Архив
844   845   846   847   848   849   850   851   852   853   854   855   856   857   858   859   860   861   862   863   864   865   866   867  
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836   837   838   839   840   841   842   843  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар

№834 26-октябарь - 1-ноябрь, 2018-жыл


КАПУСТА ИЧЕГИ-КАРЫНДЫ ТАЗАЛАЙТ


Капустанын пайдасы

• Капустанын курамындагы клетчатка ичеги-карындарды иштетип, өзүн-өзү тазалоого көмөктөшөт.

• Курамындагы U витамини зат алмашууда чоң роль ойноп, кан тамырларда холестериндин чогулушуна жол бербейт. Андыктан атеросклероздун алдын алууда жана холестериндин өлчөмү көбөйүп кеткен учурда, эрозиядан, жаралардан кутулууда сунушталат.

• Капустадагы тартрон кычкылы организмдеги эски майларды ордунан козгой албаганы менен, жаңы майлардын пайда болушуна бөгөт коё алат. Жаңы үзүлгөн жана ачытылган түрү сунушталат. Куурууда жана бууга бышырууда тартрон кычкылы бузулат.

• Курамындагы В9 витамини эркектерде сапаттуу уруктун иштелип чыгуусуна таасир этет.

• Капуста кош бойлуу энелерге керектүү болгон калийге, С витаминине, фолий кычкылына бай. Калий шишип кетүүнүн алдын алса, С витамини канды суюлтат, иммунитетти көтөрөт, фолий кычкылы түйүлдүктүн туура өсүшүндө чоң роль ойнойт. Ачытылган түрү көңүл айлануунун алдын алат.

• Капустанын ширеси ашказан эрозиясын дарылоодо, кычкылдуулугу төмөн гастритте сунушталат.

• Капустанын ширеси жашартуучу маска да боло алат.


Капустанын зыяны

• Ширеси ичти көптүрүшү мүмкүн.

• Көп өлчөмдө жеп алсаңыз көңүл айнып, кускуну келтириши ыктымал.

• Капустанын курамында клетчатка көп болгондуктан ашказан жарасы, энтерит, миокард инфаркты менен ооругандарга жана ичи өтүп жаткандарга жегенге болбойт.

• Иммунитети начар адамдар көп колдонсо көзү караңгылап, оозуна кара суу келип, башы тегеренет.


КАПУСТА ПИРОЖКИСИ

Керектелүүчү азыктар:

Ун – 500 грамм

Ачыткы – 10 грамм

Өсүмдүк майы – 100 миллилитр

Суу – 200 миллилитр

Капуста – 500 грамм

Жумуртка – 1 даана

Пияз – 1 баш

Туз, мурч, кумшекер – татымына жараша


Даярдоо ыкмасы:

1. Ачыткыга 3 аш кашык жылуу суу куюп, тыныктырып коёбуз.

2. Унду элеп, 1 чай кашык туз жана 2 аш кашык кумшекер салып аралаштырабыз. Эми үстүнө 100 миллилитр майды, ачыткыны жана жылуу сууну куюп жумшагыраак камыр жууруйбуз да, жылуу ороп коёбуз. 40-50 мүнөттө камыр ачыйт.

3. Туурамжы даярдайбыз: пияз, капустаны тазалап, жууп, майда туурайбыз. Кызып турган майга алгач пиязды, андан соң капустаны салып кууруп, 8-10 мүнөт казандын капкагын жаап демдейбиз. Татымына жараша туз, мурч салынат.

4. Ачыган камырды 0,4-0,5 сантиметр калыңдыкта жаябыз. Эми туурасынан 12 сантиметрден кылып узун кылып кесип алабыз. Кесимдердин ортосуна туурамжыдан салып, эки четин бириктирип түйөбүз. Электр мешинин табасынын ичине пергамент кагазын төшөп, ага пирожкини салабыз. Пирожкинин түйүлгөн жагын ылдый каратуу шарт. Эми бетине жумуртканын сарысын сүйкөп, мактан себелейбиз. Пирожкинин бетин целлофан баштык менен жаап, 20-25 мүнөт тыныктырып коёбуз.

5. 180 градуста иштеп турган электр мешинде кызартып бышырып алабыз.


ФАРШТАЛГАН КАПУСТА

Керектелүүчү азыктар:

Капуста – 1 даана

Фарш – 500 грамм

Күрүч – 150 грамм

Сабиз – 2 даана

Пияз – 2 даана

Каймак – 2 аш кашык

Томат пастасы – 3 аш кашык

Өсүмдүк майы – 100 грамм

Туз, мурч – татымына жараша


Даярдоо ыкмасы:

1. Капустанын өзөгүн оюп алып салабыз. Эми капустаны кайнап жаткан туздуу сууга 5 мүнөткө салып, жалбырагын ажыратабыз.

2. Күрүчтү тазалап, жылуу сууга 15-20 мүнөткө чылап коёбуз. Андан соң таза жууп алабыз.

3. Пияз менен сабизди аарчып, майда туурайбыз.

4. Фаршка күрүчтү, пияздын жарымын, татымына жараша туз, мурч кошуп аралаштырабыз.

5. Капустанын жалбырактарына аралашманы салып, конверт сыяктуу жылчык калтырбай оройбуз.

6. Пияз менен сабизди майга 5-7 мүнөт кууруйбуз. Андан соң томат пастасын, кийин каймакты кошобуз. Бир аз кууруп, суу куябыз. Эми үстүнө оролгон капустаны тизип, 40 мүнөттөй жай отто дымдап коюу керек. Татымына жараша туз кошобуз. Ширелүү фаршталган капуста даяр! 


ОРОМО КАПУСТА

Керектелүүчү азыктар:

Капуста – 2 даана

Сабиз – 1 килограмм

Кызылча – 1 даана

Калемпир – 2-3 аш кашык

Туз – 2 аш кашык

Суу – 1 литр


Даярдоо ыкмасы:

1. Сабизди сүргүчтөн өткөрүп, калемпир менен аралаштырып алсак, аралашма даяр болот.

2. Капустаны кайнап жаткан туздуу сууга 30 секунд кармап, жалбырактарын ажыратабыз.

3. Жалбырактын бетин өсүмдүк майы менен майлап, ортосуна аралашманы салып оройбуз.

4. Кызылчаны сүргүчтөн өткөрүп алабыз.

• Капустаны банкага салып, араларына сүргүчтөн өткөрүлгөн кызылчадан себелеп, үстүнө маринадды (1 литр муздак сууга 2 аш кашык туз салынат) куябыз да, 1-2 күн бөлмө температурасында сактайбыз. Андан кийин муздаткычка салып коюу керек. Бул салат бир жумадан кийин даамына келип, жегенге даяр болот.


Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  4 
Комментарийлер(4)
30.10.2018. 09:43 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
52
Катталган:
27-07-2011
Соӊку аракети:
15-11-2018 15:01
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Россия
+2
жакшы кобуроок жеш керек экен
30.10.2018. 17:14 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
12
Катталган:
18-10-2017
Соӊку аракети:
18-06-2019 01:29
Жынысы:
Белгисиз
+2
Админ саламатсыздарбы!Чуроттор эмнеге корунбой жатат кызыл болуп бетин жаап калып атат.
31.10.2018. 02:33 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
37
Катталган:
18-07-2018
Соӊку аракети:
28-03-2019 18:46
Жынысы:
Белгисиз
+2
ayana16, мага эле көрүнбөй жатат десе
31.10.2018. 10:44 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
7593
Катталган:
22-02-2011
Соӊку аракети:
19-06-2019 21:59
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
...
0
Chaki2795,ayana16, саламатсыздарбы! Техникалык катачылык түзөтүлдү, кайрадан аракет жасап көрсөңүздөр болот.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
22422;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2019 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Жибек Жолу проспектиси 381
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: