Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

БАРМЕНДИН КОЛУ СЫЙКЫРЧЫНЫН КОЛУНДАЙ...

№355 21-27-август, 2009-ж.


Элүү грамм помидор ширеси, элүү грамм виски, эки чакмак муз. Буларды жакшылап аралаштыруу кажет. Мындай коктейлдер бармендин эптүү колдорунан жаралат. Алардын кыймыл-аракетин карап отуруп, кудум эле жомоктордо айтылган сыйкырчылардын табышмактуу ичимдик жасап жаткан элеси көз алдыга келет.

Бул кесип качан жаралган?

Бул кесипти изилдеп көргөндөр анын жаралышын соода менен байланыштырышат. Америкалык соодагерлер кардарларын товар сатып жатканда өзгөчө даамы бар ичимдиктер менен сыйлашчу. Алар кадимки ичимдикке караганда жагымдуу болуп, бирок адамдарды бат мас кылган. Өз кардарларына бул ичимдикти тартуу кылган соодагерлерге алардын мас болуп калуусу пайдалуу болчу. Бара-бара мындай ичимдик сатылуучу жерлер эс алуучу жайларга айланып кеткен. Ошентип, биринчи бармендер пайда боло баштайт. Бармен – (“bar man”) англис тилинен которгондо «тосулган тирөөчтүн алдында турган адам» дегенди түшүндүрөт.

Бармен жана коктейль

Барменди коктейлсиз элестетүү мүмкүн эмес. Бирок коктейль барменден мурун эле пайда болгон. Алгачкы коктейлдер байыркы Кытайда, Грецияда биздин доорго чейин эле колдонулуп келген. Ал убакта шарапка мөмө-жемиштердин ширесин же суу кошуп ичишкен. Коктейль деген сөздүн жаралышы да кызык. Уламыштарда америкалык индеецтердин бир уруусунун кызы атасынын душманына өз колу менен сонун ичимдик жасап берген дешет. Аны ичип алып башы айланып, бат эле мас болуп калган кол башчынын аскерлерин талкалап, кыздын атасы жеңишке жетишкен. Ошол сырдуу, сулуу кыздын аты Коктейль болгон экен.

«Удар плантатора», «Тёмная штормовая ночь», «Длинный кривой нож», «Шут», «Ворчун» аттуу коктейлдер көп жыл мурун пайда болгонуна карабай, азыркыга чейин популярдуулугун жоготпой келет.

Флейринг деген эмне?

Бармендик кесиптин чеберлери көбөйө баштагандан тартып, бул кесипке флейринг аттуу түшүнүк кирген. (“Flairing”) англис тилинен которгондо «айланып учуу» дегенди түшүндүрөт. Бармендер кардарларды өзүнө тартуу максатында бөтөлкөлөрдү жогору ыргытып же стакандагы коктейлди аралаштырууну кадимки цирктеги жонглёрлордой кыймыл-аракет менен жасоону үйрөнүшкөн. Минтип тейлөө кардарлардын кызыгуусун арттырып, алар иштеген жайдын соодасы да жакшы жүргөн. Андыктан бармен болууну эңсеген адамдан биринчи кезекте флейрингге шыктуу болушу талап кылынат.
Флейрингдин ар кандай ыкмалары бар. Алсак, ичимдик куюлган стакандын оозун алакан менен жаап, көмкөрүп бир тамчы да төкпөй кардардын астына коюу. Төрт стаканга бирден салынуучу чакмак муздарды абага ыргытып, ар бир стаканга бирден чакмак музду тосуп алуу. Үч бөтөлкөнү айландырып, бир учурда үчөөнөн тең стаканга чубуртуп суюктукту куюу. Флейрингдин укмуштай түрлөрүн санап отурса, барак жетпейт.

“Каалагандын баары эле бармен боло албайт”

Бизде да бул кесипти аркалагандардын саны аз эмес. Бирок өз кесибинин мыкты ээси деп таанылгандар саналуу гана. Сураштырып отуруп, борбор калаабыздагы “Санта-Мария” ресторанынын бармени Алексей аттуу жигит менен тааныштык. Алексей бул чөйрөдө бир топ жылдан бери иштеп келет.
– Алексей, бармен болом деген адамдын биринчи кадамы эмнеден башталат?
– Биринчи да, негизги да кадам кардарларга жагымдуу жылмаюу менен алардын купулуна толгондой кылып тейлөө. Бирок чыныгы бармен болуу үчүн бир топ убакыт керек. Бул кесиптин да өзүнүн тепкичтери бар. Иштейм деп келген эле адам бармен болуп кете бербейт. Үйрөнгүчө бармендин жардамчысынын ролун аткарасың. Бул кесип аркылуу да акырындык менен карьера жасоого мүмкүн. Мына, биздин арабызда эле ага бармендикке, анан бардын менеджери, керек болсо өзү иштеген ресторан же бардын кожоюнуна чейин жеткендер бар.
– Эң биринчи орунга кандай талапты коёсуңар?
– Эң башкысы – тазалык, сырткы келбет. Анткени кандай гана кардар болбосун, ичимдик заказ кылганга чейин барда турган адамдын тышкы келбетине бир ирет болсо да көз салат. Эгер бармен таптаза кийинген, өзү да тыкан болсо, кардарда ишенич пайда болот. Ошондо гана кардар ичимдик буюрат. Экинчиден, түрдүү коктейль жасаганды билишибиз керек. Айрыкча чет жерден келген коноктор талапты катуу койгон, кежир келишет. Жасаган коктейлиңдин бир кошулмасы эле азыраак болуп калса, чыныгы даамына чыкпайт. Дайыма ичип жүргөн кардар муну байкап, бизди уят кылып коюшу анык. Коктейль жасоого да өзүнчө шык, талант керек.
– Бармендер ич ара топко бөлүнүшөт деп уктук. Ошол чынбы?
– Тейлөө стилине карата өзүбүздү үч топко бөлөбүз: Классикалык, фристайл жана спидмиксинг деп. Мисалы, мен кардарларды классикалык түрү менен тейлейм. Себеби көпчүлүк учурда ресторандарда иштейм. Анын үстүнө, ресторанга келген кардарлар салабаттуулукту талап кылышат эмеспи.
Ал эми фристайл стилиндеги тейлөө болсо классикалык тейлөөгө таптакыр карама-каршы. Мындай бармендер жөн гана кызматкер эмес, артист да болушат. Бөтөлкөлөрдү өйдө карай ыргытып, ар түрдүү кызыктарды көрсөтүп, атүгүл пиротехникалык эффекттерди да колдонушат. Мисалы, “Жалындуу кумар” коктейлин жасаганда ичимдиктин үстүнө от жагып, жалындап күйүп турган боюнча кардарга беришет. Спидемикс болсо тез аралаштыруу дегенди билдирет. Бул стилде иштеген бармендердин коктейль жасап жаткан учурун карап отуруу өзүнчө кызык. Анткени алардын колдору көзгө илешпей бат кыймылдайт.
– Кайсы коктейлди көп сурашат?
Биздин ресторанга келген кардарлар күчтүү коктейлдерди жактырышат. Мисалы, мен “Мохита” коктейлин көп жасайм.
– Бармендиктен тапкан акча үйбүлө багууга жетеби?
– Эми, акча адамга качан эле ашыкча болчу эле? Канча көп тапсаң, дагы ошончо кошумча болсо экен дейсиң. Мен беш жылдан бери бул кесипти аркалап келе жатам. Үйбүлөмдү эч нерседен кем кылбай багууга кудуретим жетет. Күнүнө жакшы болгондо миң сомдун тегерегинде акча табам. Бирок эл майрамдап, сайран куруп жүргөндө биздин иштин кычаганы ыңгайсыз. Кадимки эле адамдар сыяктуу Жаңы жылды, 8-мартты үйбүлө, жакындарың менен тоскуң келет. Бирок бул күндөрү биз иштеп калабыз. Бул да болсо биздин кесиптин бир мүнөзү, ыңгайсыздыгы.
– Кайсы коктейль машакаттуу даярдалат?
– “Слойка” деген коктейль бар. Ал курамында шекери көп ар түстөгү суусундук, ичимдиктер менен жасалат. Алар бири-бири менен аралашып кетпеши керек. Суусундуктарды туура эмес өлчөмдө куюп алсаң эле болду, коктейль эмес, ботко болуп жатып калат.

“Капчыктууларга 500 сомдон жогору”

Ошентип, бизге кызыктуу маек куруп, өз кесибинин күңгөй-тескейин айтып берген Алексейге ыраазычылык билдирип, жолубузду уланттык. Андан кийинки маек Рахман аттуу бармен жигит менен болду. Ал баш калаадагы кафелердин биринде иштейт экен.
– Рахман, тикеңден-тик туруп иштөө ыңгайсыз болсо керек?..
– Башында, албетте, кыйналасың. Бутуң талып, уюй баштаганына карабай, ар бир кардарга жылмайып гана турушуң керек. Мен Тажикстандан Бишкекке окуйм деп келип, анан бул кесиптин ээси болуп калдым.
– Коктейлдер үчүн ичимдиктерди биздин эле соода түйүндөрүнөн аласыңарбы?
– Бизге карапайым калк эмес, чиновниктер, бардар кишилер жана чет жердик коноктор көп киришет. Алар каалаган коктейлдерге кошулуучу кээ бир ичимдик, ширелер бизде жок. Ошондуктан чет жактардан заказ менен алынып келинет. Мисалы, мартини, виски өңдүү ичимдиктер.
– Мындай ичимдиктердин баасы канчаны чапчыйт?
– Бир порциясы 500 сомдон жогору болуп калат.
– Бизде бармендердин ар кандай сынактары, фестивалдары болуп турабы?
– Мындай фестивалдарды чет жерлерде уюштурушат. Бизден да барып, катышып келгендер бар. Бирок көбү ушундай фестивалдарга катышкандан кийин чет өлкөдө иштеп калышат. Мен да жакында катышайын деп даярданып жүрөм.
– Кадимки эле кафелерде сыра куюп берүүчүлөр да бармендердин катарына киреби?
– Алар жөн гана официанттар.
– Алкоголу жок коктейлдерди жасайсыңарбы?
– Балдарга жана спирт ичимдиктерин ичпегендерге арналган коктейлдер бар.

“Кардарларды алдап деле коёбуз”

Сөздөн сөз чыгып отуруп, калаабыздагы барлардын биринде иштеген Элдар аттуу жигит тууралуу айтып калышканынан ага жолугуп, баарлашууну чечтик. Ачык-айрым бул жигит бармендердин чоочун көзгө көрсөтүлбөй турган жоруктарын айтып берди.
– Кээде кардарлар абдан мас болуп калганда даам сезүүсү да начарлай түшөт. Анан коктейлге кошулуучу кымбат ичимдиктин ордуна биздин эле арактан кошуп коёбуз. Кымбат ичимдикти болсо өзүбүз ичип же сатып, кошумча акча кылып алабыз. Барга көбүнчө жаштар келишет. Анын үстүнө, коктейль эмне экенин түшүнө бербегендер деле көп. Аларды алдап коюу оңой эле. “Сонун тура” деп иче беришет. Биздин кесип тез кыймылдоону талап кылат. Барда кишинин саны көп болот эмеспи. Башында бат кыймылдайм деп бир топ стаканды сындырып, төлөп эле жатчумун. Бара-бара колдоруң өзү эле эпчил болуп калат экен.

Белгилүү коктейлдер

1- орунда эң белгилүү коктейль – «Кровавая Мэри». Бул коктейлди ойлоп тапкан америкалык Пит Петиу.

2- орунда - «Отвёртки». Бул коктейль америкадагы “кургак мыйзам” учурунда пайда болгон. Апельсиндин ширесин колдонуп, арактын өңүн жана жытын жашыруунун амалы болгон.

3 - орунда «Cuba Libre». Кубанын эркиндигин майрамдоо учурунда америкалык армиянын офицери Кока-кола менен Баккарди ромун аралаштырып, коктейль ойлоп тапкан.

Андан сырткары, «Мохито», «Пинаколада», «Космополитен», «Текила Санрайз», «Дайкири» деген коктейлдер дүйнө жүзүнө кеңири тараган.

Бахияна Сатылганова
koom@super.kg



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  0 
Комментарийлер(0)
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21471;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: