Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

ЖАЗГЫ ЧӨПТӨР – УНИВЕРСАЛ ДАРЫЛАР

№544 5-11-апрель, 2013-ж


Берилген рецепттерди окуган айрымдар мурдун чүйрүп, “кызык, чөп жеп?..” деп айтышары бышык. Минтип ойлогондор чоң жаңылышат. Анткени мөмө-чөмө, жашылчалар бышканга чейин дал ушул чөптөр бизди табигый витаминдер менен камсыздай алат.

«УНИВЕРСАЛ» ТУУРАМЖЫ
Бул туурамжыны «универсал» деп атап койдум. Анткени ушул эле туурамжыдан бир нече даамды жасоого болот.
1. Алгач чөптөрдү 3-4 жолу муздак сууга жууп алабыз.
2. Аларды майда туурап, казанда 5-6 мүнөткө демдейбиз. Чөптөрдүн өзүнөн шире бөлүнүп чыккандыктан, эч кандай май, суу кошпоңуз.
3. Демделген чөптөр бир аз муздагандан кийин сыгып алабыз. Ачуу даам ширеси менен чыгып кетет. Буга куурулган пиязды кошуп аралаштырсак, туурамжыбыз даяр болот.
Туз-мурчу жок кандай туурамжы деп таң калдыңызбы? Чөптөрдүн дарылык касиети көбүрөөк болсун дегендер дал ушундай ыкмада жасашат. Айрымдар табитине жараша мындай туурамжыга туз, мурч, куйрук, эт, жумуртка, картошка кошуп жасаары белгилүү. Апаларыбыз адамдын ден соолугуна карап, ысык-суук тамак деп бөлүп, даамдардын түрлөрүн жасап келишкен. Мисалы, чабаты, самсаны ысык, ал эми чүчпара, оромону суук тамак катары пайдаланышкан. Камыры кадимки мантыныкындай эле жуурулат.

ЧҮЧПАРА
Жасоо ыкмасы:
1. Камырды жука жайып, 3Х3 өлчөмүндө чакмак түрүндө кесип алабыз.
2. Ар бирине туурамжыдан салып, чүчпара түйөбүз.
3. Эми кайнап жаткан сууга бир аз туз жана өсүмдүк майынан куюп, бышырабыз. Даяр болгон чүчпараны каймак менен берген ылайыктуу.

ОРОМО
Жасоо ыкмасы
:
1. Камырды жука жайып, бетин каймак менен майлаңыз.
2. Андан соң бетине туурамжыдан себелеп, ороп, манты касканда 30 мүнөт бышырып
алыңыз.
3. Бышкан оромону кесип, атайын чыктар, кетчуп, каймак менен берүүгө болот.

ЧАБАТЫ ЖАНА МАЙ ТОКОЧ
Жасоо ыкмасы:
1. Камырды майда бөлүктөргө бөлүп, ар бирин тегерек кылып жайып алуу керек.
2. Камырдын бир бурчуна даяр туурамжыдан салып, четин бекитүү абзел.
3. Казанды бир аз майлап, кызыган соң алгач токочтун бир жагын, андан кийин экинчи жагын кактап бышырыңыз. Бул камырды кызыган майга салып, май токоч да жасасаңыз болот.
4. Чабаты ысык кезинде үстүнө бир аз сары майдан же каймактан сүйкөп дасторконго койсоңуз болот.

ЧӨПТӨРДҮН ДАРЫЛЫК КАСИЕТИ

ЧАЛКАН – гемоглобиндин санын көбөйтөт жана кандын курамындагы кантты азайтат. Мындан тышкары анемияда, бөйрөк, табарсык, боор, өт ооруларында кеңири пайдаланылат.

 

КААКЫМ – холециститте, боордун циррозунда, шишиктерде, муун оорусунда жана башкаларда пайдаланылат. Сергитүүчү, иммунитетти чыңдоочу каражат.

АТ КУЛАК – тамак сиңирүүгө пайдалуу жана канды көбөйтүүчү касиетке ээ. Жаш балдардын боюнун өсүшүнө да жардам берет.


АЛАБАТА
– тырмак жана чачтын өсүшүн жакшыртат, тиштин бүйлөсүн бекемдейт. Калориялуу, адамды ток кармайт.

ЖАЛБЫЗ – жүрөк айланган учурда жакшы даба болуп берет. Эт ысыганда, муундар ооруганда жана депрессиядан арылууда колдонулат.


КОЙЧУ БАШТЫК
– залалдуу шишикте, ич өтүүдө, кызыл жүгүрүктө, жүрөк, боор жана муун оорусунда пайдасы чоң. Өт жана бөйрөктү тазалоочу, организмден шлактарды чыгаруучу да касиетке ээ.

БЕДЕ – канды тазалап, өттүн, жүрөктүн жана ичегинин иштешин жакшыртат.

Эскертүү! Дары чөптөрдү өз алдынча колдонуудан мурда дарыгерден кеңеш алуу кажет.

ТУУРА ТАНДАҢЫЗ!

  • Абайлаңыз! Өзүңүзгө керектүү чөптүн дал өзү экендигин аныктап, анан үзүңүз. Анткени уулуу чөптөр да бар экенин эске алыңыз.
  • Чөптөрдүн жаңы чыккандарын гана терүү керек. Сөңгөгү катып калганда даамы ачуу боло баштайт.
  • Чөптөрдү таң эрте терүү туура. Жолдон алысыраак, мал, ит көп жүрбөгөн жерлерден терүүгө аракет кылыңыз.
  • Терилген чөптөрдү кагаз баштыкка же себетке чогултканыңыз оң. Анткени темир, жез идиштерге салганда кычкылдануу жүрүп кетиши мүмкүн.
  • Чөптөрдүн ичинен ат кулак кычкыл келет. Ошондуктан кычкылды жактырбагандар азыраак пайдалануусу кажет.

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  4 
Комментарийлер(8)
09.04.2013. 11:02 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
16
Катталган:
20-04-2012
Соӊку аракети:
04-03-2016 22:07
Жынысы:
Белгисиз
0
Бул чоптордун уулу заты барбы.?жооб берип койсонуздар
09.04.2013. 12:54 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
287
Катталган:
28-11-2008
Соӊку аракети:
24-09-2018 16:49
Жынысы:
Белгисиз
0
Жок. Чоптор жуулуп тазаланган сон демделет. Ошондо ачуу даамдары чыгып кетет. Ох, жегим келип кетти
10.04.2013. 00:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
27
Катталган:
22-04-2011
Соӊку аракети:
12-12-2017 23:04
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
ээй, соонун да бул нерсе. мен бир жолу шоро менен жасап коргом, чебуреки. соонун болот!
10.04.2013. 00:36 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
28
Катталган:
11-11-2012
Соӊку аракети:
07-08-2018 21:14
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
москва
0
биздин крда толтура чоп деген коптогон чоптордун атын билбейбиз витаминдин баарын эле мал жейт ...чоптордун аттары ж,а суроту мн эмнеге пайдалуу ж б китеп издеп дуром 4 5 жылдан бери фармацефтер бербей кыйнап атат дагы башка билгендеринерди жазып койгулачы ...чоон рахмат


10.04.2013. 11:20 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
226
Катталган:
12-10-2012
Соӊку аракети:
17-11-2016 13:04
Жынысы:
Белгисиз
0
Ошто жаз сайын жешет. Бул бизге салт да.. Атам эле витамин десе ишенбечумун, чын эле экен да..
10.04.2013. 13:51 
Тайпасы:
Аким
Комментарийлердин саны:
534
Катталган:
26-01-2013
Соӊку аракети:
03-09-2018 00:27
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ак монгулуу Ала-тоо
0
Менда ошентип тамак жасайын деп,чопторду терип журсом,коншу келиндер(колдук келиндереле):Ай эмне кылып жатасын?дейт,Тамакка жасайм,десем,чоптонда жасайт бекен?,кантип жейсинер,жиркенбей?!дейт
мурдун чуйрушуп,Даяр болгондо ооз тийгизсем,шумдук даамдууго,деп талашып жешкенеле;))))))
13.04.2013. 11:35 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
57
Катталган:
21-10-2011
Соӊку аракети:
25-09-2018 00:28
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Океандын ары жагы
0
Биздин айылда ысманак деген чоп бар даамы соонун !
21.04.2013. 02:13 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
0
Катталган:
09-04-2013
Соӊку аракети:
11-08-2018 09:40
Жынысы:
Белгисиз
0
Ой жазда келип калды,смалак,чирич деген чоптор бар эле аябай сагындым,коп жылдар болду жебегениме.апетитим ачылып диетаныда унутуп кеттим.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: