Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

КЕЛГИЛЕ, СТЕЙК БЫШЫРАБЫЗ

№706 13-май-19-май, 2016-ж


Стейк англис тилинен "бир кесим эт" деп которулат. Бара-бара уйдун отко какталып бышкан эти стейк аталышындагы тамак түрүнө айланган. Уйдун эти гана стейк деп аталган. Анткен менен бүгүнкү күндө кой, тоок, үндүк этинен, балыктан да стейк даярдашат.



Стейкти даярдоо кыргыздын улуттук тамагы саналган таш кордонукундай эле. Айырмасы – таш кордо кызыган таш үстүндө бышырылат.


СТЕЙК БЫШЫРУУДАГЫ ЭРЕЖЕЛЕР
Стейк жаңы союлган малдын этинен жасалат. Эгер эт тоңдурулган болсо, анда аны эритип алуу керек. Эттеги ашыкча сууларды кагаз салфетка менен аарчып кургатуу зарыл. Этти тарамдарына карата кесүү зарыл. Эттин кесиминин калыңдыгы да зор мааниге ээ. 2,5-4 сантиметр калыңдыктагы кесим идеалдуу деп саналат.
Бышырууда этти алгач жогорку температурада, андан кийин жай отто кууруу зарыл.
Этке туз, татымалдардан сээп, 30-40 мүнөт тыныктырып коюу керек.
Бышыруу үчүн калың таба же атайын гриль-көмөч казан колдонуңуз. Мындай идиште температураны көзөмөлдөө жеңил болот. Бышыра турган идишти сөзсүз кызытып алуу керек. Эгер отко бышырам десеңиз, барбекю бышыруучу торчону пайдалансаңыз болот.

Гурмандардын айтуусунда, кан чыгып турган стейк жогору бааланат. Этти манжаңыздын учу менен акырын басып, бышкандыгын аныктасаңыз болот. Эгер баскан учурда бир аз кан чыкса, гурмандар сүйүп жеген "кандуу стейк" даяр. Каны чыгып турган стейк 1-3 мүнөттө, ал эми орточо куурулган стейк 6-8 мүнөттө даяр болот. Кууруп жатканда улам-улам оодарып турсаңыз, стейк ширелүү болот.
Даяр болгон стейкти 10-15 мүнөттөн кийин дасторконго берген туура. Бул учурда даамына келе түшөт. Эгер муздатып алуудан корксоңуз, фольга кагазына ороп коюңуз.
Стейкти ысытылган тарелкага салып берген туура. Бычак курч болуусу шарт.
Стейкке гарнир катары жашылчалардан жасалган салат, картошка пюреси, фри, бышырылган буурчак, төө буурчак берилет.


ТИ-БОН СТЕЙКИ
Уйдун бел омурткасынан жасалып, андагы сөөк Т тамгасын элестетип тургандыктан стейктин бул түрү "Т-bone" – ти-бон аталып калган.
Керектелүүчү азыктар:

  • Эт – 1 килограмм
  • Лимон – 1 даана
  • Сарымсак – 2 тишче
  • Ашкөк – 1 боо
  • Пияз – 2 баш
  • Зайтун майы – 2 аш кашык
  • Уксус (9) – 2 аш кашык
  • Татымына жараша туз, кара мурч

Даярдоо ыкмасы:
1. Этти сөөккө жеткире ар жеринен тилебиз. Сарымсак менен ашкөктү майда туурап, буга зайтун майын, уксус, туз, кара мурч, лимондун ширесин кошуп аралаштырып маринад даярдайбыз. Маринадды эттин үстүнө куюп, 8 саатка тыныктырып коёбуз.
2. Маринаддалган этти күчтүү отто 2 мүнөт, кийин отту жайлатып дагы 10 мүнөт эки тарабын кууруп алабыз.
3. Эми пиязды туурап, табага жайып салып, үстүнө стейкти коёбуз. Бул этти күйүп кетүүдөн сактайт. Стейкти 195 градуста иштеп турган электр мешинде 15 мүнөт бышырабыз.



УЙ ЭТИНЕН СТЕЙК
Керектелүүчү азыктар:

  • Уй эти – 1 килограмм
  • Пияз – 2 баш
  • Соя соусу – 4 аш кашык
  • Сарымсак – 2 тишче
  • Имбирь – 1 чай кашык
  • Кумшекер – 2 аш кашык
  • Өсүмдүк майы – 1 аш кашык
  • Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:
1. Этти 3-4 сантиметр калыңдыкта кесип алабыз.
2. Пияз менен сарымсакты майда туурап, ага татымалдардын баарын кошуп аралаштырып эттин үстүнө куябыз да, 30-40 мүнөткө маринаддап коёбуз.
3. Этти маринаддан тазалап, кызып турган табада эки тарабын улам-улам оодарып 4 мүнөттөн бышырып алабыз.


ТООК ЭТИНЕН СТЕЙК
Керектелүүчү азыктар:

  • Тоок эти – 500 грамм
  • Пияз – 1 даана
  • Сарымсак – 2 тишче
  • Сары май – 1 аш кашык
  • Кызыл мурч – 1 чай кашык
  • Карри – жарым чай кашык
  • Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:
1. Этти 2,5-3 сантиметр калыңдыкта кесип алабыз.
2. Пияз менен сарымсакты майда туурап, ага татымалдардын баарын кошуп аралаштырып эттин үстүнө куябыз да, 30-40 мүнөткө маринаддап коёбуз.
3. Этти маринаддан тазалап, кызып турган табада эки тарабын улам-улам оодарып 4 мүнөттөн бышырып алабыз.

БАЛЫК СТЕЙКИ
Керектелүүчү азыктар:

  • Балык эти (лосось) –
    500 грамм
  • Лимон – 2 даана
  • Зайтун майы – 1 аш кашык
  • Сарымсак – 2 тишче
  • Кызыл мурч – 1 чай кашык
  • Тимьян – 1 чай кашык
  • Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:
1. Сарымсакты майда туурап, ага татымалдардын баарын кошуп маринад даярдайбыз. Ага кесимдерге бөлүнгөн балыкты салып 30-40 мүнөткө тыныктырып коёбуз.
2. Табаны майлап, ысытып, балыкты эки тарабын кактап бышырып алабыз. Бышырып жатканда үстүнө бир аз маринаддын суусунан куюп койсоңуз болот.


Эскертүү!!!
Дарыгерлердин айтымында, чала бышкан эт ар кандай инфекциялардын жана паразиттердин булагы. Чала бышкан эт жесеңиз токсоплазмоз, сальмонеллёз сыяктуу ооруларга жол ачкан болосуз. Андыктан санитардык текшерүүдөн өткөн этти тандаңыз.

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  4 
Комментарийлер(6)
16.05.2016. 10:52 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
287
Катталган:
28-11-2008
Соӊку аракети:
20-09-2018 17:57
Жынысы:
Белгисиз
0
Шилекейди агызат го!
16.05.2016. 13:54 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
122
Катталган:
23-03-2016
Соӊку аракети:
02-07-2018 01:14
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош
0
ухх ичим курулдап кетти...
16.05.2016. 17:59 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
66
Катталган:
28-05-2011
Соӊку аракети:
27-06-2018 01:21
Жынысы:
Белгисиз
+1
Мен уксус кошпойм тырышып Калат андан коро этти груша же алма пияз аралаштырып мариновать этиш керек кечинде ошентип эртеси бышырса жумшак болот.
17.05.2016. 01:10 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
16
Катталган:
31-07-2014
Соӊку аракети:
23-10-2017 20:12
Жынысы:
Белгисиз
0
Киви менен мариновать этсе эт жумшак болот
17.05.2016. 22:25 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
14
Катталган:
06-05-2014
Соӊку аракети:
12-10-2017 12:35
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ала Бука
0
Бул биздин ыкмаларга туура келбеген корунуш.абайлагыла канткенде да
04.09.2016. 22:07 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
10
Катталган:
16-02-2014
Соӊку аракети:
25-11-2017 21:19
Жынысы:
Белгисиз
0
Стейк бышырарда этти жылытып алган жакшы ошондо эт катып калбайт.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: