Картошка эл ичинде бекеринен "экинчи нан" атка конгон эмес. Анткени тамак-ашка эң көп колдонулат. Учурда жаз мезгили келе жатканына байланыштуу картошканын сорттору жана аны өстүрүү тууралуу маалыматты "Агролид" коомдук бирикмесинин агроному Азамат Касеев бермекчи.
ЭҢ КӨП ЭГИЛГЕН СОРТТОРУ
ЭҢ КӨП ЭГИЛГЕН 4 СОРТ
– Кыргызстандын дыйкандары өздөрүн өлкөбүздөгү урук менен камсыздашат. Бирок жаңы жана көп түшүм берүүчү картошканын кээ бир сортторунун уругун Германия, Нидерланды (Голландия) жана Орусиядан импорттойбуз. Аны өстүргөндөн кийинки түшүмдүн 30 пайызы кошуна мамлекеттерге экспорттолуп, калганы өзүбүздө калат. Агрономдордун маалыматына караганда, өлкөдө 30дан ашуун картошка сорту бар. Алардын санте, желли, пикассо жана ривьера дегендери кеңири таралып, эба, марлен жана агаве деген сорттору да көбүрөөк пайдаланууда. Статистикалык маалыматтарга караганда, өлкө боюнча өндүрүлгөн картошканын 40 пайызы Ысык-Көл облусуна туура келет.
1 УРУКТАН КАНЧА ДААНА АЛСА БОЛОТ?
– Картошканын санте сортунун 1 даана уругунан 30-35 даана картошка алса болот. Кээде жердин күчүнө жараша 20 даанага эле жетип калат. Бышканга чейин 3 ирет сугаруу талап кылынат. Кээ бирлер август айында бышып калды деп суу койбой коёт, бирок ошол учурда да бир жолу сугарса картошкага масса кошулат.
Ал эми картошканын пикассо сортунун уругунун 1 даанасы 15 даанага чейин түйгөнгө жөндөмдүү. Анын саны аз болгону менен, көлөмү чоң, демек, салмагы оор болот.
Желли сортунун сабактары жоон болот жана бою да бийик өсөт. Анын 1 даана уругунан 14-20 даанага чейин түшүм алса болот. Ал да пикассо сыяктуу оор салмакка ээ.
Ривьера сортунун 1 даана уругу 15 даанага чейин байлайт. Сабагынын бою жапыз болуп, ооруларга туруксуз келет.
КАЙСЫ СОРТУ КАЙСЫ ТАМАККА КОЛДОНУЛАТ?
– Тамак-ашка колдонулушуна келсек, пикассо кууруганга, фриге, санте менен желли тамактын баарына колдонула берет. Ривьераны толук бышканча күтпөй казып кууруса, абдан
даамдуу болот. Негизи бардык тамакка колдонууга багытталган.
Бектур Токтоноев
kenesh@super.kg