Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836   837  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

КУМШЕКЕР ЖАРАНЫ ТЕЗ АЙЫКТЫРАТ

№572 18-октябрь-24-октябрь, 2013-ж


Кумшекердин мекени – Индия. Бул өлкөнүн жашоочулары кант камышынан (тростник) шире кайнатып, андан кумшекер жасашкан. Кийин кант Европа менен Азияга тарала баштайт. Бизге орустар аркылуу келгени маалым. Улуу-кичүүнүн баарын таттуулугу менен арбаган кумшекердин көптөр билбеген сырларын ачып көрөлү.

КАЙДАН АЛЫНАТ?
Кумшекер атайын кант өсүмдүктөрүнөн алынат. Ал үчүн климаты, жер кыртышы жана башка шарттар эске алынып, ар кайсы жерде ар башка өсүмдүк өстүрүшөт. Шартка ылайыктап кыйыштыруу ыкмасын колдонуу менен жаңы түрлөрдү алууга да аракет жасалып келет. Кант алынуучу негизги өсүмдүктөр:

  • Кант камышы. Жапайы түрү Индияда көп кездешет. Көп жылдык өсүмдүк деп эсептелген кант камышы жылуу жерлерде өсөт. Сууну көп талап кылат. Кант алууда сөңгөктөрү пайдаланылат.

  • Кант кызылчасы. Эки жылдык өсүмдүк. Кызылчадан кант алууга болорун алгачкылардан болуп 1747-жылы Берлин Илимдер академиясынын кызматкери Андреас Марграф айтып чыккан. Кийинчерээк Наполеон бул азыктын экономикага кошчу салымын аңдап көргөн. Акыры Францияда эң алгачкы кант кызылчасын иштетүүчү завод ачылган.

  • Клён. Канаданын чыгышында жашаган элдин салттуу кант алуучу өсүмдүгү – клён. Эрте жазда дарактын сөңгөгүн чукуп, тешикче жасап коюшат. Ал жерден сарыгып чыккан суюктукту кайнатуу жолу менен кант алынат.
  • Пальма. Түштүк Азия, Индия океанынын аралдарында кантты кокос пальмасынын ширесинен алышат. Ширени буулантуу жолу менен кумшекер жасалат.

  • Сорго. Сорго – тарууга окшош дан өсүмдүгү. Байыркы кытайлар бул өсүмдүктү кант алууда пайдаланып келишкени маалым. Бирок убарасы көп, алынган таза канттын өлчөмү салыштырмалуу аз болгондуктан, учурда айдалбайт.

Айта кетчү нерсе. Кант менен кумшекердин айырмасы формасында: кумшекер – чуурума, ал эми рафинад – төрт чарчы болуп пресстелген. Экөө тең кристалл түрүндөгү кант.

КҮРӨҢ КУМШЕКЕР СУУСУНДУККА ӨЗГӨЧӨ ДААМ БЕРЕТ
Кумшекердин түсүнө карап күрөң жана ак деп айырмалоого болот. Күрөң кумшекер рафинаддалбаган кант камышынын ширесинен жасалат. Анын курамында күрөң түстүү жана өзүнө тиешелүү жыты, даамы бар меласса (58-60 пайыз көмүртек) заты болот. Бул өтө баалуу азык деп эсептелип, малды семиртүүдө колдонулат. Күрөң кумшекерди кофе, чай үчүн татым деп атап жүрүшөт. Себеби ал суусундукка өзгөчө даам тартуулай алат. Тазалоодон өтпөгөндүгү үчүн экологиялык таза деп эсептелинип, ошону менен катар баалуу деп саналат. Анткени менен диетологдор абайлап колдонбосо семиртерин эскертишет.

КЫЗЫКТУУ

  • Учурда кумшекерди эң ири өндүрүүчүлөр болуп Бразилия (1 жылда 35 миллион 750 миң тонна), Индия (28 миллион
    300 миң тонна), Европа өлкөлөрү (16 миллион 740 миң тонна), Кытай (11 миллион 840 миң тонна) эсептелет.
  • 1 чай кашык кумшекерде (4 грамм) 16 килокалория бар. Андыктан семирбөө үчүн 1 адамга 1 суткада 50-70 граммдан ашык пайдаланбаган туура.
  • Чехиянын Дачице шаарында кант рафинадына айкел орнотулган. Анткени ошол шаардагы кант заводунан эң алгачкы куб формасындагы кант чыгарылган.

  • Германиянын Берлин шаарында 1904-жылы 8-майда кантты өндүрүү жана аны иштетүү тарыхына арналган музей ачылган.

БИЗ БИЛБЕГЕН ПАЙДАЛУУ ЖАКТАРЫ
Кумшекер организмди глюкоза, фруктоза жана энергия менен камсыздап, баалуу азык болуп эсептелинет. Бирок кумшекердин сиз билбеген да пайдалары көп.

  • 1 литр сууга 3 аш кашык кумшекер кошуп бөлмө өсүмдүктөрүнө куюп турсаңыз, алардын сабактары бекем болот.
  • Помада көпкө кармалсын десеңиз, боёп бүткөндөн кийин эриндерге бир аз кумшекер себелеп 1 мүнөт күтө туруңуз да, анан этият жалап коюңуз.

  • Ачуу калемпир жеп алып оозуңуз ачышып жатса, бир чай кашык кумшекерди тилиңиздин үстүнө кармай туруңуз.
  • Кумшекер менен зайтун майын аралаштырып дене үчүн скраб даярдап алыңыз. Мындай скраб денеңизди жумшартып, назик кылат.
  • Тилиңиз же таңдайыңыз ысык тамакка күйүп калса, 1 чай кашык кумшекерди оозго салсаңыз оорутуу басаңдайт.
  • Денеңиздеги жарадан суу чыгып жатса, бинтке кумшекер сээп туруп ороп коюңуз. Кумшекер нымды сиңирип алуучу касиетке ээ жана бактериялардын көбөйүшүнө жол бербейт.

Салтанат Мукасова
kenesh@super.kg



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  0 
Комментарийлер(14)
21.10.2013. 10:09 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
256
Катталган:
16-05-2011
Соӊку аракети:
06-09-2016 10:59
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
+1
оозду бойоп жалап койгону жакшы экен )))))))))))
21.10.2013. 10:56 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
58
Катталган:
21-10-2011
Соӊку аракети:
22-11-2018 08:52
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Океандын ары жагы
0
Зыян жактарын да жаза кетсе болмок. Же туура эмес жасалгандары зыяндуубу? Теледен бир передача коргом ошондон кийин азыраак колдонуп калдым.
21.10.2013. 13:26 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
114
Катталган:
01-11-2009
Соӊку аракети:
20-11-2018 18:24
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Туркия
0
kolunuz je barmaktarinizdardi kesip alsaniz kan agip atkan kesikke kumsheker bastirsa kan tez toktoyt
21.10.2013. 15:00 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
43
Катталган:
01-06-2011
Соӊку аракети:
22-03-2018 04:33
Жынысы:
Белгисиз
+1
bawka saittarda paidasinan ziyani kop dep jazilip jurot emi kimisine iweniwti da bilbeisin....
22.10.2013. 20:20 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
235
Катталган:
25-02-2013
Соӊку аракети:
22-11-2018 12:43
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кереметтүү жерде.
+2
Шекер бул яд. Жебегиле коп.
23.10.2013. 02:02 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
282
Катталган:
16-04-2013
Соӊку аракети:
22-10-2018 11:20
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ыйык" Кааба "Медине.
-1
Жакшы кенеш экен,рахмат Супер Инфо.
23.10.2013. 13:09 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
7
Катталган:
19-10-2013
Соӊку аракети:
09-12-2017 17:54
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
москва
-1
рахмат супер инфо ишинерге ийгилик
23.10.2013. 16:37 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
33
Катталган:
08-12-2012
Соӊку аракети:
03-02-2018 19:59
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
+1
Медицинада зыяны ото коп. биринчиси Кант оорусуна алып келет коп колдонгон.
23.10.2013. 20:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
68
Катталган:
25-03-2013
Соӊку аракети:
29-08-2018 01:17
Жынысы:
Белгисиз
0
оозумду боеп, кумшекерден тийгизип кайра жалап койдум.
24.10.2013. 00:35 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
28
Катталган:
26-12-2011
Соӊку аракети:
28-02-2018 09:57
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Bishkek
0
шекер орустардан бизге откон деп жазыптыр. орустар болбогондо биз кум шекерди билбей калат белек. болбогон кеп. шекердин даамын керек болсо биз кыргыздар орустардан мурун татканбыз. арап соодагерлери аркыллуу келген десек туура болот.
24.10.2013. 15:53 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
06-10-2013
Соӊку аракети:
31-10-2013 23:36
Жынысы:
Белгисиз
+2
Сахар-сладкий,а соль-горький яд.Кыргызы потребляют слишком много того и другого.Нужно найти золотую середину при употреблении сахара и соли.
26.10.2013. 22:58 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
24
Катталган:
30-06-2013
Соӊку аракети:
20-12-2014 01:47
Жынысы:
Белгисиз
0
пайдалуу кенештер рахмат супер инфо! Кум шекерди чайга кошуп иче албайм эми ичкенге аракет кылам. Бирок таттууларды жейм.
27.10.2013. 11:16 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
12
Катталган:
13-05-2013
Соӊку аракети:
18-12-2013 23:20
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек/ NYC
0
наоборот сахар бул зыян! Мен кумшекерди мындан 4-5 жыл мурун эле таштагам.
Глюкоза, таттууну мен башка мисалы жемиштерден алам. Сахар менен тузду азайтсанар, озунордун ден-соолугунарга эле жакшы.
Модератор admin_media түзөттү 28.10.2013 10:55
28.10.2013. 11:14 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
2112
Катталган:
22-02-2011
Соӊку аракети:
22-11-2018 15:52
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
...
0
mskkg88,
Сын-пикирлер info@super.kg же admin@super.kg электрондук даректерге жазылып жөнөтүлүшү керек.
Эскертүү сизге, билдирүүңүз түзөтүлдү!
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21503;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: