Архив
844   845   846   847   848   849   850   851   852   853   854   855   856   857   858   859   860   861   862   863  
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836   837   838   839   840   841   842   843  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар

ЗАМАНБАП АЧЫТКЫ РАКТЫ ЧАКЫРАБЫ?

№841 14-20-декабрь, 2018-жыл


Ачыткы – ашканада кеңири колдонулуучу каражат. Анын бир нече түрү бар: нан, сүт азыктарын жасоодо жана сыра ачытууда колдонулуучу түрү. Бул жолу биз нан жасоодо колдонулуучу заманбап ачыткы (дрожжи) жана камыр туруш жөнүндө сөз кылабыз.

“КАМЫР ТУРУШ МЕНЕН АЧЫТЫЛГАН НАН ЖЕГИЛЕ”

Орусиялык врач-натуропат, медицина илимдеринин кандидаты, академик Виктор Хрущев “Нан – ден соолук үчүн” аталышындагы эмгегинде жана социалдык баракчаларынын бирине: «Мен күнүмдүк рационумдан заманбап жол менен жасалган нандын түрлөрүн алып салдым. Анткени нан жасоодо колдонулуучу заманбап, термофилдик ачыткылар (дрожжи) организмге киргенден кийин көбөйөт да, организмге керектүү витаминдерди, микроэлементтерди, белокторду пайдалана башташат. Аны менен катар ар кандай уулуу заттарды бөлүп чыгарышат. Айрым изилдөөчүлөр “нанды бышырган кезде ачыткы өлүп жок болот” деп элди ынандырууга аракет кылышат. Мен алардын оюна кошулбайм. Анткени бышыруу процессинде ачыткы ундун курамындагы белоктуу затка (клейкость) кирип, аны капсула катары колдонот да, ичегиге барганда капсуладан чыгып, ичегинин былжырын сезгентет, микрофлорасын бузат. Алар ичегиде гана мителик кылышпастан, кандын плазмасына да өтүп жашашат жана көбөйүшөт. Мунун арты ууланууга, грибок ооруларына, иммунитеттин бузулушуна, өнөкөт жана рак ооруларынын жаралышына жеткирет. Эгер рациондон мындай нанды алып салсаңыз, кан 5 жылдан кийин гана ачыткы клеткаларынан тазалана алат. Андыктан камыр туруштан жасалган нан азыктарын пайдаланууга өтүңүздөр”,- деп жазган. Чынында анын бул оюн бүгүнкү күндө оорулардын жашарып бараткандыгы айгинелеп тургандай. Заманбап ачыткынын организмге зыяны тууралуу башка окумуштуулар, алардын ичинде Розини Жанфранко, Сергей Коновалов, Фёдор Углов да айтып чыккан.

Маалыматтарда заманбап ачыткыларды өндүрүүдө оор металлдар жана зыяндуу химиялык элементтер (техникалык аммонийдин сульфаты, Б маркасындагы техникалык аммиак, техникалык күкүрт кычкылы жана башкалар) колдонулат делет.

Айта кетчү нерсе, АКШ, Швеция жана башка кээ бир өлкөлөрдө ачыткысыз бышырылган нан кадимки көрүнүшкө айланган жана аны рактын алдын алуу үчүн жешет.

КАМЫР ТУРУШ ДЕГЕН ЭМНЕ?

Камыр туруш – бактерия. Аны үй жаныбарына салыштырсак да болот: ун менен азыктанып, суу ичет жана аба менен дем алат. Байыртадан кыргыз эли ачыган айранга, угутка, максымга же бозого бир аз ун кошуп чалып, тыныктырып, 3-4 күн ун жана суу менен азыктандырып отуруп камыр турушту даярдап алышчу. Ал азыркы ачыткынын (дрожжи) да, көптүргүчтүн (разрыхлитель) да ролун бирдей аткарчу. Жылуу сууга камыр турушту эзип, унду салып камыр жууруп, ачытып, андан соң нан бышырышкан. Камыр көөп чыкканда кийинкиге муштумдай камыр туруш алып, аны унга бөлөп супаранын ичине салып сакташчу. Мындай камыр туруш менен ачытылган камырдан табигый таза жана жанга жагымдуу, бойго кубаттуу нан жасалчу.

КАМЫР ТУРУШ ЖАСООНУН ЖОЛДОРУ

Италия камыр турушу

Керектелүүчү азыктар:

Жүзүм – 5-6 даана

Булак суусу – 150 миллилитр

Ун – 150 грамм

Даярдоо ыкмасы:

1-күн. Жүзүмдү эзип, ага 50 миллилитр жылуу сууну жана 50 грамм унду кошуп камыр жууруп, жакшылап ийлейбиз. Жуурулган камырды сүйрү формада 0,5 сантиметр калыңдыкта жайып, рулеттей кылып оройбуз. Оролгон камырды фарфор идишке салып, үстүнө көмгүдөй кылып суу куябыз да, идиштин бетин жаап, жылуу жерде 1 сутка тыныктырып коёбуз. Эртеси суу киргилденип, бетине майда көбүктөр чыгып калган болот. Эгер мындай процесс байкалбаса, анда камырды колуңуз менен ордунан бир аз козгоп, дагы 1 күн тыныктырууга туура келет.

2-күн. Идиштеги сууну төгүп, камырды алып, ага 50 грамм ун, 50 миллилитр суу кошуп камыр жасайбыз. Бул процесс азыктандыруу деп аталат. Камырды жакшылап ийлеп, айнек идишке салып, оозун чүпүрөк менен жаап, жылуу жерге 1 суткага коёбуз.

3-күн. Камыр кайрадан 2-күндөгүдөй азыктандырылат. Ал канчалык көп күн азыктандырылса, ошончолук күчтүү камыр туруш алынат.

4-күн. Камыр туруш камыр жасоого даяр.

Ун менен суудан жасалган түрү

Керектелүүчү азыктар:

Буудай уну (2-3 сорт) – 150 грамм

Жылуу суу – 150 миллилитр

Даярдоо ыкмасы:

1-күн. Банкага 50 миллилитр жылуу сууну (кайнатылбаган) куюп, 50 грамм унду (2 аш кашык) салып аралаштырабыз. Жыйынтыгында коюу каймактай болгон аралашмага ээ болобуз. Аралашманы банкага салып, оозун 3 жеринен тешилген желим капкак менен бекем жаап, жылуу (20-28 градус), караңгы жерге 12 саатка коюп коёбуз.

2-күн. Аралашма ачып, жагымсыз жыт чыгарып, көтөрүлүп чыгат. Эми бул аралашманы азыктандырабыз. Ал үчүн ага 2 аш кашык буудай унун салып, 50 миллилитр суу куюп, жакшылап аралаштырабыз. Аралашма банканын кайсы жерине чейин экенин сызып белгилеп коёбуз. Эгер аралашма көтөрүлбөсө анда суткасына 2 жолу азыктандырууга туура келет.

3-күн. Аралашма жогору көтөрүлүп, кайра ылдый түшкөнүн байкайбыз. Ага 50 грамм буудай унун, 50 миллилитр жылуу суу кошуп аралаштырып, оозун чүпүрөк менен бекем ороп, бир суткага тыныктырып коёбуз. Күчтүү камыр туруш даяр.

КАМЫР ТУРУШ

Артыкчылыктары:

Үй шартында, колдо бар азыктардан жасап алууга болот.

Камыр туруш менен ачытылган камырдан жасалган нан даамдуу болот жана жыты аңкып турат.

Камыр жасаган сайын андан бир муштумдай алып, жаңыртып туруу менен аны түбөлүккө колдонууга болот.

Биологиялык активдүү кошулмаларга, микро жана макроэлементтерге бай.

Камыр туруш табигый азыктардан жасалгандыктан ден соолукка пайдалуу:

  • Нандын организмге сиңимдүүлүгүн арттырат.
  • Ашказандагы, ичеги-карындагы айрым ооруларды жок кылууга жөндөмдүү.
  • Организмдин стресске туруктуулугун жогорулатат.
  • Уулуу заттарды айдап чыгат.
  • Сөөк жана нерв системдерин чыңдайт.
  • Тырмакты жана чачты бекемдейт.
  • Кандагы холестериндин деңгээлин азайтат.

Кемчиликтери:

Камыр туруш менен жасалган камырды өз убагында жасабаса ачып кетет да, нан кычкыл болуп калат.

Камыр турушту үшүтпөй, бөлмө температурасында сактоо керек.

7-8 күнгө чейин сактоого болот. Эскирип кетсе андан жасалган нандын сапаты да бузулат. Демек, жаңылоо керек болот.

Заманбап Ачыткы

Артыкчылыктары:

Дүкөндөрдө сатылат, кымбат эмес.

Камырды 1 саатта ачытат (ачытуу эрежелери туура сакталган учурда).

Узакка сакталат. Сактоо мөөнөтү 2 жылга чейин.

Кемчиликтери:

Ар кандай кошулмалар кошулуп, химиялык жол менен алынган азык.

Курамында грибоктор болгондуктан төмөндөгүдөй зыян алып келет:

  • Иммунитетти начарлатат.
  • Ууларды бөлүп чыгарат.
  • Ракты жаратат.
  • Тамак сиңирүү органдарынын иштешин начарлатып, ашказанда кычкылданууну жогорулатат, жараны пайда кылат.
  • Кан тамырлардын кеңейишине алып келет.
  • Боордо жана өттө ташты пайда кылышы мүмкүн.
  • Кальций тартыштыгын жаратат жана башка.

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(15)
18.12.2018. 10:33 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
16
Катталган:
21-03-2017
Соӊку аракети:
21-05-2019 20:53
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
+5
дрожьду ле колдоном...камыр туруш жасап отурбай эле...озу карап корсок баардык нерсе зыян жашабайле коюш керек....
18.12.2018. 11:17 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
61
Катталган:
07-11-2016
Соӊку аракети:
18-05-2019 11:13
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
+3
Aisle,озун билесин денсоолук озундуку го.Мен балдарымдын жана озумдун денсоолугубузга кайдыгер карабайм,дрожжду колдонууну токтотуу керек.Грибокту дрожж кобойтот,бул кобуно маалым
24.12.2018. 13:44 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
16
Катталган:
21-03-2017
Соӊку аракети:
21-05-2019 20:53
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
0
meni_kut,олбойле грибок болбойле жашап атабыз айланайын.
18.12.2018. 10:59 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
27-06-2018
Соӊку аракети:
25-04-2019 20:36
Жынысы:
Белгисиз
+15
Кудакааласа ачыткы жасап албасамбы, айылда ачыткыле колдончулек. Кантип жасашты билбей жүрдүм эле рахмат чоон супер! Айылда эскирип кетсе кошуналардан алат элек да
18.12.2018. 13:27 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
137
Катталган:
26-03-2014
Соӊку аракети:
21-05-2019 10:29
Жынысы:
Белгисиз
+1
Дрожжи аябай зыян камырга көп кошпогула деп апам мурда эле айтчы да. Эмнеге баарыбыздын иммунитетибиз төмөндөп кетет десе
18.12.2018. 15:06 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
265
Катталган:
21-07-2014
Соӊку аракети:
13-05-2019 19:26
Жынысы:
Белгисиз
+8
Айттым неге зарна болуп жатам деп, кемпириме айтып ачыткы жасатпасам элеби. ...
18.12.2018. 15:20 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
30-07-2018
Соӊку аракети:
29-04-2019 09:00
Жынысы:
Белгисиз
+4
Ачыткы ( камыр туруш) колдоном. Тоюмдуу да болот дрожго жасалган нанга караганда.
19.12.2018. 11:54 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
25
Катталган:
04-07-2017
Соӊку аракети:
20-05-2019 09:39
Жынысы:
Белгисиз
0
uhti.sister,мага бербейсизби ачыткыныздан мен Бишкектемин.мен айылдан алып келейин деп жургом бирок айылдагыларда дрожго отуп алышыптыр.ошого айла жок дрож колдонуп жатам.кимде болсо бергилечи.
21.02.2019. 21:54 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
30-07-2018
Соӊку аракети:
29-04-2019 09:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Mikra,Мен Оштомун да. Аралык жакын болсо бермекмин жан дилим менен.
21.12.2018. 12:07 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
12
Катталган:
24-12-2016
Соӊку аракети:
28-03-2019 11:15
Жынысы:
Белгисиз
0
uhti.sister,болсо магада бергилечи,бишкектемин
18.12.2018. 19:21 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
Катталган:
04-10-2011
Соӊку аракети:
12-02-2019 01:32
Жынысы:
Белгисиз
+8
Бала кезде далай ачыткы сурадык го кошуналардан))) безилдеп чуркап, же болбосо суу ысык болуп, же ото жылуу жаап камырыбыз чаралардан далай ашты го))). Камыр туруш деп айтаар элек. Коптон бери ойлонуп журдум эле ушу ачыткы жонундо. Супер инфого рахмат бул маалымат учун.
men70 түзөттү 2018-12-18 19:23:05
20.12.2018. 17:19 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
198
Катталган:
31-03-2009
Соӊку аракети:
22-05-2019 17:11
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бактылуулар калаасы.
-1
men70,кошуналар азыр да сурай берет.
18.12.2018. 20:33 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
143
Катталган:
27-02-2014
Соӊку аракети:
03-01-2019 23:09
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
ош
+3
Нан жаппай сатып жегендерге кыйын болотко. Мага окшошторго.
19.12.2018. 03:28 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
99
Катталган:
04-09-2016
Соӊку аракети:
23-05-2019 07:09
Жынысы:
Белгисиз
+1
Asman...,нанды такыр эле жебей коюш керек
20.12.2018. 17:18 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
198
Катталган:
31-03-2009
Соӊку аракети:
22-05-2019 17:11
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бактылуулар калаасы.
-1
Китайский медицина менен алектенген байке 5-6 жыл мурда айткан. Дрождун зыяндуулугун, айрыкча баш мээдеги шишик, жана эт осуп кетуунун башкы себеби деп. Биздин уйдо апам дрож колдонбойт илгертен эле.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
22285;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2019 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Жибек Жолу проспектиси 381
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: