Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

САСЫК ТУМОО МЕНЕН КҮРӨШҮҮЧҮ ТАМАКТАР

№688 8-январь-14-январь, 2015-ж


КЫШКЫ МЕНЮ
Жылуу, сергек жүрүш үчүн бир суткада 30 грамм май жешибиз керек. Мейли ал каймак май, сары май, өсүмдүк майы, малдын майы болсун. Албетте, майдын нак өзүн жеп, иче албайсыз, андыктан тамакка, салатка кошуп жегениӊиз дурус.

Денеде белок аз болсо да адам сасык тумоо менен достошот. Курамында белогу бар тамактар булчуӊдарды чоӊойтуп, сиздин күчтүү жана дени сак болушуӊузду шарттайт. Ошондуктан кышында быштак, жумуртка, балык, эт, буурчакты сөзсүз рационуӊузга кошуӊуз. Адам бир суткада салмагына, жаш курагына карата 70-100 грамм белок кабыл алуусу зарыл. Белокту ашыкча кабыл алуу денедеги майдын топтолушуна шарт түзөт.

Күнүнө 5 түрдүү жашылча жегенге аракет кылыӊыз. Колдон келсе чийки жеӊиз. Мисалы, кызылча, сабиз, капуста, түрп, сарымсак. Булардын ар бирин сүргүчтөн өткөрүп салат жасаӊыз да, жей бериӊиз. Салатка кургатылган жемиш кошуп койсоӊуз да организмге пайда. Бир күндүк норма 150 грамм.

Кадимки эле чайды кышкы чайга айлантуу үчүн кардамон, имбирь, корица кошуп ичиӊиз. Жыйынтыгында кан тамырлар кеӊейип, кан айлануу жакшырып жылуу жүрөсүз.

Кышында кофени ар түрдүү чөп чайлар, компоттор менен алмаштырсаӊыз, организмге пайда.

Үзүлүп туруп калган жашылчаларга караганда тоӊдурулгандарда витамин көбүрөөк жана пайдалуу. Тоӊдурулган жашылча-жемиштин үстүнө кайнатылган суу куюп, 6 саат коюп, бал салып ичсеӊиз да кыштан оорубай чыгасыз.

Алмурут, алма, кара өрүк кактарын, мейиз жана жаӊгакка бал аралаштырып жесеӊиз, кыштын ызгаары сиз үчүн жеӊил өтүп кетет. Анан да тамак сиӊирүү жакшырып, ич катуу деген көйгөй болбойт.

Кышында айрыкча организмге минералдар өтө керек. Аларсыз организм алсызданып, эки күндүн биринде ооруйбуз. Андыктан курамы минералдарга бай азыктарды: көк чөптөр, зайтун, күн карама, картошка, йогурт, сырды менюӊузга кошуӊуз.

Сасык тумоолоп же суук тийип айыкканыӊыздан кийин күнүнө бир жолу 1 стакан анардын ширесин ичип койсоӊуз (3 күн), аталган ооруну көпкө унутасыз.

Ар түрдүү жашылчадан, эттен шорпо жасап ичиӊиз. Шорпого сарымсак, пияз, кара-кызыл мурч, горчица сөзсүз кошуӊуз. Бул татымалдар тамакты даамына чыгаруу менен бирге сасык тумоонун алдын алат.

ХАШ

Керектелүүчү азыктар:
Койдун же уйдун шыйрагы
– 2 даана
Эт – 100 грамм
Суу – 3 литр
Болгар калемпири – 2 даана
Пияз – 2 даана
Сарымсак – 5-6 тишче
Калама – 2 даана
Петрушка – 1 боо
Уксус – Жарым чай кашык
Татымына жараша туз, кара, кызыл мурч

Шыйрактарды жакшылап жууп-тазалап, жай отто эт менен чогуу бышканча кайнатабыз.

Шорпо кайнап жатканда болгар калемпирин, пияз, туз, чыгарарда сарымсак, уксус, мурч кошобуз.

Эт менен шыйрак бышкандан кийин оттон чыгарып майдалап туурайбыз да, кеселерге салып, үстүнө шорпосун куябыз. Анан майда тууралган петрушканы себелеп коёбуз. Шорпону ысык кезинде каламаны туурап алып ичсеӊиз ток жүрөсүз. Аталган тамакты кавказ эли биздин кайнатма сыяктуу суук тийген учурда даярдайт.

КАРЫН ШОРПО

Керектелүүчү азыктар:
Карын
– 500 грамм
Өсүмдүк майы – 50 грамм
Суу – 2 литр
Пияз – 1 даана
Сабиз – 1 даана
Түрп – 1 даана
Көк пияз – 1 боо
Сарымсак – 1 баш
Консерваланган помидор – 300 грамм
Татымына жараша туз, татымалдар

Карынды суу менен жакшылап жууп, жай отто бир сааттай кайнатабыз. Карын бышкыча пияз, көк пияз, сабиз, түрп жана сарымсакты төрт чарчы туурап алабыз да, мискейге өсүмдүк майын куюп, жашылчаларды салып жай отто дымдайбыз. Татымына жараша туз жана татымалдарды кошобуз.

Карынды узатасынан туурап, демделип жаткан жашылчалардын үстүнө салабыз. Даамдуу болсун десеӊиз, кичине эт кошуп коюӊуз.

4-5 мүнөттөн кийин консерваланган помидорду салабыз. 15 мүнөт дымдалган соӊ суу куюп 20 мүнөт кайнатабыз. Шорпо даяр.

Сүйүн Кулматова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  9 
Комментарийлер(17)
11.01.2016. 21:50 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
63
Катталган:
01-01-2015
Соӊку аракети:
19-09-2018 02:22
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Жакшы кенеш экен рахмат супер инфо!
11.01.2016. 22:37 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
26
Катталган:
16-07-2014
Соӊку аракети:
17-11-2017 20:44
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
+1
Жакшы кенештер экен. Рахмат сиздерге.
12.01.2016. 02:33 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
16
Катталган:
18-08-2011
Соӊку аракети:
26-08-2018 11:06
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
москва
+1
Калама деген эмне?
14.01.2016. 03:10 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
46
Катталган:
16-07-2013
Соӊку аракети:
03-05-2018 15:15
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош
+1
beko.m, Лаваш окшойт
12.01.2016. 12:26 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
315
Катталган:
24-06-2014
Соӊку аракети:
28-07-2018 16:54
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Россия-сити
+1
Рахмат
12.01.2016. 22:27 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
212
Катталган:
07-03-2015
Соӊку аракети:
03-11-2016 13:22
Жынысы:
Белгисиз
-2
баел
13.01.2016. 15:31 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
56
Катталган:
12-10-2015
Соӊку аракети:
02-11-2017 23:03
Жынысы:
Белгисиз
+1
Супер инфо рахмат. Сонун кенештер, сонун тамактар.
13.01.2016. 15:39 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
30
Катталган:
08-09-2015
Соӊку аракети:
03-02-2018 12:03
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кадамжай, Ош
+1
Рахмат жакшы кенештер экен азыр менда сасык тумоо мн ооруп журом жотолуп да калыпмын
14.01.2016. 08:42 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
46
Катталган:
10-09-2015
Соӊку аракети:
27-08-2016 07:22
Жынысы:
Белгисиз
0
Салам! Аш казан ооруганда кандай тамактануу керек, кандай диета кармоо керек? Ушул боюнча да жазыныздарчы
14.01.2016. 10:13 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
4715
Катталган:
05-09-2011
Соӊку аракети:
19-09-2018 21:31
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Супер-Инфо
0
Mahabbat,
Саламатсызбы! Төмөнкү шилтемелер аркылуу кирип, ашказан оорусу тууралуу маалымат алсаңыз болот.
http://www.super.kg/article/show/24873
http://www.super.kg/article/show/31111
Модератор admin_superstan түзөттү 2016-01-14 10:15:13
14.01.2016. 11:31 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
91
Катталган:
23-01-2014
Соӊку аракети:
05-07-2018 16:01
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
0
Жакшы кенеш экен. Бирок Калама деген эмне,тушунбодум?
14.01.2016. 15:24 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
13
Катталган:
09-11-2012
Соӊку аракети:
04-07-2016 09:35
Жынысы:
Белгисиз
+1
Калама деген лаваш деп түркчө атын айтпай калама деген калама, ачыткы кошпой унга туз суу кошуп жууруп алып жукараак жайып отко калап бышырат, ошол калама деген кыргыздын эң жагымдуу пайдалуу наны. Биринчи кыргыз болгулачы, кыргыз тилин үйрөнгүлөчү, жок дегенде тамактарынын атын билгилечи.
15.01.2016. 10:35 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
5
Катталган:
04-04-2015
Соӊку аракети:
19-09-2018 04:24
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
+1
Каламаны билбеген кыргыз кыргызбы....??? Кыргыздын улуттук нандарынын бириго
16.01.2016. 02:22 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
4
Катталган:
11-01-2016
Соӊку аракети:
19-09-2018 15:21
Жынысы:
Белгисиз
0
рахмат кенештер экен
17.01.2016. 19:10 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
73
Катталган:
13-10-2015
Соӊку аракети:
08-03-2018 22:29
Жынысы:
Белгисиз
0
Ооо супер инфо рахмат сиздерге
17.01.2016. 21:09 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
116
Катталган:
16-11-2013
Соӊку аракети:
24-06-2018 16:54
Жынысы:
Белгисиз
0
Жакшы кенеш экен.Тамакты жакшы жеп,иммунитет кучтуу болсо,оорудан алыс болобуз
22.01.2018. 17:03 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
22-11-2015
Соӊку аракети:
22-01-2018 19:12
Жынысы:
Белгисиз
0
эн сонун
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: