Архив
844   845   846   847   848   849   850   851   852   853   854   855   856   857   858   859   860   861   862   863   864   865   866   867   868  
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836   837   838   839   840   841   842   843  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар

№836 9-15-ноябрь, 2018-жыл


ТАТЫМАЛДАРГА БАЙ ГРУЗИН АШКАНАСЫ


Грузин ашканасы дүйнөгө эң таанымал ашканалардын бири. Коңшу жайгашкан өлкөлөрдүн (Түркия жана Иран) таасиринен улам Батыш жана Чыгыш Грузиянын ашканалары бири-биринен айырмаланып турат. Алсак батыш Грузияда жүгөрү унунан жасалган нан жана куш эттери көп колдонулса, Чыгыш Грузияда буудай унунан жасалган нанга жана уй, кой этине басым жасалат.

Жалпысынан алганда грузин ашканасы тамактарына сарымсак, көк чөптөрдү (ашкөк, укроп, шпинат, жалбыз), хмели-сунели, аджика сыяктуу ачуу татымалдарды көп кошкондугу жана жашылчаларды (баклажан, кызылча, капуста) кеңири пайдалангандыгы менен айырмаланат. Ошондой эле бул ашканада сыр, жаңгактын түрлөрү, төө буурчак кеңири колдонулат. Алсак, сырдын 250дөн ашык түрүн жолуктурууга болот. Грузин ашканасындагы тамактардын дээрлик көпчүлүгү майга куурулуп же болбосо отко какталып бышырылат.

Таттуу азыктарга токтолсок, бул ашканада таттуулар көп деле жасалбайт. Анын ордуна ар кандай мөмө-жемиштер, мөмө ширелери, кактары, жаңгактын түрлөрү, бал пайдаланылат.


Хачапури

Керектелүүчү азыктар: (2 даана чоң хачапури үчүн)

Ун – 3 стакан (450 грамм)

Жумуртка – 1 даана

Сүт – 300 миллилитр

Туз – 1 чай кашык

Кумшекер – 1 аш кашык

Крахмал (картошканыкы) – 1 аш кашык

Каймак – 2 аш кашык

Өсүмдүк майы – 100 миллилитр

Ачыткы – 11 грамм

Сыр – 400 грамм


Даярдоо ыкмасы:

1. Унду элеп, ага ачыткы, туз, кумшекер, жылуу сүт, өсүмдүк майын кошуп жумшагыраак камыр жууруйбуз. Андан соң аны жылуу ороп, 60-90 мүнөткө ачытуу үчүн коёбуз.

2. Каймакка жумуртканы жана 1 аш кашык өсүмдүк майын кошуп аралаштырабыз.

3. Сырды сүргүчтөн өткөрөбүз.

4. Ачыган камырды экиге бөлүп тоголоктойбуз. Андан соң тегерек формада жука кылып жаябыз.

5. Жайылган камырдын ортосуна сырдан салып, тегерек четин ортого жыйнап, түйүнчөк формасына келтирип түйөбүз. Түйүлгөн жери бекем жабылышы шарт.

6. Эми камырды кайра тегерек формада 4-5 миллиметр калыңдыкта жаябыз. Колдон келсе камырды жайып жатканда тешилишине жол бербеңиз.

7. Жайылган камырды электр мешинин табасына салып, бетине каймак+жумуртка аралашмасын сүйкөп, 190 градуста иштеп турган электр мешине кызарганча бышырып алабыз. Хачапурини көмөч казанга да эки бетин кызартып бышырууга болот. Ошондой эле ортосуна эт, көк чөп, картошка пюресин салууга болот.


Чахохбили

Керектелүүчү азыктар: (4 порция үчүн)

Тоок эти – 800 грамм

Пияз – 3 баш

Помидор – 3 даана

Ашкөк – 1 тутам

Укроп – 1 тутам

Сарымсак – 3 тишче

Өсүмдүк майы – 5 аш кашык

Каймак май – 2 аш кашык

Тоголок кара мурч – 5-7 даана

Кара өрүк кагы – 4-5 даана

Хмели-сунели – 1 чай кашык

Калемпир, мурч, туз – татымына жараша


Даярдоо ыкмасы:

1. Тоок этин өтө чоң эмес бөлүктөргө бөлүп, казанга өсүмдүк майын куюп, эттин эки тарабын кызарта кууруйбуз. Анын үстүнө майда тууралган помидорду, тоголок кара мурчту салып аралаштырып, казандын капкагын жаап 10 мүнөт жай отко демдеп коёбуз. Татымына жараша туз салабыз.

2. Пиязды аарчып, жарым тегерек формада жука туурайбыз. Андан соң көмөч казанга каймак майды салып, пиязды жумшарганча кууруп алабыз.

3. Эми казанга куурулган пияз, туз, мурч, хмели-сунели, кара өрүк кагын, калемпирди салып аралаштырып, капкагын жаап дагы 5 мүнөт демдейбиз.

4. Аягында майда тууралган аш көктү, укропту жана сарымсакты салып аралаштырып, 5 мүнөттөй демдеп коёбуз. Тамагыбыз даяр! Чахохбилиге гарнир катары сууга бышкан күрүч жана картошка берүүгө болот.


Харчо

Керектелүүчү азыктар: (6 порция үчүн)

Уй эти – 500 грамм

Суу – 2,5 литр

Пияз – 1 баш

Сарымсак – 3-4 тишче

Томат пастасы – 2 аш кашык

Жаңгак маңызы – 4 аш кашык

Лавр жалбырагы – 2 даана

Күрүч – 150 грамм

Кинза – 1 тутам

Өсүмдүк майы – 3 аш кашык

Татымына жараша туз, калемпир


Даярдоо ыкмасы:

1. Этти майда бөлүктөргө кесип, казандагы майга кызарта кууруп алабыз.

2. Эттин үстүнө майда тууралган пияз менен сарымсакты салып, соолуганча кууруйбуз. Эң негизгиси алар күйүп кетпеши керек.

3. Эми казанга томат пастасын, калемпирди жана майдаланган грек жаңгагынын маңызын салып 3 мүнөттөй кууруп, сууну куябыз. 40-50 мүнөт жай отто шорпону кайнатабыз.

4. Эт жумшарып бышкан соң шорпого жуулган күрүчтү жана лавр жалбырагын салып 4-5 мүнөт кайнатып, отту өчүрөбүз. Тамактын тузун көрүп, майда тууралган ашкөктү салабыз. Эми казандын капкагын 10-15 мүнөткө жаап коёбуз. Бул аралыкта күрүч дагы жумшарат, бирок эзилбейт. Харчо даяр!


Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(6)
13.11.2018. 23:10 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
12
Катталган:
27-06-2013
Соӊку аракети:
24-06-2019 20:50
Жынысы:
Белгисиз
0
Жангактын манызы дегенди кандай тушунсо болот?
14.11.2018. 00:21 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
167
Катталган:
20-11-2010
Соӊку аракети:
10-06-2019 21:46
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Жалал-Абад
0
maxburat,жангактын ичиндеги данеги жей турган
14.11.2018. 00:07 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
3
Катталган:
14-11-2013
Соӊку аракети:
12-12-2018 21:46
Жынысы:
Белгисиз
0
Хачапури кандай сыр менен жасалат ,хачапуринин коп турлору бар мен озум грузинский кухняда иштейм ар ким ар кандай жасайт сыр жонундо айтпапсынар уй шартында жасагандарга .
14.11.2018. 05:18 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
139
Катталган:
11-05-2016
Соӊку аракети:
25-06-2019 00:31
Жынысы:
Белгисиз
0
aizatka87d,мазарелла
16.11.2018. 05:51 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
99
Катталган:
04-09-2016
Соӊку аракети:
14-06-2019 00:52
Жынысы:
Белгисиз
0
xnurgul_gul,моцарелла
19.11.2018. 03:27 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
23
Катталган:
24-04-2018
Соӊку аракети:
23-06-2019 13:34
Жынысы:
Белгисиз
0
Супер
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
22453;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2019 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Жибек Жолу проспектиси 381
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: