Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

КОЗУ КАРЫН ИММУНДУК СИСТЕМДИ БЕКЕМДЕЙТ

№808 27-апрель -3-май, 2018-ж.


Жаз, жай айлары козу карын терүү мезгили. Учурда кыргыз жеринде анын 2 миңден ашык түрү өссө, алардын 100гө жакын түрүн жегенге болот. Булардын ичинен ашканада эң көп колдонулгандары: шампиньон, вёшенка, маслёнок, лисичка, опёнок, ак козу карын, кайыңчы козу карын жана башкалар. Козу карын эмнеси менен пайдалуу жана кимдерге жегенге болбойт? Таанышып коюңуз...

 

МАРИНАДДАЛГАН КОЗУ КАРЫН
2 порция
Даярдоо убактысы
– 25 мүнөт

Керектелүүчү азыктар:
Козу карын (вёшенка)
– 500 грамм
Лавр жалбырагы – 1 даана
Өсүмдүк майы – 50 миллилитр
Сарымсак – 4 тишче
Суу – 250 миллилитр
Пияз – 1 баш
Тоголок кара мурч – 6 даана
Уксус (9%) – 2 аш кашык
Туз – 2 чай кашык

Даярдоо ыкмасы:
1. Козу карынды тазалап, жууп, чоң-чоң туурайбыз.
2. Мискейге сууну, тузду, өсүмдүк майын, уксусту куюп, тоголок кара мурчту, лавр жалбырагын салып кайнатып маринад даярдайбыз.
3. Кайнап жаткан маринадга тууралган козу карынды салып, 10-15 мүнөт кайнатып, оттон чыгарабыз.
4. Муздагандан кийин шакекче түрүндө тууралган пиязды салып аралаштырабыз. Маринаддалган козу карын даяр.


КОЗУ КАРЫН ПАСТАСЫ
2 порция
Даярдоо убактысы
– 25 мүнөт

Керектелүүчү азыктар:
Макарон түрү
– 200 грамм
Козу карын (шампиньон) – 200 грамм
Пияз – 1 баш
Сыр – 60 грамм
Сарымсак – 2 тишче
Жогорку майлуулуктагы сүт – 150 миллилитр
Өсүмдүк майы – 4 аш кашык
Туз, мурч – татымына жараша

Даярдоо ыкмасы:
1. Мискейге 2 литр сууну куюп, татымына жараша туз салып, Макаронду бышырып, сүзүп алабыз.
2. Тазаланып жуулган козу карынды жука, пияз менен сарымсакты майда туурайбыз.
3. Казанга өсүмдүк майын куюп, алгач сарымсакты салып кызарта кууруп алабыз. Анан пиязды 5 мүнөттөй кууруган соң козу карын салынып бөлүнүп чыккан ширеси соолуганча куурулат.
4. Казанга эми сүргүчтөн өткөрүлгөн сырды салып, үстүнө сүттү куюп, 5 мүнөттөй кайнатабыз.
5. Кайнап жаткан соустун үстүнө сууга бышырылган макаронду салып аралаштырабыз. Тамагыбыз даяр. Тарелкаларга салып, үстүнө сүргүчтөн өткөрүлгөн сырдан себелеп дасторконго койсоңуз болот.

КОЗУ КАРЫН ТОКОЧУ
6 порция
Даярдоо убактысы
– 50 мүнөт

Керектелүүчү азыктар:
Каттама камыр
– 250 грамм
Козу карын – 200 грамм
Пияз – 1 баш
Сыр – 100 грамм
Помидор – 2 даана
Консерваланган жүгөрү – 100 грамм
Орегано – 1 чай кашык
Өсүмдүк майы – 4 аш кашык
Туз – татымына жараша

Даярдоо ыкмасы:
1. Тазаланып, жуулган пияз менен сарымсакты майда, козу карынды жука туурайбыз.
2. Казандагы май кызыган кезде пияз менен сарымсакты, андан кийин козу карынды салып, ширеси соолуганча кууруйбуз. Татымына жараша туз кошулат.
3. Казанды оттон чыгарып, үстүнө консерваланган жүгөрүнүн суусун төгүп кошуп аралаштырабыз.
4. Каттама же ачытылган камырды 0,5 сантиметр калыңдыкта жайып алабыз. Электр мешинин табасына бир аз ундан себелеп, камырды салып, четин бир аз кайрыйбыз.
5. Камырдын үстүнө алгач сүргүчтөн өткөрүлгөн сырды, андан соң козу карын менен жүгөрү аралашмасын тегиз салабыз.
6. Эми үстүнө помидор кесимдерин коюп, ореганодон себелеп, 180 градуста иштеп турган электр мешине 20-30 мүнөткө салабыз. Токоч даяр!

ПАЙДАСЫ

  • Козу карындын 90 пайызын суу түзөт жана курамында А, D, Е, РР, В тобундагы витаминдери, калий, кальций, темир, йод бар болгондуктан ден соолукка пайдалуу.
  • Иммундук системди бекемдейт.
  • Курамындагы лецитин кан тамырларды тазалоодо жана холестериндин деңгээлин азайтууда мыкты жардамчы.
  • Атеросклероздун алдын алып, эс-тутумду жакшыртат.
  • Нерв системине, стресске, депрессияга пайдалуу.
  • Калориясы аз болгондуктан адистер семиздиктен жабыр тарткандарга сунушташат.
  • Козу карындын ак түрүнүн курамында рибофлавин, В2 витамини көп. Бул витамин теринин, чачтын жана тырмактын сапатын жана уйку безинин иштешин жакшыртат.
  • Адистердин изилдөөсүнө таянсак, шампиньондор шакый жана баш оорунун алдын алат.
  • Вёшенка козу карыны РР витаминине бай болгондуктан организмди ар түрдүү вирустардан коргойт.


КИМДЕРГЕ БОЛБОЙТ?
Козу карындан жасалган тамактын сиңиши жай болгондуктан, 8 жашка чейинки балдарга, улгайган адамдарга, кош бойлууларга көп жегенге болбойт.
Подагра, бөйрөк, боор, ашказан-ичеги, тери оорусу барлар 1 айда 1 гана жолу сууга бышырылганын жесе болот. Ал эми куурулганын, туздалганын жесе оорусу күчөп кетиши мүмкүн.

ЭСКЕРТҮҮ!
Козу карынга ууланып калбоо үчүн өзүңүзгө таанымал түрлөрүн териңиз же болбосо билген адамдарга кайрылыңыз. Анткени кээ бир уулуу козу карындар сыртынан уулуу эместерге окшош, мисалы, уулуу куу поганка желчү шампиньонго. Козу карындын уулуу же уулуу эмес экенин жыттап ажыратууга да болот. Эгер жыттаганда же бышырып жатканда карбол кычкылы (дарынын жытындай) жыттанса, анда уулуу козу карын. Мүмкүн болсо козу карындарды унаа жолдорунан, аэропорттон, завод-фабрикалардан алыс жайгашкан талаалардан, тоолордон териңиз. Терип келген соң 30 мүнөт туздуу сууга чылап, 10-15 мүнөт кайнатуу керек.


Дамира Арстанова
kenesh@super.kg



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  7 
Комментарийлер(4)
01.05.2018. 16:08 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
85
Катталган:
12-09-2017
Соӊку аракети:
16-11-2018 23:45
Жынысы:
Белгисиз
+1
Баш оорутма го
02.05.2018. 11:36 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
34
Катталган:
18-11-2016
Соӊку аракети:
16-11-2018 23:20
Жынысы:
Белгисиз
+2
Абдан жакшы,скрин кылып алдым го сразу эле
02.05.2018. 15:40 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
292
Катталган:
28-11-2008
Соӊку аракети:
15-11-2018 17:23
Жынысы:
Белгисиз
+2
маринаддалган козу карынды жасадым, укмуш болот экен мурун неге жазган жок эленер
03.05.2018. 18:52 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
48
Катталган:
12-12-2017
Соӊку аракети:
16-11-2018 10:55
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
KG.
0
Билбейм, козу карын десе эле башкача нерсени элестете берем, жей албайм такыр..Пиццага кошулгандарын да бирден терип салып жейм го...не мой вкус))
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21471;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: