Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

БООРДУ КӨП ЖЕСЕӉИЗ ТИШ БЕКЕМДЕЛИП, ЧАЧ КОЮУЛАНАТ

№648 3-апрель-9-апрель, 2015-ж


Үйдө мал союлган соӊ боорду анча барктабай ич этке кошуп бөлүп салышат. Айрымдар «боор бат бышат, малдын этинен ооз тиели» деп пияз, картошка кошуп кууруп жешет. Демек, боор малдын эӊ алгачкы желе турган органы. Союлган малдын боору таза же оорулуу экенин кантип билсе болот?

Динара Турусбекова, ветеринар: «ЫЛАӉДУУ МАЛДЫН БООРУН КИШИ ЭМЕС, ИТКЕ ДА БЕРБЕШ КЕРЕК»
– Боор эӊ негизги кан тазалоочу орган болуп саналат. Союлган малдын боору таза болсо өӊү кочкул кызыл тартып, жылмакай болот. Кармаганда колго бүдүр илинбеши керек. Ал эми мал ылаӊдуу болсо, анын боорунда ыйлаакчалар болот. Ылаӊы өтүшүп кеткен малдын боорундагы ыйлаакчалар жарылып, боордун өӊү кара кочкул тартып, ыйлаакчалардын ордуна дарттын таякчалары жана бузулган кан уюп калат. Натыйжада боор катып калат да, иштөөсүн токтотуп жаныбар өлүп калат. Мындай малдын боорун мышык, ит сыяктуу үй жаныбарларына берип салса, короодогу мал да, адам да коркунучтуу дарттардан зыян тартышат.
Эӊ кеӊири жайылган эхинококкоз дартын алалы. Оорулуу малдын боорун жеген ит же мышык өздөрү бул дарт менен оорубастан, алып жүрүүчүлөр катары саналат. Алар дарттын өлбөгөн таякчаларын заӊы аркылуу мал-жан оонаган, тамактанган жайларга таштайт. Ал жерден малга жугат. Ал эми малдан адамга жукпайт деген кепилдик жок! Андыктан оорулуу малдын боорун адам өзү жемек тургай, итке да бербеши керек. Эгер малдын боору таза эмес болсо, аны атайын резина кол кап менен гана кармап, полиэтилен баштыкка салып, жерди казып көмүп салуу керек.
Таза малдын боорунда организмге пайдалуу витаминдер, ферменттер бар. Алар организмдеги канды тазалап турушат. Боор абдан пайдалуу болгондуктан аны жаш балдардын жана кош бойлуу аялдардын организмин керектүү витаминдер менен камсыздоо үчүн сунушташат.

БООРДОН ДАЯРДАЛГАН ТАМАКТАР
Боордо бир аз жагымсыз жыт жана бышкандан кийин деле кычкыл тарткан даам болот. Мындан арылуу үчүн боорду бир нече бөлүккө бөлүп, 1 саат муздак сууга чылап коюу керек. Ошондой эле сүткө же атайын кошулмалар кошулуп даярдалган аралашмага салып койсоӊуз, жагымсыз жыт жана даамдан арыласыз. Боорду кууруп, бууга бышырып, ал тургай андан фарш даярдап түрдүү тамактарды жасаса болот. Боорду ашканада колдонууда адамдын бөйрөгү, мээси жакшы иштеп, көрүүсү жакшырат. Андагы керектүү заттар теринин жылмакай болушун шарттап, чач коюуланып, тырмак, тиш бекемделет. Боордун курамындагы гепарин заты кандын тамырларда уюп калышынын алдын алып, тромбоз оорусуна каршы миӊдин бири экенин медицина кызматкерлери тастыкташат.

«ҮЙ-БҮЛӨ» ТАМАГЫ

Керектелүүчү азыктар (3 порция үчүн):
Кой же уйдун боору – 300 грамм
Пияз – 1-2 баш
Сабиз – 1 даана
Ун – 1 чай кашык
Каймак – 100 грамм
Өсүмдүк майы – 3-4 аш кашык
Татымына жараша туз, мурч

Даярдоо ыкмасы:
1. Боорду муздак сууга 1 саат чылап коёбуз.
2. Пияз менен сабизди аарчып, пиязды төрт бурчтук, сабизди узун-узун кылып туурайбыз. Боорду узун, кесек кылып туурап алып, ага ун сээп аралаштырып коюу керек.
3. Көмөч казанга 2 аш кашык май куюп пияз менен сабизди куурабыз.
4. Куурулган сабиз менен пиязды чыгарып, көмөч казанга кайра май куюп, боорду 5 мүнөт кууруу керек.
5. Боордун үстүнө пияз менен сабизди жана татымына жараша туз кошобуз.
6. 100 граммдай сууну үстүнө куюп, каймакты кошуп, капкагын жаап, жай отто 20 мүнөт дымдап коюӊуз.
7. Тамакты фантазияӊызга жараша жашылчалар менен кооздоп, мурч сээп койсо болот.

«СҮЙҮКТҮҮМӨ» ТАМАГЫ

Керектелүүчү азыктар (3 порция үчүн):
Койдун боору – 800 грамм
Майонез же каймак – 300 грамм
Сабиз – 1 даана
Пияз – 4-5 баш
Петрушка, ашкөк, сельдерей – 1ден боо
Лавр жалбырагы – 3-4 даана
Татымына жараша туз, мурч

Даярдоо ыкмасы:
1. Боорду жууп, 4кө бөлүп, муздак сууга 1 саат чылап коёбуз.
2. Мындан соӊ туздап, кара мурч сээп, лавр жалбырагын арасына салып жарым саат тыныктырабыз.
3. Ысыган көмөч казанга май куюп, даяр болгон боорду куурабыз.
4. Пияз менен сабизди аарчып, туурап, боордун өӊү ачык түскө келгенде үстүнө салып кууруу керек.
5. Буга мурчту жана сельдерей, ашкөк, петрушканы кесек туурап салабыз.
6. 1 мүнөт куурулган соӊ майонез же каймакты текши куюп капкагын жаап, жай отко 15 мүнөт коюп коюӊуз. Сүйүктүүӊүзгө арналган даамды лимон, помидорду кооздоп кесип кошуп берсеӊиз болот.

БООР МЕНЕН СЫРДАН САЛАТ

Керектелүүчү азыктар (1 порция үчүн):
Кой же уйдун боору – 150 грамм
Катуу сыр – 100 грамм
Жумуртка – 2 даана
Сарымсак – 2-3 тишче
Майонез – 1 чай кашык
Ашкөк – 1 боо
Татымына жараша туз, мурч

Даярдоо ыкмасы:
1. Жумуртканы сууга бышырабыз. Аарчып, кесек кылып туурайбыз.
2. Сырды кесек тиштүү сүргүчтөн өткөрөбүз.
3. Сарымсак, ашкөктү жууп, майда тууроо керек.
4. Боорду чарчы туурап, көмөч казанга кууруп, 5 мүнөттөн кийин 100 грамм суу куюп, жай отко 15 мүнөт дымдап коюу кажет.
5. Отту өчүрүп, куурулган боор ысык кезинде үстүнө сарымсак менен ашкөктү салып, капкагын жаап 15 мүнөт коё туруӊуз.
6. Эми жумуртка, сыр, майонезди салып аралаштырып, ашкөктүн талдары менен кооздоп коюӊуз.

Гүлжан Асанкожоева
kenesh@super.kg



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(15)
06.04.2015. 11:14 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
309
Катталган:
25-11-2014
Соӊку аракети:
02-03-2016 11:49
Жынысы:
Белгисиз
+2
Боорду сметанага да дымдап даярдаса жештуу болот.каалоон менен жашылчалардан кошуп...кыскасы калганы озундун фонтазиян.......
06.04.2015. 11:48 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
207
Катталган:
14-11-2014
Соӊку аракети:
16-11-2018 08:15
Жынысы:
Белгисиз
0
сметана каймак кошуп даядаса даамы бузулуп башкача болуп калбайбы. Буларды кошуп кууруганды биринчи жолу угуп аткам
06.04.2015. 22:38 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
171
Катталган:
06-12-2014
Соӊку аракети:
23-05-2018 19:36
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Ayka1994,сметана менен каймактын айырмасы барбы, менимче каймактын орусчасы сметана го
09.04.2015. 02:55 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
209
Катталган:
20-10-2013
Соӊку аракети:
12-09-2018 15:33
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош
0
jypar.i, каймактын орусчасы сливочное масло. Сметана айран мн каймактын аралашмасы..
06.04.2015. 12:13 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
216
Катталган:
08-12-2014
Соӊку аракети:
05-01-2017 19:43
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Успешный леди !
+1
Пайдалуу кенеш экен рахмат.
06.04.2015. 14:46 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
75
Катталган:
15-01-2014
Соӊку аракети:
27-06-2015 21:12
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Moscow
0
Зарыл гана болуп жеш керек болбосо! Зарылчылык жок болсо жеш коркунучтуу! Анткени боор !
06.04.2015. 16:33 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
86
Катталган:
05-03-2012
Соӊку аракети:
16-11-2018 10:29
Жынысы:
Белгисиз
+1
койгулачы боорду кантип жесин. Ал деген фильтр да,...
06.04.2015. 19:04 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
40
Катталган:
22-03-2015
Соӊку аракети:
24-10-2018 11:38
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Картахена Испания
0
bir jagy korkynychtyy eken paida jagyda bar eken birok oilonup jesh kerek eken.
06.04.2015. 21:16 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
113
Катталган:
04-05-2013
Соӊку аракети:
15-11-2018 20:15
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Мен туулган жер!
0
Торпоктун боору дагы пайдалуубу же койдуку элеби? Анткени,итальянецтер коп жешет го
07.04.2015. 00:28 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
190
Катталган:
05-04-2015
Соӊку аракети:
12-10-2018 11:28
Жынысы:
Белгисиз
0
рахмат,мен боорду коп колдоном билбегендеримди билип алдым:сууга салып койсо ачуу даамы кетишин билбечумун
08.04.2015. 08:54 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
117
Катталган:
09-03-2015
Соӊку аракети:
27-09-2018 22:00
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кыргызстан
0
Ашкана сырларына аябай кызыгам , ракмат силерге коп нерсе билип алдым .
11.04.2015. 11:07 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
24
Катталган:
13-04-2014
Соӊку аракети:
16-11-2018 08:26
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кара-Балта
0
Кенешинерге чон рахмат!
15.04.2015. 13:29 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
18
Катталган:
07-03-2015
Соӊку аракети:
30-05-2015 10:29
Жынысы:
Белгисиз
0
мен пияз кошуп кууруп бир аз суу кошуп дымдап бышырам соонун болот. рецептерге рахмат)
29.06.2015. 11:18 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
26-06-2015
Соӊку аракети:
29-06-2015 18:22
Жынысы:
Белгисиз
0
Пайдалуу кенеш экен рахмат.Бир дагы жолу оюмада келбептир боор бышырып жеш.
02.11.2015. 22:16 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
174
Катталган:
24-10-2015
Соӊку аракети:
17-12-2017 16:45
Жынысы:
Белгисиз
0
Мен боорду аябай жакшы кором.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21471;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: