Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

БОРСОЙГОН БООРСОКТОР

№541 5-21-март, 2013-ж


Сыртта жаз, жакында Нооруз. Бул майрамды сүмөлөксүз жана да боорсоксуз элестетүү кыйын. 11-март күнү ордо калаада «Боорсок» аттуу сынак өттү. Бул сынакка коюлган боорсоктордун түрлөрүн ар бир эле кожойке жасай алат.

БЫШТАК БООРСОК

Керектелүүчү азыктар:
Ун – 1 килограмм
Быштак – 1 килограмм
Жумуртка – 2 даана
Кант упасы – 100 грамм
Суу – 400 грамм
Ачыткы – 1 чай кашык
Өсүмдүк майы – 1 литр
Туз – Татымына жараша

Жасоо ыкмасы:
1. Жылуу сууга жумуртканы, ачыткыны жана тузду кошуп аралаштырып алабыз.
2. Андан кийин унга быштакты кошуп, суу менен жумшак кылып камыр жууруш керек. Камырды 30-40 мүнөт көтөрүлгөнчө күтүү туура.
3. Камырды кол менен жазылап, жалпак кылабыз.
4. Эми аралыгын 2-3 сантиметрден кылып, узатасынан узун-узун кесимдерге кесебиз.
5. Узун кесимдерди туурасынан кессек, чакан-чакан тоголокчолор келип чыгат.
6. Аларды алаканга салып тоголок формага келтирүү керек.
7. Даяр болгон боорсоктор майга салынып бышырылат.

Бышкан боорсокторду табакка үйүп салып, үстүнө кумшекер упасын себелеп коёбуз.

КҮЛГҮН БООРСОК

Керектелүүчү азыктар:
Ун – 1 килограмм
Суу – 400 грамм
Кумшекер – 1 аш кашык
Маргарин – 2 аш кашык
Кызыл кызылча – 200 грамм (же 1 кичинекей даана)
Ачыткы – 1 чай кашык
Өсүмдүк майы – 1 литр
Туз – Татымына жараша

Жасоо ыкмасы:
1. Алгач кызыл кызылчаны кабыгынан аарчып, жарым литр сууга 10-15 мүнөт кайнатуу керек. Кайнаганда суу бууланып, көлөмү 400 граммдай болуп калат.
2. Кызылчаны чыгарып салып, өңү кызыл сууну муздатабыз.
3. Кол күйбөгөндөй болгондо ага кумшекер, туз жана эритилген маргаринди кошуп аралаштырабыз.
4. Эми унга даяр болгон суу куюлуп, жумшак камыр жуурулат.
5. Камыр көтөрүлгөн соң жука жайып, төрт чарчы же тоголок кылып кесебиз.
6. Кайнап жаткан майга бышырып алуу керек. Кызылчанын суусунан улам боорсоктордун өңү күлгүн болуп калат.

АШКАБАК БООРСОК

Керектелүүчү азыктар:
Ун – 1 килограмм
Суу – 300 грамм
Кумшекер – 1 аш кашык
Маргарин – 100 грамм
Ашкабак – 200 грамм
Ачыткы – 1 чай кашык
Өсүмдүк майы – 1 литр
Туз – Татымына жараша

Жасоо ыкмасы:
1. Алгач ашкабакты кабыгынан тазалап, сууга жакшы бышырып алуу керек.
2. Эми ашкабакты эзип, унга кошуу зарыл.
3. Андан соң кумшекер, эритилген маргарин, туз, ачыткы жана жылуу суу менен камыр жуурулат.
4. Камыр ачыган соң жука жайып, төрт чарчы кылып кесип алыңыз.
5. Камырды кайнап жаткан майга тегиз бышыруу керек.

САЙМА БООРСОК
Камыры кадимки боорсоктукундай эле жуурулуп, жайылат. Камыр атайын тиштүү бычак же түр жасай турган ашкана жабдыгы менен кесилет. Мындай боорсок көбүнчө тойго жасалат.

ЧИЙ БООРСОК
Бышкан чий боорсоктун жоондугу бармактай болушу шарт. Мурда аны чийдин үстүнө тоголотуп, чийдин изин түшүрүп, анан кесишчү. Ошондуктан чий боорсок аталып калган.

БЫТЫРА БООРСОК
Башка боорсоктордон айырмасы – майда кесилип бышырылат. Адатта бытыра боорсокту чачыла катары пайдаланышат.

КӨӨКӨР БООРСОК
Бул боорсоктун өзгөчөлүгү формасында. Ал үчүн консерванын калай банкасынан көөкөр формасында кескич жасап алуу керек. Боорсоктун курамы кадимки боорсоктукундай.

Керектелүүчү азыктар:
Ун – 1 килограмм
Суу – 400 грамм
Кумшекер – 2 аш кашык
Каймак же маргарин – 2 аш кашык (100 грамм)
Ачыткы – 1 чай кашык
Өсүмдүк майы – 1 литр
Туз – Татымына жараша

Жасоо ыкмасы:
1. Унга кумшекер, каймак, ачыткы, туз кошуп, жылуу суу менен жууруйбуз.
2. Камыр көтөрүлгөндөн кийин жука жайып, алдын ала даярдалган калыптын жардамы менен кесебиз.
3. Андан соң камырлар кайнап жаткан майга бышырылат.

Даяр болгон көөкөр боорсогу дасторконуңузга көрк тартуулайт.

Салтанат Мукасова
kenesh@super.kg


Боорсоктун биз билбеген түрлөрү

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(24)
Super TV
12.03.2013. 19:22 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
20-02-2013
Соӊку аракети:
26-07-2017 13:01
Жынысы:
Белгисиз
+5
Охоо соунун сынак болгон го. Шилекейим чууруп кетти))))
Боорсоктун мынчы туру бар экенин билген эмесмин.
Эми бул туура эле иш чара деп ойлойм. Муну деже дуйно элине жеткириш керек.
Super TV
13.03.2013. 02:41 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
306
Катталган:
28-09-2011
Соӊку аракети:
16-08-2017 19:15
Жынысы:
Белгисиз
+1
Борсок борсок борсоко тойсок, аябай жегим келип кетти. Кухняга чыксам батон турган экен бажырайып айла жок чымчып оозума салып койдум)))))
Super TV
13.03.2013. 08:58 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
0
Катталган:
04-03-2013
Соӊку аракети:
03-05-2013 13:24
Жынысы:
Белгисиз
+3
Митинг болбой ушундай саамалыктар отуп турсунчу.Мага кызылчадан жасалган боорсок кызыктырып жатат.Аны кантип жасайт экен? Жакшы материал болуптур.
Super TV
13.03.2013. 09:11 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
47
Катталган:
12-12-2012
Соӊку аракети:
30-11-2016 10:50
Жынысы:
Белгисиз
+1
Боорсок жебегениме канча ай болду. Куурсагым ачып кетти(((
Модератор admin_media түзөттү 13.03.2013 09:15
Super TV
13.03.2013. 09:23 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
4
Катталган:
11-06-2012
Соӊку аракети:
09-09-2016 17:25
Жынысы:
Белгисиз
0
Жакшы сынак болуптур.
Super TV
13.03.2013. 11:24 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
9
Катталган:
12-04-2012
Соӊку аракети:
19-09-2018 09:24
Жынысы:
Белгисиз
0
Мммм боорсок Кыргызымдын кандай соонун улуттук тамак-аштары бар ээ. Бергилечи мага да
Super TV
13.03.2013. 13:44 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
62
Катталган:
28-01-2013
Соӊку аракети:
28-01-2016 12:55
Жынысы:
Белгисиз
0
ммм Кызылча, ашкабак кошулган боорсоктун даамы кандай болду экен ээ.
Super TV
13.03.2013. 15:05 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
212
Катталган:
05-11-2011
Соӊку аракети:
19-06-2018 18:27
Жынысы:
Белгисиз
0
азаматсынар!жакшы конкурс жарыяланган экен.ал эми кызылчадан жасалган боорсокту,кызылчанын суусуна,ал эми ашкабакты болсо сууга бышырып ошол сууга камыр кылынат.
Super TV
13.03.2013. 17:24 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
65
Катталган:
01-03-2013
Соӊку аракети:
18-09-2018 12:39
Жынысы:
Белгисиз
0
bopos:Рахмат. Мен кызылчаны туурап кошот экен деп жатсам. Ноорузга карата баралы анда мекендештер, ошол жактан мындан дагы коп турун корот экенбиз да. Боорсоктор жакты.
Super TV
13.03.2013. 18:26 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
141
Катталган:
12-01-2009
Соӊку аракети:
31-01-2018 00:05
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Жакшы демилге экен, эми муну унутта калтырбай, алып кетсе жакшы...
Super TV
13.03.2013. 21:46 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
43
Катталган:
20-01-2013
Соӊку аракети:
26-09-2014 17:12
Жынысы:
Белгисиз
0
Боорсок жегеи келип кетти
Super TV
17.03.2013. 17:08 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
49
Катталган:
21-02-2013
Соӊку аракети:
26-02-2018 05:37
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
ммм... вааууу боорсоктун ушундай турлору бар беле? Кандай сонун, даамы да укмуш болсо керек.
18.03.2013. 13:28 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
121
Катталган:
28-01-2013
Соӊку аракети:
14-03-2014 21:32
Жынысы:
Белгисиз
0
жегим келип кетти .....ммм боорсок
18.03.2013. 16:47 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
383
Катталган:
24-08-2011
Соӊку аракети:
28-04-2014 16:59
Жынысы:
Белгисиз
0
Кантип даярдалганын видеосун корсотбопсунорда,окугандан коро коруп жасасан он болот болчу!
19.03.2013. 11:29 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
23
Катталган:
09-04-2011
Соӊку аракети:
05-12-2013 00:56
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош шаары
0
ммммм курсагым ачты.
19.03.2013. 16:57 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
226
Катталган:
12-10-2012
Соӊку аракети:
17-11-2016 13:04
Жынысы:
Белгисиз
0
Май кайнаганын билбейт экем. Балким, кызытылган майдыр..
20.03.2013. 21:46 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
55
Катталган:
24-02-2012
Соӊку аракети:
21-01-2016 09:14
Жынысы:
Белгисиз
0
Boorsok boorsok boorsokko toysok
21.03.2013. 03:50 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
26-06-2012
Соӊку аракети:
26-01-2018 10:51
Жынысы:
Белгисиз
0
Emi nanga synak kylgyla.
21.03.2013. 11:19 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
31
Катталган:
21-09-2012
Соӊку аракети:
27-06-2016 21:30
Жынысы:
Белгисиз
0
Пияз кошулган боорсоктун да даамы сонун болот. Кадимки эле пиязды пельменге туурагандай кылып майда туурап унга кошуп жууруп салат. Бирок камырды катуураак жууруш крк, анткени пияз жумшартып жиберет.
23.03.2013. 02:03 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
160
Катталган:
21-06-2011
Соӊку аракети:
17-04-2016 03:07
Жынысы:
Белгисиз
0
men da borson sagyndym =(((((
08.04.2013. 14:36 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
53
Катталган:
23-12-2008
Соӊку аракети:
06-09-2018 09:28
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Каракол
0
майонез да кошсо жакшы болот
11.05.2013. 22:05 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
58
Катталган:
04-05-2013
Соӊку аракети:
08-05-2017 11:46
Жынысы:
Белгисиз
0
mm kandai sonun boorsok; ysyk boorsok jegim kelip jatat
19.08.2017. 20:54 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
08-07-2017
Соӊку аракети:
19-09-2018 19:32
Жынысы:
Белгисиз
0
Ашкабак кошулган боорсок абдан даамдуу. Боорсок топмаркетте сатылат
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: