири – 1-2 даана
Сабиз – 1 даана
Сары май – 200 грамм
Өсүмдүк майы – 200 грамм
Даамына жараша туз, калемпир

Даярдоо ыкмасы:
1. Картошканы аарчып, чоң-чоң туурап алуу керек.
2. Кызытылган казанга тууралган этти салып, кызарта кууруйбуз.
3. Куурулган эттин үстүнө пияз, болгар калемпири, сабиз салынат. Бир аз суу куюп, жумшарып бышканча демдөө керек.
4. Бул учурда камырды жука жайып, бетине сары май сүйкөп, ороп алыңыз.
5. Эт бышканда анын үстүнө картошка тегиз салынат.
6. Картошканын үстүнө көмөр-көмбөс суу куюп, кайнаганча күтө туруңуз.
7. Камыр оролгон бойдон экиге же үчкө бөлүнүп кесилет (кээ бирөөлөр 3-4 сантиметрден кылып кесишет).
8. Казандагы суу кайнап чыгары менен камырды картошканын үстүнө салыңыз.
9. Орточо отто 10-15 мүнөт дымдап кармоо керек.
10. Тамак бышкандан кийин ширеси камырга сиңиш үчүн жакшылап аралаштырып, анан табакка салууга болот.

Эскертүү:

  • Эт кошпой деле картошка жана башка жашылча-жемиштер менен жасоого мүмкүн.
  • Камырына пиязды же капустаны кууруп оросоңуз андан да даамдуу болот.

БАТКЕН

ӨРҮК КУРУТ
Курут кыргыздын улуттук даамдарынын бири катары белгилүү. Ал эми Баткен жергесинде курутту өзгөчө сыйлуу тамак катары аздектеп келишет. Эгер дасторконго эзилген курут берилсе, анда келген мейман өтө сыйлуу. Адатта, куруттун өрүк курут, туздуу курут деген эки түрү жасалат. Өрүк курут өрүк бышкан маалда даярдалат.

Керектелүүчү азыктар:
Айран, жакшы бышкан өрүк, сары май

Даярдоо ыкмасы:
1. Уютулган айранды мата баштыкка куюп, илип коюу шарт.
2. Жакшы бышкан өрүктү эт туурагычтан өткөрүп алыңыз.
3. Айран суусунан арылып, сүзмөгө айланганда аны казанга саласыз.
4. Сүзмөнүн өлчөмү канча болсо, ошондой өлчөмдө эзилген өрүктү кошуп, жай отто 1 саат чамасында кайнатуу керек. Кайнатуу учурунда тез-тез аралаштырып турууну унутпаңыз.
5. Сүзмө муздаганда алаканга салып тоголотуп же мыкчып формага келтириңиз.
6. Формага келтирилген куруттар эми кургатылат.
7. Даяр болгон куруттарды кышкысын, мейман келген учурда же орозо маалында талкалап майдалап казанга салып, бир аз суу куюп, эзилгенче кайнатып алуу керек.
8. Эзилген курутка сары май катыкталып, сый тамак катары берилет.

Эскертүү:

  • Учурда айрымдар эзилген өрүктү бууга кармалган банкаларга куюп жаап, кышка сакташат. Мунун жакшы жери, керек маалда банкаларды ачып, эзилген курутка аралаштыра салып кайнатып ичүүгө ыңгайлуу.
  • Туздуу курут деле жогорудагы ыкма менен даярдалып, өрүктүн ордуна туз кошулуп даярдалат.
  • Куруттун бардык түрүнө табитиңизге жараша кант же набат кошуп ичсеңиз да болот.

ОШ

ЧЫЧКАН МАНТЫ
Бул манты майда болгондуктан, чычкан манты деп аталат. Кадимки мантыдан айырмаланып, ичине эт эмес, картошка гана салынып, кадимки мантыдай бышырылат. Ал Ош жергесинин тургундарынын сүйүктүү тамагы болуп эсептелет.

Керектелүүчү азыктар:
Жуурулган камыр – 1 чоң (же 2 кичине) жайым
Картошка – 2 килограмм
Өсүмдүк майы – 100 грамм
Пияз – 1-2 даана

Даярдоо ыкмасы:
1. Картошканы сууга кайнатып бышырып алабыз.
2. Муздаганда кабыгын аарчып, эзүү керек.
3. Эзилген картошкага туз аралаштырылат.
4. Эми камырды жука жайып, чарчы кылып ( 5 же 6 сантиметрден) кесиңиз.
5. Ичине эзилген картошканы салып, камырды бүктөп, четин толук бекитүү абзел.
6. Түйүлгөн мантыларды майланган касканга салып, 15-20 мүнөт бууда бышыруу керек.
7. Бул учурда көмөч казанга өсүмдүк майын кызытып алыңыз.
8. Бышкандан кийин мантылар табакка салынат.
9. Мантылардын үстү кызытылган май менен майланган соң майда тууралган пияз, калемпир себеленип коюлат.

Эскертүү:

  • Ичине картошкадан башка эч нерсе кошууга болбойт.
  • Табитке жараша өсүмдүк майынын ордуна каймак менен майлап жесе болот.

Салтанат Мукасова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(25)
14.01.2013. 12:41 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
16
Катталган:
03-08-2011
Соӊку аракети:
25-04-2017 04:09
Жынысы:
Белгисиз
0
menin apamdyn kurgak kesmesi en daamdyy!
14.01.2013. 14:59 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
155
Катталган:
20-11-2010
Соӊку аракети:
26-09-2018 13:10
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Жалал-Абад
+1
чычкан мантынын даамы абдан сонун сагынып кеттим, айрыкча Озгондун чычкан мантысын
14.01.2013. 15:46 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
151
Катталган:
02-01-2011
Соӊку аракети:
13-04-2013 21:02
Жынысы:
Белгисиз
0
ooo oruk kurut jegim kelip kettiiii!
15.01.2013. 01:44 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
32
Катталган:
19-09-2011
Соӊку аракети:
28-11-2014 17:05
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
москва
-2
беш бармака эч нерсе жетпейт
15.01.2013. 12:06 
Тайпасы:
Түйүлдүк
Комментарийлердин саны:
676
Катталган:
06-11-2012
Соӊку аракети:
14-07-2014 22:40
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
..........sonuuuuuun jerde
-1
бирдеке жазайынбы? Жоок ээ жазбай эле коёун базардан чычкан манты албайле озунор даярдап жегиле айтсам омуру чычкан манты жебес болосунаар :)
15.01.2013. 13:00 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
26
Катталган:
12-06-2012
Соӊку аракети:
26-04-2018 15:19
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
-4
чычкан мантынар кадимки эле вареники го???
15.01.2013. 23:42 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
58
Катталган:
28-10-2012
Соӊку аракети:
23-09-2018 01:49
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Өзгөн
-2
Чычкан мантыдан башкасын жазышса болмок.М: плов озгон куручунон деп
16.01.2013. 06:11 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
0
Катталган:
16-10-2011
Соӊку аракети:
22-11-2017 13:48
Жынысы:
Белгисиз
-1
oruk kuruuuuuut :)
17.01.2013. 05:20 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
82
Катталган:
14-05-2011
Соӊку аракети:
20-08-2018 19:58
Жынысы:
Белгисиз
0
Озгондо эн сыйлуу тамак бул озгон куручунон ж-а кой майынан жасалган плов.Бул пловду башка жактыктар жасай албайт Озгондукордон башка эч ким жасай албайт.бул тамакты жеген адам кайра кайра жегиси келе берет.Суперчилер Озгон пловун жеген эмесиздерби?Жебесениздер Озгон чайканасына барсаныздар во.1000 эле сом 1кг.
17.01.2013. 05:25 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
82
Катталган:
14-05-2011
Соӊку аракети:
20-08-2018 19:58
Жынысы:
Белгисиз
0
Жаль мен Бишкекте болгондо.Назира м-н Бахираны Озгон чайканасына алып барып.пловдон бастырып Озгон куручунон. элдештирип коймокмун.Жана Суперчилердин жалпы жаматына да угашение кылмакмын.
17.01.2013. 09:26 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
11
Катталган:
22-09-2012
Соӊку аракети:
06-01-2015 19:45
Жынысы:
Белгисиз
-1
бешбармаак болсо казысы менен
18.01.2013. 04:51 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
23
Катталган:
10-07-2012
Соӊку аракети:
10-01-2015 04:45
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Muenchen,Germany
-1
Ehhh,appetitti achyp jiberdi go...kyrgyzymdyn daamduu tamaktaryn sagyndym...
18.01.2013. 16:00 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
126
Катталган:
22-04-2011
Соӊку аракети:
12-12-2017 23:04
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
-1
Жаткан тоо соонун тамак да эээх! Шилекейим чууруп кетет эстегенде. Бугун точно жасабасам... )))
19.01.2013. 22:05 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
46
Катталган:
10-01-2011
Соӊку аракети:
11-09-2018 02:02
Жынысы:
Белгисиз
-1
бул жерде да регионалдык болунушуу башталып кеткен го эххх... кыргызыммм... качан ынтымакка келебиз??? ар бир жердин озгочосу болот тетирисинче ошол билбеген даамдарды жасаганды уйронбойсунорбу
24.01.2013. 14:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
12
Катталган:
24-12-2010
Соӊку аракети:
12-08-2018 14:45
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Атбашы, Бишкек
-1
мага кургак кесме жактыыыыы
27.01.2013. 21:58 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
12
Катталган:
15-07-2010
Соӊку аракети:
13-04-2018 21:14
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
+2
Орук курут эн сонун. Советую.
28.01.2013. 10:35 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
23
Катталган:
01-08-2012
Соӊку аракети:
04-06-2018 15:01
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
ош
-1
чычкан манты эмес, пловду жазбаптырда
29.01.2013. 22:03 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
25
Катталган:
11-11-2012
Соӊку аракети:
25-12-2013 21:23
Жынысы:
Белгисиз
-4
чыча элек манты жокпу
01.06.2013. 16:59 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
350
Катталган:
17-11-2010
Соӊку аракети:
11-02-2014 11:16
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош
0
4alkan, кандай тамак болсо да адал болсо болду да! Кичине маданияттуу жазсан болмок!
06.01.2015. 03:32 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
10
Катталган:
06-04-2014
Соӊку аракети:
17-07-2015 15:00
Жынысы:
Белгисиз
0
4alkan, тобаа кылдым
07.02.2013. 20:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
8
Катталган:
31-01-2013
Соӊку аракети:
02-02-2018 06:42
Жынысы:
Белгисиз
0
Чычкан манты дегени-орустардын вареники си эле болуп калган го,туюлушу эле башкача болбосо
18.03.2013. 18:07 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
383
Катталган:
24-08-2011
Соӊку аракети:
28-04-2014 16:59
Жынысы:
Белгисиз
-3
Ошто чычкан мантыдан башка эч нерсе жокбу аны жазбай эле койбопсунарда
18.03.2013. 18:31 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
34
Катталган:
09-09-2012
Соӊку аракети:
28-05-2015 20:29
Жынысы:
Белгисиз
+1
эээээээ , чын журоктон баары бир!Ош сулуу кооз шаар.эмне Нарынга барсан борборунда 4 уй бар.и айылдары суууз.дарак жок.же...
20.03.2013. 14:21 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
2061
Катталган:
22-02-2011
Соӊку аракети:
26-09-2018 14:32
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
...
0
prezent,
Билдирүүңүз түзөтүлдү! Аймактык бөлүнүп жарылууга тыюу салынат! Кайталанса БАНга кетесиз.
01.09.2015. 18:21 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
34
Катталган:
23-05-2015
Соӊку аракети:
26-09-2018 11:18
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ордолуу Ош
0
Чычкан манты сонун да жакшы жазыпсынар,пловту баары эле билет да
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21232;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: