Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

ТООК ГРИЛЬ ПАЙДАЛУУБУ ЖЕ ЗЫЯНБЫ?

№581 20-декабрь-26-декабрь, 2013-ж


Тоок грили... Муну шаардын ар бир бурчунан, ал эми облус менен райондун борборлорунан аз да болсо жолуктурууга болот. Конок келип калса чуркап барып алып келе койсоң дасторкондун көркүн ачат. Чынын айтуу керек, тоок гриль даамдуу жана ток болумдуу. Бирок анын зыяны барбы? Бул жагын ойлонуп көрдүңүз беле? Кепти ушул багытта улайбыз.

ШААР ҮЧҮН ТООК ЭТТЕРИ КАЙДАН АЛЫП КЕЛИНЕТ?
Иликтөөбүз алгач Бишкектеги тоок этинен гриль бышырып саткан түйүндөр этти кайдан алары тууралуу болду. Бул үчүн Бишкек шаардык санитардык эпидемиологиялык көзөмөлдөө борборуна баш багып, санитардык врач МАЙРАМБҮБҮ ИМАНКУЛОВАНЫ кепке тарттык:
– Бишкекте тоок этинен гриль бышырып саткан 32 түйүн бар. Аларды тоок эттери менен 4 жеке мекеме камсыздайт. Тоокторду Сокулук, Токмоктон сатып келишип, өздөрүнүн цехтеринде жууп-тазалап, маринаддашат. Түйүндөргө 2 маал тоок эттерин таштап кетип турушат. Гриль үчүн жаш, эт багытындагы тооктор керектелет.
Биз мыйзамга ылайык гриль саткан түйүндөрдү 1 жылда 1 ирет текшеребиз. Бирок гриль тез даярдалуучу тамак болгондуктан, акимиаттарга, мэрияга айтып, алардан өкүл чогултуп, жыл ичинде 3-4 ирет рейдге чыгабыз. 2012-жылы 11 түйүндөгү тоок эттеринин 42 пайызынын сапаты санитардык эрежеге туура келбегендиктен, ал түйүндөрдү жаптырганбыз. Санитардык эрежелер калыпка келтирилгенде гана иштөөгө уруксат берген элек. Ал эми 2013-жылы 2 түйүндөгү айрым тоок этинен ичеги таякчалары табылып, түйүндөр жабылган.
Шаарда 32 түйүндөн тышкары шаардын чет жактарында гриль аппаратын сатып алып, өз алдынча колдонгондор да кездешет. Рейд учурунда текшерип, талапка жооп бербесе айып салабыз. Алар тоокторду кайдан ала тургандарын биз биле албайбыз.

Эми бизге сырттан кайсы өлкөлөрдөн тоок эттери ташылып келет деп кызыктык. Бул үчүн КРнын өкмөтүнө караштуу ветеринардык жана фитосанитардык коопсуздук боюнча мамлекеттик инспекциясынын директорунун орун басары ЖАНЫБЕК СУЛТАНОВГО байланыштык:
– Кыргызстанга бүтүн тоок эттери Кытай, Орусиядан келет. Алар гриль үчүн да колдонулуп жатабы жана зыяны барбы-жокпу, айта албайбыз. Анткени алынып келинген эттердин баарынын лизенциясы, сапаты жакшы деген тактамалары бар. Сырттан келген эттер бардык жактарда сатылат.

«ТООК ГРИЛИ РАК ООРУСУН ЧАКЫРАТ»
Тоок грилинин ден соолукка зыяны барбы деген суроого Улуттук онкологиялык борбордун кызматкери, профессор АБДУМАЖИТ МУРЗАЕВ төмөнкүдөй жооп узатты:
– Окумуштуулардын жүргүзгөн изилдөөлөрүндө тоокту электр мешинде бышырганда 260 градус ысыктын тегерегинде бышат. Ал эми электр грилинде 1090 градуска чейинки ысыкта бышырылса, газ грилинде 1650 градуска чейин ысыкта бышырылары аныкталган. Тоокту катуу ысытып, бат бышырууда бензапирен (химиялык кошулма) пайда болот экен. Бензапирен организмге жылдап аздан кирип отурса, акырындап рак келип чыгат. Анткени ал канцерогендерге (химиялык зат, онкогендик вирус) кирет.

Ал эми «тоок грили ууланууга да алып келет» деген КММАнын балдардын жугуштуу оорулары кафедрасынын доценти ДАМИРАХАН ЧЫНЫЕВА буларга токтолду:
– Бат бышырылгандыктан, кээлеринин ичи толук бышпай калгандары болот. Мындай эттен сальмонеллёзго кабылуу мүмкүн. Сальмонеллёз бул – таякча түрүндөгү сальмонелла микробу козгой турган оору. Аталган микроб организмге кирген соң денени ууландырып, ашказан-ичегини ооруга чалдыктырат. Адам кусуп, ичи өтүп, ичи көөп, башы ооруп, чыйрыгып, дене табы көтөрүлөт. Грилдин ич жагы жакшы бышпай калганда андагы сальмонелла микробдору өлбөй калат. Сатуучунун колу, колдонгон буюмдары кир болсо, ал да кошумча болот.

БИЗГЕ ЖЕТКЕН МААЛЫМАТТАР БОЮНЧА...
Арзан үчүн айрым ишкерлер сырттан алынып келингендерди көп колдонушат. Аларды болсо бат чоңоюп, семирсин деп ээлери убагында гормондорду, антибиотиктерди көп беришкен. Андыктан тооктун денесиндеги микроб антибиотикке көнүп калган. Андай тооктун этин адам пайдаланганда эт менен кошо жанагы микроб кирет да, адамда ооруну козгойт. Адам антибиотик кабыл ала баштайт, бирок антибиотик ал микробго таасир этпейт. Оору күчөп, татаалдашат. Тоокторго берилген гормондор эт аркылуу адамдын организмине кирип, семиртет.
Дүкөндө өтпөй калгандарды пайдаланышат. Мөөнөттөрү өткөн эттер көбүнчө ыргытылбай, сактоо мөөнөтү жаңыртылып, кайра сатыкка коюлат. Дагы өтпөсө, анда аны гриль үчүн арзан баада сатышат. Ошентип, уксус аралашмасына чыланган эттин эски жыты түрдүү татымалдар менен «өлтүрүлүп», гриль үчүн келип түшөт.
Кээде дүкөндөрдө тооктун мөөнөтү өтүп кеткен этин формалин менен жууп, грилге сатып жиберишет. Формалин – суюк аралашма. Анын этти былжыратып ийбей көпкө чейин баштапкы калыбында сактап туруучу касиети бар. Ал организмге киргенде ичегидеги микрофлораны өлтүрүп, боор, бөйрөк, сөөккө зыян келтирет.
Бышырылган күнү өтпөсө, грилди эртеси кайра ысытып сатышат. Мындай этте уулар көбүрөөк топтолгондуктан, организм көбүрөөк жабыркайт.
Сырты кыпкызыл болсун үчүн айрымдар натрийдин глутаматын колдонушат. Глутамат – тамак-ашка даам берүүчү кошулма. Акырындап ашказан-ичегиде оору жаратып, боордун иштөөсүн бузат. Астманы күчөтүп, депрессиялык абалды өнүктүрөт.

ЖЕСЕМБИ, ЖЕБЕСЕМБИ?
Тоок грилди ошончолук жегиңиз келсе, анда 1 айда 1 жолу жаңы бышырылганын алып жеңиз. Тооктун терисинде жана жоон санындагы майында химиялык заттар (онкогендик вирустар) көп топтолот. Андыктан анын терисин сыйрып, майын кесип салып колдонуңуз. Же помидор, капуста, же сарымсак кошуп жесе тоок териси жана майы менен кошо кирген уулар организмден аздан бөлүнүп чыгып кетет. Бирок картошка кошуп жебеш керек, ал уулардын чыгышын кечеңдетет.
Туура бышырылган тооктун майы акпайт. Териси алтын түстөнүп, бүтүн, ичи толук бышкан болот. Экологиялык жактан таза өстүрүлгөн тоокту сатып алып, үйдө электр мешинде бышырып жеш бул – эң жакшы чечим.

Канымжан Усупбекова
koom@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  5 
Комментарийлер(38)
23.12.2013. 13:33 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
35
Катталган:
13-12-2013
Соӊку аракети:
06-09-2016 15:19
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
+3
Эми жебейм мен
23.12.2013. 13:48 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
146
Катталган:
29-10-2013
Соӊку аракети:
02-11-2014 13:28
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Азыркы тамак-аштын баарын эле ылгап жеш керек болуп калды го,уйду деле марганцовка антибиотиктер менен семиртет деп угуп калдым эле
23.12.2013. 13:54 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
120
Катталган:
04-05-2013
Соӊку аракети:
02-07-2015 23:41
Жынысы:
Белгисиз
+5
Мен Москвадамын коп жейт элем эми таштаймын))
23.12.2013. 14:11 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
18
Катталган:
24-11-2012
Соӊку аракети:
13-09-2015 21:11
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
0
жакшы маалымат...бирок озубуздун тооктор мындай бышпайт
23.12.2013. 14:26 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
583
Катталган:
16-05-2011
Соӊку аракети:
06-09-2016 10:59
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
+3
озум эле тоок багып бышырып жейм грилин менен жергегир десе
24.12.2013. 09:43 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
168
Катталган:
22-03-2007
Соӊку аракети:
19-09-2018 02:16
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Жалалабат
0
Asus84, мен да багып коргом, шаарга туура келбейт экен баккан.
23.12.2013. 15:14 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
73
Катталган:
21-12-2013
Соӊку аракети:
15-07-2018 13:56
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Айдаркен
0
Рахмат кенешиниздерге супер
23.12.2013. 16:46 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
38
Катталган:
14-12-2013
Соӊку аракети:
26-06-2018 21:29
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Okeandun jeeginde.
0
Negizi tyyra tamaktansa adam kop oorydan alus bolot. oshondyktan tamaktu ulgap jesh kerek.
Super info keneshinerge raxmat.
23.12.2013. 18:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
68
Катталган:
20-06-2013
Соӊку аракети:
02-03-2018 00:47
Жынысы:
Белгисиз
+1
Жакшы маалымат экен.Мындан ары жебегенге аракет кылуу керек.Грилди коргондо ушул макаланы эстеп койсок аппетит жоголоттур.
23.12.2013. 20:57 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
04-05-2013
Соӊку аракети:
22-03-2014 23:44
Жынысы:
Белгисиз
0
мен уйдон еле сонун бышырам айылдын тоогун союп алып
24.12.2013. 09:45 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
168
Катталган:
22-03-2007
Соӊку аракети:
19-09-2018 02:16
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Жалалабат
0
ai4urowka, кандайча уйдо бышырыш керектигин жазып кетсениз?
26.12.2013. 22:53 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
383
Катталган:
24-08-2011
Соӊку аракети:
28-04-2014 16:59
Жынысы:
Белгисиз
0
zamir_kgz, Бутун тоокту сатып аласыз где-то 1,5кг магазинден(тондурулбаганы болсун!).Жууп терисин шыр эле жулуп алып салыныз,буту колун кеспей бутун боюнча эле туздап, по вкусу,специальный пакетке (для запекания) саласыз,ичине приправаны(для курицы)баарына тегиз кылып себип оозун байлап 2-3 жеринен тешип коюнуз да духовкада 180градуста 50-60минутада даяр болот.Тусу кызарып,даамы грилдей эми пальчики оближешь!Жасап корсонуз анан смс жазып коюнуз удача!
27.12.2013. 09:21 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
36
Катталган:
04-11-2011
Соӊку аракети:
10-01-2017 16:59
Жынысы:
Белгисиз
+2
Rostov-on-Don, Кенешинизге рахмат!
23.12.2013. 21:19 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
30
Катталган:
13-10-2013
Соӊку аракети:
19-09-2018 01:02
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Көңүлдүн көчөлөрү...
+1
Терисин көп жечүүм да жакшы бышкан деп , а этин жебейм анча. Эми терисин жебейм. Вобще эле жегим келбей калды гриль.
23.12.2013. 22:22 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
11
Катталган:
21-04-2013
Соӊку аракети:
09-03-2018 03:27
Жынысы:
Белгисиз
+1
men grildi emes tooktun etin jebeim 6 jyldan beri jei berip moskvada konul kalgan daamy jok
23.12.2013. 22:49 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
8
Катталган:
08-11-2013
Соӊку аракети:
01-02-2017 03:43
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москоу м.Кузьминки
+1
Мындай зыяны бар экен КРга киргизбей эле коюшса! Тамагы жамандар грилди коргондо зыянын унутуп калышат!
24.12.2013. 01:32 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
68
Катталган:
10-05-2012
Соӊку аракети:
18-09-2018 17:39
Жынысы:
Белгисиз
0
Ушундай соусун куюп, 2 лаваш менен ороп берсе, уйго келип ушундаай койуп эээээмми "бисмилла" деп жейн десен эле ойгонуп кетип тушун болуп калат)))
24.12.2013. 10:37 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
54
Катталган:
30-05-2013
Соӊку аракети:
24-11-2015 23:37
Жынысы:
Белгисиз
0
ар жерге барып маалымат топтоптур Канымжан Усупбекова эжеге рахмат
24.12.2013. 11:05 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
83
Катталган:
26-10-2013
Соӊку аракети:
10-09-2018 08:19
Жынысы:
Белгисиз
+1
рахмат пайдалуу кенеш экен эми менда гриль жебейм.
24.12.2013. 21:26 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
596
Катталган:
06-03-2012
Соӊку аракети:
12-09-2018 19:20
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Эски шаар
0
Мен такыр эле жебейм грилди.Тоокту сагынганда эле тоок союп жейбиз.
24.12.2013. 21:51 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
06-11-2013
Соӊку аракети:
27-08-2014 00:06
Жынысы:
Белгисиз
0
Маалымат учун суперге рахмат. Ушуга окшогон пайдалуу маалыматтарды дагыда бат-бат берип турсаныздар,сураныч.Аркандай ушак-айын кептерге караганда ото пайдалуу деп ойлойм,жаштарыбыз учун чон кенеш,тарбия болушу анык.
25.12.2013. 10:17 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
48
Катталган:
18-12-2013
Соӊку аракети:
03-05-2018 00:15
Жынысы:
Белгисиз
0
ммм туура
26.12.2013. 10:38 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
56
Катталган:
24-08-2012
Соӊку аракети:
03-06-2018 11:06
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош
0
Студенттик кез. Курсак ач. Анан бир жолу олло курсак ачып, пирожкиден тажап, гриль жейин десек акча жок, айлабыз кетип, ар кимден 5-10 сомдон кылып, чогултуп анан гриль сатып алдык. Уйго келип, дасторконду жайып, билекти туро эми жейин десек, кашайган гриль учуп кетсе болобу...
26.12.2013. 11:14 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
23
Катталган:
16-07-2013
Соӊку аракети:
15-02-2017 18:54
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош обласынын.Кара-Кулжа району!
0
Кечегинде мен да кордум кандай эттен жасашканын.:
фуу! Сасып-сасып кеткен тооктон жасайт экен,Грильди жакшы корчумун,эми жебейм деп жатам.
26.12.2013. 22:03 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
134
Катталган:
11-06-2012
Соӊку аракети:
19-09-2017 01:19
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
0
Тьфууу
27.12.2013. 04:28 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
21
Катталган:
10-12-2013
Соӊку аракети:
28-03-2014 14:14
Жынысы:
Белгисиз
0
Баары тамактар химикат болуп калдыго кимисинда тандайбыз? эт, жумуртка, айрыкса шаардан экологический таза сапаттуу тамак табуу кыйын болуп калганго!
27.12.2013. 13:51 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
18-12-2013
Соӊку аракети:
12-03-2014 11:25
Жынысы:
Белгисиз
0
ммм
даа
27.12.2013. 21:31 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
363
Катталган:
10-03-2010
Соӊку аракети:
21-09-2017 13:32
Жынысы:
Белгисиз
0
Бизге тамак-аштын кайдан келери, алардын сапаты, кандай шартта өндүрүлгөнүн аныктоо дээрлик мүмкүн эмес болгону кооптуу көрүнүш. Базарларды тооктун эти, өрдөктүн эти жайнайт. Алардын баарын кайдан өндүрүп жатышат, таза эле жол мененби, билүү кыйын. Мына ушуну иликтеп, аныктаган жан болсо...
28.12.2013. 17:49 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
19-12-2013
Соӊку аракети:
30-01-2014 17:14
Жынысы:
Белгисиз
+2
азыр халал деп саткан тамак-аштар деле арам болуп жататго.эн жакшысы баарын оз колун м.н жасап жеш керек
28.12.2013. 19:08 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
4
Катталган:
02-08-2013
Соӊку аракети:
29-05-2014 20:44
Жынысы:
Белгисиз
0
Озбек,тажик орус порустардын тамактар фууу
28.12.2013. 19:09 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
4
Катталган:
02-08-2013
Соӊку аракети:
29-05-2014 20:44
Жынысы:
Белгисиз
0
Фляяя фуууу оооааагг!
29.12.2013. 17:25 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
21
Катталган:
05-12-2013
Соӊку аракети:
16-09-2018 10:51
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кудайым ырыскы берген шаар)
0
Мен эмнегедир эт жебейм, мисалы говядина жесем торпокту элестете берем, кой этин жесем козуларды, тоок этин жесем тоокту элестетип алып, жыты жыттанып жаман болом. Өткөндө билбей говядинадан киичине кесим оозума түшүп калдыле, көңүлүм айнып, аппетит өлгөн. Эжем гриллди жакшы көрөт. Эми ушуну окутпасам!!! Негизи өтпөй калганын уксуска салып кайра ысытып сата турганын билсе деле жей бергендер бар го.
29.12.2013. 20:29 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
290
Катталган:
23-02-2013
Соӊку аракети:
19-05-2014 21:34
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
бишкек
0
lucky_star,Сиздейлерди Вегетарианка деп койушат.
27.01.2014. 23:34 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
31-12-2013
Соӊку аракети:
18-10-2014 22:28
Жынысы:
Белгисиз
0
Пайдалуу эмес болсо да адам затты сатып алаберет тамак жасагандан зээригип!!!
20.06.2014. 19:59 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
45
Катталган:
09-02-2014
Соӊку аракети:
02-04-2015 11:26
Жынысы:
Белгисиз
0
гриллдин жанынан отуп баратканда ушундай аппититинди ачат дейсин
1
2
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: