Архив
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
Akbuura gazeta

ШИШКЕБЕККАНА АЧУУ ОӉОЙБУ ЖЕ КЫЙЫНБЫ?

№657 5-июнь-11-июнь, 2015-ж


Жайкы эс алуу сезону кезинде суусундуктар эле эмес шишкебек да жакшы өтөрү маалым. Андыктан кээ бирлер шишкебеккана ачууну да кыялданышат. Бул колдон келе турган ишпи? Эмнелер керек жана чыгымы канча? Изилдеп көрөлү.

КАНДАЙЫН ТАНДАЙСЫЗ?
Жайкыбы же жыл бою иштетилүүчү түрүнбү?
Шишкебеккананын сезондук (жайкы) жана жыл бою иштетилүүчү түрлөрү бар. Экинчи түрүн тандасаӊыз, анда менюда салат жана тамак түрлөрү да болушу шарт. Ал эми сезондук түрүн ачкыӊыз келсе жана каражатыӊыз чамалуу болсо, ижарага ылайыктуу имарат алып иштетүүгө болот. Же бош жерди ижарага алып, ал жерге сөрү (топчан) же стол, стулдарды коюп шишкебекканага айлантууга мүмкүн. Бирок ал жайды жамгыр тийбей тургандай кылып үстүн жабуу кажет. Тегерегин жашылдандыруу ашыкчалык кылбайт. Сезондук шишкебеккананы башталышында 16 адамга ылайыктап ачса жеӊил. Ошондо 4 стол, 16 стул, ал эми менюда шишкебек, сыра жана чипсы сыяктуу закускелер болот.
Шишкебеккана эл көп өтчү жерлерде жайгашса, көп пайда түшөт. Мисалы, базарлардын ичинде, жолдордун кесилишинде, сейил бактарга жакын. Кошумча пайда табуу үчүн ашлянфу же самса жасап саттырса туура. Эмеректердин жаӊысы кымбат, андыктан мурун колдонулгандарын пайдаланууга мүмкүн. Шишкебекти бышырууда газ, электр энергиясы, көмүр, жыгач отун дегендер пайдаланылат. Бирок жыгач отунга бышканы даамдуу болуп, көп өтөт дешет.

КАНЧА АШПОЗ КЕРЕК?
Эгер жалаӊ шишкебек сатуу пландалса, анда 3 адам керектелет. 2өө шишкебек бышырган ашпоз, 1өөсү идиш жууп, тегеректи жыйнап, кассирдин да ролун аткарат. Ал эми сиз керектүүлөр менен камсыздап турасыз. Бухгалтерди келип-кетип иштөөчүлөрдүн бири менен келишим түзүп, иштешсе болот.

АЗЫК-ТҮЛҮКТӨР
Адегенде 1 аптага жетерлик азык-түлүк алып турсаӊыз болот. Мисалы, уйдун, койдун, тооктун, өрдөктүн ар биринин этинен 25 килограммдан. Ошондо жалпы этке болжол менен 23 000 сом кетет.
Суусундуктар (сыра, лимонад, кола), закуске (чипсы, кириешки, чечил сыр) дегендердин ар түрүнөн 40тан, ал эми маринад үчүн керектүүлөрдөн (мурч, шишкебек үчүн даяр татымал, уксус) 3-4 кутудан алса болот. Салфеткадан 1 коробка (ичинде 10 таӊгак), тиш чукугучтан 4 куту, пияздан 15 килограмм, нандан 100 даана керек деп туралы. Ошондо болжол менен 9000 сом.
Азыктар үчүн чыгым – 32 000 сом.
Эмерек жана азыктарга корогон сумма – 102 620 сом.

ЖАНА ДА...
Айлык
Кээ бир жерде кызмат акыны күнүгө төлөшсө, айрым жерлерде айлык катары төлөшөт. Мисалы, болжол менен күнүгө 500-700 сом же 1 айлык 13 000-15 000 сом.
Ижара акысы
Жайгашкан ордуна жана аянты канча чарчы метр экенине жараша 6000-13 000 сом жана өйдө.
Коммуналдык төлөмдөр
(муздак суу, электр энергиясы, таштандыга)
1 айга 600-700 сом
Салык
Кирешенин көлөмүнө жараша эсептелет.

КАНДАЙ ТҮРҮН БЫШЫРУУНУ КААЛАЙСЫЗ?
Шишкебектин түрлөрү көп. Мисалы, койдун этинен жасалчу түрлөрү: сулп эттен, кабыргасынан, омурткасынан, бөйрөгүнөн, боорунан. Ошондой эле уйдун сулп этинен, тооктун сан эти менен канаттарынан, өрдөктүн, коёндун, балыктын этинен жана башка.
1 шишкебек үчүн 200-300 грамм тегерегинде эт сарпташат. Көпчүлүк кафедегилер 1 килограмм тоок этинен 3, ал эми уй, кой этинен 5 шишкебек чыгарышат. Баалары ар кайсы жерде ар түрдүү, 130дан баштап 280 сомго чейин.
Шишкебек канчалык даамдуу болсо, кардарлар ошончолук көбөйөт. Ошондо күнүгө 200гө чейин шишкебек сатууга болот. Эгер 1 күндө болжол менен 70 шишкебек 150 сомдон өттү десек, 10 500 сом түшөт. 10 күндө 700 шишкебектен 105 000 сом. Шишкебектен тышкары суусундук, закускелердин үстүнө кошуп сатуудан да, албетте, пайда түшөт. Андыктан чыгашалар канча убакытта акталарын өзүӊүз божомолдой бериӊиз.

КЕРЕКТҮҮ ДОКУМЕНТТЕР
Жеке ишкер катары ачсаӊыз...
Бишкектеги НАСА юридикалык компаниясынын жетекчиси Нурбек Абдалиев:
– Эгер жай өзүӊүздүкү болсо (ижарага алынбаса) жана жеке ишкер катары жаӊы ачып жатсаӊыз, төмөнкү документтер керек:

  • Улуттук статистикалык комитетке барып катталуу
  • Шаардык архитектурадан коомдук тамактануу жайга ылайык деген уруксат кагаз
  • Салык инспекциясынан (райондук же шаардык) патент
  • Санэпидемстанциясынан иштетүүгө уруксат кагаз
  • Кызматкерлер үчүн медициналык китепче
  • Өрткө каршы кызматтан уруксат кагаз

Эгер жайды ижарага алып иштетсеӊиз, анда жайдын ээси менен келишим түзүп, аны алып, шаардык архитектурадан коомдук тамактануу жайга ылайык деген уруксат кагаз, санэпидемстанциясынан иштетүүгө уруксат кагаз, өрткө каршы кызматтан уруксат кагаз аласыз. Анан медициналык китепчелер даяр болгон соӊ иштете бересиз.

Канымжан Усупбекова
kenesh@super.kg



"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  4 
Комментарийлер(9)
08.06.2015. 11:33 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
13
Катталган:
21-11-2014
Соӊку аракети:
01-11-2018 20:37
Жынысы:
Белгисиз
0
Эххх....шишкебек бышырган адам билет да.
(фаршына кагаз аралаштырат деген чынбы???)
08.06.2015. 11:59 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
07-05-2015
Соӊку аракети:
09-10-2018 23:36
Жынысы:
Белгисиз
0
Аракет кылсан берекет дегендей Аракет кылып коруш керек екен
08.06.2015. 12:53 
Тайпасы:
Кыймылы жок
Комментарийлердин саны:
43
Катталган:
15-11-2013
Соӊку аракети:
13-09-2016 23:51
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
БИШКЕК
+1
Тапкандар таптыыы пайданы эл билгенге чейин бир эшекти шашлык аркылуу бир жылкыга айландырып))
08.06.2015. 13:31 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
16
Катталган:
18-05-2015
Соӊку аракети:
12-11-2018 23:09
Жынысы:
Белгисиз
0
kantip marinovatetet boldu eken. turuu kop bolso kerek jaza ketsenizder
08.06.2015. 14:09 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
5993
Катталган:
05-09-2011
Соӊку аракети:
19-11-2018 18:06
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
SUPER.KG
0
gul3ina, саламатсызбы! Шишкебек даярдоо: http://www.super.kg/article/show/27763
08.06.2015. 19:30 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
524
Катталган:
28-02-2015
Соӊку аракети:
10-04-2018 19:31
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Кыргызстан
0
Ачуу оной,иштете билуу кыйын
09.06.2015. 16:55 
Тайпасы:
Тартип бузгандар
Комментарийлердин саны:
180
Катталган:
22-01-2015
Соӊку аракети:
05-01-2018 22:37
Жынысы:
Белгисиз
0
Мана мен шишкебек сатам.
11.06.2015. 17:38 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
383
Катталган:
28-11-2008
Соӊку аракети:
19-11-2018 11:56
Жынысы:
Белгисиз
0
Албетте, ачуу үчүн тыйын-тыпыр керек. ал жок болсо балээңе ача аласынбы? Акчаң болуп, иштин көзүн билсең иштетип кетсең керек
05.01.2016. 20:05 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
20
Катталган:
25-12-2015
Соӊку аракети:
04-11-2018 12:21
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Каракол
0
Шишкебекти ото кымбат анан начар эттен(арзан)эттен жасашат. Ордоктун этин(утиный филени) уйдуку койдуку кылып сата беришет.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
21471;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2018 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: