Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

СҮФ, СҮФ, НАН ДАЯР! ЖЕ ТЕХНИКАНЫН КЕРЕМЕТТЕРИ

№576 15-ноябрь-21-ноябрь, 2013-ж


«Көргөндөн көрө элегиң көп» дегендей, бир буюмга таңыркап, суктанып бүтө электе ойлоп табуучулар жаңы түрүн чыгарууда. Технологиянын өнүккөн доорунда таңыркоо менен гана жашап келатабыз десек да жарашат. Бүгүнкү сөз жашообузга кеңири таралып жаткан тиричилик техникалары тууралуу болмокчу.

ӨЗҮ КАМЫР ЖУУРУП, НАН БЫШЫРГАН МЕШ
Япондор тарабынан иштелип чыккан нан бышыруучу меш жалкоо же түйшүгү өтө көп келиндердин жүгүн кыйла жеңилдетет. Чындыгында ушундай. Анткени камыр жууруп, ачыган соң аны бышырып убара болбойсуз. Болгону керектүү өлчөмдө унду, сууну, ачыткыны жана кошумча азыктарды нан бышыргыч мештин ичине салып, оозун бекитип койсоңуз, бир нече сааттан кийин наныңыз даяр. Өзү жууруп, камыр ачытып, бышырып да коёт.

КАНЧА СААТТА НАН ДАЯР БОЛОТ?
Камыр жууругуч менен бышыргыч бир гана идиштин ичинде жайгаштырылып, ал автоматташтырылган систем менен башкарылат. Бир нан бышыргыч түрүнө жараша 450 граммдан 2 килограммга чейинки нанды бышырууга ылайыкталган. Ал эми бышыруу убактысы нандын түрүнө жана жасоо ыкмасына карап 1 сааттан 6 саатка чейин созулат.

КОЛДОНУУДА:

  • Нан бышырууда мешти салкын же шамалдап турган жайга койбоңуз. Мындай учурда камыр жакшы ачыбай, нандын даамы бузулат жана резинадай чоюлчаак болуп калат.
  • Нан бышыруунун алдында нанга кошулуучу азыктар бөлмө температурасындагы жылуулукта болушу шарт.

НАН БЫШЫРГЫЧ ТАНДАП ЖАТКАНДА ТӨМӨНКҮЛӨРГӨ КӨҢҮЛ БУРУҢУЗ:

  • Канча салмактагы нанды бышырууга жарайт? Чоң үй-бүлөгө чоңун тандоо зарыл. Ал эми 3-4 кишиге 1 килограммдык нан бышыргыч жетиштүү.
  • Программа тандоо маанилүү. Эгер сиз нан гана бышырам десеңиз, анда кошумча кыям, повидло кайнатуучу функциясы жок мешти алганыңыз оң.
  • Кээ бир мештер «кол менен жөндөө» режиминде иштейт. Анын жардамы менен түрдүү тамак-аштарга даярдалуучу камырларды убакыт-саатын белгилеп кнопканы басып, жуурутуп алууга мүмкүн. Мисалы, пицца, чүчпара, кесме жана башкалар үчүн камыр даярдап алса болот.
  • Кара нанды сүйсөңүз, меш кара нанга ылайыкталганбы же жокпу, сөзсүз караңыз. Анткени бардык мештер эле мындай нанга ылайыктала бербейт. Себеби кара нанды бышыруу үчүн температура дароо жогорулашы керек. Антпесе, жумшак нандын ордуна катыган кара нанды тиштеп тишиңизди түшүрүп алышыңыз мүмкүн.
  • Ал эми мейиз, жаңгак, данек же кургак мөмө-жемиштер аралашкан нан жегиси келгендер автоматташтырылган диспенсери бар мешти алса болот.

ИНДУКЦИЯЛЫК ЭЛЕКТР ПЛИТАСЫ
Индукциялык электр плитасы – магниттик талаанын пайда кылган индукциялык бурганактаган энергиясынын жардамы менен иштейт (индукция – жакын турган заттарга электр жана магниттүү энергиялардын таасир этиши). Электр плитасын иштеткенде анын айнек менен капталган үстүнкү бети ысыбайт. Колду күйгүзбөгөн мындай плитада металл идиштер кадимкидей ысып, тамак бышырууга жарайт.

ДЕН СООЛУККА ЗЫЯН ЭМЕСПИ?
Чындыгында, бардык электромагниттик талааны пайда кылуучу түзүлүштөр адамга зыян дешет. Индукциялык электр плитасынын канчалык зыяндуу экенин текшерип, аны фен менен салыштырып көрүшкөн. Алсак, чачты кургаткан фендин магниттик талаасынын таасири 2000 микротесланы, ал эми плитанын үстүнкү бетиндеги магниттик талаанын таасири болгону 22 микротесланы түзгөн. Бул ден соолукка зыян келтире албайт дегенге барабар.

АРТЫКЧЫЛЫКТАРЫ ЭМНЕДЕ?

  • Электр энергиясын үнөмдөйт.
  • Электр агымынын кубаттуулугу төмөн болсо да, керектүү кубаттуулукту камсыздап иштей берет.
  • Жууп-тазалаганга жеңил.
  • Башка плиталардын түтүктүү электр жылыткычына түшүп кеткен чаңдар, азыктар күйүп, жыт чыгарса, бул плита андай маселени жаратпайт.

МАГНИТ ЖАБЫШПАГАН ИДИШКЕ ТАМАК БЫШПАЙТ
Андыктан идиш тандап жатканда жаныңызга магнит ала барыңыз. Эгер магнит идишке жабыша турган болсо, анда ал индукциялык плитага ылайыктуу. Ал эми магнит жабышпаса, анда ал идиш ысыбайт. Мисалы, калай жана алюминийден жасалган идиштер тамак бышырууга жарамсыз. Ошондой эле идиш бир нече сантиметр плитадан өйдө көтөрүлүп турса, аны ысыта албай калат. Андыктан казандын түбү плитага тийип туруусу зарыл.
Айрым плиталар диаметри 8 сантиметрден кичине болгон идиштерди койсо иштебесе, айрымдары идиш коюлмайынча жанбайт. Бирок бул учурда бузулуп калдыбы деп санааркабай эле коюңуз. Муну плитага орнотулган датчик көзөмөлдөп турат, ошондой эле ал кичинекей балдарды ойноп баскылаганда өрт чыгып кетүүдөн жана денесинин бир жерин күйгүзүп алуудан сактайт.

Кубаныч Сыдыков
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(29)
18.11.2013. 09:59 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
28
Катталган:
27-08-2013
Соӊку аракети:
18-01-2014 05:32
Жынысы:
Белгисиз
0
Jakwu eken
18.11.2013. 10:42 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
596
Катталган:
06-03-2012
Соӊку аракети:
21-09-2018 02:22
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Эски шаар
0
Нан бышыргыч жонундо уккам,мени индукциялык электр плитасы тан калтырды.
18.11.2013. 14:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
69
Катталган:
16-04-2013
Соӊку аракети:
18-09-2018 06:49
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ыйык" Кааба "Медине.
0
Оо сонун экен.А бизге жетип баргыча,дагы кыйла жаны техникалар иштелип чыгат.
18.11.2013. 15:36 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
16
Катталган:
07-11-2010
Соӊку аракети:
02-09-2017 22:01
Жынысы:
Белгисиз
+2
Бир буханка нанды 5 6 саата бышырат екен а биздин кыргыздар канчалаган нан бышырып улгурот мынча убакта хее хее!!Ютубтан кордум видеосун кантип бышырганын отоле коп убакыт талап кылынат екн 1нан бышырыш учун.
18.11.2013. 15:45 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
564
Катталган:
23-08-2011
Соӊку аракети:
21-09-2018 21:53
Жынысы:
Белгисиз
0
Бизге жеткени качан) мындан алты жыл мурун алып, эжемин себине бергенбиз индуксион плитканы! А нан бышыргычты билбейм!
18.11.2013. 17:31 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
55
Катталган:
11-01-2012
Соӊку аракети:
28-11-2017 12:09
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
0
мен дагы жумушка повар болуп жаны орношкондо индукциялык электроплитаны коруп аябай тан калгам эле
18.11.2013. 18:25 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
9
Катталган:
11-04-2013
Соӊку аракети:
10-01-2018 14:40
Жынысы:
Белгисиз
+1
Нан бышырган печка эчак эле чыкпады беле. Биздин айылда кошуна эже колдонуп журот. Бирок 1 нан жасаш учун коп убакыт керек. Бул студенттерге эн ылайык оокат ,озгочо жигиттерге.
18.11.2013. 20:28 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
56
Катталган:
29-05-2011
Соӊку аракети:
14-07-2018 22:29
Жынысы:
Белгисиз
0
жакшы оокаттар экен)
18.11.2013. 21:05 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
41
Катталган:
05-10-2013
Соӊку аракети:
16-05-2017 03:50
Жынысы:
Белгисиз
0
ээ андан коро колго камыр жууруп духовкага же тандырга жапканга жетпейт.оной да тез да
19.11.2013. 12:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
35
Катталган:
01-11-2013
Соӊку аракети:
11-07-2017 19:15
Жынысы:
Белгисиз
0
Мен мультиваркага кызыгып журом,ага тамактардын бардык турун жана нанды бышырса болот.Айткандай нан эле эмес турдуу ,,выпечкаларды"бышырууга болот.Зыяндуулугун уккан эмесмин,пайдалуулугу бар,бирок жыгач лопатка колдонуш керек. Кырылбаш учун.
19.11.2013. 15:04 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
350
Катталган:
17-11-2010
Соӊку аракети:
11-02-2014 11:16
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош
+2
нан бышыргыч канча сом болду экен? муну "электро-тандыро" деп коюш керек экен
19.11.2013. 17:21 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
07-12-2011
Соӊку аракети:
29-11-2017 11:37
Жынысы:
Белгисиз
0
1 nan 3 saatta dayar bolot, birok ki4inekei nan. Bul jakta (Japan) 60 dollar turat
19.11.2013. 18:10 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
451
Катталган:
15-10-2012
Соӊку аракети:
31-01-2018 10:23
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кыргызстан
0
Анан да биз жаныдан мулътиварка сатып алдык,ичине кандай тамака эмне керек болсо ошону туурап салып койсо,каалаган минутада бышып калат экен.
25.11.2013. 04:39 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
68
Катталган:
25-03-2013
Соӊку аракети:
29-08-2018 01:17
Жынысы:
Белгисиз
0
azamat.k, ушул жонундо билгенинизден кобуроок айта кетсениз жаашы болот эле
19.11.2013. 19:23 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
30-05-2013
Соӊку аракети:
24-11-2015 23:37
Жынысы:
Белгисиз
0
буга 6 саат коротуп бир сапаты томон нан бышыргыча 1 саатта 10 нан тандырга бышырган жакшыда и сапаттууда болбойт!
19.11.2013. 19:25 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
30-05-2013
Соӊку аракети:
24-11-2015 23:37
Жынысы:
Белгисиз
0
буга 6 саат коротуп бир сапаты томон нан бышыргыча 1 саатта 10 нан тандырга бышырган жакшыда и сапаттууда болбойт!
20.11.2013. 01:53 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
27
Катталган:
30-05-2010
Соӊку аракети:
20-09-2018 14:27
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва, Россия
+1
asss бул хлебопечка бекерчилерге эмес иштен колу бошобогондорго жакшы. мисалы эрте менен жумушка кетип жатып барын салып койсон кечинде келсен даяр болуп калат. же кечинде салып коюп жатсан эрте менен куйоонун ишке кетишине же балдарынын мектепке кетишине завтрака свежий бутерброт жасап берсен болот
20.11.2013. 01:56 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
27
Катталган:
30-05-2010
Соӊку аракети:
20-09-2018 14:27
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва, Россия
+1
бирок бул хлебопечка кыргыздарга туура келбейт. себеби кыргыздар нанды коп жейт.
20.11.2013. 13:13 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
23-08-2011
Соӊку аракети:
21-09-2018 18:21
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
москва-каракол
0
semirbedim, - туура айтасын
20.11.2013. 14:49 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
41
Катталган:
05-02-2013
Соӊку аракети:
28-08-2018 09:06
Жынысы:
Белгисиз
0
semirbedim, tuura aitasyn kyrgyzdar nan kop jeibiz bizge ylayik emes.birok bolot 2je 3 adamga.miltivarkaga kyzygyp jurom men.jakshy originalyn bizge alyp kelip satyshpai jatat bolso alat elem
20.11.2013. 23:04 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
122
Катталган:
19-12-2010
Соӊку аракети:
17-03-2018 09:03
Жынысы:
Белгисиз
0
Men da koldonom nan bashyrgychty. Abdan jakshy daamdyy nan jasalat. 3 saat sarptalat. Ozym satyp almak emesmin prosto podarka bolchu yilonyy toiubuzda kelgen belek katary.
21.11.2013. 06:58 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
36
Катталган:
12-04-2012
Соӊку аракети:
04-10-2017 01:07
Жынысы:
Белгисиз
+1
Колго жазалган нанга баары бир жетпейт. Мен колдонуп коргом, же туура рецепт мн жазалбадыбы эмне болду билбейм, иши кылып жазаган нан даамсыз болуп калган.
21.11.2013. 10:44 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
06-06-2013
Соӊку аракети:
13-02-2018 22:08
Жынысы:
Белгисиз
0
Админ.Булар кайсыл дукондордо сатылат?
22.11.2013. 18:57 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
19
Катталган:
12-04-2013
Соӊку аракети:
26-06-2014 01:31
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ордолуу Ош шаары
0
Укмуш техникалар вот это дааа
23.11.2013. 21:24 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
6
Катталган:
19-11-2013
Соӊку аракети:
24-02-2015 12:41
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Biwkek
0
Myna saga Nandyda ozunbuz jasabasak,Kyrgyzdar voobwe jalkoo bolup ketebiz i tak ta ozubuz jalkoobuz
25.11.2013. 04:41 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
68
Катталган:
25-03-2013
Соӊку аракети:
29-08-2018 01:17
Жынысы:
Белгисиз
0
ariet.88.kg, туура айтасын.
08.12.2013. 18:25 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
383
Катталган:
24-08-2011
Соӊку аракети:
28-04-2014 16:59
Жынысы:
Белгисиз
0
Буларды биз давно эле колдонуп журобуз го,особенно нан жасайм кундого бир нандан 3 адамбыз кенири жетет,даамдуу дагы!А тиги плитасын беш жыл мурун кайнагамдын уйунон коргом болчум Москвада!
04.01.2014. 01:45 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
41
Катталган:
13-12-2013
Соӊку аракети:
06-09-2016 15:19
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
0
Булардын баары бар бизде цумга барсан турун табасын
25.12.2014. 23:27 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
181
Катталган:
27-01-2013
Соӊку аракети:
17-09-2018 21:07
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Токтогул
0
Печкасын колдонуп датам. Абдан ынгайлуу
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: