Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

АЛЧА ЖЕП АРЫКТАҢЫЗ

№611 18-июль-24-июль, 2014-ж


Алчанын (вишня) түпкү мекени болуп Кара деңизди жээктеген Кавказ жана Крым болуп эсептелет. Окумуштуулар бул мөмөнүн черешня, талаа алчасы, сакура, черёмуха, коңгуроолуу алча жана башка 130дан ашык түрүн изилдеп чыгышкан. “Вишня” сөзү латын тилинин “prunus” сөзүнөн алынып, которгондо “кара өрүк” дегенди түшүндүрөт жана бул мөмө кара өрүк түркүмүнө кирет.
Кыргызстандын Чаткал, Ала-Бука, Аксы райондорунда алчаны албөлү деп аташат. Кочкул кызыл түстөгү алчанын пайдалуу жактарын санасаң четтен чыгат.

ДЕН СООЛУККА ПАЙДАСЫ
Алча – эң пайдалуу диеталык мөмө-жемиш. Анын курамында организмге пайдалуу темир, цинк, йод, жез, ошондой эле лимон, алма кычкылдары жана калий, кальций, магний сыяктуу көптөгөн заттар бар. Андан тышкары А, С, Е, В1, В2, РР витаминдерин өзүнө камтыйт. Калориясы төмөн, бирок витаминдерге бай бул мөмөнү арыктайм дегендер каалашынча жей беришсе болот.
Аз кандуулукта алча эффективдүү жардамчы. Ошондой эле жүрөк-кан тамыр ооруларын, артритти дарылоодо да колдонулат. Ал эми ич катууда жаңы бышкан мөмөсүн жесеңиз, жакшы натыйжа берет.
Элдик медицинада алчанын мөмөсү эле эмес, дарагынан чыккан чайыр жана жалбырагы да дары деп эсептелет. Мисалы, ашказандын былжырлуу чели жабыркаганда атайын даярдалган алча чайыры, сарык оорусунда жана кан токтотууда жалбырагы колдонулат.
Алчанын таза жуулган 10 даана жалбырагын майдалап, 200 грамм сүткө кошуп жай отто 30 мүнөт кайнатыңыз. Муздатып, анан суюктукту 3кө бөлүп 3 маал ичиңиз. Бул сарык оорусуна даба.
Мурун канаганда же болбосо бир жериңиз сыйрылып кан токтобой жатса, алчанын жалбырагын майдалап туурап, жаракатыңызга жапсаңыз, кандын эрте токтошуна жардам берет.

ЗЫЯНЫ
Алчанын пайдасы менен кошо зыяны да бар. Бул мөмөнү гастрит, ашказан жарасы, кант диабети менен жабыркагандарга, он эки эли жана жоон ичегиси сезгенгендерге көп жегенге болбойт.

КОСМЕТОЛОГИЯДА
Алчанын ширеси теринин өңүн жакшыртууда жана чачты бекемдөөдө кеңири колдонулат.
Сепкилге каршы ботко: 2 аш кашык алчанын этине 2 аш кашык ириген сүт жана 1 аш кашык лимон ширесин кошуңуз (эгер териңиз кургак болсо, лимон ширесинин ордуна петрушканын ширесин кошсоңуз болот). Бул боткону бетке сүйкөп, 20 мүнөттөн кийин бетиңизди жылуу суу менен жууп салыңыз.
Майлуу чачтар үчүн ботко: 2 аш кашык картошка крахмалына 1 аш кашык лимондун жана алчанын ширесин кошуп, коюулугу каймактай болгончо чалыңыз. Даяр аралашманы чачтын түптөрүнө сүйкөп, 40 мүнөттөн кийин жылуу суу менен чайкап салыңыз. Бул процедураны жумасына 1 жолу колдонуп турсаңыз, чачыңыз жалтырап өңүнө чыга түшөт.

АШКАНАДА

АЛЧА КЫЯМЫ
Керектелүүчү азыктар
(1 литр кыямга):
Алча – 1 килограмм
Кумшекер – 1 килограмм

Жасоо ыкмасы:
1. Алчаны таза жууп, төөнөгүч менен данегинен ажыратып алабыз. Данегин чыгарсаңыз, кумшекерди үнөмдөйсүз жана дасторконуңуздун чети да ашыкча булганбайт.
2. Тазаланган алчаны чуңкур идишке салып, үстүнө кумшекерди себелеп, бир күн тыныктырабыз (бул мезгилде мөмөнүн ширеси бөлүнүп чыгат).
3. Мөмөсүн сүзүп алып, андан соң идиште калган ширесин кайнатабыз.
4. Кайнаган ширеге мөмөнү кошуп жай отто 30 мүнөт бышырабыз. Кайнап жатканда кыямдын үстүнө чыккан көбүгүн алып туруу керек. Бул кыямыңыздын тунук болушун камсыздайт. Бышкан кыямды алып чыгып, муздатып, алдын ала буулантылган банкаларга куюп, оозун бекитип коёбуз.


АЛЧА КОМПОТУ
Керектелүүчү азыктар (3 литр компотко):
Алча – банканын 1/3 бөлүгү
Кумшекер – 300 грамм

Даярдоо ыкмасы:
1. Таза жуулган алчаны чуңкур идиштеги муздак сууга 15-20 мүнөт чылап коёбуз.
2. Алдын ала буулантылган банкага алчаны салып, үстүнө кумшекер себелейбиз.
3. Кайнаган сууну банканын моюнуна жеткиче куюп, 10-15 мүнөттөн кийин банкадагы сууну мискейге бөлүп алабыз. Жай отто 15 мүнөт кайнатып, кайра банкадагы алчанын үстүнө куябыз (бул процесс 2 ирет кайталанат).
4. Банканын оозун бекитип, муздагыча көмөрүп коёбуз.


Асыл Орозбекова
kenesh@super.kg



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  1 
Комментарийлер(12)
21.07.2014. 14:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
22-09-2013
Соӊку аракети:
27-10-2018 20:39
Жынысы:
Белгисиз
0
Жакшы кенештер экен рахмат сиздерге Супер-Инфо! Ашказандын былжырлуу чели жабыркагандарга Алча чайырын кантип даяардайт жаза кетиниздер.
21.07.2014. 15:27 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
24-06-2014
Соӊку аракети:
08-05-2018 13:01
Жынысы:
Белгисиз
0
Алчанын этине дегенди кандай тушунсо болот ..???
21.07.2014. 18:00 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
146
Катталган:
31-12-2013
Соӊку аракети:
01-10-2016 02:22
Жынысы:
Белгисиз
0
Forest, данегинен башкасы эти болот да. Соогу эти деп айтылат го негизи.
21.07.2014. 18:03 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
75
Катталган:
14-12-2013
Соӊку аракети:
26-06-2018 21:29
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Okeandun jeeginde.
+1
Forest songogy , danek eti degen jep atkanun eti da/
21.07.2014. 19:47 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
100
Катталган:
24-06-2014
Соӊку аракети:
26-07-2017 10:09
Жынысы:
Белгисиз
0
Алчанын пайдасын семиздер аябай көрсө болгудай...
22.07.2014. 04:37 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
120
Катталган:
11-08-2012
Соӊку аракети:
14-01-2017 06:16
Жынысы:
Белгисиз
0
А кантип семирсе болот,мен семире ал жатам секреттери болсо айтып коюнуздарчы сураныч..??
24.07.2014. 14:51 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
11-04-2014
Соӊку аракети:
14-01-2015 10:21
Жынысы:
Белгисиз
0
Ошондо черешня менен да дарыланса болобу?
24.07.2014. 19:29 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
92
Катталган:
28-04-2013
Соӊку аракети:
18-09-2017 13:10
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
South Korea
0
Алча. биз жакта "алча" башкача мөмө жемиш. Муну "киларс" дейт экенбиз. Билип алганым жакшы болду. Ушунусу туура болсо, ушинтип айтып жүрөйүн.
26.07.2014. 01:52 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
28
Катталган:
04-12-2013
Соӊку аракети:
16-10-2018 13:47
Жынысы:
Белгисиз
0
азико негизи ошто килас дешет экен. дагы кокон килас деген да барбчы ее
26.07.2014. 23:10 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
92
Катталган:
28-04-2013
Соӊку аракети:
18-09-2017 13:10
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
South Korea
0
Aizatnur, Ооба, негизинен баарын "киларс же гилас" деп айтышат. Анан "Майский киларс, кокон киларс" деп бөлүнөт. Ал эми, сүрөттөгү киларстин атын билбейм, бирок, жалмак жергиликтүү тил менен " аччык киларс же майда киларс" деп коёбуз. Түндүк жакта же адабий тилде "алча" дейт окшойт. Бирок, бизде да "Алча" деп аталган, жогорудагы киларстин сүрөтүндөгүдөй мөмө жемиш бар. Экө}
27.07.2014. 13:23 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
32
Катталган:
16-07-2013
Соӊку аракети:
05-07-2017 17:10
Жынысы:
Белгисиз
0
Алча эн даамдуу жана пайдалуу момо!биз жакта абдан коп.
27.07.2014. 17:56 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
43
Катталган:
24-04-2014
Соӊку аракети:
19-05-2016 20:45
Жынысы:
Белгисиз
0
алболу жакшы нерсе да абдан ширин согун ичсенер
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21471;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: