Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

КУУРДАК ТҮРЛӨРҮ. СӨӨГҮ МЕНЕН ЖЕЛГЕН АФГАН КУУРДАГЫ

№815 15-июнь -21-июнь, 2018-ж.


Интернет колдонуучулар, алардын ичинде аттуу-баштуулар да "Афган куурдагы" деп этти сөөгү менен жеп жаткан видеосун интернет баракчаларына илип жатышат. Сөөгү жумшак болуп бышкан бул кандай куурдак, сыры эмнеде? “Сармерден” ресторанынын ашпозчусу Гүлжаз Жумабаева куурдактын түрлөрү жана аларды жасоодогу сырлары менен бөлүшөт.

АФГАН КУУРДАГЫ
Бул даам Афган казанында даярдалгандыктан Афган куурдагы деп аталат. Куурдактын өзгөчөлүгү – эттин сөөгү да жупжумшак болуп бышкандыгында.Тагыраагы, куурдак сөөгү менен желет. Дарыгерлердин айтуусунда, сөөк темир, кальций, фосфор, калий, белокко бай болгондуктан, муун ооруларынын, сөөктүн өсүшүнө пайдасы зор.

Куурдактын бул түрүн жасоодо жаңы союлган койдун эти (жамбаш, кабырга, омуртка, моюн) жана уйдун кабыргасы жарактуу. Чучуктуу жиликтер жарабайт.

Сөөктүн жумшак болуп бышышынын сыры – ал бышырылган афган казанында.

Даярдоо убактысы – 2,5-3 саат

4 порция

Керектелүүчү азыктар:

Уйдун кабыргасы же койдун эти (жамбаш, кабырга, омуртка, моюн)
– 1 килограмм

Суу – 300-400 миллилитр

Картошка – 500 грамм

Пияз – 1 баш

Туз, мурч, калемпир, кристалик – татымына жараша

Сыйкырдуу казан

  • Афган казаны чоюндан жасалган. Ал 300-400 градуска чейин ысыйт.
  • Капкагы бекем бекитилет.
  • Ашыкча буулар атайын көзөнөкчөлөрдөн чыгып турат.
  • Көзөнөктөрдүн бүтөлүп калбашына көңүл буруу керек. Болбосо куурдак ойдогудай бышпай калат.
  • Казандар 3 литрден 15 литрге чейин болот. Баасы көлөмүнө жараша 4000 сомдон жогору.

    Даярдоо ыкмасы:

    1. Этти чоң-чоң бөлүктөргө бөлүп, татымына жараша туз, мурч, калемпир жана кристалик кошуп аралаштырып, 15-20 мүнөткө маринаддап коёбуз.

    2. Афган казанына 300 миллилитрдей суу куюп, үстүнө эт салынат (эскертүү: эгер чоң афган казанына этти көп бышырам десеңиз, анда казанга эттер ирети менен салынат: алгач жамбаш, моюн, омуртка, кабыргалар, андан кийин сулп эттер). Эттин үстүнө дагы 100 миллилитрдей сууну куюп, казандын капкагын бекитебиз. Cууну көп куйса куурдак эзилип кетет, аз куйса суусу соолуп калат. Андыктан туура өлчөмдө куюу керек.

    3. Казандагы суу 10 мүнөттөй кайнагандан кийин отту жайлатып, 2,5-3 саатка коёбуз. Афган куурдагы даяр.

    4. Картошканы аарчып, туурап (3-4 чарчы сантиметр өлчөмүндө), боорсоктой кылып майга кууруп, тарелкага салып, үстүнө куурдакты салып, жашылчалар менен кооздоп дасторконго беребиз.


    НАН БАСТЫ

Аты айтып тургандай эле, куурдактын бул түрүн жасоодо бетине нан бастырылат. Жаңы союлган уй, кой этинен сырткары малдын боор, бөйрөк, жүрөгүнөн жасоого болот.

Даярдоо убактысы – 50 мүнөт

4 порция

Керектелүүчү азыктар:

Уйдун же койдун эти – 1 килограмм

Пияз – 2 даана

Өсүмдүк майы – 200 грамм

Нан – 2 даана

Кинза – 1 боо

Суу – 150 грамм

Туз – татымына жараша

Даярдоо ыкмасы:

1. Этти төрт чарчы, пиязды жарым шакекче түрүндө туурайбыз.

2. Нандарды көлөмүнө карап 4 же 6 бөлүккө бөлүп алабыз.

3. Казанга майды куюп, кызыганда этти, андан соң пиязды салып 8-10 мүнөт кууруп алгандан кийин татымына жараша туз салабыз. Жакшылап аралаштырып, казандын капкагын жаап, жай отто 10 мүнөттөй дымдап коёбуз.

4. Пияз менен эттин суусу чыкканда үстүнө 100-150 граммдай ысык суу куюп, дагы 3 мүнөттөй дымдайбыз.

5. Андан соң кесилген нандарды куурдактын үстүнө тизип, казандын капкагын жаап, дагы 10-15 мүнөттөй демдейбиз. Бул учурда нан эттин ширесин өзүнө сиңирип алат.

6. Даяр болгон соң казандагы нандын кесимдерин алып чыгып, табакка тизип, үстүнө куурдакты салып, шакекче түрүндө тууралган пияздан, майда тууралган кинзадан себелеп дасторконго коёбуз.


Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  5 
Комментарийлер(14)
19.06.2018. 11:45 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
29
Катталган:
11-01-2018
Соӊку аракети:
24-09-2018 19:24
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кадамжай
+7
Даамдуу тамактай көрүнөт, Кудай кааласа казан алып жасап көрөбүз го.
19.06.2018. 12:32 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
20
Катталган:
17-11-2017
Соӊку аракети:
24-09-2018 23:20
Жынысы:
Белгисиз
+3
Баасы канчадан болду экен
22.06.2018. 09:46 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
10
Катталган:
16-03-2017
Соӊку аракети:
10-07-2018 14:32
Жынысы:
Белгисиз
+1
Kuba_502,1кг 1200сом имиш
19.06.2018. 12:33 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
173
Катталган:
02-06-2015
Соӊку аракети:
25-09-2018 00:09
Жынысы:
Белгисиз
+14
Эн негизги сырын айтпай койду окшойт.Бир нерсе кошсо керек.
19.06.2018. 15:55 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
13
Катталган:
21-02-2018
Соӊку аракети:
25-09-2018 00:56
Жынысы:
Белгисиз
+18
Анан 300,400 градуста бышкан соокто кальций калат бекен э?
20.06.2018. 13:29 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
4
Катталган:
06-02-2017
Соӊку аракети:
31-08-2018 21:03
Жынысы:
Белгисиз
+1
Jasa,Кандай соок болсо да коп кайнатсан кальций чыгат. Соок тешилип кетет соогу сынгандар коп кайнатып ичишет. Мен да жолдошумдун буту сынганда жасап бергем.
19.06.2018. 20:36 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
173
Катталган:
26-01-2017
Соӊку аракети:
14-09-2018 13:16
Жынысы:
Белгисиз
+12
Сөөгү мн жегенди эч элестете албадым,ашказан байкуш кантип аш кылып,ичеги бечара кантип нар жака узатат болду экен.
23.06.2018. 16:43 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
58
Катталган:
18-01-2014
Соӊку аракети:
24-09-2018 18:27
Жынысы:
Белгисиз
+3
Nevestkaa,биздин ашказан ташты ээритип ийет го
19.06.2018. 21:10 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
344
Катталган:
07-09-2010
Соӊку аракети:
24-09-2018 17:54
Жынысы:
Белгисиз
+5
Хммм 2-3 саатта бышбай эле 1 саат же максимум 1.30 саатта эле эзилип калат экен соогу деле, таатанда сатылып жаткандарга(жука темир) караганда Оштон заказ кылып алса 2000 сомдун тегереги илгерки калын чоюндан жазалат. Эч нерсе кошпойло специи жана туз ар бир кусочек этке суйкоп чыкса сонун.
20.06.2018. 20:06 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
108
Катталган:
14-07-2015
Соӊку аракети:
20-09-2018 14:12
Жынысы:
Белгисиз
+3
Үч саат кайнаса эттен эч нерсе калбайт,бир жарым саатта бышырдым,сөөктү эми биротоло жегенге болбойт экен,бирок жумшарып калат экен,эч кандай химия кошпой эле.Анан дагы казанды 10 л.1700 алдым.
25.06.2018. 09:04 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
31
Катталган:
13-09-2016
Соӊку аракети:
24-09-2018 23:27
Жынысы:
Белгисиз
0
aikokul14,дарегин айтып койосузбу казанды каерден .алганынарды
26.06.2018. 16:17 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
20
Катталган:
29-06-2014
Соӊку аракети:
20-07-2018 23:10
Жынысы:
Белгисиз
0
aikokul154 кайсы жерден алдынар. Чындап чоюн бекен?
23.06.2018. 10:49 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
148
Катталган:
03-11-2016
Соӊку аракети:
24-09-2018 21:59
Жынысы:
Белгисиз
+2
Иттерге соок ашпай калатго эми.Ат оонаган жерде тук калат дечуу эле кичине нысаптуурак болсон жакшы болот эле соок жебей)))
23.06.2018. 11:38 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
28
Катталган:
05-08-2017
Соӊку аракети:
22-09-2018 16:45
Жынысы:
Белгисиз
+3
Иттен айырмабыз ашып тушпосо кем калбай калдык го. Авган тамагы деп соок жесек, тороп балабызды туалетке таштасак, бала атаны бычактап олтурсо, ата кызын зордуктап атса, зына, ушак, коро албас, ичи тардык кылып журобуз, аа иттер мындай кылбайт болуш керек
Nurmat92 түзөттү 2018-06-23 11:39:40
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21193;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: