Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

ЭЗМЕ КУРУТ (КУРУТАБА) & ЖУПКА

№736 09-декабрь-15-декабрь, 2016-ж


Кыш мезгили тоюмдуу жана калориялуу тамактарды талап кылат. Кыргыздын тоюмдуу, ары пайдалуу, сыйлуу конокторго берилген улуттук тамактарынын бири – эзме курут. Эл арасында бул даамды ысык курут, эзме курут, курутаба деп атап коюшат. Эзме куруттун жасалуу жолу жана пайдасы тууралуу үй кожойкеси Чынара Бурканова айтып бермекчи.

ЭЗМЕ КУРУТТУН КУРУТУ КАНТИП ЖАСАЛАТ?

Сүттү уютуп, айран болгон кезде баштыкка куябыз да, салкын жерге 3-4 күн илип коёбуз. Баштыктагы сүзмөнү казанга салып жай отто улам-улам аралаштырып 30 мүнөттөй кайнатып, суусу толук сарыгышы үчүн кайра баштыкка салып, салкын жерге 2-3 күнгө иле турабыз.
Сүзмөнүн суусу толук сарыкканда чарага салып камырдай ийлеп, чоңдугун муштумдай кылып тоголоктоп курут жасайбыз.
Эскертүү! Эзме курутка туз кошулбайт. Курутту көлөкө, жел жүрүп турган жерге жайып, чаң болбошу үчүн үстүн даки менен жаап коёбуз. Курутубуз болжол менен 10 күн аралыгында кургайт. Кургаган курутту чүпүрөктөн тигилген баштыкка салып, кургак жерде 2-3 жылга чейин сактоого болот.

ЭЗМЕ КУРУТ

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:

  • Курут
  • Кайнак суу
  • Табитке жараша сары май, кумшекер

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:

1. Алгач курутту 1-2 жолу жылуу сууга чайкап алып, үстүнө кайнак суу куюп демдеп коёбуз.
2. Суунун табы кайтканда курутту алакан менен эзип аралаштырабыз. Сүттөй болгон суюктук пайда болот.
3. Бул суюктукту мискейге куюп 3 мүнөттөй кайнатабыз. Тынбай аралаштырып туруу керек, болбосо курут иримчик тартып кетет. Табитке жараша үстүнө ысытылган сары май, набат же кумшекер кошуп ысык бойдон конокторго сунулат. Эзме курут май токоч, чабаты, калама, жупка менен берилет.
Эскертүү! Керектүү өлчөмдө эзип алгандан кийин калган курутту көгөрүп кетпеши үчүн муздак сууга бир сыйра жууп, табакка салып үстүн даки менен жаап, шамал жүрүп турган жерге коюп коюу керек.
Эзме куруттун курутуна өрүк кошуп жасоого да болот. Ал үчүн сүзмөнү кайнаткандан кийин ага өрүктү эзип кошуп, курут жасап кургатып, жипке тизип илип коюу керек.
Ошондой эле сүзмөнү кайнаткандан кийин алдын ала бууланган банкаларга салып кышка сактоого болот.


Эзме куруттун курутуна өрүк кошуп жасоого да болот. Ал үчүн сүзмөнү кайнаткандан кийин ага өрүктү эзип кошуп, курут жасап кургатып, жипке тизип илип коюу керек. Ошондой эле сүзмөнү кайнаткандан кийин алдын ала бууланган банкаларга салып кышка сактоого болот.

ЭЗМЕ КУРУТТУН ПАЙДАСЫ

Эзме курут адамды ток кармап, күч-кубат берет. Өзгөчө орозо учурунда, талаа иштери башталганда эң керектүү тамак болуп эсептелет.
Мындан сырткары эзме курут кан басымы төмөндөргө, каны аздарга абдан пайдалуу.

ЖУПКА


КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:

  • Ун – 300 грамм
  • Суу – 1 стакан
  • Өсүмдүк майы – 1 аш кашык
  • Татымына жараша туз

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:



1. Буудай унунан катуу камыр жууруп, тыныктырып коёбуз.
2. Тыныккандан кийин четинен үзүп алып, калыңдыгын 1-2 миллиметрдей кылып жайып алабыз.
3. Жайылган камырды какшыган казанга же көмөч казанга улам бирден каттап салып, 7-8ден жуптап, жай отто кактап бышырып алуу керек. Жупканы алдын ала даярдап, майдалап, кездемеден тигилген баштыкка 1 жылга чейин сактасаңыз болот. Анан да бул азык алыс жолго чыкканда алып жүрүүгө да ыңгайлуу.

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


Эзме курут ашказан, жүрөк ооруларынан арылтат

Автор: Насипа Тагаева
Оператор: Сергек Шатманов

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  10 
Комментарийлер(22)
14.12.2016. 10:55 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
15
Катталган:
13-04-2014
Соӊку аракети:
18-09-2018 13:34
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кара-Балта
+4
Эң сонун, биздин улуттук тамагыбыз!
16.12.2016. 15:33 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
33
Катталган:
15-03-2014
Соӊку аракети:
19-09-2018 13:30
Жынысы:
Белгисиз
+1
Чон энем жасаган жупканы сагындыыым. Эми ал бизге эч качан кылып бербейт.Чон эноо, жаткан жериниз жайлуу болсун!
14.12.2016. 12:20 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
21
Катталган:
08-05-2016
Соӊку аракети:
08-05-2017 22:25
Жынысы:
Белгисиз
+2
Жасасам окшобой калган да
14.12.2016. 12:37 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
78
Катталган:
14-01-2013
Соӊку аракети:
02-05-2018 23:03
Жынысы:
Белгисиз
+5
Аппетитти ачтыго чиркин Москвада кайдан табам
14.12.2016. 22:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
142
Катталган:
14-11-2015
Соӊку аракети:
19-09-2018 23:41
Жынысы:
Белгисиз
+1
jibeka09,метро Добрынскийдебаары бар,чон эжелер сатат.Туздуу курут,эзме курут даярын жана курут,сузмо,каймак,сары май,чучук,жарма,шоро баарыбар экен.Каймак алып жедим,тим эле эми эле тартылган каймактай.Кыргызстандан самалеттон алдырат экен.
15.12.2016. 17:50 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
32
Катталган:
01-11-2015
Соӊку аракети:
20-08-2017 01:33
Жынысы:
Белгисиз
0
jibeka09,жума намаз га бир эже адып келип жатат, сонун экен май токочу менен сатат
14.12.2016. 13:08 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
41
Катталган:
28-01-2012
Соӊку аракети:
19-09-2018 19:29
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
белгисиз
+2
Кайнак суу куйса бытырап майдаланып кетет. Андан коро сууну бир аз муздатып алып, эзуу керек. Базарда саткандар ушинтип кайнак сууга чылап алып, ага суюгураак атала кошуп салышат. Чыныгы эзме курут башкача болот базардагыдан.Анан да курутту ысытып жатканда же пиялага ысыган сон куйганда деле сары майды салса эрийт да, зачем даамын бузуп эритиш кк
jasgul түзөттү 2016-12-14 13:13:22
14.12.2016. 15:18 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
145
Катталган:
22-03-2016
Соӊку аракети:
19-09-2018 13:30
Жынысы:
Белгисиз
+2
Эми ар ким ар кандай кылып жасайтда.Эзме курут-деген жазууну коргондо эле ыраматылык таэнем эске келет.Кышында уйуно барганымда дайыма катып койгон эзме курутун жасап берчу.Кечкисин ыссык кылып ичип таэнемдин жанында уктап калчумун ..эх абдан сагындым ошол кундорду.
14.12.2016. 15:24 
Тайпасы:
Конок
Комментарийлердин саны:
6
Катталган:
09-12-2016
Соӊку аракети:
06-01-2017 13:47
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
кыргызстандын ичиндемин
0
Биз уйбулобуз мн жумасына бир жолу жасап ичебиз... чынында соонун тамак да ммммм... мен да билбейт болчумун кайненемден уйрондум.....
14.12.2016. 18:17 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
89
Катталган:
25-07-2013
Соӊку аракети:
25-07-2018 12:13
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Айтпайм
0
Банкагада жаап алса болот ,апам жабат эртен менен кайнак сууну саал муздатып куйуп атала кылып ичет элек.
15.12.2016. 12:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
20
Катталган:
05-01-2014
Соӊку аракети:
17-08-2018 10:37
Жынысы:
Белгисиз
+1
Биринчи жолу угушум ушундай тамак бар экенин,жупканы эле билет экем
15.12.2016. 18:18 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
48
Катталган:
29-08-2016
Соӊку аракети:
21-01-2018 13:58
Жынысы:
Белгисиз
+3
Мен уктум эле базарда сатылган эзме куруттарды стиральная машинага салып эзет экен деп,чын же жалган экенин точно билбейм,бирок
15.12.2016. 20:51 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
12
Катталган:
13-12-2016
Соӊку аракети:
26-06-2018 17:15
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Айылым- алтын бешигим!
0
бизде бир аз ун кошот
15.12.2016. 22:20 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
27-06-2016
Соӊку аракети:
30-06-2018 11:45
Жынысы:
Белгисиз
+2
Эзме курутту жасоодо жогоруда созу калып кеткенби айтоор даяр болгон сузмоону кайнатабыз дептир жок андай эмес даяр болгон сузмону казанга салып ага олчомуно жараша НАК сут куйуп кайнатылат андан сон баштыкка салынып сузмо курутка ылайык болгондо тоголоктоп кургатышат
16.12.2016. 16:18 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
90
Катталган:
26-01-2015
Соӊку аракети:
11-03-2017 16:27
Жынысы:
Белгисиз
0
Мага жакты.
16.12.2016. 16:25 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
287
Катталган:
28-11-2008
Соӊку аракети:
19-09-2018 18:45
Жынысы:
Белгисиз
0
Эми ар ким ар кандай кылып даярдайт да. Биз эзме куруттун курутуна туз кошпой жасайбыз, башка куруттарга кошобуз. Туз кошсо үбөлөнмө болуп калат. Туз кошпогон үчүн бул курут катуу болот, ошон үчүн кайнак суу куябыз.
17.12.2016. 01:44 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
26
Катталган:
19-08-2016
Соӊку аракети:
05-09-2018 19:01
Жынысы:
Белгисиз
+1
Туз кошпой кылып коруш кк экен, биз туз кошуп анан туздуу болуп калбаш учун биринчи атала жасап анан эзилген курут куят экенбиз
17.12.2016. 10:59 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
128
Катталган:
16-09-2015
Соӊку аракети:
30-07-2018 18:40
Жынысы:
Белгисиз
0
Езме курутка созсуз ундан атала кылып кошуш керек болбосо куруттун озу жакшы болбойт
18.12.2016. 22:57 
Тайпасы:
Конок
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
29-11-2016
Соӊку аракети:
07-01-2017 17:11
Жынысы:
Белгисиз
+2
Биз ичебиз да бул тамакты соонун кылып..))
20.12.2016. 16:47 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
4715
Катталган:
05-09-2011
Соӊку аракети:
19-09-2018 23:24
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Супер-Инфо
0
nurgul991, жарнама жана коммерциялык маалыматтарды "Коммерциялык жарыялар" аттуу бөлүмгө гана калтырууга уруксат берилет. Эскертүү!
20.12.2016. 23:10 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
11
Катталган:
09-10-2015
Соӊку аракети:
22-11-2017 21:38
Жынысы:
Белгисиз
+1
Апамдын жасаган курутун сагынып кеттим,май салынган курутту ичип алып чана тепкени чыгат элек го чиркин.
15.02.2017. 16:48 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
105
Катталган:
21-07-2014
Соӊку аракети:
18-09-2018 23:55
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Деңиз жээгинде.
0
боорсок бышырсамбы же жупка менен берсемби эзме курутту деп ойлонуп калдым.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: