реклама
Супер-Инфодо жарнама
SUPER.KG порталында жарнама
Реклама в Супер-Инфо
Реклама на SUPER.KG
Архив
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
semetei

КӨК ЧӨПТӨР МЕНЕН ТАМАК-АШТЫН АЙКАЛЫШЫ

№766 7-13-июль, 2017-ж.


Көк чөптөр тамакка көрк эле бербестен пайдалуу витаминдерге да бай. Аларды кайсы тамак-аштар менен кантип айкалыштырып колдонуу керек? Бизге бул жаатта ашпозчу Зуура Тагаева жардамчы болмокчу.

ЖУСАЙ

Курамында – Калий, кальций, темир, А, В витаминдери бар.
Жусай – универсалдуу азык. Кайнатып, бууга бышырып колдонсо микроэлементтери сакталып кала берет. Гарнир, соус, суюк тамак, салаттарды даамына чыгарат. Куурулган тамактарга кошпогон оң. Анткени даамы өзгөрүп кетет. Корей салаттарында чийки боюнча көп пайдаланылат.
Жакшы айкалыш – Жумуртка, эт, бардык камыр тамактар, жашылчалар, күрүч, гречка.
Туура эмес айкалыш – Сүт жана сүт азыктарынан жасалган тамак-аштар.

УКРОП

Курамында – Эфир майы, кальций, калий, темир, фосфор, А, В2, В6, С, витаминдери бар.
Укроптун курамында эфир майы көп болгондуктан жыты кескин. Аны чийки колдонуу керек, ысык температурада жытын, витаминдерин жоготуп коёт. Салатка, бууга бышырылган, куурулган тамактардын үстүнө себелеп берсеңиз жакшы. Шорпо, борщ сыяктуу суюк тамактар даярдалып, казанды оттон алгандан кийин укропту кошуу керек. Укропту тектеш чөптөр менен кошпой колдонгон оң, жыты жана өңү басымдуулук кылып башка көктөрдүн даамын өзгөртүп жиберет. Бир гана лавр жалбырагы жана көрк бериш үчүн аз өлчөмдө петрушка менен айкалыштырсаңыз болот. Сарымсак, пияз, болгар калемпири, помидор, зайтун майы менен аралаштырсаңыз сонун даам пайда болот.
Жакшы айкалыш – Козу карын, жашылчалар, жумуртка, эт, балык, зайтун майы, майонез, каймак, сыр.
Туура эмес айкалыш – Сүт, жемиштер, десерттер.

САЛАТ ЖАЛБЫРАГЫ (БАТАВИЯ)

Курамында – С витамини, темир, натрий бар. Салат жалбырагын тамакты кооздош үчүн колдонобуз. Майда туурап салаттарга кошуп зайтун майы менен аралаштырсак унутулгус даам болот. Дээрлик бардык салатка кошсо болот. Грек жаңгагы жана каймак менен жакшы айкалышат. Эт, балык азыктарынын алдына коюп койсо бир жагынан көрктүү, экинчи жагынан витаминдүү болот. Жалбырактарды кол менен айрып кошкон оң. Анткени бычак тийсе даамын жоготуп коёт. Өзгөчөлүгү -тамакты жакшы сиңирет, майлуу тамактан кийин салат жалбырагын чайнап койсоңуз ашказанга жардам берген болосуз.
Жакшы айкалыш – Жашылчалардын бардык түрү, жаңгак, эт, канаттуулардын эти, балык жана мангалда бышкан азыктар.
Туура эмес айкалыш – Сүт азыктары, жемиштер.

ПЕТРУШКА

Курамында – С, В1,В2, каротин, темир бар.
Бууга бышырылган жашылча, балык, эт, салаттарга колдонсо болот. Жусайды канчалык көп кошсо, даамы ошончолук чыгат, ал эми петрушканыкы андай эмес. Көп кошулса, тамактын даамын кычкыл кылып жиберет. Салаттарды кооздогонго, шорпонун үстүнө себелеп койгонго ылайыктуу. Мискейге чогуу салып жибергенден көрө, кесеге куюлган учурда үстүнө аздан себелеп койсо тамакты жегиликтүү жана көрктүү кылат.
Петрушка лимон жана айран менен жакшы айкалышат. Салаттын үстүнө петрушканы майдалап туурап, анан лимон ширесин сыгып кошуп койсоңуз комплекстүү витамин алгандай эле болосуз. Лимон ширесин сыгып, бир тутам петрушканы жууп туруп блендерден өткөрүп, жарым стакан суу кошуп ичип жүрсөңүз ашказан жана ичегилердин иштешин жакшыртат. Айранга майда туурап кошуп ичсеңиз болот.
Жакшы айкалыш – Айран, лимон, эт, балык, быштак, канаттуулардын эттери, күрүч, жашылчалар.
Туура эмес айкалыш – Сүт.

СЕЛЬДЕРЕЙ (ЧИНСАЙ)

Курамында – A, В1, B2, B6 витаминдери, калий, кальций, магний бар.
Ашканада тамыры, сабагы жана жалбырагы колдонулат. Биз жалбырагы тууралуу кеп кылалы. Сельдерейдин ширеси көп чыккандыктан жемиштер менен шире жасаса болот. Башка көк чөптөргө караганда азыраак колдонулат. Күчтүү болгондуктан, ар кандай ооруну, аллергияны козгошу мүмкүн. Чийки колдонгон пайдалуу. Лагман, ганфан, гарнирге, баклажан, капуста, картошкадан жасалган тамактарга, салат кооздогонго колдонсоңуз жакшы.
Жакшы айкалыш – Буурчак, картошка, капуста, сабизден жасалган тамактар, сүт азыктары, жемиштер.
Туура эмес айкалыш – Мангалга бышкан тамактар (ширеси көп чыгып даамы бурулуп кетет жана этти карартып салат).

КИНЗА (АШКӨК)

Курамында – В1, B2, B3, B6, B9, витаминдери, натрий, калий бар.
Кинзаны шишкебек, балык, эт, кууруганда кошуп жиберсеңиз жакшы даам жана жыт берет. Ысык температурада көркүн, жытын тез жоготкондуктан куурулган, бууга бышырылган, кайнатылган тамактарга даяр болгондон кийин кошуу талапка ылайык. Сыр жана помидор менен жасалган салаттарга колдонсоңуз жаңылбайсыз.
Жакшы айкалыш – Сыр, колбаса, эт, күрүч, жашылчалар, жүгөрү.
Туура эмес айкалыш – Сүт азыктары, майонез.

Нуржамал Жийдебаева
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  10 
Комментарийлер(7)
11.07.2017. 13:27 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
02-06-2015
Соӊку аракети:
23-11-2017 17:09
Жынысы:
Белгисиз
+1
Соонун кенеш экен рахмат супер!
11.07.2017. 16:04 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
09-07-2017
Соӊку аракети:
17-11-2017 15:45
Жынысы:
Белгисиз
0
Жакшы кенештер экен,ХХХ ХХХ
Модератор admin_media түзөттү 2017-07-11 16:56:39
12.07.2017. 09:51 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
581
Катталган:
04-03-2017
Соӊку аракети:
23-11-2017 17:32
Жынысы:
Белгисиз
0
Урматту админ!
шпинат тууралуу да айтып кетсениздер Рахмат
12.07.2017. 10:53 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
7236
Катталган:
22-02-2011
Соӊку аракети:
23-11-2017 23:20
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
...
0
12.07.2017. 11:02 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
581
Катталган:
04-03-2017
Соӊку аракети:
23-11-2017 17:32
Жынысы:
Белгисиз
0
admin_media,Рахмат!!!
15.07.2017. 02:38 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
171
Катталган:
12-12-2014
Соӊку аракети:
22-11-2017 20:18
Жынысы:
Белгисиз
0
Башка тилден кыргыз тилине которую учун кыргызча которбой турк тилинен ала беришет. Бул нерсенин жаман Жана жакшы да жагы бар дечи...
17.07.2017. 11:00 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
9
Катталган:
06-07-2017
Соӊку аракети:
22-11-2017 14:34
Жынысы:
Белгисиз
0
Биринчи кундору чыгаргылачы силерден сураныч гезити
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макалага кирди:

Макалалардын саны:
19838;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2017 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда:
0,21141314506531