Баланын организми өсүп тургандыктан, ал өз алдынча тамакка кошулуп баштагандан тарта ага витаминдүү тамак-аштар керек. 2 жаштан 5 жашка чейинки балдардын туура тамактануусу жана менюсу тууралуу Балдар жана энелерди коргоо борборунун диетология бөлүмүнүн башчысы, медицина илимдеринин кандидаты Эльмира Кабылова баяндамакчы.
ПАЙДАЛУУ ЖАНА ЗЫЯНДУУ АЗЫКТАР
Балдар үчүн азыктарды төмөндөгүчө тандасаңыз болот:
Көмүртек камтыган азыктар:
Күрүч, сулу, жүгөрү, макарон, картошка, гречка, нан, булочка (көбүрөөк өлчөмдө).
Витаминге жана темирге бай азыктар:
Жашылчалар (бышырылган, чийки), мөмө-жемиштер.
Өзгөчө кальцийге бай сүт жана сүт азыктары:
Сыр, сүт, айран, быштак, биолакт.
Белок камтыган азыктар:
Куш, балык жана мал эттери, буурчак, жумуртка.
Курамына май камтыган азыктар:
Сары май, каймак, таттуу азыктар (өтө аз өлчөмдө).
Такыр бербегенге аракет кылыңыз:
Газдалган суусундуктар, чипсы, фаст-фуд, тооктун сан эти, шоколад (4 жашка чейин бергенге болбойт, курамында көп өлчөмдө маргарин, кант бар), чай (курамында кофеин бар болгондуктан, 3 жашка чейин балага чай бергенге болбойт. Андан улуураак балдарга да аз өлчөмдө берген туура. Чай тамагын тез сиңирип, салмак кошконго тоскоол кылат). Шире аз өлчөмдө бериңиз, аны жемиштер менен алмаштырганга аракет кылыңыз. Туздуу, куурулган, таттуу, майлуу азыктардан балаңызды алыс кармаганга аракет кылганыңыз оң. Алар өсүп жаткан организмге залал бериши мүмкүн.
БИР КҮНДҮК МЕНЮ
Балаңыз 3 маал тамак ичсе, ортодогу убакыттарда (полдник) жеңил нерселерди бергениңиз жакшы.
Эртең мененки тамак
Түшкү тамак
Кечки тамак
Эскертүү:
"ТАШ БАКА" ГРЕЧКАСЫ
Керектелүүчү азыктар:
Даярдоо ыкмасы:
1. Алгач зайтун мөмөсүнөн башкасын сууга бышырып алабыз. Жумуртканын, сабиздин сыртын аарчыйбыз.
2. Бышкан гречканы тарелкага салып, таш баканын формасына окшоштурабыз. Сосискаларды кесип, буттарын жасайбыз.
3.Жумуртка таш баканын башынын ордуна коюлат. Сабизден көз жасап, карегинин ордуна 2ге кесилген зайтун мөмөсүн коёбуз. Болгар калемпирден кесип тумшугун жасайбыз.
Оңой, витаминдүү, көрктүү түшкү тамак даяр!
"ОСЬМИНОГ" ШОРПОСУ
Керектелүүчү азыктар:
Даярдоо ыкмасы:
1. Пияз, сабизди тазалап, төрт чарчы формасында туурап, кайнап жаткан сууга (өлчөмүн болжолдоп куюңуз) салабыз.
2. Картошканы тазалап, экиге бөлүп кошобуз.
3. Фаршка туз, бир чымчым мурч кошуп тоголок кылып формага келтирип алабыз да, анын капталдарына спагеттини саябыз. Бул осьминогдун буттары болот. Андан кийин фаршты сабиз, пияз салынган шорпого салып 20 мүнөт бышырабыз.
4. Шорпого туз, керектүү татымалдардан кошуп, тарелкаларга куюп, укроп менен кооздоп балаңызга бере бериңиз.
ЖАШЫЛЧА РАГУСУ
Керектелүүчү азыктар:
Даярдоо ыкмасы:
1. Жашылчаларды аарчып, жууп, орточо төрт чарчы формасында туурайбыз.
2. Кайнап жаткан сууга сабиз, пиязды салып, 15 мүнөт кайнаган соң картошка менен капустаны кошуп, 20 мүнөттөй кайнатабыз.
3. Бышкан соң консерваланган буурчак менен каймакты кошуп туз татытып, көк чөп менен кооздоп бере берсеңиз болот.
Нуржамал Жийдебаева
kenesh@super.kg