Учурда ар бир кожойке банкаларын түгөлдөп, «кышкыга эмне жапсам...» деп ойлонуп турган маал. Анткени кышында азыркыдай болуп жашылча-жемиш жайнап турбасы белгилүү.
КАЛЕМПИРГЕ КАТЫЛГАН БАКЛАЖАН
Керектелүүчү азыктар (1 литрлик 5 банкага ылайыкталган):
Баклажан – 1,5 килограмм
Болгар калемпири – 2 килограмм
Помидор – 2 килограмм
Сарымсак – 2 баш
Кумшекер – 150 грамм
Уксус (70 %) – 1 чай кашык
Өсүмдүк майы – 100 грамм
Даярдоо ыкмасы:
1. Калемпирди уругунан тазалап, кайнак сууга 15-20 мүнөт чылап коёсуз.
2. Эми помидорду туурап, ага кумшекер, май, уксус жана туз кошуп кайнатып, 10 мүнөт жай отко коюңуз.
3. Ал убакта баклажандарды узун тилке кылып туурап, май куюлган көмөч казанда кууруп алыңыз.
4. Майда тууралган же жанчыгычтан өткөзүлгөн сарымсакты баклажанга сүртүп, ороп алуу керек.
5. Жибиген калемпирлерди суудан алып, ичине (көлөмүнө жараша 1-3 оромо) оролгон баклажан салып чыгыңыз.
6. Калемпирлерди алдын ала бууда кармалган банкаларга тизип, үстүнө ысык бойдон помидордон даярдалган маринадды куюңуз.
7. Банкаларды кайнак сууга салып, 30-40 мүнөт кайнаткан соң темир капкак менен бекитип, салкын жерге чыгарып коюу керек.
ФАРШТАЛГАН КАПУСТА
Керектелүүчү азыктар (1литрлик 2 банкага ылайыкталган):
Капуста – 1 чоң даана
Сабиз – 1 килограмм
Суу – 1 литр
Уксус (70%) – 1 чай кашык
Кумшекер – 1 стакан
Туз – 1 аш кашык
Сарымсак – 1 баш
Калемпир, мурч – 1 чай кашыктан
Даярдоо ыкмасы:
1. Капустанын сөңгөгүн кесип, кайнак сууга салып жибитип алабыз.
2. Сабизди туурагычтан өткөзүп, ага сарымсак, калемпир, мурч кошуп аралаштыруу керек.
3. Эми капустаны ажыратып, ичине сабиз салыңыз.
4. Фаршталган жалбырактар кымтып оролот.
5. Алдын ала бууда кармалган банкаларга тикесинен тизиңиз.
6. Эми сууну кастрюлга куюп, ага кумшекер, туз, уксус кошуп, отто 5-10 мүнөт кайнатуу абзел.
7. Маринадды ысык бойдон фаршталган капусталардын үстүнө куюп, капкагын бекитиңиз.
КОНСЕРВАЛАНГАН КООН
Керектелүүчү азыктар (1 литрлик 2 банкага ылайыкталган):
Коон – орточо 1 даана
Кумшекер – 4 аш кашык
Имбирь – 2 тилим
Лимон кычкылы – 1-2 тамчы
Даярдоо ыкмасы:
1. Коонду уругунан тазалап жана кабыгынан ажыратып, чарчы кылып туурап, 1 литрлик 2 банкага бөлүп салыңыз.
2. Ар бир банкага 2 аш кашык кумшекер, 1 тилим имбирь салып лимон кычкылын тамызуу керек.
3. Үстүнө толтура кайнак суу куюңуз.
4. Эми банкаларды кайнак сууга салып, 5-7 мүнөт кайнатып туруп, оозун беките берсеңиз болот.
КӨП КАБАТТУУ ЖАШЫЛЧА САЛАТЫ
Керектелүүчү азыктар (1 литрлик 5 банкага ылайыкталган):
Капуста – 1 даана
Болгар калемпири – 1 килограмм
Бадыраң – 1 килограмм
Помидор – 1 килограмм
Пияз – 500 грамм
Суу – 2 литр
Туз – 2 аш кашык
Кумшекер – 6 аш кашык
Уксус (70%) – 2 чай кашык
Лавр жалбырагы – 4-5 даана
Даярдоо ыкмасы:
1. Уругунан тазаланган калемпир, кабыгы аарчылган бадыраң, капуста, помидор жана пияз таза жуулуп, сүрөттөгүдөй тууралат.
2. Алдын ала бууда кармалган банкага жашылчаларды биринин артынан экинчисин кабаттап жайгаштырабыз.
3. Эми маринад даярдоо үчүн кастрюлга сууну куюп, ага кумшекер, туз, уксус жана лавр жалбырагын салып 5-10 мүнөт кайнатуу керек.
4. Ысык маринадды банкадагы жашылчаларга куюп, банкаларды 10-15 мүнөт кайнатыңыз.
Салтанат Мукасова
kenesh@super.kg