Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836   837  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

ЖАҢЫ ЖЫЛДЫК ДАСТОРКОН

№790 22-28-декабрь


Жыл жаңырар алдында баарыбыз жаңы жылдан жакшылыкка үмүт артат эмеспизби. Келе жаткан жылдын кожоюну болгон Ит босогону аттаары менен ыраазы болсун десеңиз, анын көңүлүнө төп келе турган даамдарды жасаңыз да, кайсы тамактарды жактырбай турганын билип алыңыз.

ДАСТОРКОНГО КОЮУГА СУНУШТАЛБАЙТ
Туздалган бадыраң, помидор, негизи эле туздуу азыктар итке жакпайт. Андан тышкары, корей ашканасын сүйүүчүлөр, жылдын кожоюнун таарынтып албайын десеңиз, ачуу тамактарды дасторконго койгондон алыс болуңуз. Майда кылкандуу эттен качкан ит балык жана башка деңиз азыктарын да жактырбайт. Таттууну да көп сүйө бербейт, бирок дасторкондун кооздугу жана жаш балдардын көңүлү үчүн дасторконго коюуга каршы эмес. Эң негизги эске салчу нерсе! Ит мастарды көргөндө кандай жини келерин көрдүңүз беле, ал өтө күчтүү алкоголь ичимдиктерин жактырбайт.

ДАСТОРКОНДО СӨЗСҮЗ БОЛЧУ АЗЫКТАР
Эт! Эттин өтө майлуу эмес бардык түрү. Сөөктүү эт болсо жыл кожоюнуна ого бетер жагасыз. Эт кошулуп жасалган салаттардын түрүн, сүт азыктарын да коркпой эле менюңузга кошо бериңиз. Ит эттен кийин эле нанды жакшы көрөт, эгер өз колуңуз менен жасалган нан болсо коногуңуздун табитин таптым дей бериңиз. Cары ит жылы болгондуктан жашылча-жемиштердин сары түстөгүсүн тандаңыз: апельсин, мандарин, банан, алмурут, ананас, алма жана башка. Ичимдик, суусундуктардан болсо компот, шире, шампан коюңуз.

ЖАСАЛГАЛОО
Дасторконду толтуруп болгондон кийин столдун жасалгасына бир көз чаптырып коюу ашыкча болбойт. Ит жөнөкөйлүктү жактырат, кымбат, ашыкча жалтыр-жултурларды алып салыңыз. Идиш-аяктын керамика, чопо, жыгачтан болгону жакшы. Идиш-аяк, дасторкон, майлыктар сары, күрөң, кызгылт-сары өңдө болсо иттин маанайы көтөрүлөт.

«ЖООГАЗЫН» ЗАКУСКЕСИ

Керектелүүчү азыктар:

Жумуртка – 4 даана
Эритилген сыр – 100 грамм
Сууга бышырылган кызылча – 100 грамм
Туздалган сельдь балыгы – 100 грамм
Кооздоо үчүн көк чөптөр

Даярдоо ыкмасы:
1. Жумурткаларды сууга бышырып алып, кабыгын аарчыйбыз. Эми аларды тигинен тең экиге бөлүп, сарысын өзүнчө бөлүп алабыз.
2. Кызылчаны сүргүчтөн өткөрүп, ширесин сыгып салабыз.
3. Сельдь балыгынын терисин сыйрып, кылканын тазалап, майда туурап, кызылча экөөнү блендерге салып майдалайбыз.
4. Бул аралашмага майдаланган жумуртканын сарысы менен эритилген сырды кошуп жакшылап аралаштырабыз да, муздаткычка 1 саатка салып коёбуз. Эгер аралашма кургак болуп калса, бир аз майонез кошсоңуз болот.
5. Аралашма менен жумуртканын агынын ичин толтуруп, үстүн жалбыздын жалбырагы менен кооздоп дасторконго койсоңуз болот.



«КҮЧҮК» САЛАТЫ

Керектелүүчү азыктар:

Ышталган тоок эти – 300 грамм
Маринаддалган козу карын (же бадыраң) – 150 грамм
Сууга бышкан картошка – 6-7 даана
Сууга бышкан сабиз – 3-4 даана
Сууга бышкан жумуртка – 3-4 даана
Сыр – 100 грамм
Майонез – 150 грамм
Кооздоо үчүн: ашкөк, зайтун даны
Татымына жараша туз, мурч

Даярдоо ыкмасы:
1. Ышталган тоок этин, козу карынды майдалап туурайбыз. Картошка, сабиз, жумуртканы (сарысын өзүнчө, агын өзүнчө сүргүчтөн өткөрөбүз) аарчып, сүргүчтөн өткөрөбүз.
2. Тарелкага биринчи картошканы күчүктүн башынын формасына келтирип тегиз жайып чыгабыз. Үстүнө майонез шыбап, ага тооктун этин, андан соң жумуртканын агын, козу карынды кезеги менен себелейбиз. Ар бир катмардын ортосуна аздан майонез шыбап турууну унутпаңыз.
3. Кийинки кезек сырда. Сырды сүргүчтөн өткөрүп, тегиз себелейбиз. Сырдын үстүнө сабизди, эң акырында кайрадан картошканы себелеп, калган азыктардын катмарынын баарын картошка менен жаап чыгабыз да, майонезди текши сүйкөйбүз.
4. Күчүктүн кулагын, мурду жагын жумуртканын агынан, жаак бөлүгүн сарысынан себелеп жасап, көз, мурун, тилин каалоого жараша козу карындан, зайтун данынан жасап койсоңуз болот. Кооз, тоюмдуу салат даяр.


«ЖАЗ» САЛАТЫ

Керектелүүчү азыктар:

Брокколи – 200 грамм
Болгар калемпири (кызыл, сары) – 2 даана
Помидор – 3 даана
Пияз – 1 баш
Бадыраң – 1 даана
Лимон ширеси – 1 аш кашык
Зайтун майы – 1 аш кашык
Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:
1. Жашылчаларды тазалап-жууп алабыз.
2. Брокколини ысык сууга 1 мүнөт салып, кайра алып чыгабыз да, суусун сарыктырып, майда бөлүктөргө бөлөбүз.
3. Болгар калемпирин, помидор, бадыраңды туурасы 0,5-1 сантиметр кылып узун-узун, пиязды жарым шакек формасында ичке туурайбыз.
4. Тууралган жашылчалардын баарын бир идишке салып, лимон ширесин, зайтун майын, туз кошуп аралыштырабыз. Үстүн көк чөптөр менен кооздоп дасторконго коёбуз.

«ТОБУРЧАК» САМСАСЫ

Керектелүүчү азыктар:

Тооктун төш эти – 300 грамм
Ак нан (жумшак) – 30 грамм
Сүт – 100 грамм
Сарымсак – 1 тишче
Даяр каттама камыр – 350 грамм
Жумуртка – 1 даана
Кооздук үчүн: ашкөк, анар дандары
Татымына жараша туз, мурч

Даярдоо ыкмасы:
1. Тооктун этин майда туурап алабыз.
2. Нанды сүткө малып, кайра алып чыгып сарыктырабыз да, тууралган этке кошобуз. Ага туз, мурч, майдаланган сарымсакты кошуп жакшылап аралаштыруу керек.
3. Туурамжыны 8-9 бөлүккө бөлүп, ар бирин жалпак сүйрү формага келтирип алабыз.
4. Бөлмө температурасындагы каттама камырдын ар бирин жайып, анан төрт бурчтуу формада кесип алабыз. Ичине фаршты салып, четтерин чымчып бекитүү керек.
5. Камырдын чымчып бекитилген жагын төмөн каратып, берки бетин кайчы менен фаршка жетпегидей акырын кескилеп тобурчак формасына келтиребиз.
6. Пергамент кагазы төшөлгөн табага салып, ар бир тобурчактын үстүн жумуртканын сарысы менен майлап чыгабыз. 180 градус ысык электр мешинде 20-25 мүнөт бышырып, үстү тегиз кызарганда алып чыгып, ашкөк, анар дандары менен кооздоп дасторконго коёбуз.

«АЧЫК МААНАЙ» ТАМАГЫ

Керектелүүчү азыктар:

Уйдун эти – 1 килограмм
Каймак – 1 аш кашык
Йогурт (табитке жараша) – 1 аш кашык
Лимон ширеси – 1 аш кашык
Каалоого жараша райкан, петрушка, ашкөк
Татымына жараша туз, мурч

Даярдоо ыкмасы:
1. Эттин чел кабыгы болсо сыйрып алып салуу керек. Андан соң узуну 5, туурасы 3 сантиметр тик бурчтук формасында туурайбыз.
2. Райкан, петрушка, ашкөктү жууп-тазалап, майда туурап, ага лимон ширесин, туз, мурч кошобуз. Баарын эт менен аралаштырган соң муздаткычка 3-4 саатка коюу керек.
3. Муздаткычтан алып чыгып, эт бөлмө температурасына келгиче күтөбүз. Кийин каймак, йогурт кошуп аралаштырып, электр мешинин табасын майлап ага этти катары менен тизебиз. 180 градуста ысып турган электр мешине салып, 1,5 сааттай бышырабыз. Бышкан соң алып чыгып, көк чөптөр менен фантазияңызга жараша кооздоп коюңуз.
4. Бул тамакты каалагандай гарнирлер: картошка пюреси, күрүч же жеңил салаттардын түрү менен кошо дасторконго тартууласаңыз болот.


Асыл Орозбекова
kenesh@super.kg



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  3 
Комментарийлер(13)
26.12.2017. 10:31 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
703
Катталган:
26-01-2017
Соӊку аракети:
14-09-2018 13:16
Жынысы:
Белгисиз
+12
Акырына чейин окубадым башын окуп алып эле күлкүм келди, ит жактырбайт дейт го бул дасторкон иттерге эмес адамдарга салынат.Ж.жылдык ырым жырымдарга таккккыр ишенбейм ж.жылга элдердей болуп деле даярданбайм карызы жок чыгыш кк дегенге да ишенбем .Тем более быйылкы ж.жылга ващщще маанай жок балдар алыста алар болбосо эч нерсенин кызыгы жок болот экен.Кечиресиңер темадан чыгып кетсем.
26.12.2017. 11:12 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
23
Катталган:
14-05-2012
Соӊку аракети:
22-10-2018 12:38
Жынысы:
Белгисиз
+7
Nevestkaa, депрессияда окшойсуз)) Ит десе эле түз мааниде түшүнгөн болбойт го. Майрамдык маанайды жаратуу ар кимибиздин өз колубузда. Мага Күчүк салаты жакты, оңой экен мага окшогон жалкоо адамга))
26.12.2017. 15:09 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
703
Катталган:
26-01-2017
Соӊку аракети:
14-09-2018 13:16
Жынысы:
Белгисиз
+1
Altynym,ошондой десе да болот депрессия +менен.Психологсузбу?
26.12.2017. 17:30 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
12
Катталган:
01-02-2017
Соӊку аракети:
20-11-2018 18:51
Жынысы:
Белгисиз
+1
Nevestkaa, туура айтасыз
30.12.2017. 22:12 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
35
Катталган:
03-06-2013
Соӊку аракети:
20-11-2018 21:26
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош
0
,сенин го кулкун келиптир,менин ыйлагым келди кече итке калпак кийгизип,бугун итке эле тенеп койдуу, итке жакпайт ит жебейт деп
26.12.2017. 14:49 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
01-11-2017
Соӊку аракети:
15-05-2018 14:46
Жынысы:
Белгисиз
+2
Ит таттууну жакшы ото жакшы коротго.
26.12.2017. 19:00 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
49
Катталган:
21-09-2016
Соӊку аракети:
14-11-2018 16:42
Жынысы:
Белгисиз
+5
Жакшы нерселер болсо керек деп кирсем баары еле итке жаккан нерселерго биз озубузго жаккан еле нерселерди жазайбыс итибиз жаны жылдын ертеси майрамдашат бизден калган нерселерди жеп
27.12.2017. 19:06 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
11
Катталган:
18-11-2017
Соӊку аракети:
30-08-2018 11:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Omurbek998,ичти эздин.ооба
26.12.2017. 19:35 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
182
Катталган:
13-04-2017
Соӊку аракети:
21-11-2018 01:12
Жынысы:
Белгисиз
+1
Менин итим аябай кулчотайды жакшы корот.кулчотайды жасап атсам шумщуйуп созду угуп калат . Алыста жургондо кучугум экооз кээде кулчотайды жасап алып жеп алабыз. Ошого быйылда кулчотайды мн колбаса эле коет окшойм дасторконго. Крда болгондо чучуктан берип сыйлабайт коет элем итими . Азыр колбаса эле берип коет экем итиме Белек кылып))
26.12.2017. 20:19 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
5
Катталган:
09-04-2012
Соӊку аракети:
20-11-2018 22:08
Жынысы:
Белгисиз
+1
Ит жылына этке басым жасалганы жакшы экен, озум этти аябай жакшы кором айрыкча козунукун.
27.12.2017. 12:40 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
179
Катталган:
06-04-2014
Соӊку аракети:
09-08-2018 15:55
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Орто Азиядагы Байыркы шаар
0
Мага жаз салаты жакты. Аябай диетический экен. Жаны жылга соссуз оливье, селедка, торт, шампан, гриль, момо чомолордун болушу шарт мен учун. Жыл сайын дастарконумда ушулар болот. Бирок рецептер жакты. Рахмат.
28.12.2017. 09:39 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
30
Катталган:
23-11-2017
Соӊку аракети:
20-11-2018 11:34
Жынысы:
Белгисиз
0
Жаз салаты Тим эле аппетитти ачып жиберди го.
29.12.2017. 20:00 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
23
Катталган:
21-01-2017
Соӊку аракети:
20-11-2018 22:50
Жынысы:
Белгисиз
+1
ырымга ишенгендер болсо иттин дастарконго олтургузуп алгандан да кайтпаса керек
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21503;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: