SUPER.KG порталы бир апта бою "Бишкекте эң мыкты ашлян-фу кайсы жерде даярдалат?" деген сурамжылоо жүргүзгөн. Анын жыйынтыгында 3 жай алдыга суурулуп чыкты. Алар:
1. "Ашлян-Фу"
2. "Каракол Ашлян-фусу"
2. "База Ашлян-Фу"
Мыкты ашлян-фуну даярдоонун сырларын билүү үчүн алдыга суурулуп чыккан жайларга бардык. 1-орунду алган Сүйүнбаев-Жибек Жолу көчөсүндө жайгашкан "Ашлян-фу" жайына барганыбызда аталган жайдын жетекчилиги суроолорубузга жооп берүүдөн баш тартты. Балким, ийгилигинин сыры да анын купуя кылып сактаганында чыгар.
Ал эми 2-орунду ээлеген Панфилов-Горький көчөсүндө жайгашкан "Каракол Ашлян-фусу" кафесине да ашкана сырларын билүү үчүн баш бактык. Бул кафе 2000-жылдан бери иштеп келет.
"Ашлян-фу жасап иштегениме 17 жылдай болуп калды. Ашпозчу болуп иштегенге чейин бул тамак тууралуу уккан эмесмин. Бул тамакты жасаганды дароо эле үйрөнүп кетүү оор болду, ал үчүн 5 жылдан кем эмес убакыт керектелди. Бирде соусум окшошсо, крахмалым окшошпой калчу. Караган көзгө оңой болгону менен бул даамды даярдоонун өзгөчө ыкмалары бар. Ашлян-фуда эң негизгиси соуска көңүл бөлүү керек", - дейт кафенин ашпозчусу.
Анын айтымында, эл арасында ашлян-фуну баш жазуу үчүн ичет деген ой калыптанып калган. Чынында эле аталган тамак көңүл айнып турган мезгилде жардамга келип, адамдын тамакка болгон табитин ачат. Бирок бул тамакты жөн гана сүйүп жегендер да көп.