Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

САМСА – БАРКТУУ ТАМАК

№538 22-28-февраль, 2013-ж


Даамдуу тамактардын катарын толуктаган самса барктуу тамак болуп эсептелет. Аны майрамдарда да, катардагы күндөрдө да жасап жесе болот. Төмөндө 4 түрлүү
самсанын жасалуу жолдорун сиздерге сунуш кылабыз.

КАБЫРГА САМСА (25 САМСАГА ЫЛАЙЫКТАЛДЫ)

Керектүүлөр:
Эт – 500 гр
Малдын кабыргасы – 13 даана
Пияз – 4 баш
Маргарин – 250 гр
Жумуртка – 5 даана
Малдын ич майы – 50 гр

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:
1. Жаш малдын эти менен пиязды майда туурап алабыз да, татымына жараша туз кошобуз. Эми мунун үстүнө бир аз суу сээп, 20 мүнөттөй дымдап коюш керек. Бул аралыкта пияздын ширеси чыгып, самса бышканда ичиндеги шорпосу даамдуу болот.
2. Малдын кабыргасын даярдап алабыз. Эттүү бир кабырганы экиге бөлүп, эки самсага жеткирсе болот.
3. Маргарин, суу, жумуртка, татымына жараша туз кошуп камыр жууруйбуз. Камырды жайып, бетин малдын сызгырылган майы менен майлап, узун кылып оройбуз. Оролгон камырдын четинен тоголок кылып кесип алып, аларды кайрадан жаябыз. Жука эмес, тегерек болуп жайылган камырга туурамжы салып, жалбырак формасында түйөбүз. Духовкада 200 градус температурада 30-40 мүнөттө бышат.

Эскертүү!
Тандырга бышырууга болбойт. Камыры тандырга жабышпайт.

ТООК САМСА (25 САМСАГА ЫЛАЙЫКТАЛДЫ)

Керектүүлөр:
Тооктун саны – 25 даана
Майонез – 1-1,5 литр
Томат – 300 гр
Малдын ич майы – 160 гр
Татымал, ашкөктөр
(мурч, укроптун уругу, кургатылган петрушка)
Ун
– 1 кг
Суу – 600 гр
Жумуртка – 4 даана
Маргарин – 40 гр
Татымына жараша туз

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:
1. Тооктун саны бүтүн бойдон сууга бышырылат. Бирок эт эзилип кетпеш керек. Эми томат, татымал, майонезди аралаштырып, тоок санынын сыртына ал аралашмадан сыйпоо кажет. Даамы аралашып этке сиңиш үчүн 20 мүнөт тыныктыруу зарыл.
2. Суу, ун, туз, маргарин, жумуртка кошуп камыр жууруйбуз.
3. Камырды жука жайып алып, анын бетине малдын сызгырылган ич майын сүйкөйбүз. Май тоңуп калбаш үчүн батыраактан орош керек. Оролгон камырдын четинен кесип, аны кайрадан жаябыз.
4. Даяр болгон камырга тоок санын салып, тооктун бутунун формасындай кылып түйүп коёбуз.

Эскертүү!
Бул катталып жасалгандыктан, духовкада бышырылат. Бышуу убактысы 30 мүнөт.

ТАНДЫР САМСА (50 САМСАГА ЫЛАЙЫКТАЛДЫ)

Керектүүлөр:
Эт – 2 кг
Пияз – 1 кг
Даам жана жыт берүүчү татымалдар, ашкөктөр
(мурч, укроп, петрушка)
Ун – 8 кг
(жогорку сорттогу)
Жумуртка – 5 даана
Өсүмдүк майы – 0,5 литр

Татымына жараша туз

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:
1. Алдын ала жаш малдын этин майда туурап, даам жана жыт берүүчү татымал, ашкөктөр менен аралаштырып дымдап коёбуз.
2. Суу, ун, жумуртка, өсүмдүк майы жана туз кошулуп катуу жуурулган камырдын четинен үзүп, ар бирин тегерек формада жайып алабыз. Аларга даяр болгон туурамжыдан салып, тегерек же сүйрү формада түйөбүз.
3. Эми өтө ысык эмес тандырга жабыштырабыз. Самса 45 мүнөттө бышат.


ШОРПОЛУУ ТАНДЫР САМСАСЫ (80 САМСАГА ЫЛАЙЫКТАЛДЫ)

Керектүүлөр:
Эт – 4 кг
Пияз – 2-2,5 кг
Малдын ич майы – 2 кг
Ун – 16 кг
Өсүмдүк майы – 1 литр
Жумуртка – 8 даана
Татымына жараша туз

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:
1.Сууга май, жумуртка, татымына жараша туз салып, катуу кылып жууруйбуз. Эгер камыр жумшак болуп калса, тандырга жабышпай, түшө берет.
2.Этти сөөгүнөн ажыратып алып, пияз экөөнү майда туураш керек. Буларга татымалдарды (зире, мурч ж.б.) жана укроп кошуп аралаштырабыз. Малдын ич майын эт туурагычтан өткөрүп, аны туурамжыга кошобуз. Бул майдан сырткары ар бир самсаны түйүп жатканда ичине 3 чоңураак кесим май салып, тегерек кылып түйөбүз. Майлар самсанын ичинде шорпосунун көп болушун шарттайт.
3.Тандырдын табын кетирбей жабыштырып, ысык чыкпагандай оозун бекитебиз. Бышуу убактысы 45 мүнөт.
4.Самсанын камыры калың болгондуктан, тандырда какталып бышып, бир аз катуураак болуп калат. Ал үчүн фаршка тууралган эттин сөөктөрүн казанга салып кайнатып, жыт жана даам берүүчү ашкөктөрдөн (укроп, сарымсак, райкан, петрушка) кошуп атайын шорпо даярдалат. Самса бышканда ага кошуп бир чыныга шорпо да берилет.

Эскертүү!
Самсанын бул түрүн духовкада бышырууга болбойт, себеби камыры тандырга ылайыкталып жасалат.

Уулбү Каныбекова
kenesh@super.kg



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(31)
25.02.2013. 09:24 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
59
Катталган:
14-01-2013
Соӊку аракети:
20-09-2016 00:28
Жынысы:
Белгисиз
0
жакшы экен.мага тандыр самса жакпайт эмнегедир.тоок самса даамду мен учун,окунучтуусу КРде халал тооктун эти жокко эсе!
25.02.2013. 09:49 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
151
Катталган:
10-07-2008
Соӊку аракети:
18-10-2017 16:16
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Жомоктогу сепил сарай
0
INailia, тооктун да адалы болобу?
25.02.2013. 11:37 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
370
Катталган:
06-09-2010
Соӊку аракети:
04-10-2018 23:46
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Italia,Sardegnia.
0
adalsvards, 4ala moldo din buzat bolup ketken go,adal took izdeibiz dep satuu4ulardan til ukpasak boldu emi.
25.02.2013. 12:38 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
151
Катталган:
10-07-2008
Соӊку аракети:
18-10-2017 16:16
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Жомоктогу сепил сарай
0
aminali, :) таң кала турганыбыз калбады...
25.02.2013. 16:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
14
Катталган:
30-05-2008
Соӊку аракети:
17-11-2018 18:14
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
adalsvards, албетте тооктун да халалы болот. Аны сойгондо халал кылып союуу керек. а
25.02.2013. 16:33 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
151
Катталган:
10-07-2008
Соӊку аракети:
18-10-2017 16:16
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Жомоктогу сепил сарай
0
Izana, союунун да арам, адал жолдору бар экенине баам салбаган окшойм, анан да базардагы тооктун кандай жол менен союлганын ким билет? мен сойгон күндө деле, арам, адал союп жатканын билбейм да!
22.10.2015. 12:19 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
60
Катталган:
14-10-2015
Соӊку аракети:
26-07-2018 19:40
Жынысы:
Белгисиз
0
adalsvards,Тоок сойуп жатканда Бисмиллахир Рохмаани Рохим деп сойсо эле адал болот.
01.03.2013. 01:05 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
59
Катталган:
14-01-2013
Соӊку аракети:
20-09-2016 00:28
Жынысы:
Белгисиз
0
adalsvards, ошону билбегенине тан калып атам!за то эми билесин!
25.02.2013. 11:39 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
169
Катталган:
11-09-2011
Соӊку аракети:
17-03-2014 22:06
Жынысы:
Белгисиз
0
Самсалардын мекени Ош шаарыго!
25.02.2013. 12:37 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
151
Катталган:
10-07-2008
Соӊку аракети:
18-10-2017 16:16
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Жомоктогу сепил сарай
0
Tatishka, кабарчы кыз да Ошто иштейт, айтмакчы
25.02.2013. 13:28 
Тайпасы:
Түйүлдүк
Комментарийлердин саны:
252
Катталган:
06-11-2012
Соӊку аракети:
14-07-2014 22:40
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
..........sonuuuuuun jerde
+2
баарынан да тандыр самсыга жетпейтко
25.02.2013. 18:25 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
11
Катталган:
21-11-2011
Соӊку аракети:
25-01-2016 18:12
Жынысы:
Белгисиз
0
altinim, самсы эмес самса деп туура айтып жургулочу туугандар!
25.02.2013. 15:02 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
53
Катталган:
23-12-2008
Соӊку аракети:
08-10-2018 20:55
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Каракол
0
Дукондордо сатып жатат го халал деп тоок жана тоок колбасасы да бар ал эмне коз жаздырмаларбы
25.02.2013. 16:17 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
14
Катталган:
30-05-2008
Соӊку аракети:
17-11-2018 18:14
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
мисалы башка малды деле башына уруп олтуруп анан сойсо адал болбой калат го
25.02.2013. 16:46 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
121
Катталган:
28-01-2013
Соӊку аракети:
14-03-2014 21:32
Жынысы:
Белгисиз
0
мммм...жагат.бирок ото калориалдуу да
25.02.2013. 17:32 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
12
Катталган:
15-07-2010
Соӊку аракети:
13-04-2018 21:14
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Тоокту сойгондо кара канын агызыш керек ошондо адал болот.
25.02.2013. 20:29 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
73
Катталган:
15-11-2012
Соӊку аракети:
04-10-2015 20:07
Жынысы:
Белгисиз
0
Ушинтип эле шилекей агып кала берет экенда. Самса да эмес, самсы да эмес. Накта аты СЯМСЯ :-)
26.02.2013. 01:29 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
44
Катталган:
04-10-2012
Соӊку аракети:
24-11-2014 18:03
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Kara deniz tarap
0
Hmmm SYAMSYAni sagindim ,ayrikcha tandirda jasalganichi tim ele shorpoloru kuyulup turat shilekeydi agizip....
26.02.2013. 02:48 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
126
Катталган:
10-11-2012
Соӊку аракети:
10-06-2018 22:29
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кыргызстан.
0
Илибой жандыкты,башыга урасынбы жонуна урасынбы,жаны чыгып кеткиче канын чыгарса и мууздардан алдын кыбыла тарапты каратып,аллоху акбарды айтып анан сойсо таптаза.
Адал тооктун етин издегендерге тируун алып озун сойуп же адал кылып.
26.02.2013. 11:19 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
793
Катталган:
12-01-2009
Соӊку аракети:
31-01-2018 00:05
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
+1
Халал деген сөздү кыргыздар адал деп эле айтышкан,
ошондуктан адал деп сүйлөсөк туура болот...
26.02.2013. 19:33 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
212
Катталган:
05-11-2011
Соӊку аракети:
19-06-2018 18:27
Жынысы:
Белгисиз
0
сонун да,бирок жасаганда коп убакыт кетет жегенде эле бат эле жеп коесун хе-хе.ал эми халял дегендерге айтаарым арабдардын кылыгын кылып кээ бир элдерибиз башкача болуп алышкан,чон аталарыбыз адал деп эле арабдардын кийими жок эле тынч жашашып эле келишкен.куйдай сактасын го биздикилер "мода"кылып алышты буларды.
01.03.2013. 01:14 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
59
Катталган:
14-01-2013
Соӊку аракети:
20-09-2016 00:28
Жынысы:
Белгисиз
0
bopos,халалбы адалбы тушунсонор болдубу же экзамен тапшырып атабызбы.жазат десе эле бир созду кармап алып талкуулабай.менин созумду эмес теманы талкууласан!
27.02.2013. 00:37 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
4
Катталган:
09-02-2013
Соӊку аракети:
17-04-2013 01:39
Жынысы:
Белгисиз
0
Oshtun tandyr samsasy ayabay daamduu bolot deshet go!
27.02.2013. 00:42 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
163
Катталган:
18-11-2011
Соӊку аракети:
22-12-2016 12:35
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
ростов-на-дону
0
Канча жесек да конул калбаган даамдуу самса...Аял киши озун жасап бышырганча бир аз тоюп каласын ошонусу жаман.
Кыргыз эли короосуна мал толтуруп багып,адал кылып союп жеп келишкен.Эми болсо биздин замандын "жаны адамдарына","Халяль"деген ат менен да бир бизнестин туру ачылды го.Куйоом адал деп колбаса,сосиска алып келиптир балдарга,кызым жеп атса ичинен 2см темир чыкты...Кайсыл жерде ким,кантип жасады ким билет.Ач кулактан тынч кулак,жаман нерселерден алыс бололучу...
27.02.2013. 03:29 
Тайпасы:
Түйүлдүк
Комментарийлердин саны:
15
Катталган:
31-01-2013
Соӊку аракети:
16-06-2014 03:42
Жынысы:
Белгисиз
0
Албетте тооктун адалы да болот. "Бисмиилла"-деп союп.Тооктун жунун ысык суу менен жулбай, муздак суу менен жулганда ал адал болот.Анткени тооктун устуно ысык суу куйганда кир нерсенин баары тооктун ичине кирип кетет.
kurguz, иллюбой жандыкты сойсо адал болбойт, мисалы:чочко ж.б, анан дагы жаны чыккан же бир жери кемтик(майып малдарды) сойсо адал болбойт деп билем.
27.02.2013. 16:36 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
24
Катталган:
17-02-2013
Соӊку аракети:
16-11-2018 08:48
Жынысы:
Белгисиз
0
жандыкты сойгондо "Бисмилла" эмес "Бисмилла аллоху акбар" созун толук айтуу керек, ал эми бир жери кемтик малдарды курбандыка чалганга болбойт, сойгондо адал эле болот, чочконун арам экени шариятта айтылган ошондой эле жаны чыккан мал жегенге арам эсептелет.
27.02.2013. 11:44 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
56
Катталган:
21-09-2012
Соӊку аракети:
21-08-2018 07:35
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Алай
0
Самса жонундо го. Эмнелерди айтып жатасынар. Силер этти адал акчага сатып алдынарбы? Адал деп эсептегиле. Арамды саткан адам куноолу.
27.02.2013. 19:03 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
34
Катталган:
08-02-2013
Соӊку аракети:
11-11-2018 16:09
Жынысы:
Белгисиз
0
Oi tobo azyr tookton jasalgan tamaktyn baary kitaydan kelgen, daary berip ele 4onoytup, semirtip jatywpaiby. Azyrda nakta koroz arkyluu tookton payda bolgon jumurtka tabyw da kyiyn go.
28.02.2013. 14:45 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
14
Катталган:
17-09-2010
Соӊку аракети:
05-11-2015 16:56
Жынысы:
Белгисиз
+1
Мен базардан тондулурулган тооктун этин албайм, тооктун этинен бышырылган тамактарды да жебейм.Ошонун айынан уй шартында тоок багабыз.Адал акчага сатып алганын менен ал тооктордун багылганын коруп эле журобузго.Сактыкка кордук жок дейт.
01.03.2013. 09:58 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
687
Катталган:
22-02-2011
Соӊку аракети:
16-11-2018 17:44
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
...
0
Баарыңыздарга эскертүү!
Жеке маек үчүн купуя бар!
Кайталанса, убактылуу сайттан четтетүүгө туура келет.
02.03.2013. 00:40 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
63
Катталган:
25-11-2012
Соӊку аракети:
01-09-2015 07:27
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
bishkek
0
Okup alyp turup samsylardyn baaryn ele jegim kelip ketti goo.... Kechirip koigulachy tuugandar esli jok kaldyrgan bolsom! (hdhdhd)
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21471;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: