КЫЗЫЛЧАДАН САЛАТТАР

Чынында кызылчаны борщ, винегрет, Жаңы жыл алдында «Тон алдындагы балык» салаттарын жасоодо көп колдонобуз. А сиз конокторуңузду кызылчадан мунара же болбосо көз жоосун алган жоогазын салатын жасап таң калтыргыңыз келеби? Анда кызылчадан жасалган өзгөчө салаттардын рецепттерин тосуп алыңыз.


КЫЗЫЛЧА МУНАРАСЫ

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:

Сууга бышырылган кызылча
– 2 даана
Быштак – 100 грамм
Зайтун майы – 1 аш кашык
Руккола – 50 грамм
Жалбыз – 20 грамм
Татымына жараша туз


ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:

1. Кызылчаны жука тегерек формада туурайбыз.
2. Быштакты вилка менен майдалап, ага майда тууралган жалбызды кошуп аралаштырабыз. Табитиңизге жараша сарымсакты майда туурап кошсоңуз да болот.
3. Тарелкага зайтун майын куюп, кызылчанын кесимдеринин эки тарабын тең малып алабыз.
4. Тарелкага кызылчанын кесимдерин көлөмүнө жараша (эң алдына чоң кесими салынышы керек) тизебиз. Ар бир кесимдин ортосуна быштак менен жалбыздын аралашмасы салынат. Салатыбыз даяр! Руккола менен кооздоп коюуну унутпаңыз.


КЫЗЫЛЧА ЖАНА АПЕЛЬСИН САЛАТЫ

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:

Сууга бышырылган кызылча
– 1 даана
Апельсин – 1 даана
Көк пияз – 2 тал
Зайтун майы – 1 аш кашык
Катуу сыр – 50 грамм
Салат жалбырагы же руккола –100 грамм
Грек жаңгагы – 20 грамм
Татымына жараша туз, кумшекер

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:

1. Кызылча менен апельсиндин кабыгын аарчып, кыйгач туурайбыз.
2. Салат үчүн атайын соус даярдайбыз: апельсиндин кабыгын (10 грамм) майда туурап, же болбосо блендерден өткөрүп алабыз да, ага зайтун майын, 1 аш кашык апельсин ширесин, татымына жараша туз жана бир аз кумшекер кошуп аралаштырабыз.
3. Даяр болгон соусту тууралган кызылча менен апельсиндин үстүнө куюп аралаштырып коёбуз. Салатыбыз даяр! Дасторконго коёрдо салат жалбырагы же руккола, жука тууралган сырдын кесимдери, майдаланган грек жаңгагынын кесимдери менен кооздойбуз.



КЫЗЫЛЧА ЖАНА АЛМА КАРПАЧЧОСУ

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:

Сууга бышырылган кызылча
– 250 грамм
Алма – 1 даана
Сыр – 80 грамм
Грек жаңгагы – 40 грамм
Лимон ширеси – 1 аш кашык
Алма уксусу – 3 аш кашык
Зайтун майы – 5 аш кашык
Татымына жараша туз, мурч, кумшекер

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:

1. Кызылчаны сууга бышырып алып, кабыгын аарчып, жарым тегерек формада жука кылып кесебиз.
2. Алманы жууп, кабыгын аарчып, уруктарын тазалап, жука кыйгачынан туурап, үстүнө лимон ширесинен чачабыз.
3. Грек жаңгагы менен сырды майдалап кесип же сүргүчтөн өткөрүп алабыз.
4. Тарелкага алма менен кызылчаны кезектештирип тизип, үстүнө сыр менен грек жаңгагынын маңызынан себелейбиз. Тарелканы 170 градуста ысык турган электр мешине 3-5 мүнөткө салабыз.
5. Алма уксусуна зайтун майын, татымына жараша туз, мурч, бир аз кумшекер салып аралаштырып салат үчүн атайын соус даярдап алабыз.
6. Тарелканы электр мешинен алып чыгып, үстүнө соустан чуурута куюп, көк чөптөр менен кооздоп дасторконго койсок болот.

 

КЫЗЫЛЧА ЖАНА ДЕН СООЛУК

- Кайнатылган кызылча ичеги-карынды тазалоочу касиетке ээ.

- Кызылча кандын курамын жакшыртып, кан тамырларды тазалай алат.

- Фолий кычкылына бай болгондуктан балалуу болууну пландоодо эң керектүү жашылча.
- Кызылча кант диабети, остеопороз менен жабыркагандарга, өнөкөт ич өтүүгө чалдыккандарга ашыкча колдонууга болбойт.


Дамира Арстанова
kenesh@super.kg

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат. Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Комментарийлер (12)
Elnuram090
2017-12-19 09:49:45
мага винегрет жагат а бул жердеги салаттар жакпады
+21
meili
2017-12-19 13:00:09
Магада жакпады,мен озум кызылчаны тверкадан откоруп грек жангагын кукуруза кошуп майонезге аралаштырып жеймин.
+7
jama9210
2017-12-19 13:49:23
Бул жердеги салаттар журокту айлантатго ай Кызыл кызылча менен апельсин не в темуго
+5
Begimkyz
2017-12-19 14:32:58
Бул салаттар биздин дасторкон учун эмес экен.
+4
Aisanur_89kg
2017-12-19 16:02:03
Бул салаттар биздин дастарконго ылайыктуу эмес экен,сулуулук учун гана даярдаса болот,жакшысы кызылчаны кайнатып тёркадан откоруп,сарымсакты майдалап,май кошуп жеген жакшы ото пайдалуу жана оной.
+7
Snejana
2017-12-20 00:50:56
Жеп атканымды элестеттим. Жаккан жок. Мага озубуз жасап жургон салат эле жагат. Кызылчаны, картошканы сууга бышырып, кубик кылып туурап, бир аз пияз, чеснок кошуп, кубик кылып туурап, май кошуп эле жей берем. Воо! Эн сонун.
+4
ZANIA-92
2017-12-20 01:38:29
Башында бироосу жакпады деп койсо,баары эле жакпады деп коюпсунарго. Мага деле жакпады анда...
+6
Ilyusha-janym
2017-12-20 05:42:54
Биринчидеги мунара салатын кантип жеш керек кесипби же бутун бойдон оозго салуу керекби ? ))))
+4
deva
2017-12-20 15:23:30
Мен эч нерсе кошпой эле сууга бышырып алып кесип-кесип бир аз май тамчылатып алып жей берчүмүн.Бул рецепттер жакты мага, көрүнүшү да кооз, курамындагы азыктардын баары пайдалуу да экен, буюрса жасайм. негизи кызылчаны щетка, организмди жакшы тазалайт деп коюшат го, кандай кылып жебейли пайдасы тийсин.
0
Elnura08
2017-12-20 17:51:45
Бул салаттар ресторанский салаттар экен(кылып)
0
sayana
2017-12-22 00:46:34
Сельд под шубой, винегретти жакшы кором кызылчадан жасалган. Жогорудагыны жасамак тургай, жасап берсе да жебесем керек. Кайсы ресторан кафеде мындай салаттар бар экен , биринчи жолу коруп атам.
0
Azamatxxxttt
2017-12-22 21:35:37
Жакшы экен, уйронуп алса эч кандай зыяны жок. Рахмат супер инфо
+2
№ 789, 15-21-декабрь, 2017-жыл
БАШКЫ БЕТ
СОҢКУ КАБАР
СУПЕР-ИНФО
SUPER.KG ВИДЕО
МЕДИА-ПОРТАЛ
Кинозал
ЖЫЛНААМА
Суперстан