Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

КУУРМА ШОРПО – ТОЮМДУУ, СИҢИМДҮҮ ТАМАК

№793 12-18-январь


Чыгыш ашканасына таандык болгон шорпону даярдоонун 2 түрү бар: кайнатма жана куурма шорпо. Бул жолу биз жашылчалардын, татымалдардын түрү кошулган витаминдүү, тоюмдуу жана бат сиңимдүү куурма шорпонун түрлөрүн сунуштайбыз.


НОКОТ ШОРПО

Порция - 10 

Даярдоо убактысы – 2 саат

Керектелүүчү азыктар:

Кой эти – 1 килограмм
Нокот – 1 стакан
Пияз – 3 баш
Болгар калемпири – 2 даана
Сарымсак – 1 баш
Помидор – 3 даана
Өсүмдүк майы – 100 грамм
Картошка – 5 даана
Сабиз – 2 даана
Укроп же ашкөк – 1 тутам
Татымына жараша туз, мурч

Даярдоо ыкмасы:

1. Нокотту 7-8 саат жылуу сууга чылап коёбуз.
2. Пияз, сабиз, сарымсакты тазалап, жууп алабыз. Андан соң пиязды жарым тегерек, ал эми сабизди 0,5 сантиметр калыңдыкта тегерек кылып туурайбыз.
3. Казанга куюлган май ысыган кезде пиязды салып 6 мүнөт, андан соң чакан кесимдерге бөлүнгөн этти салып дагы 15 мүнөт кууруйбуз. Мындан соң татымына жараша туз, мурч салынып, 3 литрдей суу куюлат.
4. Эми казанга нокотту салып, жай отто нокот бышканча кайнатабыз.
5. Нокот бышкан соң казанга сабизди, сарымсакты, чоң-чоң тууралган картошка, помидор жана болгар калемпирин салып бышырабыз. Шорпобуз даяр! Аны чоң чыныга куюп, үстүнө майда тууралган укроп же ашкөктөн себелеп, дасторконго берсеңиз болот.


ВИТАМИНДҮҮ КУУРМА ШОРПО

Порция - 10 

Даярдоо убактысы – 90 мүнөт



Керектелүүчү азыктар:

Кой же уй эти – 700 грамм
Пияз – 1 баш
Сабиз – 1 даана
Картошка – 4 даана
Бий алма – 2 даана
Түрп – 1 даана
Помидор – 2 даана
Сарымсак – 4 тишче
Болгар калемпири – 2 даана
Өсүмдүк майы – 100 грамм
Укроп – 1 боо
Лавр жалбырагы – 1 даана
Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:
1. Этти чоң-чоң кесимдерге бөлүп, казанда кызып турган майга 5 мүнөттөй кууруйбуз.
2. Эттин үстүнө майда тууралган пиязды, чоң-чоң тууралган сабизди, түрптү жана помидорду салабыз да, дагы 5 мүнөттөй кууруп, 3 литрдей сууну куябыз. Табитиңизге жараша чили калемпирин, жибитилген нокот, төө буурчак кошсоңуз да болот.
3. Шорпо кайнап чыккандан кийин чоң-чоң тууралган картошканы, болгар калемпирин жана бий алманы салып бышканча жай отто 30-40 мүнөттөй кайнатабыз. Тамак бышарга 5 мүнөт калганда лавр жалбырагын, тууралган укропту жана сарымсакты салабыз.


МАШ ШОРПО

Порция - 10 

Даярдоо убактысы – 90 мүнөт



Керектелүүчү азыктар:

Уй же кой эти – 900 грамм
Маш – 200 грамм
Күрүч – 200 грамм
Түрп – 1 даана
Картошка –2 даана
Сабиз – 1 даана
Пияз – 2 баш
Сарымсак – 4 тишче
Томат пастасы – 2 аш кашык
Лимон – 1 даана
Укроп же ашкөк – 1 тутам
Өсүмдүк майы – 80 грамм
Татымына жараша туз, ачуу калемпир, мурч, райкан, ашкөк


Даярдоо ыкмасы:
1. Машты жууп, 7-8 саатка жылуу сууга чылап коёбуз.
3. Эт, аарчылып-тазаланган жашылчалардын баары бирдей, төрт чарчы формасында, пияз менен сарымсак майда тууралат.
4. Казандагы май ысыган кезде сарымсакты, андан соң дароо этти салып кууруйбуз.
5. Эт куурулган соң пиязды салып, бир аз туз, калемпир, райкан сыяктуу татымалдарды себелеп кууруйбуз. Мындан кийин түрп, сабизди салабыз.
6. Жашылчалар куурулган соң томат пастасын салып 5 мүнөттөй кууруп, казанга 3 литрдей муздак сууну куябыз.
7. Эми шорпого жибитилген маш салынат.
8. Маш бышкан кезде таза жуулган күрүчтү салып бышырабыз. Тузун даамдап, үстүнө майда тууралган укроп же ашкөктөн себелеп, 1 тиш сарымсакты майдалап туурап кошуп, лимондун кесимдерин салып койсок маш шорпобуз даяр! Чоң чыныга куюлган маш шорпого табитке жараша 1 аш кашык айран же каймак, мурч, калемпир салып берсеңиз болот.

ШОРПО ДААМДУУ БОЛУШУ ҮЧҮН...

  • Эгер эт тоңдурулган болсо сөзсүз эритип алуу керек. Болбосо май шорпонун бетине калкып калат.
  • Шорпо даярдоо үчүн семиз малдын сөөктүү этин тандаганыңыз туура. Тамагыңыз ширелүү жана даамдуу болот.
  • Кайнап жаткан шорпонун үстүнө эч убакта муздак суу куйганга болбойт. Шорпоңуз даамсыз, супсак болуп калат.
  • Шорпого сарымсакты, көк чөптөрдү аягында салсаңыз даамы артып, жыты аңкыйт.
  • Жашылчаларды бышуу убактысына карата кезеги менен салыңыз. Мисалы, сабиз менен түрп картошкадан мурун салынат.
  • Шорпого салынган жашылчалардын, пияздан башкасынын баары бирдей формада тууралганы туура.
  • Куурма шорпого табитке жараша бий алма, алма, кара өрүк кошууга болот.


Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  6 
Комментарийлер(21)
16.01.2018. 09:25 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
52
Катталган:
29-10-2013
Соӊку аракети:
20-09-2018 07:28
Жынысы:
Белгисиз
+4
Кайнатма менен куурма шорпо эле жакшы.Нокот шорпо"газ"чыгартат арка жактан.
16.01.2018. 10:25 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
4
Катталган:
09-09-2017
Соӊку аракети:
30-06-2018 00:14
Жынысы:
Белгисиз
-8
Чечевицабы нокот дегени?
16.01.2018. 11:48 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
172
Катталган:
02-06-2015
Соӊку аракети:
20-09-2018 21:53
Жынысы:
Белгисиз
0
Gulshan1234556,Нут
16.01.2018. 13:19 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
52
Катталган:
29-10-2013
Соӊку аракети:
20-09-2018 07:28
Жынысы:
Белгисиз
+3
Gulshan1234556,жок,горохтун бир туру нокот.
20.01.2018. 23:33 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
05-04-2015
Соӊку аракети:
20-09-2018 09:22
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Алматы
+1
ekaterinburg, Кыргызча нокот, орусча горох экенин билбегенизге танмын?.
18.01.2018. 14:34 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
6
Катталган:
26-02-2016
Соӊку аракети:
19-09-2018 02:43
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Россия
+1
Gulshan1234556,Нокот деген горох.
16.01.2018. 13:23 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
653
Катталган:
31-05-2017
Соӊку аракети:
20-09-2018 20:01
Жынысы:
Белгисиз
+1
Нокотт деген горохпу?? Эгер горох болсо,кечкисин сууга чылап коюш керек. Казанга салаарда созсуз суусун тогуп салыш керек. Чыланган сууга нокоттон чыккан зыяндуу зат чыгып кетет деп айтышат медиктер. Ич коппой жакшы синет
16.01.2018. 16:27 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
1121
Катталган:
07-11-2016
Соӊку аракети:
20-09-2018 19:47
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
Nanei,жок
17.01.2018. 18:33 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
28-12-2017
Соӊку аракети:
20-09-2018 02:06
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
кемин району орловка шаары
+1
кайсы тамака болбосун биринчи пиязды куруса кызарта бүт тамагың дамдуу болот
тамактын дамдуу болушу майды кызытып куруда жакшы курусаң эти жок тамагыңда сонун болот
18.01.2018. 02:22 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
66
Катталган:
26-11-2016
Соӊку аракети:
04-09-2018 02:51
Жынысы:
Белгисиз
0
Ашкок деген эмне?
18.01.2018. 11:10 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
379
Катталган:
28-11-2008
Соӊку аракети:
20-09-2018 17:57
Жынысы:
Белгисиз
-1
Suluu4a,ашкөк деген кинза, көрүнүшү петрушкага окшошкону менен жыты, даамы башкача.
20.01.2018. 16:26 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
60
Катталган:
14-10-2015
Соӊку аракети:
26-07-2018 19:40
Жынысы:
Белгисиз
0
deva,Ашкөк бул - укроп!
18.01.2018. 18:11 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
324
Катталган:
21-07-2014
Соӊку аракети:
20-09-2018 09:49
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Деңиз жээгинде.
+1
Suluu4a,зелень
20.01.2018. 23:39 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
05-04-2015
Соӊку аракети:
20-09-2018 09:22
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Алматы
+3
Suluu4a, орусчасы зелень. Анын ичинде укроп, петрушка,кинза, райхан,жалбыз(мята) кыскасы тамактан кошулган кок чоптор.
18.01.2018. 15:19 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
100
Катталган:
14-11-2011
Соӊку аракети:
20-09-2018 15:11
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
-1
Нокот деген эмне
18.01.2018. 18:12 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
324
Катталган:
21-07-2014
Соӊку аракети:
20-09-2018 09:49
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Деңиз жээгинде.
-1
Nurbek88,буурчактын 1 түрү ну.
18.01.2018. 18:12 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
324
Катталган:
21-07-2014
Соӊку аракети:
20-09-2018 09:49
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Деңиз жээгинде.
0
Т
20.01.2018. 10:59 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
0
Катталган:
10-06-2015
Соӊку аракети:
15-06-2018 17:25
Жынысы:
Белгисиз
0
Нокот,маш,турп -орусча аталышын билгендер жазып койгулачы.Мен билбейт экем.
20.01.2018. 12:54 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
64
Катталган:
12-04-2013
Соӊку аракети:
17-09-2018 19:32
Жынысы:
Белгисиз
+2
Drongo,нокот-горох (нут), маш-зеленый горох, турп- редька зеленая
21.01.2018. 19:15 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
858
Катталган:
14-11-2015
Соӊку аракети:
20-09-2018 22:01
Жынысы:
Белгисиз
0
Баардык эле тамак соонун болот датаобетте 909-700гр эт кошсо
21.01.2018. 21:35 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
04-07-2016
Соӊку аракети:
03-07-2018 23:57
Жынысы:
Белгисиз
+4
Pandora,Туптуура айттың! 1кг эт менен картошка куурусаң деле сонун болот.нокот покоту жок эле.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: