Архив
844   845   846   847   848   849   850   851   852   853   854   855   856   857   858   859   860   861   862   863   864   865   866   867  
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836   837   838   839   840   841   842   843  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар

«ЖАЙКЫ ЫСЫКТА КУУРУЛУП ЫСЫК ТАНДЫРГА САМСА БЫШЫРУУ ТОЗОК»

№791 28-декабрь-5-январь 2018-ж.


Ош шаарына барып калсаң ашканасында, албетте, алдыңкы орунду аш (палоо) жана самса ээлейт. Самсанын түрлөрү бир топ. Биз өзгөчө самса бышырат дегендерди таап, кесиптик сырларын сурап билдик.

«КОЛУБУЗДАГЫ МАЙДА КҮЙҮКТӨРГӨ МААНИ ДЕЛЕ БЕРБЕЙБИЗ»
Эртең менен туура саат 8де чайкананын эшигин аттадык. Бул маалда чайкананын ичи суу себилип шыпырылып, тапчан менен стол, стулдар мизилдете тазаланып, кардарлар үчүн толук даяр экен. Самса даярдалуучу бөлмөгө кирсек самса үчүн пияздар аарчылып, койдун этинен фарш тууралып, камыр жуурулуп калыптыр. 2 ашпоз «шефибиз ушул» деп Рахимжонду көрсөтүштү. Рахимжон камырларды жайып да, самса түйүп да, биз менен сүйлөшүүгө да убакыт таап жатты.

Рахимжон Абдусатаров, 37 жашта, Ош шаарынын тургуну:
-Мен 22 жылдан бери тандырга самса бышырып иштеп келе жатам. Кудайга шүгүр, тапканым менен 4 баламды, анан бир аялымды багып келе жатам. Иш убактыбыз таңкы 7де башталат. 1 күндө 250-350 самса бышырабыз. 19 жашымда үйдөгүлөр «иштеп акча тап» дешкенинен самсыканага бардым. Башында 2-3 ирет отту көп жагып, бир топ самсаны күйгүзүп жибердим. Жууруган камырым да катуу болбой тандырга жабыштырганда бир тобу түшүп калган. Устатым баш чайкаганы болбосо, «ушинтип үйрөнөсүң» деген эле. 2 ирет жеңче кийип бышырдым, анан кийин «эркектер жеңче кийбей иштейт» дешкенинен кийбей калдым. Башкача айтканда, отко иммунитет иштелип чыкты, а майда күйүктөргө көңүл деле бурбай каласың.
Биз акыркы жылдары кышындасы Бишкекке барып, ал жакта да самса бышырып иштеп келген учурларыбыз болуп калат. Чет элдиктер, анан өлкөбүздүн түндүк жергесинен келгендер кызыгып «кантип бышырасыңар, колуңар кантип күйбөйт?» деп таң калышат. Бизде тартип катуу, баары таза, самсалардын салмагы талапка ылайык болушу шарт. Саратанда сыртта 30-40 градус ысык болуп жатса, ысыкта куурулуп, ысык тандырда самса бышыруу тозок эле. Ысып кеткенде суудан жутуп, териңди шыпырып коюп, ишиңди уланта бересиң.

«КЭЭДЕ ӨЗҮБҮЗ БЫШЫРГАН САМСАНЫ ЖЕГЕНГЕ УБАКЫТ ЖОК, АЧКА КАЛАБЫЗ»
-Бул жакта айлыгыбыз 15 000 сом болсо, Бишкектен иштегенибизге жараша 30 000 сомго чейин алабыз. Самсага кардарлар, буйрутмалар күздө көп болот. Анткени той-аш да, шаарды көрүп, кыдырууга келгендер да көп болот эмеспи. Андай күндөрү өзүбүз бышырган самсадан жегенге убакыт болбой, ачка да калабыз. Бирок самсабызды тамшанып жеп жаткандарды көрүп, ошого каниет кылабыз. Биздин кесип үчүн билим, дипломдун кереги жок. Башкысы, жөндөм керек. Анан суроо-талапка ээ кесип, ишиңдин устаты болсоң жумушсуз калбайсың.
Эртеден кечке тикеңден тик туруп иштегенге тамандарыбыз ачышып, бел, бутубуз уюп калат. Варикоз деген оору да жабышат экен. Кышында ысык-суукка кирип-чыга берип колдоруң, белиң ооруйт.
Биз кичине көлөмдүүсүнөн картошка самса, орточосунан эт самса, ал эми зор (чоң) самсадан ичине фарш, жумуртка, кабырга кошулганын бышырабыз. Картошка самса – 25 сом, эт самса – 50 сом, жумуртка менен кабырга бары – 100 сом. Зорунун ар биринин салмагы – 500 грамм. 100 сомдун ичине наны, шорпосу, чайы да кирет.
Биз күндө алгач картошка самсадан 30-40ты, анан кабырга, жумуртка самсадан 70ти жасайбыз. Артынан кечке чейин жалаң эт самсалар бышырылат. Самсаларды тандырга салганда дайыма «жакшы бышсын» деп бата (дуба) кылабыз. Тандырга жабыштырып жатканда эл карап турса самсалар агып түшүп калат деген ырым бар. Муну биз да карманабыз.
Кечинде жумуштан кетип жатып пияздарды аарчып, койдун этин фаршка колго туурап даярдап кетебиз. Эртеси келип камыр жууруп, кабырга менен пиязды туурап дегендей ишибиз улана берет. Жетекчи катары негизги иштер менин моюнумда. Тандырда мени менен бир шеригим экөөбүз бышырабыз. Дагы бир жигит самса даярдоого жардамдашат.
Биздин сырттагы 2 тандырыбыздын ар бирине 70 самсадан батат. Биз үчүн кубаныч – бул тандырдан жаңы, жыты буркурап бышкан самсаларды алып чыгуу. Ар самсада колуңдун жылуулугу калат. Жан дилиңди төшөбөсөң даамдуу самса бышыра албайсың.
Бизде самса бышыруунун убактысынан жаңылууга болбойт. Эгер күйүп же агып түшүп калган болсо, анда чыгым тартып каласың.

«ШАМПУР САМСАНЫ ДА ЖАСАП КӨРСӨМ ДЕЙМ»
-Атаандаштар көбөйгөндө самсанын кандай түрүн ойлоп таап, кардарларды кармап калам деп башымды катырчумун. Акырында ичинде кабырга, жумурткасы бар самсаны өзүм ойлоп тапкам. Мындай самса үчүн камыр катуу жуурулат, калыңыраак жайылат. Катуу болгондуктан болгон күчүң менен жаюуга туура келет. Ушундан улам кечке маал булчуңдарың талып, ооруп чыгат. Мындай самсаны тажрыйбалуулар гана жакшы тандырга бышырбаса, оор немелер агып түшүп же ичи жакшы бышпай калуусу мүмкүн.
Өзбекстанда самсанын казан самса, шампур самса деген түрлөрү да бар. Казан самса дегенди түбү жайыгыраак чакан казанга бышырышат. Шампур самса дегени – майда 3 самсаны шампурга тизип, ошол бойдон тандырга жабыштырып бышырышат. Буларды же болбосо башкача самса түрүн ойлоп таап, аларды да колдонуу, жеке бизнес ачуу да оюмда бар.


ИЧИНДЕ КАБЫРГА, ЖУМУРТКАСЫ БАР САМСА
70 самса үчүн керектелет:
Эт фаршы
– 5 килограмм
Ун менен пияз – 4 килограммдан
Ич май – 3 килограмм
Өсүмдүк майы – 0,5 литр (камырга)
Жумуртка – 80 даана (камырдын бетине сүйкөгөнгө – 5, камырга кошконго – 5, ичине салганга – 70)
Кабырга – 3 килограмм (1 кабырга 3кө бөлүнөт)
Туз – 120 грамм
ЭСКЕРТҮҮ: Ар самсага 180 грамм камыр, фарш, үчкө бөлүнгөн кабыргадан 2 даана (270 грамм), 1 жумуртка (50-55 грамм) керектелет. Самса үчүн камырлардын ар бирин, анан фарш салгандан кийин да таразага тартып чыгуу керек.

Даярдоо ыкмасы:
Жайылган камырдын бетине фарштын жарымын салып, ортосуна жумуртканы коюп, үстүнө 3 бөлүккө бөлүнгөн кабыргадан 2 даананы жайгаштырып, калган фаршты салып, түйөбүз.
Отун үчүн гозо пая (пахтанын сөңгөгү) жана көмүр керектелет. Мындай самса 40 мүнөттө бышат.

Салмагы 500 граммды түзгөн, ичине жумуртка, фарш, кабырга салынган самса.


Канымжан Усупбекова
kenesh@super.kg



Жумуртка жана кабыргасы бар тандыр самса

Автор: Илим Туратбек уулу
Оператор: Сергек Шатманов, Мундуз Нурланбек уулу

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  0 
Комментарийлер(13)
02.01.2018. 09:41 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
60
Катталган:
22-02-2011
Соӊку аракети:
17-06-2019 12:39
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек.
+12
Бали! Адал иштеп, маңдай тери м-н элдин батасын алып жатат.Тандырда иштегендер түз эле бейишке чыгат дешет.
02.01.2018. 10:23 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
54
Катталган:
23-08-2017
Соӊку аракети:
17-06-2019 14:27
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
москва
+12
Ошту сагындым ыссык чайын даамдуу тамактарын
02.01.2018. 11:31 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
502
Катталган:
14-07-2015
Соӊку аракети:
03-06-2019 16:44
Жынысы:
Белгисиз
+16
Оштун тамактары өзгөчө даамдуу жана берекелүү.Оштун 0,5 порция дегени Бишкектин "полный"порциясынан көп.
02.01.2018. 15:42 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
102
Катталган:
05-04-2017
Соӊку аракети:
17-06-2019 10:41
Жынысы:
Белгисиз
+6
Саламатсыздарбы админ Ноокат районундагы самсалардын ресебин да алсанар алжакда ошко Караганда абдан соонун жазашат,даамыда оозунда калат,самсанын зору Ноокатда.
02.01.2018. 16:16 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
7593
Катталган:
22-02-2011
Соӊку аракети:
17-06-2019 14:43
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
...
0
Eli.91,
Саламатсызбы! Сунушуңузду тиешелүү бөлүмгө кабарлап коебуз, рахмат.
06.01.2018. 16:58 
Тайпасы:
Конок
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
10-12-2017
Соӊку аракети:
01-02-2018 16:19
Жынысы:
Белгисиз
+1
admin_media,админ адресин жаззсанар сураныч
Super TV
02.01.2018. 23:40 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
68
Катталган:
05-03-2017
Соӊку аракети:
09-06-2019 18:54
Жынысы:
Белгисиз
+3
Ноокатыктар айтат экен-"еэ Ноокат самса емапсиз бу дунёга кемапсиз"-деп.Чындыгында Ноокатын самсалари маззада...
03.01.2018. 19:34 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
758
Катталган:
31-05-2017
Соӊку аракети:
06-03-2019 12:18
Жынысы:
Белгисиз
+5
Торт баламды анан БИР аялымды багып келе жатам дегени жакшыкен.
04.01.2018. 09:52 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
292
Катталган:
13-05-2017
Соӊку аракети:
17-06-2019 13:48
Жынысы:
Белгисиз
+4
туугандар жакшы жабатнегизи бул обл.ГАИ тарапта болуш керек.
04.01.2018. 20:34 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
95
Катталган:
29-07-2017
Соӊку аракети:
17-06-2019 00:44
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ош&Жалал-Абад
0
Убагында кадырын билбей жургон экенмин , азыр Ош самса дегенде шилекей чуурулуп калып атат((
05.01.2018. 22:24 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
53
Катталган:
23-11-2017
Соӊку аракети:
30-04-2019 19:02
Жынысы:
Белгисиз
0
Ох аппетитти ачып жиберди го
05.01.2018. 23:40 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
57
Катталган:
28-11-2011
Соӊку аракети:
14-06-2019 00:37
Жынысы:
Белгисиз
+1
ушунча жазыпсынар дарегин кошо жаз айсынарбы? эртен машина бащарга кете эле жолдошум..ала кел десем каерде экен дейт адрес жазгылачы.
06.01.2018. 08:00 
Тайпасы:
Конок
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
02-01-2018
Соӊку аракети:
15-01-2018 11:13
Жынысы:
Белгисиз
+1
абдан жакшы сам[moderated] кантип алдыртсак болот
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
22391;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2019 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Жибек Жолу проспектиси 381
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: