Кыш камылгасын көргөндөргө кезектеги салаттардын рецебин сунуштайбыз. Ал витаминдер топтомун курамына камтыган лечо салаты.
БАКЛАЖАНДАН ЛЕЧО
Керектелүүчү азыктар:
Баклажан – 2 килограмм
Помидор – 3 килограмм
Кызыл болгар калемпири – 0,5 килограмм
Сарымсак – 2-3 баш
Чили калемпири – 2 даана
Ашкөк – 1 боо
Өсүмдүк майы – 200 грамм
Кумшекер – 100 граммТуз – 2 аш кашык
Уксус (70%) – 1 чай кашык
Даярдоо ыкмасы:
1. Жашылчаларды жууп-тазалап алабыз.
2. Казанга эт туурагычтан өткөрүлгөн помидор, өсүмдүк майы, туз, кумшекерди салып аралаштырып, жай отто 2 мүнөт кайнатабыз.
3. Болгар калемпирин узун-узун таякча түрүндө, чили калемпирин майдалап туурап, казанга салып, 2-3 мүнөт кайнатабыз.
4. Баклажанды чарчы түрүндө, ал эми сарымсакты майда туурап, буларды да казанга салабыз.
5. 20 мүнөт кайнаган соӊ кесек тууралган ашкөктү кошуп, дагы 5-10 мүнөт кайнатабыз.
6. Ысык кезинде бууланган банкаларга салып, капкагын жакшылап бекитебиз.
БОЛГАР КАЛЕМПИРИНЕН ЛЕЧО
Керектелүүчү азыктар:
Болгар калемпири – 2 килограмм
Помидор – 2 килограмм
Кумшекер – 50 грамм
Өсүмдүк майы – 100 грамм
Туз – 1-1,5 аш кашык
Уксус (9%) – 2 аш кашык
Даярдоо ыкмасы:
1. Болгар калемпирин жууп-тазалап, узунунан 4-6 бөлүккө бөлөбүз.
2. Жууп-тазаланып, эт туурагычтан өткөрүлгөн помидорду мискейге куюп, ага кумшекер, туз, өсүмдүк майын кошуп аралаштырып, жай отко коёбуз.
3. Томат кайнаганда калемпирди кошуп, дагы 30 мүнөт кайнатабыз. Түбүнө тартып кетпеши үчүн улам-улам аралаштырып турууну унутпаӊыз. Уксусту оттон алардан 5
мүнөт мурун кошуу керек.
4. Алдын ала бууланган банкаларга салып, капкагын жакшылап бекитебиз да, көмкөрүп, сыртынан жылуу ороп коёбуз.
Асыл Орозбекова
kenesh@super.kg