Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

ЖАЗГЫ МЕНЮ. ШПИНАТ

№752 31-март-6-апрель, 2017-ж


Жазында организм көптөгөн витаминдерге муктаж болот. Алардын ордун толтурууга шпинат да көмөктөшөт. Кыргызстанда өтө деле популярдуу болбогон бул көк чөптөн француздар түрдүү даамдарды жасап, сүйүп жешет. Көрсө, анын пайдалуулугу жогору тура.

Шпинат
– бийиктиги 25-50 сантиметрге чейин өскөн бир жылдык чөп. Аталган чөптү кулинарияда колдонуу максатында алгач персиялыктар өстүрүшкөн. Перс тилинен которгондо "жашыл кол" дегенди түшүндүрөт. Кийин бул өлкөдөн Кытайга тараган. Бүгүнкү күндө да шпинат өстүрүү боюнча Кытай алдыңкы орунда турат.

ШПИНАТ ЭМНЕГЕ ДАБА?

  • Шпинаттын курамынан В1, В2, D, С, Р, РР, К витаминдерин, микроэлементтерди, органикалык кычкылдарды, белок жана каротинди табууга болот. Курамындагы белоктун өлчөмү жагынан буурчак менен төө буурчактан кийинки орунда турат.
  • 100 грамм шпинаттын энергетикалык баалуулугу 23 килокалория. Аз калориялуу азык болгондуктан диета кармоодо, салмак таштоодо колдонууга болот.
  • Фолий кычкылына жана Е витаминине бай болгондуктан эрте бырыш түшүүдөн сактайт жана кош бойлуу кезде түйүлдүктүн жакшы өөрчүшүнө таасир берип, бойдон түшүүнүн алдын алат.
  • Курамындагы кальций сөөктөрдүн жана тиштердин бекем болушун шарттаса, хлорофилл менен темир кандын сапатын жакшыртып, анемияга каршы тура алат.
  • Шпинаттын курамында йод, сапонин заты көп болгондуктан иммунитетти бекемдеп, организмде зат алмашууну жакшыртып, онкологиялык оорулардын алдын алат. Мындан сырткары кандагы канттын өлчөмүн түшүрүүдө эң мыкты жардамчы болуп саналат.

ЭСКЕРТҮҮ!
Шпинаттын курамында ат кулак кычкылы (щавелевая кислота) көп болгондуктан көп жеген учурда организмде таштарды пайда кылуусу мүмкүн. Мындан сырткары кызыл жүгүрүк, бөйрөк оорулары менен ооругандарга көп жегенге болбойт.

ШПИНАТ МАФФИНИ



Керектелүүчү азыктар:

Шпинат
– 100 грамм
Ун – 180 грамм
Жумуртка – 2 даана
Көбүрткүч – 1 чай кашык
Картошка – 150 грамм
Сыр – 30 грамм
Сүт – 1 стакан
Өсүмдүк майы – 2 аш кашык
Татымына жараша туз, кара мурч

35 мүнөт 12 даана

Даярдоо ыкмасы:

1. Шпинатты жууп, кайнак сууга 10 секундга малып алып, кайра муздак сууга салабыз. Эми анын суусун сарыктырып, тагыраагы, сыгып алып, майда туурайбыз.
2. Картошка менен сырды майда тиштүү сүргүчтөн өткөрөбүз.
3. Унга көбүрткүч, шпинат, сыр, картошканы жана татымына жараша туз, кара мурч кошуп аралаштырабыз.
4. Мунун үстүнө сүт, өсүмдүк майы жана жумуртканын аралашмасын куюп, жакшылап аралаштырабыз.
5. Даяр болгон аралашманы кекстин калыбына куюп, 180 градуста иштеп турган электр мешине салып бышырып алабыз.

ШПИНАТ СОУСУ



Керектелүүчү азыктар:

Шпинат – 1 боо
Көк болгар калемпири – 1 даана
Сарымсак – 3-4 тишче
Зайтун майы – 4 аш кашык
Татымына жараша туз, кара мурч

20 мүнөт 4 порция

Даярдоо ыкмасы:

1. Болгар калемпири менен сарымсакты майда туурап, зайтун майына 2-3 мүнөт кууруп аласыз.
2. Буга таза жуулган шпинатты, татымына жараша туз, мурч салып, отту өчүрүп, казандын капкагын жаап демдеп коёбуз.
3. Муздагандан кийин блендерге салып майдалап койсок, соусубуз даяр болот. Бул соус эт, макарон азыктарына жана жашылча салаттарына мыкты кошулма боло алат.

ШПИНАТ САЛАТЫ



Керектелүүчү азыктар:

Шпинат – 1 боо
Зайтун майы – 2-3 аш кашык
Лимон ширеси – 1 аш кашык
Күрүч уксусу – 1 аш кашык
Кумшекер – 1 аш кашык
Шампиньон (маринаддалган) – 100 грамм
Пармезан сыры – 1 аш кашык
Татымына жараша туз, кара мурч

10 мүнөт 2 порция

Даярдоо ыкмасы:

1. Алгач соус даярдайбыз. Ал үчүн зайтун майына уксусту, кумшекерди, лимон ширесин, кара мурчту кошуп аралаштырабыз.
2. Шпинатты жууп, кол менен үзүп-үзүп идишке салабыз.
3. Мунун үстүнө ичке-ичке тууралган козу карынды салып, соусту куябыз.
4. Даяр болгон салаттын үстүнө пармезан сырынан себелеп, дасторконго коёбуз. Табитиңизге жараша бул салатка грек жаңгагын, сууга бышырылган тоок этин, жумуртка, төө буурчак, өндүрүлгөн маш, куурулган сосиска, колбаса кошсоңуз да болот.

ШПИНАТ ОМЛЕТИ



Керектелүүчү азыктар:

Шпинат
– 1 боо
Жумуртка – 3 даана
Сыр – 100 грамм
Болгар калемпири – 1 даана
Сарымсак – 2 тишче
Быштак – 100 грамм
Өсүмдүк майы – 50 грамм
Татымына жараша туз, кара мурч

15 мүнөт 3 порция

Даярдоо ыкмасы:

1. Шпинат, сарымсак, болгар калемпирди жууп-тазалап, майда туурайбыз. Буга быштакты аралаштырабыз.
2. Жумуртканы чагып, үстүнө сүргүчтөн өткөрүлгөн сырды кошуп аябай аралаштырабыз. Татымына жараша туз, мурч кошобуз.
3. Көмөч казанга майдан куюп, ысыган кезде жумуртка менен сырдын аралашмасын куймактай кылып тегиз куябыз. Отту жайлатып, куймагыбыздын жарымына шпинат, сарымсак, болгар калемпиринин аралашмасын салып, экинчи тарабы менен жабабыз. Отту өчүрүп, 2 мүнөт көмөч казандын капкагын жаап демдеп коёбуз. Омлетибиз даяр!

Шпинатты муздаткычта 8 күнгө чейин сактоого болот. Андан кийин ал витаминдерин жогото баштайт. Ал эми кышкыга сактоо үчүн тоголоктоп тоңдуруп коюу керек.

Дамира Арстанова
koom@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  6 
Комментарийлер(23)
03.04.2017. 11:36 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
56
Катталган:
12-10-2015
Соӊку аракети:
02-11-2017 23:03
Жынысы:
Белгисиз
+1
Мага салаты жакты.
03.04.2017. 12:46 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
379
Катталган:
28-11-2008
Соӊку аракети:
20-09-2018 17:57
Жынысы:
Белгисиз
+1
Мен жеп жатам түрдүү даамдарды жасап, ичти жакшы жумшартат экен.
03.04.2017. 12:50 
Тайпасы:
Конок
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
20-03-2017
Соӊку аракети:
14-04-2017 16:50
Жынысы:
Белгисиз
+1
Аябай пайдалуу
03.04.2017. 13:55 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
172
Катталган:
02-06-2015
Соӊку аракети:
22-09-2018 00:12
Жынысы:
Белгисиз
+2
Бизде оскон кадимки ат кулакпы ошондо?Ошол бизде осконун жесе болобу?Быжырап кооп чыгыптыр ар жерге.
03.04.2017. 22:37 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
29-03-2017
Соӊку аракети:
31-10-2017 15:30
Жынысы:
Белгисиз
+1
-Sumitra-,ат кулак башка шпинат башка осумдук
05.04.2017. 12:05 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
122
Катталган:
04-03-2017
Соӊку аракети:
21-09-2018 21:00
Жынысы:
Белгисиз
0
-Sumitra-,ошо аткулактын бир түрү. Кыргызча которсо болмок. Бизде смалак дешсе кк точно кыргызча аталышы кандай билбейм
03.04.2017. 18:13 
Тайпасы:
Конок
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
17-03-2017
Соӊку аракети:
13-05-2017 19:54
Жынысы:
Белгисиз
+2
Э биз жакта бака жалбырак дейт жалпызга аралаштырып самса кылып жейт элек
03.04.2017. 23:11 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
1120
Катталган:
05-05-2013
Соӊку аракети:
21-09-2018 22:47
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Москва
+2
asel02,бака жалбырак эмес, ал башка. Шпинатты өстүрүшөт экен атайы.
04.04.2017. 22:21 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
308
Катталган:
01-11-2009
Соӊку аракети:
18-02-2018 06:38
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
England
+2
tynara81,бакчада оскону да бар,жапайысы б.а.озу эле оскону да бар.Мисалы мята дейбиз бирок жалбыз да мятанын жапайысы,ошол сыяктуу бул да,болгону эт камыр жеп эле чопторду жакшы талдай албай калганбыз.
03.04.2017. 22:37 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
29-03-2017
Соӊку аракети:
31-10-2017 15:30
Жынысы:
Белгисиз
+2
Эт менен куурудган шпинат салаты сонун болот
04.04.2017. 05:53 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
11
Катталган:
22-03-2017
Соӊку аракети:
19-08-2018 05:51
Жынысы:
Белгисиз
+2
Шпинатты жумуртка менен куурса да соонун болот гүрүч менен да куурулат
04.04.2017. 09:43 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
6
Катталган:
12-11-2016
Соӊку аракети:
13-03-2018 23:13
Жынысы:
Белгисиз
+2
смалак деген кок чоп барго ошого окшошго
04.04.2017. 17:19 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
14
Катталган:
25-03-2017
Соӊку аракети:
19-07-2017 11:18
Жынысы:
Белгисиз
+1
Админ,гречка жонундо маалымат жазгылачы,суранам
04.04.2017. 17:28 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
4715
Катталган:
05-09-2011
Соӊку аракети:
21-09-2018 23:52
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Супер-Инфо
+1
Aizena, сунушуңуз тиешелүү бөлүмгө жеткирилди, рахмат.
04.04.2017. 20:07 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
5
Катталган:
30-06-2011
Соӊку аракети:
21-09-2018 14:28
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
+2
Шпинатты озбектер смалак дешет
04.04.2017. 22:17 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
308
Катталган:
01-11-2009
Соӊку аракети:
18-02-2018 06:38
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
England
+2
Бизде деле сымалак дейт,биздин кошуна чон энебиз бар эле айылда Алайда,танга маал огороддун чекелеринен этегине сымалак терип келдим деп чогултуп келчу.Бирок жапайы сымалак жалбырагы бираз ачакай жана сабы узун болот.
04.04.2017. 22:18 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
308
Катталган:
01-11-2009
Соӊку аракети:
18-02-2018 06:38
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
England
+2
Гречканы турктор кара буудай дейт экен,бизде эмне дейт...?
07.04.2017. 16:22 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
14
Катталган:
23-12-2011
Соӊку аракети:
21-09-2018 11:23
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Osh
0
elif,турктор рус пиринжи т.а. орус куручу дешет
04.04.2017. 22:28 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
308
Катталган:
01-11-2009
Соӊку аракети:
18-02-2018 06:38
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
England
0
Чоптор ден соолукка абдан пайдалуу жана синимдуу болот,айрыкча арзан да тушот.Мисалы коп эле жээле турган чоптор бар болгону же билбейбиз,же уйронгон эмесбиз.
Менин атам багбан болгону учун аябай чоп-чарга жакын эле,ошого биз чоп жеп чонойдук:),жаз келээри менен жаны чыккан чопторду терип келип оромо,манты,пирог,пирожки жасачуубуз.
Беде,чалкан,сымалак,ат кулак,жалбыз,чырыш(алма орук как салганда жалбыздын устундо жакшы как болот чирип куурабай) ж.б.
05.04.2017. 11:47 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
273
Катталган:
16-02-2014
Соӊку аракети:
01-03-2018 13:18
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Ач кулактан тынч кулак жебей эле койдум ай биринчи жолу корушум бизгеэт камыр болсо болду
05.04.2017. 12:09 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
122
Катталган:
04-03-2017
Соӊку аракети:
21-09-2018 21:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Жазда чыккан чүкүрү бар го терир келип жейбиз го? Ошонун жаңы жерден жулуп ортосундагы ак бп агып калган сүтүн көзгө тамчылатып коюш керек ар жазда. Көздүн көрүүсү эч качан начарлабайт. Бул факт дагы. Таятам жылда жазда тамчылатып жүргүлө деп айтып калчу таятамын көзү курч боюнча кетти. Илгерки абышка чалдар до сих пор гезит окушат го. Азыр андай чалдар деле калбады окшойт...
07.04.2017. 01:49 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
14
Катталган:
18-01-2017
Соӊку аракети:
17-09-2018 18:02
Жынысы:
Белгисиз
0
Жама жайладынызго. Аз казанга рахмат деп коюн
07.04.2017. 17:40 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
139
Катталган:
13-02-2017
Соӊку аракети:
21-09-2018 10:56
Жынысы:
Белгисиз
0
жалбыз деген да пайдалуу чоп бар. Негизи эле жаз келди, жашылча жемиштерди кооооп коп жениздер, ден-соолукка пайдалуу. Беш бармакты жебениздер эң зыяндуу тамактардын бири
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: