Бадыраң туздоо мезгили келди. Бул жолу сиздерге кызыктуу, өзгөчө рецепттер менен бөлүшүүнү туура көрдүк. Даамдуу, кыртылдап туздалган бадыраң мыкты закуске жана тамак, салаттарга мыкты кошулма боло алат.
АЛМА МЕНЕН ТУЗДАЛГАН БАДЫРАҢ
Керектелүүчү азыктар:
Бадыраң – 1,5-2 килограмм
Алма – 1-2 даана
Сарымсак – 4-5 тишче
Укроптун гүлү – 1-2 тал
Карагаттын жалбырагы – 3-4 даана
Тоголок кара мурч – 10-12 даана
Лавр жалбырагы – 4 даана
Кумшекер – 1 чай кашык
Туз – 2 аш кашык
Уксус 9% - 1 аш кашык
Суу – 1,5-2 литр
Даярдоо ыкмасы:
1. Бадыраңды, сарымсакты, укроп гүлүн, карагат жалбырагын жана алманы тазалап, жууп алабыз. Алманын кабыгын аарчыбайбыз.
2. Алдын ала бууланган банканын эң астына укроп гүлү, карагат, лавр жалбырактары, тоголок кара мурч салынат. Андан соң бадыраң, алма, сарымсакты тизебиз да, үстүнө кайнак сууну толтура куюп, капкагын жаап, 10 мүнөт тыныктырып коёбуз.
3. Банкадагы сууну мискейге куюп, ага тузду, кумшекерди салып 5 мүнөттөй кайнатабыз. Аягында сууга уксусту кошуп, дароо банкага куюп, оозун бекитебиз. Банканы көмкөрүп, үстүн жылуу жаап коёбуз.
ПОМИДОР ШИРЕСИНДЕГИ БАДЫРАҢ
Керектелүүчү азыктар:
(3 литрлик банка үчүн)
Бадыраң – 1,5-2 килограмм
Сарымсак – 5-6 тишче
Өсүмдүк майы – 100 грамм
Помидор – 1,5-2 килограмм
Кумшекер – 2 аш кашык
Туз – 2 аш кашык
Уксус 6% – 150 миллилитр
Даярдоо ыкмасы:
1. Помидорлордун үстүнө кайнаган суу куюп, кабыгын аарчып алуу керек. Андан соң эт туурагычтан өткөрөбүз. Ширеге өсүмдүк майын, тоголок кара мурч кошуп аралаштырып, отко коюп, 15 мүнөт кайнатабыз.
2. Бул убакта алдын ала бууланган банкага жууп-тазаланган бадыраңды, укроп, сарымсакты тизип салабыз.
3. Банкага кайнак суудан толтура куюп, капкагын жаап 10 мүнөткө тыныктырып, төгүп салабыз.
4. Кайнап жаткан помидор ширесине туз, кумшекер, уксусту кошуп 5 мүнөттөй кайнатабыз да, бадыраңдын үстүнө куюп, оозун бекитебиз. Банканы көмкөрүп жылуу ороп коёбуз.
Дамира Арстанова
kenesh@super.kg