Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836   837  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

ФАРШТАЛГАН ЖАШЫЛЧАЛАР

№660 25-июнь-1-июль, 2015-ж


Жай – аптап менен алышуунун эле маалы деп ойлосоңуз, жаңылышасыз! Кыргызстанда жай – организмди керектүү витаминдер менен камсыздоочу учур. Азыр капуста, болгар калемпири бышып, жүзүмдүн жалбырагы жетилген кез. Андыктан бул азыктардан жеңил жана даамдуу рецепттерди сунуштайбыз.

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:
Койдун же уйдун этинен фарш – 0,5 килограмм
Ак күрүч (өзгөн күрүчү болбойт) – 200 грамм
Пияз – 2 баш (орточо көлөмдө)
Жумуртка – 2 даана
Укроп – бир боо
Ашкөк (кинза) – бир боо
Райкан (мүмкүн болсо жашылынан) – бир боо
Туз, мурч, лавр жалбырагы
Соус үчүн – кефир же айран
Орточо чоңдуктагы ак кочан капустасы, болгар калемпирлери (жашыл, сары, кызыл), жаңыдан жетилип келе жаткан, ката элек жүзүм жалбырактары

УНИВЕРСАЛДУУ ТУУРАМЖЫ
(капуста жалбырагы, болгар калемпири, жүзүмдүн жалбырагы фарштоого колдонулат):
Чуңкур идишке фаршты салабыз. Пиязды майда төрт чарчы калыбында туурап фарштын үстүнө салабыз. Ашкөктү, укропту да майда туурап, күрүчтүн таш-күрмөгүн тазалап, муздак сууга таза жууйбуз да, буларды да фаршка кошобуз. Эми татымына жараша туз, мурч салып, үстүнө эки жумуртканы чагып, колду таза жууп алып, жакшылап мыжыгып аралаштыруу кажет.

ФАРШТАЛГАН ЖҮЗҮМ ЖАЛБЫРАГЫ ЖЕ ДОЛМА
Долма – түрк элинин улуттук тамагы. Аны жасоону үйрөнүп алсаңыз, ал сиздин үй-бүлөңүздүн да сүйүктүү даамына айланат. Ал үчүн короодо өсүп турган жүзүм жалбырактарынын жаңыдан жетилип келе жаткан, ката элек, кочкул күрөң-жашыл түстүү жалбырактарын чогултуп алыңыз.

Даярдоо ыкмасы:
1. Жалбырактарды таза жууп, сабактарын түбүнөн жулуп, 2-3 саат муздак сууга чылап коюңуз. Андан соң жалбырактын тамырлары көрүнүп турган тарабынан алаканга салып, ортосуна кичинекей туурамжыдан салып, сүрөттө көрсөтүлгөндөй ороп чыгыңыз. Жалбырактардын четтеринен туурамжы көрүнбөгүдөй майда, бекем жана тыкан ороо кажет.
2. Оролгон жалбырактарды казанга тегиз жана тыгыз тизип чыгабыз. Тизген соң үстүн жапкыдай кылып муздак суу куябыз. Өзгөчө даам жана жыт берүүсү үчүн суунун үстүнө 1-2 даана лавр жалбырактарын таштап, бир аз туз себелеңиз. Ашкөк, укроп, райкан сыяктуу көктөрдү таза жууп, туурабай эле боосу менен таштап коюңуз. Бул иштер бүткөн соң тарелка менен жакшылап бастырып, үстүнөн казандын капкагын жаап, отко коюп, кайнап чыккан соң жай отто 25 мүнөт бышырасыз. Алгач бирөөнү алып даамдап көрүңүз, күрүчү бышкан болсо, долма даяр.

ФАРШТАЛГАН БОЛГАР КАЛЕМПИРИ
Долма сыяктуу эле ыкма менен болгар калемпирлерин фарштап, бышырууга болот. Болгону калемпирди уруктарынан тазалап жатканда оозун чоң ачып, жарбай этияттык менен тазалоо керек. Калемпирлерге туурамжыны оозуна чейин толтурбаңыз. Анткени күрүч бышканда көөп чыгат да, туурамжы калемпирлерди жарып сыртка чыгып кетет. Туурамжы калемпирден чыгып кетпесин деп чочуласаңыз, анда картошканы аарчып, жууп, ар бир фаршталган калемпирдин оозуна бир тилимден салып коюңуз. Туурамжыларга толтурулган калемпирлердин учун казандын түбүн, ачылган оозун өйдө каратып тегиз тизип чыккан соң үстүн жапкыдай кылып суу куябыз. Эми ныктап, лавр жалбырагын, райкан, көктөрдү салып, бир аз туз себелеген соң тарелка менен жакшылап бастырып, казандын капкагын жабабыз. Кайнап чыгары менен отту басаңдатып, жай отто 25 мүнөт кайнатабыз. Туурамжыдагы күрүч бышса эле фаршталган болгар калемпири даяр.

ФАРШТАЛГАН КАПУСТА ЖАЛБЫРАГЫ
Даярдоо ыкмасы:
1. Капуста жалбырактарын фарштоо үчүн алгач аны жумшартып алуу кажет. Капустанын өзөгүн дарбызды кескендей үч бурчтуу кылып кесип алып салуу керек. Ошол кесилген тарабын идиштин түбүнө каратып салып, үстүнө кайнак суу куюп, жаап, жай отто 5 мүнөт кайнатып алуу зарыл. 5 мүнөттөн соң отту өчүрүп, жайык табакка чыгара туруңуз.
2. Жумшартылган капустанын жалбырактарын ажыратып чыгабыз. Ар бир жалбыракты ортоңку өзөгүн бойлото узунан экиге бөлүп кесип алабыз. Сүрөттө көрсөтүлгөндөй даяр туурамжыдан салып, тегиз, тыкан ороп, көмөч казанга же казанга тизе баштайбыз. Баарын тизип болгон соң үстүнөн бир аз ашыра суу куюп, жагымдуу жыт жана даам пайда болушу үчүн лавр жалбырактарын, райканды жууп тазалап, боосу боюнча эле туурабай салып коёбуз. Даяр болгон соң үстүнө табак же тарелканы бекем жаап, анын үстүнөн көмөч казандын же казандын капкагын жаап, отко коёбуз. Кайнап чыкканда дароо отту басаңдатуу керек. Жай отто 25 мүнөттө даяр болот. Казанды байкап туруңуз, эгер суусу тартылып баратса бир аз кайнак суу куюп жиберүүгө болот. Алгач бирөөнү алып, ичиндеги күрүчтү карап көрүңүз, күрүч бышкан болсо, демек, тамак даяр.
Капуста жалбырагын фарштоодо көпчүлүк анын эки башын да бекитип салат. Сиз бекитпеңиз. Сыртын жип менен байлап убара тартуунун да кажети жок. Жакшысы казанга тегиз жана тыгыз тизип, капкактан мурун тарелка менен бастырууну унутпаңыз. Мына ушундай кылсаңыз, оролгон жалбырактардын эки ачык тарабынан туурамжынын ширеси шорпосуна чыгып, шорпого салынган лавр жалбырагынын, райкандын даамы туурамжыга сиңип, даамдуу бышат. Ал эми оролгон жалбырактардын үстүнө бастырылган тарелка алардын ачылып, чачырап кетпесине кам көрөт. Тамагыңыз даамдуу болсун!

СОУС Бул тамактарга кефир же айрандан соус дайындап, дастарконго чогуу берүүгө болот. Ал үчүн ашкөк менен укропту майда туурап, айранга салып, үстүнө бир аз мурч сээп, жакшылап чалып коюу керек.

kenesh@super.kg



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  8 
Комментарийлер(12)
29.06.2015. 09:40 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
12
Катталган:
03-12-2011
Соӊку аракети:
08-07-2016 09:50
Жынысы:
Белгисиз
+1
мммм... рахмат суперсинер))
29.06.2015. 11:28 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
12
Катталган:
05-09-2014
Соӊку аракети:
08-09-2015 16:39
Жынысы:
Белгисиз
0
оо сонунго долманы жасаганды билбейт элем эми уйронуп алдым рахмат супер инфо
29.06.2015. 16:27 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
12-05-2015
Соӊку аракети:
02-03-2017 11:43
Жынысы:
Белгисиз
0
Бизде жаз келгени ушул кавартак(жузумдон)Галубсы(балгар)Карамдан(капуста)эки кундун биринде даярдап жейбиз.Бул даам туштук элинин даамдары экен.
30.06.2015. 01:30 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
59
Катталган:
20-07-2013
Соӊку аракети:
30-09-2018 14:45
Жынысы:
Белгисиз
0
Эн сонун супер
30.06.2015. 16:04 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
257
Катталган:
22-02-2012
Соӊку аракети:
08-07-2016 03:09
Жынысы:
Белгисиз
0
Райкан деген эмне admin?
30.06.2015. 16:05 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
257
Катталган:
22-02-2012
Соӊку аракети:
08-07-2016 03:09
Жынысы:
Белгисиз
0
Райкан деген эмне айтып койгулачы сураныч?
30.06.2015. 17:02 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
6
Катталган:
14-11-2013
Соӊку аракети:
30-03-2016 09:56
Жынысы:
Белгисиз
0
tavsan, кок чоп тамактарга кошулат даамдуу кылат ал тамактарды негизи райхан деп да айып калганын укканмын. Жыты сонун мятный бир нерсеге окшош
01.07.2015. 11:41 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
23
Катталган:
14-03-2015
Соӊку аракети:
13-11-2018 11:19
Жынысы:
Белгисиз
0
tavsan,ал базилик(орусчасы)
01.07.2015. 04:56 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
90
Катталган:
19-12-2010
Соӊку аракети:
17-03-2018 09:03
Жынысы:
Белгисиз
0
Raikan degen emne?
01.07.2015. 08:35 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
40
Катталган:
27-04-2015
Соӊку аракети:
02-11-2018 18:31
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
кыргызстан
0
Райкан деген жалбырак лавровый листке окшогон бирок свежий
01.07.2015. 13:13 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
209
Катталган:
14-11-2014
Соӊку аракети:
21-11-2018 08:33
Жынысы:
Белгисиз
0
Оххх сонунго жузумдун жалбырагына фарш ороп биздин кичинекейибизде энем аштын устуно кошо демдеп бышырып берчу оттто ширин даамдуу, пайдалуу болот элего чиркин
02.07.2015. 16:31 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
171
Катталган:
10-11-2013
Соӊку аракети:
12-07-2018 04:47
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
киндик каным тамган жер
0
Райхан кырмызы тусто аябай жыттуу. эмне ошону да билбейсинерби. эгин эгесинерби кыргыздар. короз гул деген гулду билсенер керек тусу да осуу формасы жалбырагы да ошого окшош болот.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21503;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: