реклама
Супер-Инфодо жарнама
SUPER.KG порталында жарнама
Реклама в Супер-Инфо
Реклама на SUPER.KG
Архив
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар
semetei

ДААМДУУ ТАМАК СЫРЛАРЫ

№750 17-23-март, 2017-ж.


ЛАГМАН

  • Лагман дунган тилинен которгондо "люмян" – "созулган камыр" дегенди түшүндүрөт. Андыктан биринчи кезекте анын камыры ойдогудай болушу шарт. Камыр үзүлбөй тегиз чоюлушу үчүн жогорку сорттогу ундан жасоо керек. Тузун азыраак кошсоңуз камыр үзүлбөй жакшы чоюлат.
  • Камыр серпилип турсун десеңиз, бышкан соң муздак сууга бир малып алып, тактайдын үстүнө жайып, өсүмдүк майы менен майлап, муздатуу керек.
  • Лагмандын шорпосун түбү калың, чоюн казанда жасасаңыз жашылчалар тегиз куурулуп, сапаты сакталат. Эгер мындай казан жок болсо, түбү калың мискей алганыңыз оң.
  • Бул тамак үчүн этти туура тандоо да керек. Уй, кой эти мыкты азык болуп бере алат. Эт жашылчалар менен бир убакта бышсын десеңиз, аны төрт чарчы түрүндө эмес, ичке, жалпак кылып туураңыз.

КУУРДАК

  • Куурдакты жаңы союлган малдын (кой, уй, эчки) моюн, боконо, арка эттеринен жасоого болот. Бөртө тууралган боор, жүрөк, бөйрөк кошулган куурдак ширелүү, даамдуу болот.
  • Куурулган эт ширелүү жана жумшак болуп бышсын десеңиз, аны туурап, татымына жараша туз, татымалдарды кошуп, бир аз өсүмдүк майын жана газдалган суу куюп аралаштырып, 20-30 мүнөткө маринаддап коюңуз.
  • Этти кууруп, бир аз суу куюп жай отко 30 мүнөттөй демдеп койсоңуз, ширелүү жана жумшак болуп бышат.
  • Эгер куурдакка картошка кошууну кааласаңыз, анда аны аарчып-тазалап, чоң-чоң туурап, майга боорсоктой кылып кызарта бышырып алыңыз. Эттин үстүнө салып демдеп койсоңуз, картошкаңыз эзилбей бышат.

ПИЦЦА

  • Камырын даярдоодо сууга унду салбаш керек. Тескерисинче, унга суудан улам куюп жуурусаңыз, камыр тегиз жуурулат.
  • Пиццанын камыры жумшак, чоюлчаак болсун десеңиз, унга 2 аш кашык өсүмдүк же зайтун майын, 1 чай кашык кумшекер кошуп жууруңуз.
  • Орточо көлөмдөгү пицца үчүн 3 аш кашык гана соус керектелет.
  • Колуңуздан келсе үстүнө коюлуучу азыктардын санын төрттөн ашырбаңыз. Туурамжынын бийиктиги 1 сантиметрден ашпашы кажет.
  • Салат жалбырагын, райкан, көк чөптөрдү пиццаны дасторконго коёрдо себелеңиз.

ШОРПО

  • Кайнатма шорпо жасаарда этти сөзсүз муздак сууга салыңыз. Ошондо эт өз түсүн жана даамын сактайт.
  • Эт бышырып жатканда көбүгү түбүнө чөгүп кетсе, анда бир аз муздак суу куюп жибериңиз, көбүгү калкып чыгат.
  • Кайнатма шорпо тунук болсун десеңиз, казандын капкагын жаппай жай отто бышырып, улам көбүгүн алып туруңуз. Мындай ыкмада бышырылган шорпонун эти ширелүү жана жумшак болот.
  • Шорпого жашылчаларды көп кошсоңуз, аларды чоң, ал эми аз кошсоңуз, майда туураңыз.
  • Сарымсак менен көк чөптөрдү майда туурап, шорпо бышкандан кийин салуу туура.

БАЛЫК

  • Балыктын жаңы экендигин билүү үчүн аны суу куюлган идишке салып көрүңүз, жаңы балык сууга чөгүп кетет.
  • Балыкты кууруурдан мурун сүткө чылап койсо, ширелүү болуп бышат.
  • Кыпкызыл болуп куурулсун десеңиз, балыкты жумуртка менен ундан жасалган боткого малып алыңыз.
  • Эгер бүтүн бойдон фольгага ороп электр мешине бышыргыңыз келсе, анын ичи-сыртына каймак майдан сүртүңүз. Өзгөчө даамдуу болот.
  • Балыкты союп-тазалоодо анын ичиндеги кара чел кабыкты да алууну унутпаңыз. Бул нерсе ага ачуу даам тартуулайт. Мындан сырткары атайын ашкана кайчысы менен балыктын сүзгүчтөрүн кесип салыңыз.

ПИРОГ

  • Эриген каймак майга камыр жуурусаңыз ун жакшы бирикпейт. Андыктан каймак майды бир аз тоңдуруп алуу керек.
  • Эгер камырыңызда кумшекер көп болсо, ал бат кызарып, күйүп да кетиши мүмкүн. Анан да кумшекер көп кошулган камырдан жасалган пирог көпшөк болбойт.
  • Пирогдорго кошулуучу мейиз, кактарды алгач жууп, анан кургатып алуу керек. Болбосо кошулгандан кийин ал турган жер сууланып, боштук пайда болот.
  • Камырым нык болбосун десеңиз, ага кошулуучу суюк нерселердин баары бөлмө температурасында болуусу кажет.
  • Пирогдун камырын табага толтурбай, бөксө салыңыз. Албетте, бышырып жатканда табадан ашпаганы менен, пирогдун ортосу көтөрүлүп кетет.

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  8 
Комментарийлер(13)
20.03.2017. 11:31 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
05-12-2016
Соӊку аракети:
19-10-2017 23:39
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
кооз сонун айылда
+2
Соонун кенештер экен.Ракмат супер инфо.
20.03.2017. 12:53 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
178
Катталган:
28-11-2008
Соӊку аракети:
19-10-2017 19:36
Жынысы:
Белгисиз
+1
Шундайлардан көп бергилечи
20.03.2017. 13:22 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
4707
Катталган:
05-09-2011
Соӊку аракети:
20-10-2017 23:38
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Супер-Инфо
0
defne15, deva, саламатсыздарбы? Алдыда гезиттин жаңы сандарынан дагы көптөгөн ашкана сырларын көрө аласыздар. Биз менен болгонуңуздар үчүн рахмат.
Модератор admin_superstan түзөттү 2017-03-20 13:23:47
20.03.2017. 13:41 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
111
Катталган:
29-10-2013
Соӊку аракети:
20-10-2017 12:48
Жынысы:
Белгисиз
0
Курсакты ачырып ийдинер.Бирок абдан соонун кенештер.Рахмат.Дагы кутобуз.
20.03.2017. 19:42 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
08-03-2017
Соӊку аракети:
21-10-2017 12:29
Жынысы:
Белгисиз
0
Сонунгоо жасап коруу керек экен балыкты.
20.03.2017. 20:16 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
25
Катталган:
05-11-2016
Соӊку аракети:
20-10-2017 19:05
Жынысы:
Белгисиз
+1
Борщ, солянка жонундо жазып койгулачы сураныч
21.03.2017. 09:15 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
4707
Катталган:
05-09-2011
Соӊку аракети:
20-10-2017 23:38
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Супер-Инфо
0
nazgulum, саламатсызбы? Төмөнкү шилтеме менен кирип көрүңүз: https://www.super.kg/article/show/32289
24.03.2017. 00:18 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
125
Катталган:
07-12-2013
Соӊку аракети:
20-10-2017 00:08
Жынысы:
Белгисиз
0
admin_superstan,чучук,жоргом туралуу да жазып койгулачы, алдын ала чон рахмат?!
24.03.2017. 09:45 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
4707
Катталган:
05-09-2011
Соӊку аракети:
20-10-2017 23:38
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Супер-Инфо
0
alina79, саламатсызбы? Суранычыңыз тиешелүү бөлүмгө жеткирилди, рахмат. Төмөнкү шилтеме менен да кирип көрсөңүз болот: https://www.super.kg/article/show/30313
Модератор admin_superstan түзөттү 2017-03-24 09:47:34
22.03.2017. 16:12 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
32
Катталган:
13-02-2017
Соӊку аракети:
21-10-2017 09:17
Жынысы:
Белгисиз
0
соонун кенештер экен. чоон рахмат супер
22.03.2017. 16:14 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
32
Катталган:
13-02-2017
Соӊку аракети:
21-10-2017 09:17
Жынысы:
Белгисиз
+1
шорпону жасаганда картошканы да сууга салса, картошка эзилбейт
24.03.2017. 03:51 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
307
Катталган:
01-11-2009
Соӊку аракети:
21-09-2017 04:23
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
England
0
фольганы эч качан тамак ашка тийгизбеш керек,ото зыян ден соолукка,табага бир нерсе салып бышыраарда устун каптап жабуу учун гана колдонсо болот
10.06.2017. 09:19 
Тайпасы:
Конок
Комментарийлердин саны:
1
Катталган:
05-06-2017
Соӊку аракети:
20-07-2017 07:31
Жынысы:
Белгисиз
0
пирогдун кандай жасалышын айтып коёсуздарбу. мен жасаганымда көтөрүлбөй калды эмне үчүн?
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макалага кирди:

Макалалардын саны:
19618;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2017 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Күрөӊкеев көчөсү - 180
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда:
0,19446182250977