ОРОЗОДО БУЛ АЗЫКТАРДАН БАШ ТАРТЫҢЫЗ
Саарлык. Организмди ойготуу үчүн 1 чыны жылуу сууну ууртап ичүү туура. Андан соң витаминдүү, углеводдуу азыктардан жасалган тамактарды жеңиз. Алсак, нак сүткө жасалган таруу, күрүч ботколору, жаңгак, буурчактын түрлөрү, чечевица, жүгөрү, сыр, быштак, жумуртка, жашылча салаттары, тоок, уй эттери. Жемиштерден банан пайдалуу. Алма, жүзүм, апельсин жегенден баш тартыңыз. Курамында кычкылдар көп болгондуктан, адамды суусатат жана курсакты бат ачырат.
Ооз ачуу. Ооз ачкан соң 1-2 чыны сууну ууртап ичүү туура. 3-4 даана курма кошуп жесеңиз болот. Анын курамындагы кант адамды ток кармайт, канга бат сиңет жана ач болуу сезимин басаңдатат. Күнү бою ач жүргөндүктөн ооз ачарда куурулган, майлуу тамактарды тоё жебеңиз. Жүрөккө күч келип, ашказан, өт жабыркашы мүмкүн. Ооз ачарга организмге бат сиңүүчү тамак-аштар, бууга, сууга бышкан эт, жашылчалар, балыктан даярдалган даамдар, жашылча салаттары сунушталат. Суусундуктардан компот, чай, жаңы сыгылган мөмө ширелерин ичсеңиз болот.
КЕРАКАН
Керектелүүчү азыктар:
Уй эти – 500 грамм
Картошка – 3 даана
Болгар калемпири –2 даана
Помидор – 2 даана
Пияз – 1 баш
Сабиз – 1 даана
Буурчак же сарымсак саадагы – 2 тутам
Өсүмдүк майы – 5 аш кашык
Туз, мурч – татымына жараша
Даярдоо ыкмасы:
1. Жашылчалардын баарын аарчып, жууп тазалап алабыз. Картошка менен болгар калемпирин чоң-чоң, пияз менен сабизди жука, тегерек формада туурайбыз.
2. Буурчак саадагы 2-3 сантиметр узундукта тууралат.
3. Этти чоң-чоң кесимдерге бөлөбүз.
4. Казанга майды куюп, кызыган кезде этти 5 мүнөттөй кууруп, үстүнө жашылчаларды салабыз. Татымына жараша туз, мурч салып, көмбөгөндөй суу куябыз. Казандын капкагын жаап, жай отто 60 мүнөттөй демдейбиз. Тамагыбыз даяр!ШИРЕЛҮҮ ТӨШ ЭТ
Керектелүүчү азыктар:
Тооктун төш эти – 300 грамм
Помидор – 2 даана
Сыр – 70 грамм
Каймак – 4 аш кашык
Туз, мурч – татымына жараша
Даярдоо ыкмасы:
1. Тооктун төш этин жууп, 1-1,5 сантиметр аралыкта түбүнө жеткирбей тилип "чөнтөкчө" жасайбыз. Андан соң туз, мурч сээп тыныктырып коёбуз.
2. Сыр менен помидорду жука кылып кесип, эттин «чөнтөкчөлөрүнө» кезектештирип салып чыгабыз.
3. Эттин бетине каймактан сүйкөп, 190 градуста ысып турган электр мешинде 35-40 мүнөткө салып бышырып алабыз. Фаршталган төш этине гарнир катары сууга бышырылган күрүч, гречка, жашылчалардын түрлөрүн жана картошка пюресин берүүгө болот.БАНАНДАН СМУЗИ
Керектелүүчү азыктар:
Банан – 2 даана
Чагылган семичке – 1 аш кашык
Жаңгактын маңызы – 1 аш кашык
Сүт – 100 миллилитр
Даярдоо ыкмасы:
1. Банандын кабыгын аарчып салабыз да, туурайбыз.
2. Блендерге сүттү куюп, үстүнө семичкени, жаңгактын маңызын жана бананды салып, 1 мүнөт аралаштырабыз. Бул коюу жана таттуу суусундук сизге бир күндүк энергия тартуулайт.
Дамира Арстанова
kenesh@super.kg